Boekenplank:
Kies

Boeken van Ellen de Vriend

Ellen de Vriend is journalist, recensent en schrijver.

Meer over Ellen de Vriend

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Young Adult

Geboren: 1964

Geboorteland: Nederland


Overzicht

 • Bitterzoet
 • Blond op Bonaire
 • De erfgename
 • De weduwe
 • Dwaalspoor
 • Geruisloos
 • Ivoorroute
 • Pain au chocolat
 • Valstrik
 • Vermist

E-books

 • Gestolen geluk
 • Tweestrijd

Young Adult

 • Crush

Non-Fictie

 • De Tien van Renesse
 • Gelukkig hebben we skype
 • Ons bin de leste

Dubbel uitgegeven titels

 • Zoutelande - zie Crush
Young Adult
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBitterzoet

Iris doet wat veel mensen willen: verhuizen naar het buitenland. En om het maar direct goed te doen gaat ze naar Curaçao. Samen met haar man Marc wordt ze manager van de gloednieuwe bed & breakfast The Lodge in Willemstad. Ze genieten met volle teugen van hun nieuwe leven in de Cariben: zon, zee en meer tijd voor elkaar.

Maar dan wordt een jonge vrouw in zee vermoord. Het wordt Iris steeds duidelijker dat verschillende mensen belang hebben bij haar dood. Donkere wolken pakken zich samen boven het hoofd van Iris en haar eigen leven loopt uiteindelijk ook gevaar.

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789461850461
Ebook: 9789461850485
Uitgever: Village
Blond op Bonaire

De nachtmerrie van iedere ouder...

Journaliste Linda van Dam vertrekt met haar man Lex, dochter Luna (17) en haar vriendin Guusje (17) voor een tropische vakantie naar Bonaire. Kort voor hun vertrek verdwijnen twee jonge, blonde vrouwen spoor loos. Van de ene vrouw ontbreekt elk spoor, van de ander worden teenslippers en een fiets gevonden. Het gerucht dat ze zijn vermoord, verspreidt zich als een lopend vuurtje over het eiland.

Wanneer Luna en Guusje met twee buurjongens naar een feest willen in een van de luxe resorts, vindt Linda dat geen probleem. Ze spreken af dat Lex hen ‘s avonds ophaalt. Stiekem verwisselen zij het saaie feest voor Karels Bar op de boulevard, waar het veel gezelliger is. Maar dan verdwijnt Guusje. Onmachtig over het corrupte politiekorps en zich schuldig voelend tegenover Guusjes moeder, gaat Linda zelf op onderzoek uit. Lukt het haar de waarheid te achterhalen?

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789045219387
Uitgever: Karakter
De erfgename

Hoe goed ken je de persoon van wie je houdt écht?

Horecaondernemer Britt Hulsman is al zesentwintig jaar gelukkig getrouwd met accountant Richard en samen hebben ze drie dochters, vier koffiebars en een bestaan waar velen jaloers op zijn. Zij is rijk en succesvol en hij is knap en charmant.

Een romantisch weekendje weg met z'n tweeën is er door alle drukte bij ingeschoten en daarom genieten ze met volle teugen in een bed & breakfast in Zeeland. Als Britt na haar ochtendwandeling terugkeert naar de B&B, blijkt deze 'onvindbaar', en lijkt ook Richard van de aardbodem verdwenen...

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789045212975
Ebook: 9789045214672
Uitgever: Karakter
De weduwe

De jonge bakker Jan, uit het stadse Kampen, gaat eind 1902 in het Zeeuwse Heinkenszand werken bij de negen jaar oudere weduwe Dina, die een eigen bakkerij heeft. Hard werken zodat je een mooi bestaan kan opbouwen is hem van huis uit meegegeven. De werkelijkheid is dat hij overhaast met haar ‘moet’ trouwen. Dat betekent integreren in een klein dorp, steeds meer monden te voeden en armoede. Ook voor een middenstander zijn het moeilijke tijden.

Amerika en de grote stad lonken en Jan wil daar zijn geluk gaan beproeven. Zijn beslissing loopt uit op een drama en weduwe Dina keert berooid terug naar Zeeland. Hoe moet ze zich redden met haar zeven kinderen? Een zwaar leven van armoede, ontberingen en epidemieën wacht haar.

Door de geschiedenis van haar voorouders laat Ellen De Vriend het leven van de afgelopen drie eeuwen in Nederland zien.

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789464491838
Ebook: 9789464491845
Uitgever: Davey Jones
Dwaalspoor

Deze zonnige camping is niet zo idyllisch als het lijkt...

De vijfenveertigjarige Fiona gaat aan de slag als assistent-manager op een gezellige Franse familiecamping in Baskenland. Maar al snel blijkt dat haar collega’s allerlei dingen verborgen houden, en dat haar voorganger spoorloos is verdwenen.

Als delen van zijn lichaam worden gevonden op het strand, probeert iemand de moord bij Fiona in de schoenen te schuiven. Ze moet uitzoeken wie het gedaan heeft, voordat zij ervoor opdraait...

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789401617802
Ebook: 9789401617819
Uitgever: Xander


Geruisloos

Gevaar schuilt soms in één ogenblik van onoplettendheid...

De succesvolle journaliste Stefanie is getrouwd met sleepbootkapitein Paul. Hun dochter Nina is zes. Omdat de spanningen in hun huwelijk flink zijn opgelopen, gaan ze op vakantie naar Zeeland. Twee weken tijd voor elkaar in een huisje aan het strand moet hun relatie nieuw leven inblazen. Beiden weten ze dat dit de laatste kans is om hun relatie te redden.

Stefanie raakt in de ban van haar ex-vriend Timo die in een naburig huisje met zijn merkwaardige, onsamenhangende vrouw Marlen op vakantie is. De gevoelens die ze plotseling weer voor Timo voelt, verwarren haar en brengen haar in een lastige positie ten opzichte van haar man. Dit zet haar relatie nog meer op scherp en opent tegelijkertijd haar ogen voor een nieuwe toekomst, zonder Paul, die steeds meer als een blok aan haar been begint te voelen...

Wat begint als een ontspannen vakantie, eindigt als een angstaanjagende nachtmerrie waaruit ontwaken onmogelijk lijkt.

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789045212739
Ebook: 9789045213835
Uitgever: Karakter
Ivoorroute

Tijdens een reis in Oeganda ziet zij ongewild teveel...

Loes en Sandra maken met vier anderen een groepsreis door Oeganda. Midden in de nacht slaan ivoorstropers hun slag in een nationaal park. Wanneer Loes bij toeval getuige is, blijft dat niet onopgemerkt. De groep wordt achtervolgd en bedreigd en de ontspannen reis verandert in een zinderend avontuur.

De twee vrouwen moeten alle zeilen bijzetten om het vege lijf te redden en te ontrafelen wat zich afspeelt. Kunnen ze tijdig terug naar huis voor er nog meer slachtoffers vallen?

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789493244047
Uitgever: Batavia Publishers
Pain au chocolat

Wat als het verleden je inhaalt?

Nadine en Mark hebben genoeg van alle verplichtingen en het gehaast in Nederland en vertrekken met hun vier dochters naar de Franse Auvergne. Daar hebben ze een kleine camping op het platteland overgenomen, omgeven door weilanden, heuvels en bossen. Er ligt een prachtig leven in het verschiet, maar er moet nog veel gebeuren.

De oproep om een paar weken mee te helpen tegen kost en inwoning, levert een gezellige groep op. Maar dan meldt zich een nieuwe vrijwilliger en Nadine krijgt de schrik van haar leven. Ze kent hem en weet waarvoor hij komt. Het gaat om een gebeurtenis die ze altijd voor Mark heeft verzwegen. En dat wil ze graag zo houden...

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789045217239
Ebook: 9789045217338
Uitgever: Karakter
Valstrik

Maud kan niet wachten om met haar vriend en familie tijd in het Zeeuwse Domburg door te brengen. Haar moeder en haar man hebben een heerlijke villa onderaan de duinen gehuurd om hun vijfjarige huwelijksfeest te vieren. De gezellige familiegelegenheid verandert echter in een nachtmerrie als er een verschrikkelijk ongeluk gebeurt. En dat is pas het begin van de ellende...

De spanningen in het gezin nemen toe en de onderlinge verhoudingen komen op scherp te staan. Maud wacht niet af en gaat zelf op onderzoek uit. Haar zoektocht leidt haar naar haar zus, de man van haar moeder en zelfs het zonnige Aruba. Maar wie kan ze vertrouwen? En wie zijn die onheilspellende mannen die overal opduiken?

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789401620727
Ebook: 9789401620468
Uitgever: Xander
Vermist

Soms verandert je wereld in een fractie van een seconde...

Karen is een aantrekkelijke journaliste van in de dertig en woont met haar man, rijschoolhouder Joost Roelink, en dochter Melissa in Zeeland. Op een dag die als alle anderen begint, raakt Joost vermist. Het is een mysterie wat er met hem is gebeurd.

De politie probeert Karen in eerste instantie af te wimpelen met het verhaal dat mannen wel eens vaker niet thuis komen en dat Joost waarschijnlijk ergens in de kroeg is blijven hangen. Maar als de dagen verstrijken, begint de nachtmerrie dat Joost mogelijk helemaal niet meer terugkomt steeds meer werkelijkheid te worden.

Vlak nadat Karen de schokkende ontdekking doet dat er 50.000 euro verdwenen is van de zakelijke rekening van de rijschool, vinden een paar wandelaars de verlaten auto van Joost...

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789045209876
Ebook: 9789045208183
Uitgever: Karakter

E-booksGestolen geluk

Sharon heeft een erg goede band met haar ouders en haar drie oudere broers. Ze heeft een zomerbaan als strandwacht in Dishoek en eet op zondag vaak met de hele familie gezellig in de tuin. Tot ze, bij toeval, achter een geheim komt.

Waarom willen haar ouders er niets over kwijt? En waarom zijn ze vanuit Noord-Holland naar Zeeland verhuisd? Hoe goed kent Sharon haar familie eigenlijk?

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2021
Ebook: 9789462177079
Uitgever: Clustereffect
Tweestrijd

Een perfect huwelijk, of toch niet?

Megan is al vijftien jaar gelukkig getrouwd met Sjoerd. Met aanhoudende rugklachten gaat ze naar een fysiotherapiepraktijk om verlost te worden van haar klachten. Joost Willems maakt veel indruk op haar met zijn vaardige handen en meer...

Tweestrijd is een kort verhaal over wat er met je kan gebeuren na een enkele misstap in je huwelijk. Hoe los je het op? En tot welke prijs?

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2021
Ebook: 1230004674382
Uitgever: Elma Media

Young AdultCrush

Het dorp Zoutelande ligt aan de Zeeuwse kust, niet ver boven Vlissingen. De tieners Daan en Mikkie, broer en zus, verheugen zich op de zomervakantie die net is aangebroken. Met name Mikkie heeft iets om naar uit te kijken - haar beste vriendin Luana, die het afgelopen jaar op Bonaire heeft gewoond, komt bij haar oma logeren, een paar huizen verderop. Helaas voor de vriendinnen kunnen ze niet zoveel tijd met elkaar doorbrengen als ze wel hadden gewild. Luana's oma heeft aan haar broer beloofd dat Luana diens kleinzoon gezelschap zou houden, ene Steve. Hij is vijftien en komt uit Noord-Brabant. Maar als ze noodgedwongen met zijn vieren optrekken lijkt het allemaal wel mee te vallen.

Tot Luana tijdens het bezoeken van een oude Duitse bunker in de duinen een lijk gezien denkt te hebben in een achterkamertje. Ze nemen zich voor nog eens terug te keren en de zaak te onderzoeken. Dit is het begin van een bloedstollend, spannend verhaal. Want ondanks de waarschuwingen van Luana, die heeft ontdekt dat Steve bepaald geen lieverdje is en zelfs een bekende is van de politie, wordt Mikkie verliefd op Steve en laat zij zich langzaam door hem inpalmen. Dat drijft een wig tussen de vrienden - en dat terwijl het onderzoek naar de vermeende dode man een angstaanjagende wending krijgt.

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789462321953
Ebook: 9789462321960
Uitgever: Link

Non-FictieDe Tien van Renesse

Het ophangen van de 'Tien van Renesse' op 10 december 1944 is een van de ergste oorlogsmisdaden van de Duitsers in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog jaarlijks worden de 'Tien van Renesse' herdacht.

Wat ging er aan dit drama vooraf? Wie verraadde hen? Waarom ging het mis? En wat gebeurde er met de gedupeerde gezinnen?

In De tien van Renesse reconstrueert journaliste Ellen de Vriend de gebeurtenissen aan de hand van getuigenverhoren, archiefstukken en gesprekken met nabestaanden en betrokkenen.

Leen Jonker en Tannetje van Wouwe trouwen op 15 december 1939 in Brouwershaven op Schouwen en Duiveland. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en gaat Leen in het verzet. Na vier lange jaren onderdrukt te zijn door de Duitsers wenst hij een beter leven voor zijn gezin en wil hij vrij zijn. Samen met zijn broer en een aantal Engelse piloten en verzetsmensen wil hij ontsnappen van het geïsoleerd liggende eiland om op het vijf kilometer verderop gelegen Noord-Beveland geallieerden te gaan helpen.

Wat dat voor consequenties heeft, hadden de mannen nooit kunnen voorzien. Tien Zeeuwse mannen en een Armeense officier - die weet te ontsnappen - worden opgepakt. De vergelding van de bezetters is verschrikkelijk: de mannen worden gemarteld en tijdens een Standgericht veroordeeld tot ophanging. Hun vrouwen, kinderen en familieleden worden daarna verdreven uit hun huizen.

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789045215273
Ebook: 9789045215372
Uitgever: Karakter
Gelukkig hebben we skype

Gelukkig hebben we Skype is een boek met twintig verhalen van emigranten en de familieleden die zij in Nederland achterlieten. Broers, zussen, vaders, moeders, dochters, zonen en vriendinnen staan centraal in dit boek.

Hoewel de televisieprogramma's over emigranten enorm populair zijn, hebben juist de achterblijvers ook een verhaal. Hoe ervaren zij het vertrek van hun familielid? Wat betekent het praktisch en emotioneel? Blijft het contact op duizenden kilometers afstand goed of wordt het juist minder? En hoe ga je daarmee om?

Computers en andere moderne communicatiemiddelen kunnen de afstand verkleinen, maar dat is niet hetzelfde als 'een bakkie doen' wanneer het je uitkomt.

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789461850621
Ebook: 9789461851673
Uitgever: Grenzenloos
Ons bin de leste

In juni 2013 zijn nog precies 72 vrouwen op Walcheren die dagelijks in de streekdracht lopen. In een aantal dorpen gaat het écht om de allerlaatste vrouwen. Zelfs in de bolwerken van de streekdracht, Westkapelle en Arnemuiden, zijn nog weinig streekdrachten over. Daarom was haast geboden.

Ellen De Vriend heeft, in 2010 de bijzondere- en boeiende levensverhalen van juist die vrouwen vastgelegd. Niet alleen omdat streekdracht een volkscultuur is die gekoesterd moet worden, maar ook omdat deze vrouwen een ander leven hebben dan de andere bewoners van Walcheren. Van elke vrouw is een mooi portret gemaakt, maar ook staan er tientallen andere foto's in het boek.

De diverse drachten komen aan bod. Ook zijn er hoofdstukken over de sieraden, de kinderdracht en rouwdracht. Een jakkenmaakster vertelt over haar werk. Bijzonder zijn ook de fotoreportages over het plooien van de muts en hoe een muts wordt opgezet.

Schrijver: Ellen de Vriend
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789402103304
Uitgever: Brave New Books

Dubbel uitgegeven titelsZoutelande

Zie voor de beschrijving van dit boek: Crush.

Schrijver: Ellen de Vriend
Oorspronkelijke titel: zie Crush
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789462177093
Ebook: 9789462177086
Uitgever: Davey Jones