Boekenplank:
Kies

Boeken van Peter Mayle

Meer over Peter Mayle

Genre: Roman

Geboren: 1939 / Overleden: 2018

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Peter Mayle


Overzicht

 • Een goed jaar - A good year
 • Een halfjaar miljonair - Anything considered
 • Het Bordeaux complot - The vintage caper
 • Hotel Pastis - Hotel Pastis
 • Ontknoping in de Provence - Chasing Cézanne

De Provence Trilogie

 1. Een jaar in de Provence - A year in Provence
 2. Toujours Provence - Toujours Provence
 3. Encore Provence - Encore Provence

Diversen

 • Een hondenleven - A dog's life
 • Franse les - French lessons
 • Gevaarlijk spul - Dangerous candy
 • Hoe schoner de schijn... - Up the agency
 • Luxe liefhebberijen - Expensive habits
 • Mijn Provence - Provence A-Z

Voorlichting

 • Het wittebroodsweken boek - The honeymoonbook
 • Hoogtepunten uit het babyleven - Great moments in baby history
 • Nachtfeesten en droombeesten - Sweet dreams and monsters
 • Niet zwanger worden - We're not pregnant
 • Scheiden kan de aardigste mensen overkomen - Divorce can happen to the nicest people
 • Vader worden kun je leren - How to be a pregnant father
 • Waar kom ik vandaan? - Where did I come from?
 • Wat gebeurt er nu weer met me? - What's happening to me?
 • Zou ik het fijn vinden? - Will I like it?

Wilde Willie

 1. Twinkelende Willie - Twinkle Winkle
 2. Wilde Willie's gids van de vrouw - Wicked Willie's guide to women
 3. Zijn beste vriend - Man's best friend

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen goed jaar
Max Skinner erft een château annex wijngaard van zijn oom in de Provence. Teleurgesteld in zijn werk in de City van Londen, besluit hij de sprong te wagen en vertrekt hij naar Frankrijk. Eenmaal in de Provence geniet hij zo van het leven dat hij zijn wijn, die toch al niet van hoge kwaliteit is, bijna vergeet.
Skinner wordt achterdochtig als hij merkt dat zijn opzichter achterbaks doet over een deel van zijn wijngaard. Dan duikt er een jonge vrouw op die beweert recht te hebben op zijn land en die bovendien erg deskundig is op het gebied van wijn. Een mysterieuze notaire speelt dubbelspel.
A Good Year - 2006
Regisseur: Ridley Scott
Cast: Russell Crowe, Archie Panjabi, Albert Finney, e.a.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: A good year
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-274-9549-1
Uitgever: Spectrum
Een halfjaar miljonair
Bennets financiële situatie ziet er met de dag somberder uit. Geen baan, geen geld, en de rekeningen stapelen zich op. Optimist die hij is, plaatst hij een advertentie in The International Herald Tribune: Ongebonden Engelsman, midden dertig, vloeiend Frans sprekend, zoekt interessant en ongewoon werk, bij voorkeur regio Aix/Avignon. Alles mogelijk, behalve huwelijk.
En inderdaad krijgt hij een ongewoon aanbod: in Monaco verblijven, alle onkosten vergoed plus een zeer riant salaris. Het kost hem weinig tijd om aan de plotselinge rijkdom te wennen, maar dan treden er complicaties op...
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Anything considered
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-274-5640-2
Uitgever: Spectrum
Het Bordeaux complot
Danny Roth is een snelle jongen in Los Angeles met een van de mooiste collecties bordeauxwijnen van Amerika. Toch zint hem iets niet: niemand weet van zijn expertise als wijnkenner.
Wanneer hij dit euvel besluit te verhelpen door een interview te geven aan de Los Angeles Times, heeft dat een onverwachte consequentie. Zijn wijncollectie wordt op vernuftige wijze gestolen. Buiten zichzelf van woede eist Danny onmiddellijk de drie miljoen dollar die de wijn waard was van de verzekering.
Sam Levitt, wijnkenner en voormalig handelaar in schimmige zaakjes, wordt door de verzekeringsmaatschappij ingeschakeld om de wijnroof te onderzoeken. Zijn onderzoek leidt hem naar de Bordeaux, waar hij de elegante Sophie als collega krijgt. Samen volgen ze het spoor van de daders door de prachtige wijngaarden van Frankrijk.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: The vintage caper
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-475-1500-5
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Hotel Pastis
Simon Shaw is tweeënveertig, pas gescheiden en zijn jachtige bestaan als eigenaar van een groot reclamebureau meer dan zat. Wanneer hij alleen achterblijft in zijn grote, troosteloze huis, verlangt hij wanhopig naar een ongecompliceerd en zorgeloos bestaan. Al honderd keer heeft hij zich voorgenomen om op zijn lauweren te gaan rusten, maar elke keer is er wel een dringende reden om het uit te stellen. Totdat hij op doorreis in de Provence noodgedwongen een week in een klein hotelletje moet doorbrengen.
Daar ontmoet hij de mooie blonde Nicole, die hem een voorstel doet dat hij niet kan weigeren: zou de oude gendarmerie met zijn prachtige uitzicht en schitterende kamers niet geknipt zijn als luxehotel? Samen met zijn chauffeur annex butler Ernest - een kenner van de goede dingen des levens en een uitstekende kok - transformeert hij het gebouw tot Hotel Pastis, dat een toevluchtsoord moet worden voor de rijken der aarde.
Maar hij heeft niet gerekend op het stel ex-bajesklanten dat een complot beraamt om de welvarende gasten van hun geld te ontlasten...
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Hotel Pastis
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-274-3386-0
Uitgever: Spectrum
Ontknoping in de Provence
Fotograaf André Kelly maakt in Zuid-Frankrijk reportages over de luxueuze huizen van beroemdheden. Op een dag ziet hij tot zijn verbazing uit een van de villa's de huismeester naar buiten komen met een op het eerste gezicht zeer kostbaar schilderij in handen, dat hij achteloos in een bestelbusje laadt.
De gebeurtenis laat André niet los; terug in New York ontwikkelt hij de foto's die hij heimelijk heeft gemaakt en benadert een kunsthandelaar. Wat hij al vermoedde, blijkt waar te zijn: het gaat om een echte Cézanne, die op de zwarte markt minstens 30 miljoen dollar zal opbrengen!
Samen met zijn vriendin en de inmiddels bevriende kunsthandelaar probeert André het schilderij te traceren. Al snel zijn ze een omvangrijke kunstzwendel op het spoor, die hen van het grauwe New York, via een spookachtig landhuis in Engeland, naar het zonnige Zuid-Frankrijk voert, waar hun inventieve speurwerk wordt afgewisseld met - hoe kan het ook anders - verfijnde culinaire uitspattingen.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Chasing Cézanne
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-274-6375-1
Uitgever: Spectrum

De Provence TrilogieEen jaar in de Provence
De Provence is een van de meest geliefde gebieden in Frankrijk. Het landschap is er idyllisch, de temperatuur aangenaam, eten en drinken zijn er geroemd en de bewoners hartelijk. De Engelse schrijver Peter Mayle vestigde zich in het hart van de Provence en geeft in dit boek een raak verslag, van maand tot maand, van zijn belevenissen.
Hij grossiert bovendien in schitterende verhalen over de truffelzoeker en de zwijnenjager, de vosseneter en de man die in tandartsen bijt.
In een ontspannen stijl trakteert Mayle de lezer op een even geestige als originele beschrijving van de sfeer van dit paradijs op aarde.
Of hij nu schrijft over de verbouwing van zijn huis in het Lubérongebied of over een lokale geitenrace, over een middag wijnproeven of over de wijze waarop Franse studentes het haar schudden, met zijn scherpe observatievermogen en zijn soepele stijl weet Mayle van dat verblijf in de Provence een vrolijk jaar in het paradijs te maken.
--- HP/De Tijd ---
Zonder enige dedain beschrijft Mayle in een columnachtige, humoristische stijl zijn buren, zijn dorpsgenoten en ontdekt in iedereen wel een eigenschap die een soort vertederende jaloezie in hem losmaakt.
--- Haagsche Courant ---
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: A year in Provence
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-274-3434-4
Uitgever: Spectrum
Toujours Provence
In Toujours Provence maakt de lezer kennis met een openhartige truffelzoeker, de kuren van een Provençaalse agent, een beroepsgourmet en de man die zijn padden de Marseillaise laat zingen. Ontdek het schitterende Avignon en de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape. Ervaar wat het is om in Frankrijk ziek te zijn of wat je moet doorstaan als bestseller-auteur.
Veel oude bekenden uit Een jaar in de Provence zijn weer van de partij; buurman Massot, loodgieter Menicucci en de altijd nieuwsgierige Faustin. Het blijkt nog immer goed toeven in huize Mayle.
Dit en nog veel meer over het afwisselende leven in de Provence wordt door Peter Mayle op amusante wijze beschreven in Toujours Provence. Ook de inwendige mens wordt door hem niet vergeten: de Provence kent vele heerlijke spijzen en dranken die met smaak worden genuttigd en met verve worden beschreven.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Toujours Provence
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-274-2854-9
Uitgever: Spectrum
Encore Provence
Na een (vanzelfsprekend) mislukte poging om elders het geluk te vinden, is Peter Mayle weer terug in de Provence! Zijn thuiskomst viert hij met Encore Provence, een smakelijke en hilarische verzameling belevenissen van een Engelsman in Frankrijk.
Ontdek het geheim van de opgewonden slager. Wees getuige van het memorale bezoek dat Mayle aan de oude haven van Marseille bracht. Verdiep u in de genetische effecten van tweeduizend jaar foie gras en vergezel de schrijver op zijn zoektocht naar een perfecte kurkentrekker. En weet u eigenlijk hoe u een 'Neus'kunt worden?
Mayle doet het allemaal haarfijn uit de doeken, en beschrijft bovendien met aanstekelijk enthousiasme waar de beste lokale kaas, wijn, honing, restaurants en hotelletjes te vinden zijn.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Encore Provence
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-274-6848-6
Uitgever: Spectrum

DiversenEen hondenleven
In Een hondenleven volgen we de hond Boy vanaf het moment dat hij zijn intrede doet in het huishouden van Peter Mayle, de schrijver van Een jaar in de Provence, tot het ogenblik waarop hij zijn rechtmatige positie opeist.
We leren Boy kennen als hij snoeft over zijn amoureuze escapades, prat gaat op zijn atletische verrichtingen en opschept over zijn ontmoetingen met loodgieters en andere exemplaren van de homo sapiens. Ook doet hij verslag van verfijnde genietingen, afgewisseld met meer praktische hondenzaken, zoals instructies voor de omgang met onwillige mensenvoeten onder de eettafel.
Boy blijkt een begenadigd observator van de menselijke soort dankzij zijn unieke gezichtspunt, dat zich ongeveer op kniehoogte bevindt. Door dit perspectief zal de lezer de menselijke gewoonten op z'n minst een beetje curieus gaan vinden en inzien dat een hondenleven lang zo slecht nog niet is als het woord doet vermoeden.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: A dog's life
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-274-4613-X
Uitgever: Spectrum
Franse les
Natuurlijk, de Provence is mooi en het is er prettig toeven, maar heeft la douce France niet nog veel meer moois te bieden? In Franse les verruimt Peter Mayle de blik en gaat hij op zoek naar de mooiste dorpjes, leukste restaurantjes, fijnste recepten en smeuïgste verhalen uit de rest van dit heerlijke land.
Mayle ontdekt onder meer de slakkenmarkt in Martigny-les-Bains en leert de aard van de ware slakkenliefhebber kennen; hij bezoekt een marathon in de Medoc, waar de renners zichzelf met glazen rode wijn fris houden en hij doet uit de doeken hoe de jacht op kikkerbilletjes precies in zijn werk gaat.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: French lessons
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-274-7358-7
Uitgever: Spectrum
Gevaarlijk spul
Gevaarlijk spul is het persoonlijke verslag van Raffaella Fletcher. Raffaela begint op elfjarige leeftijd met het roken van marihuana, enkel en alleen uit nieuwsgierigheid. Op dertienjarige leeftijd gebruikt ze ook kalmeringsmiddelen in combinatie met wodka en op negentienjarige leeftijd is ze een heroïnehoertje.
Op school werden signalen opgevangen en doorgespeeld naar de ouders, de ouders zelf schreven de gedragsveranderingen toe aan de puberteit. Raffaela is 'expert' geworden in het liegen en bedriegen en trekt de wereld rond. Haar druggebruik overheerst alles. De zelfmoord nabij, vertelt ze haar moeder over haar problemen en laat ze zich helpen in een ontwenningskliniek. Ze vecht en overwint haar gebruik.
* Geschreven door Raffaella Fletcher en Peter Mayle.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Dangerous candy
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-00-02818-3
Uitgever: Van Goor
Hoe schoner de schijn...
Een van de weinige bezigheden buiten de georganiseerde misdaad om al op jonge leeftijd snel veel geld te verdienen. Reclame... Kunst of professie? Een geslepen instrument om de massa te beïnvloeden... of een belachelijke geldverspilling?
Na dertien jaar diverse hoge functies bij reclamebureaus in Londen en New York te hebben bekleedt, ontvluchtte Peter Mayle deze hectische wereld van snelle jongens in dure maatkostuums en sportwagens, vier uur durende zakenlunches en grillige cliënten. Hij vestigde zich in Frankrijk, waar hij o.m. de bestseller Een jaar in de Provence schreef.
Met Hoe schoner de schijn... geeft hij een geestig, maar tegelijkertijd kritisch beeld van de reclame-industrie. Hij gunt de geïnteresseerde lezer een blik achter de schermen van een controversiële bedrijfstak, vol glitter en glamour, die of bejubeld of verguisd wordt. Een lezenswaardig boek voor niet alleen hen die in deze branche werkzaam zijn, maar ook voor iedereen die met reclame wordt geconfronteerd. En wie wordt dat niet?
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Up the agency
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-6564-178-5
Uitgever: Mingus
Luxe liefhebberijen
Wat is de overeenkomst tussen truffels, Havanna-sigaren, een privé-jet, foie gras en champagne drinken in een limousine met chauffeur? Het zijn peperdure hobby's en ze hebben de neiging verslavend te werken.
Na jaren van zorgvuldige research en een vermogen armer is bestseller-auteur Peter Mayle erin geslaagd ruim twintig van de meest extravagante genoegens des levens zelf te onderzoeken. In dit boek presenteert hij zijn exclusieve ervaringen in de van hem bekende bijna achteloze en humoristische stijl.
Maatpakken, tweede huizen, maîtresses, bediendes, kaviaar en hemden van Charvet: zaken waar iedereen wel eens van droomt, maar die slechts voor weinigen zijn weggelegd. In de beschrijving van Peter Mayle worden deze buitenissigheden tot begeerlijke excessen. Dat maakt dit tot een verrukkelijk boek en een feest der herkenning.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Expensive habits
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-274-3028-4
Uitgever: Spectrum


Mijn Provence
De Provence is een van de meest tot de verbeelding sprekende streken van Frankrijk. Peter Mayle is de auteur die de Provence in de literatuur een gezicht heeft gegeven. In meer dan 170 lemma's beschrijft hij zeer uiteenlopende onderwerpen, van architectuur tot het tourisme, Aix-en-Provence, het Provençaalse karakter, legendes, lavendel, taalkundige eigenaardigheden, het museum over het Franse Buitenlandse Legioen, kurkentrekker en de oorsprong van 'La Marseillaise'.
En hij schrijft uiteraard over eten en drinken: vin rosé, truffels, olijven, meloenen, bouillabaisse, de kaas die de Romeinse keizer doodde; zelfs een remedie tegen indigestie komt aan bod. Mijn Provence is de perfecte aanvulling op elke reisgids over de Provence, zelfs over heel Frankrijk.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Provence A-Z
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-450-0314-6
Uitgever: Atlas Contact

VoorlichtingHet wittebroodsweken boek
Geen beschrijving beschikbaar.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: The honeymoonbook
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-6555-352-5
Uitgever: Mondria
Hoogtepunten uit het babyleven
Babyalbum voor het eerste jaar.
* Geschreven door Peter Mayle en Arthur Robins.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Great moments in baby history
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-6541-001-5
Uitgever: Logboek
Nachtfeesten en droombeesten
De auteurs nemen in dit boek kinderen bij de hand om angsten rond slapen en dromen de baas te worden. Op speelse wijze wordt uitgelegd wat dromen en slapen nu eigenlijk is en wat voor vreemde dingen er wel of niet kunnen gebeuren. Het geheel bestaat uit korte verhaaltjes, die over verschillende soorten dromen
vertellen zoals: vergeten-, toekomst-, filmdromen e.a.
Tot slot een nare droom en lekker slapen recept. Alle verhaaltjes hebben een eigen illustratie in kleur varierend van een halve tot een hele pagina.
* Geschreven door Peter Mayle en Arthur Robins.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Sweet dreams and monsters
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-320-7218-8
Uitgever: Oberon
Niet zwanger worden
Geen beschrijving beschikbaar.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: We're not pregnant
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-6555-357-6
Uitgever: Mondria
Scheiden kan de aardigste mensen overkomen
Geen beschrijving beschikbaar.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Divorce can happen to the nicest people
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-6541-007-4
Uitgever: Ef & Ef


Vader worden kun je leren
Geen beschrijving beschikbaar.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: How to be a pregnant father
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-10-04065-8
Uitgever: Elsevier
Waar kom ik vandaan?
Seks en alles wat er mee te maken heeft en wat er het gevolg van kan zijn, is voor veel ouders een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Nog moeilijker is het
vaak om er met kinderen over te praten alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Leg een kind maar eens uit wat orgasme is en hoe de bevruchting
tot stand komt. Wat moet je ze wel en wat nog niet vertellen?
In Waar kom ik vandaan? worden de belangrijkste punten voor kinderen begrijpelijk uitgelegd en op een manier die de ouders zullen waarderen. Alles komt ter sprake: vrijen, orgasme, bevruchting, de groei van de baby in de baarmoeder en tenslotte de geboorte. Alle belangrijke onderdelen van het lichaam worden met naam en toenaam genoemd. Met andere woorden: de kinderen worden aangesproken als jonge volwassenen - en dat zijn ze tenslotte.
Dr. Spock zei in een recensie: 'Ik vind dit boek het toppunt van eerlijkheid en menselijkheid. Omdat het zo geestig geschreven en geïllustreerd is, zal het veel ouders over hun voorlichtingsangst heen helpen.'
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Van waar kom ik?
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Where did I come from?
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-5121-045-0
Uitgever: Tirion
Wat gebeurt er nu weer met me?
De lichamelijke en geestelijke veranderingen tijdens de puberteit zijn al door talloze mensen op uiterst wetenschappelijke en verantwoorde manieren beschreven en behandeld. Dit boek is geen saaie wetenschappelijke verhandeling, maar een duidelijk en eerlijk verhaal voor degenen waar het eigenlijk omgaat: de pubers.
Het vertelt ze zonder omhaal, met veel begrip en vooral met humor wat er tijdens de puberteit - de groei naar volwassenheid - in het lichaam gebeurt. Voor de meeste ouders een verademing in de voorlichtingstaak, aan de hand waarvan ze vragen over erectie, menstruatie, stemveranderingen en haargroei, masturbatie en pukkeltjes, anticonceptie en verstandig vrijen, veel gemakkelijker kunnen hanteren.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: What's happening to me?
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-5121-044-2
Uitgever: Tirion
Zou ik het fijn vinden?
Geen beschrijving beschikbaar.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Will I like it?
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-6213-066-6
Uitgever: Loeb en Van der Velden

Wilde WillieTwinkelende Willie
Annotatie: Cartoons over de relatie tussen het mannelijke geslachtsdeel en het sterrenbeeld van de eigenaar ervan.
* Cartoons door Gray Jolliffe; tekst door Peter Mayle.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Twinkle Winkle
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-325-0278-6
Uitgever: De Kern
Wilde Willie's gids van de vrouw
Annotatie: Cartoons met het mannelijk geslachtsdeel in de hoofdrol.
* Cartoons door Gray Jolliffe; tekst door Peter Mayle.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Wicked Willie's guide to women
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-325-0294-8
Uitgever: De Kern
Zijn beste vriend
Annotatie: Cartoons en humoristische notities over een eigenwijs mannelijk deel.
* Cartoons door Gray Jolliffe; tekst door Peter Mayle.
Schrijver: Peter Mayle
Oorspronkelijke titel: Man's best friend
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-325-0261-1
Uitgever: De Kern