Boekenplank:
Kies

Boeken van Helen MacInnes

Meer over Helen MacInnes

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1907 / Overleden: 1985

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • Avontuur in Venetië - The Venetian affair
 • Confrontatie op Cap Martin - Agent in place
 • Contact in Salzburg - The Salzburg connection
 • Dreiging uit Praag - I and my true love
 • Dubbelspel op Mykonos - The double image
 • Incident in Parijs - Above suspicion
 • Noodsein uit Malaga - Message from Malaga
 • Ontknoping in Delphi - Decision at Delphi
 • Samenzwering aan de Moldau - Ride a pale horse
 • Spionage in Bretagne - Assignment in Brittany
 • Ten noorden van Rome - North from Rome
 • Transactie in Wenen - Prelude to terror
 • Valstrik in Bern - Pray for a brave heart
 • Verraad in de Dolomieten - Horizon
 • Voorspel in Warschau - While still we live
 • Weerzien in Engadin - The snare of the hunter

Robert Renwick

 1. Startpunt Amsterdam - The hidden target
 2. De man uit Chamonix - Cloak of darkness

Dubbel uitgegeven titels

 • De spion met de Januskop - zie Dubbelspel op Mykonos
 • Het aas van de jager - zie Weerzien in Engadin
 • Het spionerende echtpaar - zie Incident in Parijs
 • Het verdwenen memorandum - zie Confrontatie op Cap Martin
 • Mayday uit Malaga - zie Noodsein uit Malaga

gedetailleerd overzicht

OverzichtAvontuur in Venetië
Bij zijn aankomst in Parijs is de Amerikaanse journalist Bill Fenner getuige van een klein incident: in de aankomsthal van het vliegveld zakt vlak naast hem een man in elkaar. Pas in zijn hotel bemerkt Bill dat de regenjas die hij over zijn arm had in de verwarring met die van de bewusteloze man moet zijn verwisseld, want hij vindt in de voering een stapeltje tienduizend biljetten. Hij meldt zijn vondst bij de ambassade en totaal onverwachts vraagt men daar zijn hulp bij een politiek uiterst gevoelige zaak: een communistische agente wil overlopen en biedt de Amerikanen in ruil voor een veilige aftocht belangrijke papieren aan. Bill Fenner zou een ideale contactman zijn - acht jaar geleden was hij nog met agente Sandra getrouwd. De hele operatie wordt zorgvuldig uitgestippeld. Sandra zal naar Venetië reizen en daar de papieren aan Bill overhandigen. Maar in Venetië lopen de plannen mis...
The Venetian Affair - 1967
Regisseur: Jerry Thorpe
Cast: Robert Vaughn, Elke Sommer, Boris Karloff, e.a.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: The Venetian affair
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 90-218-2320-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Confrontatie op Cap Martin
In de Verenigde Staten verdwijnt een topveiligheidsmemorandum van de NAVO. Het hele netwerk van Westerse geheim agenten in Oost-Europa loopt nu gevaar te worden opgerold.
De Amerikaan Brad Gillon en de Engelsman Tony Lawton moeten zorgen dat de schade beperkt blijft. Zij hebben daar persoonlijk belang bij, want een goede vriend en zijn mooie vrouw zijn nauw bij de zaak betrokken.
De jacht op het verdwenen memorandum brengt hen allen naar het zonovergoten Menton, waar temidden van olijfgaarden, weelderige bloementuinen, befraaie villa's en bedrijvige havenseen verbijsterende ontknoping volgt.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Het verdwenen memorandum.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: Agent in place
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-218-2822-7
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Contact in Salzburg
In een onhergzaam deel van de Oostenrijkse Alpen ligt een diep bergmeer: de Finstersee. Het gerucht gaat dat de nazi's in 1945 daar een verzegelde kist hebben verborgen. Wanneer ruim twintig jaar later een Engelsman probeert het geheim van de Finstersee te ontdekken wordt hij vermoord. Dan ontwikkelt zich een dramatische jacht op de kist. Amerikaanse en Russische geheim agenten proberen hem te bemachtigen, maar een aantal ex-SS'ers wil dat tot elke prijs verhinderen. Een jonge Amerikaanse advocaat en een mooie jonge weduwe raken betrokken bij dit levensgevaarlijke avontuur en slachtoffers blijven dan ook niet uit.
The Salzburg Connection - 1972
Regisseur: Lee H. Katzin
Cast: Barry Newman, Anna Karina, Klaus Maria Brandauer, e.a.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: The Salzburg connection
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 90-245-1457-6
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Dreiging uit Praag
1951. De Koreaanse oorlog is in vollle gang, de Koude Oorlog is op een hoogtepunt. In Washington worden alle regeringsfunctionarissen op hun betrouwbaarheid onderzocht, want men is doodsbang voor spionage. In deze sfeer van spanning en achterdocht keert de Tsjechische Jan Brovic, zes jaar eerder uit Amerika vertrokken, terug. In de Tweede Wereldoorlog vocht hij aan de zijde van de Amerikanen tegen de nazi's en was hij bij alle leidende figuren in Washington een geziene gast. Nu wordt hij echter door iedereen gemeden, want Jan is gekomen als lid van een Tsjechische regeringsmissie, en Tsjechoslowakije is sinds kort communistisch. Alleen de mooie Sylvia Pleydell, getrouwd met één van de belangrijkste mannen in Washington, weet dat Jan uitsluitend naar Amerika is gekomen om haar terug te zien - maar hun liefde lijkt nu nog uitzichtlozer dan zes jaar geleden...
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: I and my true love
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: 90-245-1836-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Dubbelspel op Mykonos
De jonge Amerikaan John Craig, op studiereis in Europa, loopt in Parijs zijn vroegere hoogleraar Sussman tegen het lijf. Sussman is overstuur: hij heeft zojuist een SS-kolonel uit Auschwitz gezien. Dit lijkt onmogelijk want de man is in de oorlog gestorven. Voor Craig kan helpen het raadsel op te lossen, sterft Sussman.
Op een adembenemende tocht van Parijs via Athene naar het eiland Mykonos proberen de CIA, het Deuxième Bureau en MI5 Sussmans moordenaar te vinden. John Craig raakt betrokken bij die levensgevaarlijke jacht, en ook bij de gebeurtenissen rond de mooie kwetsbare Veronica en haar onbetrouwbare reisgenote.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De spion met de Januskop.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: The double image
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 90-218-4221-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Incident in Parijs
Oxford 1939. De jonge Engelse academicus Richard Myles en zijn vrouw Frances staan op het punt hun vakantie in Duitsland te gaan doorbrengen. Ze beseffen al vaag dat het in de politieke dreiging van het ogenblik wel eens de laatste gelegenheid zou kunnen zijn om daarnaar toe te gaan.
Dan krijgen ze van een vriend het verzoek om tijdens die reis naar het vasteland bepaalde informatie in te winnen. Richard en Frances weten dat er enig risico aan de opdracht verbonden is, maar ze bevroeden nog niet dat hun een tocht vol verschrikkelijke gevaren wacht, die hen van Parijs naar het door nazi's beheerste Oostenrijk en Duitsland zal voeren.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Het spionerende echtpaar.
Above Suspicion - 1943
Regisseur: Richard Thorpe
Cast: Joan Crawford, Fred MacMurray, Conrad Veidt, e.a.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: Above suspicion
Eerste uitgave: 1941
ISBN/EAN: 90-218-0200-7
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Noodsein uit Malaga
Ian Ferrier, een jonge Amerikaanse ruimtevaartdeskundige, komt voor een zorgeloze vakantie naar Spanje. Zijn vriend Jeff Reid, die al jaren in Spanje woont, zal hem het echte, niet-toeristische Spanje laten zien.
Maar als ze samen naar een Spaans cafeetje gaan, wordt er een aanslag op Jeff gepleegd, en pas dan ontdekt Ian dat zijn vriend voor de CIA werkte en met een grote zaak bezig was. Vlak voor zijn dood vertrouwt Jeff Ian iets toe dat de sleutel vormt tot een internationaal complot.
Alleen, in een vreemd land waar hij niemand kan vertrouwen, moet Ian ervoor zorgen dat het noodsein uit Malaga de juiste mensen bereikt. Er wordt jacht op hem gemaakt door een groep meedogenloze spionnen. Maar, hoewel hij geen enkele ervaring heeft, weet Ian zijn doel te bereiken - dankzij een Amerikaans meisje en met hulp van Tavita, een beroemde flamencodanseres.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Mayday uit Malaga.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: Message from Malaga
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-218-0210-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Ontknoping in Delphi
Als het Amerikaanse tijdschrift Perspective besluit een reportage te maken over de antieke wereld, vertrekken twee mensen naar Griekenland die het land nog van vroeger kennen: tekenaar Kenneth Strang, die in de oorlog in Athene heeft gezeten, en fotograaf Steve Kladas, die van Griekse afkomst is. In Europa aangekomen lijkt Steve te worden achterhaald door een mysterieus verleden. Wanneer hij plotseling verdwijnt, hoort Kenneth dat hij is vermoord. Met behulp van zijn oude contacten in Griekenland ontdekt Kenneth dat er een gevaarlijk komplot wordt gesmeed. Hij begrijpt dat lang niet alle oude vrienden nu nog te vertrouwen zijn. Een laffe moord en de ontvoering van een jong meisje brengen Kenneth ertoe zijn tegenstanders verder alleen te trotseren. Bij de ruïne van het beroemde theater in Delphi komt het ten slotte tot een dramatische ontknoping.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: Decision at Delphi
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: 90-218-2310-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Samenzwering aan de Moldau
Tijdens een grote conferentie in Praag wordt Karen Cornell, een Amerikaanse journaliste, benaderd door een hoge Tjechische bureaucraat. De man wil overlopen naar het Westen en geeft haar documenten waaruit moet blijken dat hij te goeder trouw is. Documenten die duidelijk bewijzen dat er in de top van de Amerikaanse geheime dienst een 'mol', een spion voor de communisten, zit. Terug in Washington neemt Karen contact op met Peter Bristow, de enige man die zij vertrouwt in de CIA en overhandigt hem het bewijsmateriaal. En daarmee is, denkt zij, de zaak voor haar afgelopen. Maar Peter Bristow beseft al snel dat Karen in een wereldomvattend komplot verstrikt is geraakt en dat haar leven in gevaar is.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: Ride a pale horse
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-218-3364-6
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Spionage in Bretagne
Martin Hearne, een agent van de Britse geheime dienst, krijgt na de chaos van Duinkerken opdracht naar Frankrijk te gaan om uit te vinden wat de volgende stappen van de Duitsers zullen zijn. Hij krijgt de papieren van een Fransman - Bertrand Corlay genaamd - en na een geslaagde dropping boven Bretagne gaat hij naar diens boerderij. Al spoedig komt de onbetrouwbaarheid van Corlay aan het licht, maar Hearne besluit zijn rol te blijven spelen. Hierdoor komt hij in contact met Duitse agenten, waarna een razendsnelle opeenvolging van uiterst spannende gebeurtenissen volgt.
Assignment in Brittany - 1943
Regisseur: Jack Conway
Cast: Jean-Pierre Aumont, Susan Peters, Margaret Wycherly, e.a.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: Assignment in Brittany
Eerste uitgave: 1942
ISBN/EAN: 90-218-3048-5
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Ten noorden van Rome
De jonge Amerikaanse schrijver Bill Lammiter staat vanaf het balkon van zijn hotelkamer in Rome uit te kijken over de nachtelijke stad. Ineens hoort hij een schreeuw en ziet hij hoe twee mannen proberen een meisje in een auto te sleuren. Ze weet zich los te rukken en Bill rent naar beneden om haar te helpen. Als hij haar vraagt wat er is gebeurd, gaat ze er vandoor, maar de volgende dag zoekt ze contact met hem. Ze heeft zijn hulp nodig. En dat is het begin van een spannend avontuur, waarin leden van de Romeinse aristocratie, CIA-agenten en een geheimzinnige Engelsman zijn gemengd. De zaak wordt echter steeds grimmiger. Er vallen doden. Bill krijgt opdracht uit Rome te vertrekken, naar een dorpje vlakbij Perugia. En daar, in een middeleeuws palazzo, wordt hij geconfronteerd met zijn tegenstander.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: North from Rome
Eerste uitgave: 1958
ISBN/EAN: 90-218-0182-5
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Transactie in Wenen
Colin Grant, een jonge Amerikaanse kunsthandelaar, reist naar Wenen om in opdracht van een multimiljonair een schilderij van Ruysdael te kopen dat in Wenen zal worden geveild. Zodra Grant in Wenen aankomt, hoort hij echter van agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst dat ze een complot van terroristen op het spoor zijn, waarin de Ruysdael een belangrijke rol speelt. Hoewel hij de risico's kent, biedt Grant aan hen te helpen. CIA-agente Avril Hoffman probeert hem zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevaren die hij loopt, maar de onbekende tegenstanders zijn meedogenloos.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: Prelude to terror
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-245-1868-7
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Valstrik in Bern
1953. De Amerikaanse militair Bill Denning heeft een aantal jaren in Berlijn gewerkt, bij een afdeling die belast is met het opsporen van door de nazi's gestolen kostbaarheden. Nu is zijn taak daar afgelopen en wil hij voor een rustige vakantie naar Zwitserland. Als hij zijn koffers staat te pakken, krijgt hij echter bezoek van zijn oude vriend en collega Max Meyer, die een speciale opdracht voor hem heeft. Goering heeft indertijd een grote collectie diamanten geconfisqueerd, die na de oorlog niet zijn teruggevonden. Nu gaat het gerucht dat de diamanten toch weer zijn opgedoken, in Zwitserland, en dat zij gebruikt zullen worden om een geheim project te financieren: de stelselmatige ondermijning van de vrije wereld. Om dit plan te verijdelen reist Denning naar Bern, waar hem levensgevaarlijke avonturen wachten...
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: Pray for a brave heart
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: 90-245-1587-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Verraad in de Dolomieten
Het is 1944. De jonge Engelse kunstschilder Peter Lennox is soldaat, maar wordt gevangengenomen en geïnterneerd in een Italiaans kamp in Tirol. Bij zijn derde ontsnappingspoging capituleert Italië en de gevangenen nemen het kamp over. Peter gaat mee met een van de jeugdige kampbewakers, die actief blijkt in het verzet tegen de Duitsers en raakt via hem ook bij het verzet betrokken.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: Horizon
Eerste uitgave: 1945
ISBN/EAN: 90-218-3912-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Voorspel in Warschau
1939. Als Sheila Matthews voor een vakantie naar Polen gaat, leeft men daar al onder de dreiging van een oorlog. Toch voelt Sheila zich overvallen door het bericht dat ze zo snel mogelijk terug naar Engeland moet, omdat de situatie te gevaarlijk wordt. Ze besluit te blijven. Misschien kan ze haar Poolse vrienden helpen in hun vrijheidsstrijd. En al snel krijgt ze de kans daartoe: door zich voor te doen als een nazi-spionne weet ze waardevolle inlichtingen door te spelen aan een groep verzetsstrijders. Tot de grond in Warschau haar te heet onder de voeten wordt...
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: While still we live
Eerste uitgave: 1944
ISBN/EAN: 90-218-3970-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Weerzien in Engadin
Als Irina Kusak met behulp van vrienden heimelijk haar vaderland Tsjechoslowakije verlaat, hoopt ze aan de overkant van de grens in Oostenrijk, veiligheid te vinden.
Maar Irina is niet zomaar een willekeurige vrouw: haar vader is een wereldberoemd schrijver, die zijn land al jaren eerder is ontvlucht, maar zich nog steeds schuilhoudt. En bovendien is Irina zojuist gescheiden van Jiri Hrádek, een van de belangrijkste mannen van de Tsjechische staatspolitie. Heeft Jiri haar expres laten ontsnappen, in de hoop dat ze hem naar haar vader zal leiden? Of is ze een pion in een spel met een nog hogere inzet?
In Wenen wordt Irina opgewacht door enkele Amerikaanse vrienden van haar vader en door David Mennery - de man op wie ze verliefd is geweest en die nu bereid is zijn leven voor haar te wagen. Want dat is al snel duidelijk: Irina en de mensen die haar helpen om haar vader te vinden, verkeren in levensgevaar...
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Het aas van de jager.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: The snare of the hunter
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-218-2802-2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Robert RenwickStartpunt Amsterdam
Terwijl in Brussel en Amsterdam hard wordt gewerkt aan de oprichting van Interintell, een internationale organisatie die het terrorisme doeltrefend moet bestrijden, bereidt een groep terroristen in Duitsland een nieuwe actie voor. Ze zullen contact leggen met Nina O'Connell, de dochter van een belangrijke Amerikaanse politicus en haar overhalen met een groep 'studenten' in een kampeerbus een wereldreis te maken. De reis begint in Amsterdam en daar komt het tot een eerste treffen tussen de terroristen en Interintell, waarbij Nina door Robert Renwick, een agent van Interintelll, wordt herkend. Voordat hij haar kan waarschuwen is de kampeerbus echter al uit Amsterdam vertrokken en dan volgt een koortsachtige jacht via Griekenland en Turkije naar Afghanistan om de groep te achterhalen. Renwick moet zo snel mogelijk ontdekken welk gevaar Nina's vader bedreigt, maar hij heeft ook een heel persoonlijke reden om Nina zo snel mogelijk in veiligheid te willen brengen.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: The hidden target
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-218-2755-7
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De man uit Chamonix
Een medewerker van een grote wapenleverancier komt naar Robert Renwick, hoofd van de anti-terreurorganisatie Interintell, met het verhaal dat zijn baas wapens aan terroristen levert en zelfs trainingskampen opzet. Hij vertelt Renwick over de twee lijsten van zijn baas: één met de namen van sleutelfiguren die onder druk gezet kunnen worden en één met namen van mensen die moeten worden geliquideerd. Renwicks eigen naam staat zelfs bijna boven op deze tweede lijst... Als de lijsten gestolen worden, stuurt Renwick agenten naar Djibouti, naar New York en naar Amsterdam waar men tenslotte een spoor vindt naar de luxueuze wintersportplaats Chamonix.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: Cloak of darkness
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-218-4150-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Dubbel uitgegeven titelsDe spion met de Januskop
Zie voor de beschrijving van dit boek: Dubbelspel op Mykonos.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: zie Dubbelspel op Mykonos
Eerste uitgave: 1966
Uitgever: Bruna
Het aas van de jager
Zie voor de beschrijving van dit boek: Weerzien in Engadin.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: zie Weerzien in Engadin
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9031896179
Uitgever: Amsterdam Boek
Het spionerende echtpaar
Zie voor de beschrijving van dit boek: Incident in Parijs.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: zie Incident in Parijs
Eerste uitgave: 1941
Uitgever: Spectrum
Het verdwenen memorandum
Zie voor de beschrijving van dit boek: Confrontatie op Cap Martin.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: zie Confrontatie op Cap Martin
Eerste uitgave: 1976
Uitgever: Amsterdam Boek
Mayday uit Malaga
Zie voor de beschrijving van dit boek: Noodsein uit Malaga.
Schrijver: Helen MacInnes
Oorspronkelijke titel: zie Noodsein uit Malaga
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-261-2072-9
Uitgever: De Fontein