Boekenplank:
Kies

Boeken van Rose Tremain

Rose Tremain heeft Engelse literatuur gestudeerd en heeft enkele jaren les gegeven aan de Universiteit van East Anglia. Tremain heeft met haar romans en korte verhalen diverse prijzen gewonnen.

Meer over Rose Tremain

Genre: Roman

Geboren: 1943

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • De duisternis van Wallis Simpson - The darkness of Wallis Simpson
  • De kleur - The colour
  • De onafwendbare dag - Trespass
  • De weg naar huis - The road home
  • Eilanden van genade - Islands of mercy
  • Gustav & Anton - The Gustav sonata
  • Muziek en stilte - Music & silence
  • Zo vond ik haar - The way I found her

Robert Merivel

  1. De gift van de koning - Restoration
  2. De vriend van de koning - Merivel, a man of his time

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe duisternis van Wallis Simpson
Wallis Simpson slijt haar oude dag in een sombere kamer in Parijs, waar ze verzorgd wordt door haar dominante Franse advocate. Meedogenloos probeert deze Suzanna Blum bij de oude dame de herinneringen aan een zwierig verleden op te wekken.

In de twaalf verhalen van De duisternis van Wallis Simpson laat Rose Tremain diverse ongebruikelijke personages aan het woord. Een onverwachte gebeurtenis heeft bij ieder van hen de kijk op het eigen leven veranderd.
Schrijver: Rose Tremain
Oorspronkelijke titel: The darkness of Wallis Simpson
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-445-0807-9
Uitgever: De Geus
De kleur
Joseph en Harriet Blackstone emigreren vanuit Engeland naar Nieuw-Zeeland, op zoek naar een nieuw, rijk bestaan. Het leven rond het stadje Christchurch is echter zo hard dat ze er spoedig aan ten onder dreigen te gaan.

Als Joseph goud vindt, raakt hij geheel geobsedeerd door de rijkdommen die hem diep in de aarde wachten. Hij laat zijn gezin en boerderij in de steek en vertrekt naar de goudvelden. Daar belandt hij in een morele jungle waar velen, voortgedreven door begerige dromen over `de kleur' (het goud), hun lot tegemoet snellen.
Schrijver: Rose Tremain
Oorspronkelijke titel: The colour
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-445-0358-8
Uitgever: De Geus
De onafwendbare dag
In de stille vallei in de Franse Cevennen staat een geïsoleerde stenen boerderij. Aramon, de eigenaar, wordt zo gekweld door zijn verleden dat hij niet meer in staat is voor zijn boerderij, grond en honden te zorgen. Audrun, zijn zus, droomt in haar moderne bungalow op loopafstand van de boerderij over vergelding voor zijn onuitgesproken verraad dat haar leven heeft verwoest.

Dan stapt de bekende en welgestelde Londense antiquair Anthony Verey hun besloten wereld binnen, op zoek naar een tweede huis. Op een dag keert Anthony na een bezoek aan de boerderij niet meer terug. Dit is het begin van een reeks angstaanjagende en onverklaarbare gebeurtenissen.
Schrijver: Rose Tremain
Oorspronkelijke titel: Trespass
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-445-1678-4
Uitgever: De Geus
De weg naar huis
Lev is op weg naar Groot-Brittannië om werk te vinden, zodat hij zijn moeder en dochter in Oost-Europa geld kan sturen. Door de ogen van de economische migrant kunnen we een blik werpen op Engeland, Londen, de typische 'Engelsheid' en de mysterieuze rituelen die daarbij horen.

Lev vindt werk in een restaurant. Eerst als bordenwasser, maar later weet hij op te klimmen. Zijn onverwachte talent levert hem nieuwe vriendschappen op, stelt hem voor dilemma's en zal hem ook de mogelijkheid bieden de weg naar huis terug te vinden.
Schrijver: Rose Tremain
Oorspronkelijke titel: The road home
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-445-1072-0
Uitgever: De Geus
Eilanden van genade

Bath, 1865. Jane is ervan overtuigd dat haar leven bijzonder zal zijn. Ze accepteert de verloving met een zogenaamd respectabele arts om verdoken het leven te leiden waar ze naar hunkert. Een verraderlijke affaire met een vrouw leidt haar echter naar een toekomst die ze zich nooit had kunnen voorstellen.

Aan de andere kant van de wereld, op het eiland Borneo, regeert een excentrieke Brit: ‘radja’ Ralph Savage. Als overtuigd filantroop heeft hij het beste voor met het oerwoud en de eilandbewoners, tot ook zijn passies zijn plannen ondermijnen.

Eilanden van genade is roman over twee lotgenoten op zoek naar vrijheid en betekenis in een bevooroordeelde wereld.

Schrijver: Rose Tremain
Oorspronkelijke titel: Islands of mercy
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789044543155
Ebook: 9789044543162
Uitgever: De Geus


Gustav & Anton

Gustav Perle groeit op in een Zwitsers stadje, waar de Tweede Wereldoorlog ver weg lijkt. Zijn vader is dood, zijn moeder is een harde, ongelukkige vrouw, die haar best moet doen het hoofd boven water te houden en niet echt van haar gevoelige zoontje lijkt te kunnen houden.

Alleen bij zijn Joodse klasgenootje Anton vindt hij wat warmte. Anton heeft een groot muzikaal talent, maar is zo nerveus van aard dat het de vraag is of hij iets met dit talent zal kunnen doen.

Na een levenslange vriendschap vinden Gustav en Anton een antwoord op de vragen die hun leven getekend hebben. Wat betekenen de twee vrienden werkelijk voor elkaar?

Schrijver: Rose Tremain
Oorspronkelijke titel: The Gustav sonata
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044538038
Uitgever: De Geus
Muziek en stilte
In de winter van 1629 arriveert de jonge Engelse luitspeler Peter Claire aan het Deense hof om in het orkest van Christian IV te gaan spelen. Als hij ziet dat de orkestleden hun muziek ten gehore moeten brengen in een ijskoude kelder onder het koninklijke appartement, beseft hij dat hij is aangekomen op een plek waar licht en donker en goed en kwaad met elkaar wedijveren.

Peter Claire wordt door zijn blonde haar al snel tot 'Engel van de Koning' bestempeld. Die is zelf zo lelijk als de nacht. Tot overmaat van ramp wordt de luitspeler verliefd op de jonge gezelschapsdame van de overspelige koningin. Hoe kan Peter de weg vinden die zijn dromen werkelijkheid zullen laten worden en zijn ziel zal redden als zijn loyaliteiten zo verdeeld zijn?
Schrijver: Rose Tremain
Oorspronkelijke titel: Music & silence
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-445-0821-0
Uitgever: De Geus
Zo vond ik haar
Lewis Little is een vroegrijpe puber van dertien, die met zijn moeder Alice in het roerige Parijs verblijft, waar speculanten, oplichters, verslaafden, parasieten en allochtonen hun weg moeten zien te vinden.

Alice is als vertaalster in dienst bij de Russische romancière Valentina, die door de adolescent geadopteerd wordt. Hij bouwt een imaginaire wereld om haar heen en beleeft zijn eerste seksuele ervaring bij het aanraken van een lippenstift.

Lewis is bezeten van lezen, met name van de romans 'Le Grand Meaulnes' en 'Misdaad en straf', waarvan de hoofdpersonen hem aanspreken door hun onverzettelijkheid in het najagen van idealen en door hun ongebreidelde fantasie.

Gaandeweg blijkt dat het leven en de literatuur twee zaken zijn die elkaar slecht verdragen. Valentina verdwijnt op mysterieuze wijze. Geïnspireerd door zijn romanheld gaat Lewis op zoek naar zijn geliefde. Hij vindt haar, maar de prijs die hij voor zijn ontdekking moet betalen is zo hoog dat hij daarmee definitief zijn jeugd en zijn onschuld verliest.
Schrijver: Rose Tremain
Oorspronkelijke titel: The way I found her
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-254-2143-1
Uitgever: Atlas Contact

Robert MerivelDe gift van de koning
Robert Merivel geeft zijn studie geneeskunde op om te brassen, te niksen en de pias uit te hangen aan het hof van de Engelse koning Karel II. Hij valt bij de vorst in de smaak en in ruil voor een landgoed en een titel speelt hij voor "papieren echtgenoot" van de nieuwste koninklijke maîtresse.

Al snel overtreedt hij echter de regels van het spel. Eenmaal door de koning verbannen zal hij nog dieper vallen, voordat hij de kans krijgt zich geestelijk en maatschappelijk te rehabiliteren.
Restoration - 1995
Regisseur: Michael Hoffman
Cast: Robert Downey Jr., Sam Neill, Meg Ryan, e.a.
Schrijver: Rose Tremain
Oorspronkelijke titel: Restoration
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-254-0583-5
Uitgever: Atlas Contact
De vriend van de koning

Robert Merivel, arts en vertrouweling van koning Karel II, wordt geconfronteerd met de vragen die komen kijken bij het ouder worden: Is hij een goede vader geweest? Is hij een eerlijke meester? Is hij de vriend van de koning of eigenlijk zijn slaaf?

Op zoek naar antwoorden vertrekt Merivel naar het Franse hof. Maar Versailles mooi van de buitenkant, smerig vanbinnen maakt Merivel wanhopig. Totdat een ontmoeting met de verleidelijke Madame de Flamanville hem weer laat dromen van een glorieuze toekomst. Maar is zo'n toekomt ook voor hem weggelegd?

Schrijver: Rose Tremain
Oorspronkelijke titel: Merivel, a man of his time
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789044527681
Uitgever: De Geus