Boekenplank:
Kies

Boeken van Marja Visscher

Marja Visscher is schrijver en journalist.

Meer over Marja Visscher

Genres: Historisch, Roman, Streekroman

Pseudoniem (van): Marja Coenradie

Geboren: 1951

Geboorteland: Nederland

Website: Marja Visscher


Overzicht

 • Benjamin Franklin
 • De brieven van het hof
 • De dame van het Voorhout
 • De mobilisatiekoffer
 • De muze van de kunstschilder
 • De thuishaven aan de Westerschelde
 • De wolkenkijker
 • Een huis vol familie
 • Het huis met de rode luiken
 • Het meisje uit de Mandenmakerssteeg
 • Het stadspaleis aan het Spaarne
 • Het torentje van Adelheid
 • Hotel Piek
 • Maannachten
 • Mooie woorden
 • Tussen rang en stand

De Badhoeve Trilogie

 1. Lied van wind en water
 2. Sporen in het polderland
 3. Een schone getuigenis

Tussen Stad en Streek Trilogie

 1. Verloren tijd
 2. Tot de maan en weer terug
 3. Elke dag is anders

E-books

 • Een lot uit de loterij

Non-Fictie

 • Ds. C.E. van Koetsveld, levensbeschrijving
 • Karakters

Jeugdboeken

 • Als je van de trap afvalt...
 • Een oma met een helm
 • Rara dat ben ik
 • Voor de kat z'n viool

gedetailleerd overzicht

OverzichtBenjamin Franklin

De kracht van de attractie...

Benjamin Franklin is in de leer als boekdrukker bij zijn broer James. Nadat hij zijn verloofde Deborah Reed zijn trouw heeft beloofd, reist Benjamin van Philadelphia naar Engeland om te investeren in drukkersbenodigdheden. Van zijn schoonvader krijgt hij een fors bedrag mee om zaken in te kopen om later bij zijn terugkomst een eigen drukkerij te beginnen.

De reis verloopt anders dan hij zich had voorgesteld. Het geld verdwijnt als sneeuw voor de zon door naïviteit. Franklin schaamt zich diep en durft geen contact meer op te nemen met Deborah.

Wanneer hij eindelijk na jaren terugkeert blijkt zijn jeugdliefde inmiddels te zijn getrouwd. Hij werkt hard en probeert Deborah voor zich te herwinnen. Maar dat blijkt haast onmogelijk.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789464496352
Uitgever: Davey Jones
De brieven van het hof

Henriëtte d’Oultremont de Wégimont is hofdame van koningin Wilhemina van Pruisen, de eerste echtgenote van koning Willem I. Anderhalf jaar na het overlijden van de koningin vraagt Willem Henriëtte ten huwelijk.

Dit leidt niet alleen tot grote opschudding binnen de koninklijke familie, in het hele land breken opstanden uit, die worden gevoed door de kroonprins. Henriëtte wordt zodanig bedreigd dat ze besluit naar Italië te reizen. Alleen via brieven kan ze contact houden met haar geliefde koning.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789020552539
Ebook: 9789020552546
Uitgever: Z&K
De dame van het Voorhout

Historische roman over het huwelijk tussen de hooggeplaatste heer en het hoofd van de huishouding...

De dame van het Voorhout, Johanna van Coesvelt (1684-1768), trouwde ondanks haar eenvoudige afkomst in 1726 met raadspensionaris Simon van Slingelandt, telg uit het adellijke geslacht Van Slingelandt.

Johanna werkt al jaren als hoofd van de huishouding in Van Slingelandts paleis 'Huis aan de Boschkant' aan het Korte Voorhout in 's-Gravenhage. Wanneer Simons echtgenote Suzanna sterft, vraagt zij Johanna om voor hem te blijven zorgen. Het huwelijk tussen de hooggeplaatste heer en de toch van origine eenvoudige herbergiersdochter doet veel stof opwaaien in het achttiende-eeuwse 's-Gravenhage.

Marja Visscher tekent Johanna's leven op: waar komt zij vandaan, hoe komt ze hier terecht en wat heeft ze moeten achterlaten? De dame van het Voorhout neemt je mee naar een bijzondere episode in de Haagse geschiedenis.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789020537505
Ebook: 9789020537512
Uitgever: Z&K
De mobilisatiekoffer

De basis voor het verhaal 'De mobilisatiekoffer' vormt een op een rommelmarkt gekochte koffer met inhoud. De nalatenschap van deze onbekende is even verrassend als het slot van het verhaal, dat nog lang tot nadenken zal stemmen.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789071802690
Uitgever: Deboektant
De muze van de kunstschilder

De muze van de kunstschilder neemt je vanuit het perspectief van Joséphine Fesser mee in het leven van de schilder Johan Barthold Jongkind (1819-1891), voor wie zij al bij hun eerste ontmoeting een grote bewondering opvat.

Jongkind was aan lagerwal geraakt en verbleef daarom tijdelijk in Nederland, maar zijn kunstenaarsvrienden hebben hem teruggehaald naar Parijs. Joséphine koopt een schilderij van hem en nodigt hem uit om bij haar te komen eten. Vanaf dat moment wijkt hij nauwelijks nog van haar zijde.

De muze van de kunstschilder is een intrigerend verhaal over leven voor de kunst en leven van de liefde.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789020554564
Ebook: 9789020554571
Uitgever: Z&K


De thuishaven aan de Westerschelde

De thuishaven aan de Westerschelde gaat over Sara Hoevenaar, de echtgenote van Frans Naerebout. Naerebout (1748-1818) is bepaald geen onbekende in Zeeland. Het is tweehonderd jaar geleden dat hij overleed en nog altijd is bij koninklijk besluit bepaald dat minstens één vaartuig van het Nederlandse loodswezen de naam Frans Naerebout zal dragen.

Verder is er een standbeeld voor hem geplaatst op de boulevard van Vlissingen, ligt hij begraven in de grote kerk van Goes en komt zijn naam voor in het Zeeuwse volkslied. Maar hoe zag zijn leven eruit? Marja Visscher belicht dat aan de hand van zijn echtgenote Sara Hoevenaar. Deze historische roman neemt je mee naar het Vlissingen van de achttiende eeuw.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789020554595
Ebook: 9789020554601
Uitgever: Z&K
De wolkenkijker

Sara, de vrouw achter Frans Naerebout...

Sara Hoevenaar is de echtgenote van Frans Naerebout (1748-1818). Ook al speelt het leven van deze eenvoudige garnalenvisser zich tweehonderd jaar geleden af, nog steeds is hij een Zeeuwse volksheld. Geëerd met een standbeeld op de boulevard van Vlissingen, beschreven en bezongen in het Zeeuwse volkslied als de 'onverschrokken Naerebout' en bij koninklijk besluit bepaald dat altijd één vaartuig van het Nederlandse loodswezen de naam Frans Naerebout zal dragen, is er veel van hem bekend.

Het leven van zijn vrouw Sara is van een totaal andere orde. Zij is, wanneer Frans zijn werk op zee verricht, verantwoordelijk voor de negen kindermonden die zij moet voeden. Zes eigen kinderen en drie van haar jong overleden schoonzusje.

Deze roman is een fictief verhaal van hoe haar leven er als echtgenote en moeder heeft uitgezien. Marja Visscher brengt een ode aan Sara, die in het duister van de geschiedenis haar bescheiden, maar zo belangrijke rol speelde in het alledaagse Vlissingen in de achttiende eeuw.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789401913607
Ebook: 9789401913621
Uitgever: Z&K
Een huis vol familie

Hoeveel van jezelf kun je geven voor een ander?

Saskia's zus Caty en haar man Menno zijn op de terugweg van een verjaardag als ze door een noodlottig auto-ongeluk komen te overlijden. Twee agenten verschijnen aan de deur met het trieste nieuws. Caty's kinderen van vier en twee jaar oud zitten zolang in de crisisopvang, maar kunnen bij Saskia en haar man Robert worden geplaatst.

Tot haar grote ontsteltenis ziet Robert dit totaal niet zitten. Hij zegt dat hij niet kan zorgen voor kinderen die zijn eigen vlees en bloed niet zijn. Saskia is vastbesloten de kinderen van haar zus op te voeden, al kost het haar huwelijk. Maar als dat echt dreigt te gebeuren en de alleenstaande zorg Saskia boven het hoofd begint te groeien, beseft ze dat ze keuzes moet maken.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789020540697
Ebook: 9789020540703
Uitgever: Z&K
Het huis met de rode luiken

Aleida van Vlierden, dochter van een beroepsmilitair, krijgt als 19-jarige een liefdesaffaire met advocaat Herman Willem Daendels, zoon uit een geslacht van stadsbestuurders. Daar hun families lijnrecht tegenover elkaar staan, wordt hun liefde verboden.

Ze vlucht met hem naar Duitsland, maar al snel wordt Aleida's liefdesgeluk verstoord. Ze krijgt spijt als ze Hermans ware aard leert kennen, maar wat kan ze nu doen?

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789020545036
Ebook: 9789020545043
Uitgever: Z&K
Het meisje uit de Mandenmakerssteeg

Een verhaal van liefde en durf tijdens het Amsterdamse pachtersoproer...

Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje, wil het aloude gezegde. De jonge Leentje is vastbesloten om het tegendeel te bewijzen. Zij groeit op in een armoedige kelderwoning in de Mandenmakerssteeg, als dochter van visvrouw Marretje Arents, beter bekend als Mat van den Nieuwendijk. Mat zelf wordt tot wanhoop gedreven door de enorme pachtgelden en organiseert in het geheim een groot pachtersoproer.

Ondertussen wordt Leentje aangenomen als dienstmeisje bij een van de meest gehate vispachters. Moeder en dochter komen zo lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Het meisje uit de Mandenmakerssteeg is een tijdloos verhaal tegen het decor van het Amsterdamse Pachtersoproer in 1748.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789401913560
Ebook: 9789401913577
Uitgever: Z&K


Het stadspaleis aan het Spaarne

Haarlem, 1780. Keetje Hodshon is nog geen twaalf als ze het grootste deel van haar familie al heeft verloren. Ze erft een vermogen. Haar voogden stellen een echtpaar aan dat voor veel geld uit de erfenis Keetje en haar broers opvoedt. Keetje raakt bevriend met een van hun dochters, Manon, en vindt troost bij haar. Ze droomt ervan om een stadspaleis te bouwen.

Zodra ze volwassen is geworden, zet ze haar plan in werking. Via brieven blijft ze in contact met Manon, waardoor ze een hechte band ontwikkelen. Manon wordt echter geplaagd door stemmingswisselingen en ook Keetje weet zich met haar gevoelens geen raad. In haar weelderige huis zal ze haar eigen, eenzame weg naar volwassenheid moeten vinden.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789020549515
Ebook: 9789020549522
Uitgever: Z&K
Het torentje van Adelheid

Het Torentje in de tijd van Thorbecke...

Wanneer Johan Rudolf Thorbecke een bezoek brengt aan gravin Henriëtte Solger in Duitsland, is hij zo lief om haar vierjarige dochtertje Adelheid voor te lezen. Ze roept: ‘Later trouw ik met de professor en word ik koningin van Nederland.’ Niemand neemt haar woorden serieus, totdat Thorbecke in 1831 opnieuw de familie bezoekt en verliefd wordt op de dan negentienjarige Adelheid.

Het wordt Thorbecke niet gemakkelijk gemaakt, maar na twee jaar wachten trouwen zij en kunnen ze beginnen aan hun leven samen. Adelheid ontwikkelt zich op de achtergrond tot zijn steun en toeverlaat in zijn politieke carrière, maar hun leven samen kent ook moeilijke momenten.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789020543148
Ebook: 9789020543155
Uitgever: Z&K
Hotel Piek

Als hotelbeheerders staan Leendert en Neeltje veel veranderingen te wachten...

Wagenmaker Leendert Piek ziet het niet meer zitten als het leven zich tegen hem keert. Zijn enige zoon Pleun heeft geen interesse in het overnemen van het familiebedrijf en zijn oudste dochter Eva - Leenderts oogappel - laat haar dromen van een carrière in het onderwijs varen voor een ingekwartierde soldaat.

Leendert belandt in een depressie en zijn vrouw Neeltje ziet het met leden ogen aan. Als ze in de krant een advertentie ziet waarin het deftige hotel-restaurant Van Dartel te koop wordt aangeboden, hoopt Neeltje dat deze uitdaging hun leven weer op de rit brengt. Ze weet Leendert over te halen om een bod te doen, en al snel verkopen ze de wagenmakerij en verhuizen naar het hotel.

Lukt het hen om het hotel draaiende te houden? Zelfs wanneer de kinderen een voor een het nest verlaten?

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789020540574
Ebook: 9789020540581
Uitgever: Z&K
Maannachten

Joséphines innige vriendschap wordt op de proef gesteld...

In de zomer van 1860 is Joséphine Fesser in de Parijse kunsthandel van Pierre Martin als daar Johan Barthold Jongkind binnenkomt. Ze is net zo onder de indruk van de kunstenaar als van zijn werk.

Jongkind zelf was aan lagerwal geraakt en verbleef tijdelijk in Nederland. Zijn kunstenaarsvrienden hebben hem teruggehaald naar Parijs. Wanneer Joséphine een schilderij van hem koopt en hem uitnodigt om bij haar te komen eten, verandert zijn leven voorgoed. Ze wordt zijn toegewijde vriendin, zijn zakenpartner, zijn maan en zijn sterren.

Maannachten is een intrigerend verhaal over leven voor de kunst en leven van de liefde.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789401911160
Ebook: 9789401911177
Uitgever: Z&K
Mooie woorden

Een regenachtige nacht. Twee mensen ontmoeten elkaar en brengen de nacht samen door. Zij vertelt, hij luistert. Wanneer het ochtend wordt, gloort er plotseling iets in haar, alsof er een donker gordijn wordt opengetrokken.

Voor hem ontwikkelt zich op dat moment een drama. Haar woorden dreunen na in zijn hersenen, waarbij een ondubbelzinnig bericht uit een diep verborgen verleden hem angst inboezemt.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789055340491
Uitgever: Deboektant


Tussen rang en stand

Verboden liefde op het Hof van Assendelft...

Sara Louisa du Faget van Assendelft leeft het welgestelde leven in 's-Gravenhage zeer tegen haar zin. De eindeloze jours, het roddelcircuit, het gebrek aan een geschikte levenspartner: ze vertrekt liever vandaag dan morgen.

Dan doet zich een kans voor om aan het benauwende wereldje te ontsnappen. Haar familie heeft een buitenverblijf in de Hoeksche Waard, het Hof van Assendelft. Dit buiten moet nodig gerestaureerd worden en Sara werpt zich op om dat ter plaatse in goede banen te leiden. Samen met vriendin Hille vertrekt ze, om voor onbepaalde tijd weg te blijven. Sara voelt zich thuis op het buiten, weg van de decadentie. Zeker als ze tuinman Dirk van der Pligt ontmoet, met wie het liefde op het eerste gezicht is. Een liefde die niet kan bestaan maar ondanks alles toch bestaat.

Het statige Hof van Assendelft is tegenwoordig als Museum Hoeksche Waard toegankelijk voor bezoekers. De voelbare historie van die plek inspireerde Marja Visscher om in het levensverhaal van Sara Louisa du Faget van Assendelft (1717-1807) te duiken.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789401908597
Ebook: 9789401908603
Uitgever: Z&K

De Badhoeve TrilogieLied van wind en water

Is er een toekomst voor hen beiden op het landgoed De Badhoeve?

Advocaat Jacob Amersfoordt verliest zijn vrouw in het kraambed. Door verdriet en gemis gooit hij het roer om. Hij sluit zijn woning aan de Prinsengracht voor een reis met zijn boot. Op het rustige water maakt hij plannen om grond te kopen in de zojuist drooggelegde Haarlemmermeerpolder. Hij heeft een landgoed voor ogen met moderne landbouwmechanisatie: de Badhoeve.

Terug in Amsterdam ontmoet hij tijdens een concert de bekende componiste-pianiste Hermina Dijk. Er ontstaat een liefdesrelatie. Maar de geëmancipeerde Hermina voelt er weinig voor om de concertzalen los te laten. Een toekomst als boerin op de Badhoeve is een weinig aanlokkelijk uitzicht. Wanneer Jacob alleen nog aandacht lijkt te hebben voor de ontwikkeling van het landgoed, vlucht Hermina naar Parijs.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789401914949
Ebook: 9789401914963
Uitgever: Z&K
Sporen in het polderland

Jacob en Hermina krijgen het zwaar te verduren op De Badhoeve...

Landeigenaar Jacob Amersfoordt en componiste-pianiste Hermina Dijk beheren samen het landgoed De Badhoeve in de Haarlemmermeerpolder. Het is nog steeds volop pionieren in de kale polder. Er is geen school, geen kerk, geen gemeentehuis. Wel zijn er cafés en herbergen, waar het drankgebruik behoorlijk uit de hand loopt. Helaas lukt het maar nauwelijks om daar iets tegen te doen.

Ook thuis op De Badhoeve krijgen Hermina en Jacob veel tegenslagen te verwerken. Het krijgen van een kindje wil niet lukken en dit drijft hen steeds verder uit elkaar. Jacob zoekt zijn toevlucht in Amsterdam en ontmoet daar in het geheim zijn vroegere huishoudster Anna. Hermina richt zich op de sociale zorg voor de vijftig arbeidersgezinnen op het landgoed. Zullen de de weg naar elkaar weten terug te vinden?

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789401914826
Ebook: 9789401914833
Uitgever: Z&K
Een schone getuigenis

Het is kommer en kwel in de Haarlemmermeer...

Het is 1865. Rampspoed trekt over Nederland: malaria, veepest, tyfus en cholera teisteren het platteland, en zo ook de vochtige Haarlemmermeerpolder. De ziekten worden door het vele water razendsnel verspreid.

Landeigenaar Jacob Amersfoordt en zijn vrouw, componiste-pianiste Hermina Dijk, moeten alle zeilen bijzetten op landgoed De Badhoeve. Als burgemeester moet Jacob moeilijke beslissingen nemen, vaak tegen de wil van de bevolking. Zo moeten op veel boerderijen de veestapels afgemaakt worden, waarop de boeren in opstand komen tegen hun bestuurder. Jacob en Hermina proberen hun buren een hart onder de riem te steken, maar als het sterftecijfer steeds sneller stijgt en de angst toeneemt, hebben ze alleen nog elkaar... en de muziek.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789020537109
Ebook: 9789020537123
Uitgever: Z&K

Tussen Stad en Streek TrilogieVerloren tijd

Boerenzoon Driek heeft maar één droom: schilder worden...

Driek is de jongste van drie broers, die geen van allen de boerderij van hun vader willen overnemen. De artistieke Driek droomt ervan om schilder te worden. Als hij een ongeval krijgt en door een kunstenaar wordt opgenomen in zijn gezin om daar te herstellen, valt Drieks oog op hun dochter, de leuke, vrolijke Elsje. De twee trekken veel met elkaar op.

Elsje beschouwt Driek als de broer die ze nooit heeft gehad. Het is maar goed ook dat ze niet méér in hem ziet, want Driek heeft een ontluikende relatie met dorpsgenoot Janna. Die vertrouwt de omgang tussen Driek en Elsje echter voor geen cent.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789401909358
Ebook: 9789401909365
Uitgever: Z&K
Tot de maan en weer terug

Oude gevoelens steken weer de kop op als hun huwelijk een klap te verwerken krijgt...

Terwijl Driek druk bezig is zijn eigen bedrijf op te bouwen, verlangen hij en zijn vrouw Janna naar een kindje. Janna wordt zwanger en bijna tot het eind verloopt de zwangerschap voorspoedig. Maar dan voelt ze geen leven meer. Ze wordt overmand door angst en verdriet, dat ze niet goed kan delen met Driek.

Driek zwijgt en zwelgt in zijn verdriet, terwijl hij wél deelt met zijn goede vriendin Elsje. Hierdoor steekt jaloezie bij Janna weer de kop op. Zal Driek op tijd inzien hoe hard zijn vrouw hem nodig heeft?

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789401909433
Ebook: 9789401909440
Uitgever: Z&K
Elke dag is anders

Met een droom die uitkomt, komt ook een onverwachtse nachtmerrie tot leven...

Driek en Janna kunnen met trots constateren dat hun beide zoons goed zijn terechtgekomen. Pieter is de nieuwe eigenaar van een biologisch gemengde boerderij en Anton heeft een vioolbouwatelier.

Als Geertje, een van de leden van Antons strijkkwartet, hoort dat zijn tweelingbroer een boerderij heeft, zoekt zij hem op een dag op. Ze vertelt Pieter dat ze op zijn bedrijf wil werken, en al snel vormen ze een team in het bestieren van de boerderij. Maar daar gebeuren rare dingen. De kat ligt ineens dood op het erf en de hond wordt met een mes bewerkt. Ook ondervindt Pieter veel weerstand uit de omgeving. Ze laten zich er echter niet onder krijgen. Integendeel: de onderste steen moet boven.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789401910057
Ebook: 9789401910071
Uitgever: Z&K

E-booksEen lot uit de loterij

Als studente Anna de loterij wint en plotseling dertig miljoen euro rijker is, besluit ze haar leven om te gooien. Ze verlaat haar studentenwoning waar ze woont met haar beste vriend Joep, en investeert het geld in een groot landhuis.

Joep is natuurlijk blij voor Anna, maar hij kan niet wennen aan deze plotselinge verandering. En ook niet aan financieel adviseur Egbert, die zich erg veel met Anna en haar nieuwe huis bemoeit.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2020
Ebook: 9789020540086
Uitgever: Z&K

Non-Fictie

Ds. C.E. van Koetsveld, levensbeschrijving

Van dorpsdominee tot hofpredikant...

Deze uitgave stelt de lezer in staat kennis te maken met de veelzijdige predikant/schrijver Cornelis Eliza van Koetsveld, geboren in 1807 aan de Boompjes te Rotterdam. Na zijn studie kwam hij als jonge dominee van 23 jaar in het dorpje Westmaas terecht. Deze Hoekschewaardse gemeente, door hem zelf Mastland genoemd, inspireerde hem om zijn belevenissen in dit dorp op schrift te stellen.

Velen zullen het kennen als de inmiddels beroemde Schetsen uit de Pastorie te Mastland (1843). Het werk wordt vaak vergeleken met de Camera Obscura van Hildebrand, en gezien in het licht van de vroege sociale tendensen in de literatuur, meer nog met dat van de Engelse schrijver Charles Dickens.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789055342334
Uitgever: Deboektant
Karakters

Uit het goede hout gesneden...

Marja Visscher beschrijft in dit boek haar drie violen. Alle drie hebben ze een eigen karakter. Op de bijgevoegde CD is dit duidelijk te horen. Ook vertelt ze op welke wijze violen worden gebouwd en welk hout er voor wordt gebruikt. Welke invloed heeft de bespeler op het instrument?

De lezer maakt niet alleen kennis met de geschiedenis van de drie instrumenten, maar wordt tevens in staat gesteld een mening of oordeel te vormen over welk instrument het meest tot de verbeelding spreekt.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789055342754
Uitgever: Deboektant

Jeugdboeken

Als je van de trap afvalt...

Tomi woont in een huis met héél véél trappen. Zelfs het dak heeft aan twee kanten een trapje. Precies onder dat dak, op de zolder dus, woont Tomi. Soms heeft Tomi zin om in het trappenhuis te spelen. Maar dat mag niet 'want dat stoort de buren,' zegt haar moeder. 'Waarom,' vraagt Tomi. 'Daarom,' zegt haar moeder.

Maar daarom is geen reden. En als je van de trap afvalt dan ben je ook beneden. Dus laat Tomi zich gewoon van de trap vallen. Boemmmm... Je zult het misschien niet willen geloven, maar één zo'n trap scheelt toch een hoop avonturen.

* Tekst Marja Visscher & illustraties Liza Jazenko.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789071802133
Uitgever: Deboektant
Een oma met een helm

Komen baby's meestal helemaal kaal ter wereld, Tomi's oma werd geboren met een helm. Daarom is het een heel bijzondere oma.

'Mijn betovergrootmoeder', zegt Tomi tegen Daan, 'en het is hartstikke geheim dus mondje dicht! Zweer je het?' 'Ik zweer het', zegt Daan. Hij spuugt op zijn vingers en steekt ze omhoog. Wanneer Tomi bij haar oma gaat logeren gebeuren er hele maffe dingen. Je zou het bijna niet geloven. Of toch...

* Tekst Marja Visscher & illustraties Liza Jazenko.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789055342150
Uitgever: Deboektant
Rara dat ben ik

Rara woont samen met haar moeder Pietsie en haar vader Kreukel in een oude school. ‘Als je dag en nacht naar school gaat,’zegt de meester, ‘dan mag ik wel wat van je verwachten.’ Pietsie is hoedenmaakster en geeft tekenlessen. Kreukel werkt in de milieustraat.

Samen met haar vriendje Hicham beleeft Rara een spannend avontuur, wanneer een man zijn hond zomaar ineens achterlaat in het park. Vanaf die dag woont en slaapt hond Bas in het keukenkastje van de Oude School, wordt Rara verliefd en speuren ze naar de man die Bas heeft achtergelaten. Krijgen ze de dader te pakken en waarom komt de burgemeester naar de Oude School?

* Tekst Marja Visscher & illustraties Ans van Ispelen.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789462064683
Uitgever: Boekscout
Voor de kat z'n viool

Tomi gaat met haar tante Sophie naar de vioolbouwer om een viool uit te zoeken. Ze wil net als haar tante een goede violiste worden. De viool is een spannend instrument. Ze ontdekt dat de lak, waarmee de vioolbouwer zijn viool lakt, een geheim recept blijkt.

Daan, Tomi's vriendje, is verliefd op Tomi, maar houdt niet van haar viool. Soms moet je keuzes maken, vindt Tomi. Zoenen is misschien wel cool, maar vioolspelen is nu even belangrijker. Ze wil mooie concerten geven en wereldberoemd worden. 'Je speelt tenslotte niet voor de kat z'n viool,' zegt Sophie, 'Er is altijd wel iemand die naar je luistert.'

Daarom is Tomi van plan om keihard te studeren. 'Want,' zo zegt Sophie, 'Alleen dan kan je toetreden tot de geheime orde van de stevig studerende.' De leden van die orde herken je aan een putje in hun hals. Dat wil Tomi ook wel, zo'n putje.

* Tekst Marja Visscher & illustraties Liza Jazenko.

Schrijver: Marja Visscher
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789055342167
Uitgever: Deboektant

Non-Fictie

Marja Visscher schreef veel non-fictie boeken over onder andere de Hoeksche Waard. Deze zijn niet opgenomen op de website.

 • Als iedereen meeloopt hebbie 'n optocht (1988)
 • Bakkie met herinneringen (2015)
 • De stoomtram van de Rosestraat (1989)
 • Goeree-Overflakkee tussen twee provinciën (2000)
 • Hoeksche Waard ongekend bemind (1999)
 • Klaaswaal in vroeger tijden (1986)
 • Koningin Beatrix in Oud-Beijerland (1989)
 • Numansdorp in vroeger tijden (1988)
 • Ons dorp Klaaswaal (1989)
 • Oud-Beijerland in de jaren 50 (1989)
 • Schouwen-Duiveland spel van wind en water (1999)
 • Veiling Barendrecht in vroeger tijden (1995)
 • Waar de spraak ophoudt, begint de muziek (1982)
 • Walcheren door de geschiedenis gestempeld (2000)
 • Westmaas in vroeger tijden (1987)
 • Westmaas (2) in vroeger tijden (1988)
 • West Zeeuwsch-Vlaanderen te kust en te keur (1998)