Boekenplank:
Kies

Boeken van Anita Shreve

Anita Shreve begon haar carrière als lerares. Later ging ze als journaliste aan de slag en woonde en werkte ze een aantal jaren in Kenia. In 1999 koos Oprah Winfrey het boek Vallend licht voor haar Book Club en was de naam van Shreve als gevestigd auteur een feit.

Meer over Anita Shreve

Genre: Roman

Geboren: 1946 / Overleden: 2018

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Brief van een minnaar - Where or when
 • De getuigenis - Testimony
 • De kleur van de zee - Sea glass
 • De laatste ontmoeting - The last time they met
 • De levens van Stella Bain - The lives of Stella Bain
 • De minnares - All he ever wanted
 • De redding - Rescue
 • De spiegel van haar verleden - Resistance
 • De verbintenis - A wedding in December
 • De vondeling - Light on snow
 • Een onvoltooid verleden - Eden close
 • Een verloren liefde - Strange fits of passion
 • Het eerste jaar van haar huwelijk - A change in altitude
 • Het gewicht van water - The weight of water
 • Het verlangen - Fortune's rocks
 • Ochtend aan zee - Body surfing
 • Vallend licht - The pilot's wife

Dubbel uitgegeven titels

 • De vrouw van de piloot - zie Vallend licht
 • Een gebroken liefde - zie Een verloren liefde

gedetailleerd overzicht

OverzichtBrief van een minnaar
Op een stormachtige zondagmorgen zit Charles Callahan rustig de krant te lezen. Plotseling gaat er een schok door hem heen. Op de pagina die hij zojuist heeft opengeslagen staat de foto van een prachtige vrouw. Charles kent haar: het is Siân Richards, zijn jeugdliefde, die hij dertig jaar geleden voor het laatst heeft gezien.

Charles wordt overspoeld door herinneringen. Hij is verrukt Siâns gezicht weer te zien. Deze speling van het lot kan hij niet weerstaan - hij stuurt Siân een brief... En Siân schrijft terug. Zij is nieuwsgierig en gevleid dat Charles na al die tijd nog belangstelling voor haar heeft. Maar ze is ook op haar hoede. Beiden zijn getrouwd en hebben kinderen. Waar zou hun correspondentie toe moeten leiden?

Dagelijks wachten Charles en Siân gespannen op de komst van de postbode. Hun briefwisseling wordt tot een geheime obsessie. Tenslotte zijn brieven niet meer genoeg. Charles en Siân ontmoeten elkaar. Hun gestolen uren samen zijn overweldigend heerlijk, maar zo kort en zo weinig dat geen enkel teder woord of gebaar verspild mag worden. De twee geliefden moeten strijden tegen een geweldige overmacht. Zullen zij datgene wat zij eens hebben verloren terug kunnen vinden?
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: Where or when
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789026972829
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
De getuigenis
Op een kostschool in New England komt een seksschandaal aan het licht. Al zijn de beelden niet eens al te schokkend, ze hebben wel zeer ingrijpende gevolgen.

Rector Mike Bordwin probeert de tape nog enigszins uit de aandacht te houden, maar als de ouders van het meisje dat op de tape staat naar de politie stappen, is de weg naar de doofpot afgesloten.

Op meeslepende wijze laat Anita Shreve zien hoe onze beste intenties kunnen leiden tot onze ergste misstappen, en hoe levens ontsporen of worden vernietigd door één dwaas moment.
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: Testimony
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022552209
Uitgever: Boekerij
De kleur van de zee
Het is het jaar 1929. Honora Beecher en haar kersverse echtgenoot Sexton huren een zomerhuis aan de kust van New Hampshire. Wanneer Honora het vervallen huis opknapt en toegeeft aan haar hobby, het zoeken naar glasscherven die door de zee zijn aangespoeld, probeert Sexton het huis te kopen waar ze beiden verliefd op zijn geworden.

Maar Sexton wordt volkomen verrast door de crash op Wall Street waardoor het pasgetrouwde paar opeens zonder geld komt te zitten. Het enige werk dat Sexton kan vinden is in een nabijgelegen fabriek, waar elk moment een gewelddadig arbeidsconflict kan uitbreken.

Het vertrouwen dat Honora en Sexton in elkaar hebben, wordt hevig op de proef gesteld door krachten die hun verstand te boven gaan. Terwijl ze wanhopig hun huwelijk in stand proberen te houden, worden ze overweldigd door hartstochten waar ze geen weerstand aan kunnen bieden...
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: Sea glass
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022960714
Ebook: 9789044962703
Uitgever: Orlando
De laatste ontmoeting
Een man en een vrouw onderhouden een levenslange, hartstochtelijke relatie, hoewel ze elkaar maar drie keer hebben ontmoet.

Op een literair festival in Toronto komt Linda Fallon de man tegen die ooit het middelpunt van haar leven was: de beroemde dichter Thomas Janes. Sinds ze hem voor de laatste keer heeft gezien, is ze getrouwd, heeft ze kinderen gekregen, en is ze weduwe geworden.

Thomas verschijning schudt Linda wakker, brengt vragen naar boven die ze lang niet meer heeft gesteld, en stimuleert tot nieuwe dromen.

De laatste ontmoeting keert terug in de tijd om Linda`s vroegere jaren te verkennen, op zesentwintigjarige leeftijd, toen een verhouding met Thomas een schok in haar leven teweegbracht, en op zeventienjarige leeftijd, toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten.
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: The last time they met
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789044303315
Ebook: 9789044971217
Uitgever: The House of Books
De levens van Stella Bain
Londen, 1916. Wanneer een verwarde Amerikaanse vrouw in hun tuin wordt aangetroffen, nemen neurochirurg August Bridge en zijn echtgenote Lily haar in huis.

Deze `Stella' heeft als verpleegster aan het front in Frankrijk gewerkt, maar kan zich niets meer herinneren van de tijd voor ze vier maanden geleden gewond raakte op het Franse slagveld. Langzaam komt haar geheugen echter terug en herinnert ze zich waarom ze haar man en kinderen in de steek liet om tijdens de eerste wereldoorlog in Europa de soldaten te gaan helpen.
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: The lives of Stella Bain
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022960462
Ebook: 9789044971187
Uitgever: Bruna


De minnares
Een man die aan een hotelbrand is ontsnapt ziet een vrouw onder een lantaarnpaal staan. Hij benadert haar en zet daarmee een reeks gebeurtenissen in gang die zijn leven voor altijd zal veranderen.

Als hij jaren later naar Florida reist, overdenkt hij zijn obsessie met deze mysterieuze vrouw - zijn verliefdheid op haar, zijn huwelijk en de onvergeeflijke daad die hun gezin verscheurde...
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: All he ever wanted
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044308815
Uitgever: The House of Books
De redding
Wanneer Peter Webster een jonge vrouw na een mislukte zelfmoordpoging uit haar totaal vernielde auto bevrijdt, kan hij haar niet meer uit zijn gedachten bannen. De twee beginnen een onstuimige verhouding. Achttien jaar later heeft Sheila hem al lang verlaten en zorgt Peter als alleenstaande ouder voor Rowan, hun dochter.

Rowan dreigt echter het verkeerde pad op te gaan, en voor het eerst in hun leven maakt Peter zich zorgen over haar toekomst. Hij gaat op zoek naar de enige die Rowan misschien kan helpen, ook al zal Sheila's terugkeer het hele gezin confronteren met vragen die Peter krampachtig heeft verdrongen: hoe kan een moeder haar gezin verlaten? Waarom loopt een huwelijk stuk tussen twee mensen die zoveel van elkaar houden?

De redding is een verhaal over zonde en vergeving, over geheimen en de vernietigende kracht van de waarheid; een meesterlijk portret van een gezin dat probeert het verleden te begrijpen en een nieuwe start te maken.
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: Rescue
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022960516
Ebook: 9789044962505
Uitgever: Orlando
De spiegel van haar verleden
Winter 1943, Delahaut, België. Midden in de nacht wordt er op de deur gebonsd van Claire Daussois. Jean, een jongen uit het dorp, heeft een gewonde Amerikaanse piloot gevonden. Claire moet hem helpen! Samen lopen zij de bitter koude winternacht in. De Amerikaan moet zo snel mogelijk in veiligheid worden gebracht. Anders zal de Gestapo hem vinden...

Wanneer Ted Brice, luitenant bij de Amerikaanse luchtmacht, wakker wordt, kan hij zich nauwelijks herinneren hoe hij op de kleine boerderij terecht is gekomen. Naast zijn bed zit een mooie, jonge vrouw met intelligente, grijze ogen en golvend blond haar. Ted is gefascineerd door de moedige Claire met de trieste glimlach. Achter haar serieuze uitstraling vermoedt hij een ongekende passie.

Maar zij is getrouwd en hij weet dat hij haar nooit aan mag raken. Dat zou verraad zijn aan haar echtgenoot Henri, de verzetsstrijder wiens kleren hij nu draagt en in wiens bed hij slaapt...
Resistance - 2003
Regisseur: Todd Komarnicki
Cast: Bill Paxton, Julia Ormond, Philippe Volter, e.a.
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: Resistance
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789026973888
Uitgever: Areopagus
De verbintenis
In een hotel in de Berkshire Mountains komen zeven oud-klasgenoten na vele jaren weer bijeen. De aanleiding is de bruiloft van Bridget en haar jeugdliefde Bill. Zij zijn elkaar kort geleden opnieuw tegengekomen en stappen wegens Bridgets gezondheid versneld in het huwelijksbootje.

Bill heeft ervoor gezorgd dat hun oude vrienden weer bij elkaar komen, voor een weekend dat zeer onthullend zal worden, vol onverwachte openbaringen en beschuldigingen...
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: A wedding in December
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022543856
Ebook: 9789044971200
Uitgever: Boekerij
De vondeling
Als de twaalfjarige Nicky Dillon met haar vader door de besneeuwde wildernis naar huis loopt, doet ze een huiveringwekkende ontdekking. In de maagdelijke sneeuw ligt een baby, gewikkeld in doeken.

In de dagen en weken die volgen betreedt Nicky de wereld van volwassenen, en die ziet er anders uit dan ze gedacht had. Door de vragen die de politie stelt over de wonderbaarlijke vondst van de baby, gaat Nicky ook nadenken over haar eigen leven. Zaken die altijd heel vanzelfsprekend voor haar zijn geweest komen in een ander daglicht te staan. Waarom verhuisde haar vader met haar naar die afgelegen boerderij in New England? En kunnen ze daar eigenlijk wel leren leven met de vreselijke tragedie die haar en haar vader trof? De afstand tussen hen lijkt steeds groter te worden; Nicky op weg naar volwassenheid, haar vader verbitterd over het verleden.

En dan, in deze voor Nicky turbulente tijden, komt er een nieuwe persoon in haar leven. Een jonge vrouw meldt zich bij Nicky en haar vader en zij besluiten haar onderdak te geven. Deze drie mensen worden allen geconfronteerd met grote vragen, ieder met andere, waarop de antwoorden catastrofaal kunnen zijn, maar misschien ook vergeving zullen brengen.
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: Light on snow
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022542156
Uitgever: Boekerij


Een onvoltooid verleden
Ze heette Eden en woonde in het huis naast het zijne. Jarenlang waren ze speelkameraadjes, tot ze opgroeiden. Andrew veranderde in een verlegen jongen. Eden werd een verleidelijke jonge vrouw die om Andrews aandacht te trekken met alle klasgenootjes flirtte.

Maar in die ene fatale nacht veranderde alles. Een afschuwelijke angstkreet, die nu nog steeds Andrews dromen teistert, klonk midden in de nacht. Een indringer schoot Edens vader dood en Eden zelf raakte zodanig gewond dat ze blind werd. Maar rondom die nacht heerste een merkwaardig stilzwijgen en wat de politie ook deed, van de dader ontbrak elk spoor.

Nu 19 jaar later, keert Andrew terug naar zijn geboorteplaats...
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: Eden close
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789026952340
Uitgever: Agathon
Een verloren liefde
Journalist Maureen English lijkt het goed voor elkaar te hebben. Ze heeft een interessante baan, een huis in Manhattan, een man die ook in de journalistiek zit en een dochtertje van zes maanden. Maar schijn bedriegt...

Maureens echtgenoot heeft een agressieve dronk en mishandelt haar systematisch. Op een gegeven moment is de maat vol en vlucht ze samen met haar dochter naar een klein vissersdorpje in Maine. Daar vindt ze aanvankelijk de rust en bescherming die ze zoekt, maar als haar man haar ontdekt, eindigt dat in een drama: Maureen vermoordt hem.

Negentien jaar later krijgt Maureens dochter documenten in handen over de rechtszaak. En langzaam komt ze erachter wat er werkelijk al die jaren geleden gebeurd is...
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: Strange fits of passion
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789022542163
Uitgever: Boekerij
Het eerste jaar van haar huwelijk
Eén moment van roekeloosheid, maar het had ingrijpende gevolgen voor hen allemaal en zou hun leven voorgoed veranderen...

Margaret en Patrick zijn nog niet zo lang getrouwd en hebben zich recentelijk in Afrika gevestigd, wanneer ze zich enthousiast aansluiten bij hun Britse vrienden voor een expeditie naar de top van Mount Kenya. Tijdens de beklimming gebeurt er een afschuwelijk ongeluk.

In de nasleep daarvan worstelt Margaret met de vraag wat er op de berg precies is gebeurd, en in hoeverre niet alleen zijzelf maar ook haar huwelijk daardoor is veranderd.

Bij wie ligt de schuld wanneer kleine daden tragische gevolgen hebben? En kan de stem van het geweten ooit echt het zwijgen worden opgelegd?
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: A change in altitude
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789022960615
Ebook: 9789044962604
Uitgever: Orlando
Het gewicht van water
Meer dan een eeuw geleden was een eilandje voor de noordoostkust van Amerika het toneel van een gruwelijke misdaad. Twee jonge vrouwen werden door bijlslagen om het leven gebracht. Een derde vrouw, Maren, overleefde het drama ternauwernood door zich in een grot te verstoppen.

In 1995 krijgt de fotografe Jean de opdracht een reportage te maken over deze legendarische bijlmoorden. Ze huurt een zeilboot en vertrekt met een gezelschap naar het prachtige, onherbergzame eiland Smuttynose.

Terwijl de anderen vakantie vieren, ontdekt Jean in de bibliotheek het verloren gewaande dagboek van Maren, waarin de nacht van de misdaad tot in detail beschreven wordt. Jean raakt geobsedeerd door Marens tragische verhaal, waarin zij haar eigen levensangsten weerspiegeld ziet.

Ervan overtuigd dat haar echtgenoot een affaire heeft met een andere vrouw, wordt Jean door haar jaloezie tot een wilde, impulsieve daad gedreven, een verschrikkelijke daad, met onherstelbare gevolgen...
The Weight of Water - 2000
Regisseur: Kathryn Bigelow
Cast: Sarah Polley, Catherine McCormack, Sean Penn, e.a.
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: The weight of water
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022960813
Ebook: 9789044962802
Uitgever: Orlando
Het verlangen
Zomer 1899. Olympia Biddeford is vijftien als ze John Haskell, een goede vriend van haar vader, ontmoet. Vanaf het allereerste moment is Olympia zich bewust van Haskells charismatische verschijning. De veertigjarige Haskell, getrouwd en vader van drie kinderen, voelt zich op zijn beurt onweerstaanbaar aangetrokken tot de jonge, intelligente Olympia met haar ongerepte schoonheid.

De gepassioneerde relatie tussen Olympia en Haskell is echter geen lang leven beschoren. Hun omgeving reageert geschokt en doet er alles aan om de twee geliefden uit elkaar te drijven, met dramatische gevolgen...

Maar uiteindelijk blijkt hun liefde onverwoestbaar.
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: Fortune's rocks
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789044300758
Ebook: 9789044967258
Uitgever: The House of Books


Ochtend aan zee
Op negenentwintigjarige leeftijd heeft Sydney al twee huwelijken achter de rug. Om de draad van haar leven weer op te pakken, trekt ze een zomer in bij een rijke familie uit Boston om hun jongste dochter bijles te geven.

Maar als Julies oudere broers, Jeff en Ben, een weekje vakantie komen houden in het strandhuis, raakt Sydney gevangen in een spel van bittere rivaliteit en spanningen uit het verleden. Beide broers dingen naar haar hand en brengen Sydneys broze evenwicht aan het wankelen.
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: Body surfing
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022548400
Uitgever: Boekerij
Vallend licht
Op een avond krijgt Kathy het vreselijke bericht dat haar man, een piloot, met zijn vliegtuig vol passagiers is verongelukt boven de kust van Noord-Ierland. Ze heeft nauwelijks de tijd het nieuws te verwerken, want de pers stort zich direct op het tragische ongeluk.

Het lichaam van haar man is nog niet geborgen, of de meedogenloze persaandacht zorgt er al voor dat zijn diepste geheimen boven water komen.

Maar wat is er waar van het gerucht dat hij jarenlang een verhouding had? Kathy wil weten wie haar echtgenoot echt was. Haar zoektocht leidt tot een paar schokkende ontdekkingen, die haar leven en huwelijk in een heel nieuw daglicht plaatsen.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

The Pilot's Wife - 2002
Regisseur: Robert Markowitz
Cast: Christine Lahti, Campbell Scott, John Heard, e.a.
Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: The pilot's wife
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789044305210
Uitgever: The House of Books

Dubbel uitgegeven titelsDe vrouw van de piloot

Zie voor de beschrijving van dit boek: Vallend licht.

Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: zie Vallend licht
Eerste uitgave: 1998
Ebook: 9789044971194
Uitgever: Bruna
Een gebroken liefde

Zie voor de beschrijving van dit boek: Een verloren liefde.

Schrijver: Anita Shreve
Oorspronkelijke titel: zie Een verloren liefde
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789026972508
Uitgever: Van Holkema & Warendorf