Boekenplank:
Kies
  • Home
  • S
  • Robert J. Sawyer

Boeken van Robert J. Sawyer

Meer over Robert J. Sawyer

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1960

Geboorteland: Canada

Website: Robert J. Sawyer


Overzicht

De god in de machine
Is er leven na de dood? Een onderzoek met deze kernvraag levert de ambitieuze dr. Peter Hobson, een wetenschapper met ernstige huwelijksproblemen, het bewijs van het bestaan van de menselijke ziel, met vèrstrekkende gevolgen: de golf van mediageweld die over hem heen komt wordt gevolgd door onvoorstelbare omwentelingen op sociaal en maatschappelijk terrein.

Maar Hobson is nog niet klaar. Zonder anderen erin te kennen, met de bedoeling zijn theorie over onsterfelijkheid en leven-na-de-dood te testen, schept hij drie verschillende elektronische simulaties van zijn eigen persoonlijkheid. Bij de eerste Hobson wist hij elke herinnering aan een fysiek bestaan. Dit is de Hobson-simulatie van een puur geestelijke entiteit. Bij de tweede Hobson wist hij elke kennis van ouder worden en sterven. Dit is de Hobson-simulatie van een onsterfelijke ziel. De derde Hobson laat hij ongewijzigd. Deze beschouwt de Hobson van vlees en bloed als de vergelijkingsbasis voor het gehele experiment.

De ellende, voor hun initiatiefnemer, begint als de drie simulaties van zijn super-PC ontsnappen naar het Net, het wereldwijde netwerk van met elkaar verbonden netwerken, thuis-PC's en elektronische bestanden. Daar ontpopt één van de drie zich als een wrekende God in de machine, om precies te zijn als een wrekende moordenaar zonder genade. De vraag, voor Hobson én voor de lezer, is: wie van de drie?
Schrijver: Robert J. Sawyer
Oorspronkelijke titel: The terminal experiment
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789029054140
Uitgever: Meulenhoff