Boekenplank:
Kies
 • Home
 • V
 • Simone van der Vlugt

Boeken van Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt studeerde Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding in Amsterdam. Naast thrillers schrijft Van der Vlugt ook jeugdboeken en historische romans.

Meer over Simone van der Vlugt

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1966

Geboorteland: Nederland

Website: Simone van der Vlugt


Romans

 • De kaasfabriek
 • De lege stad
 • Ginevra
 • Het schaduwspel
 • Jacoba, dochter van Holland
 • Nachtblauw
 • Rode sneeuw in december
 • Schilderslief

Thrillers

 • Blauw water
 • De doorbraak
 • De ooggetuige
 • De reünie
 • De zonde waard
 • Herfstlied
 • Het bosgraf
 • Het laatste offer
 • In mijn dromen
 • Op klaarlichte dag
 • Schaduwzuster
 • Toen het donker werd

Lois Elzinga

 1. De Lois-Trilogie
 2. Aan niemand vertellen
 3. Morgen ben ik weer thuis
 4. Vraag niet waarom

Young Adult

 • De amulet
 • De bastaard van Brussel
 • Schijndood
 • Zwarte sneeuw

Non-Fictie

 • Wij zijn de Bickers!

gedetailleerd overzicht

RomansDe kaasfabriek

Amsterdam, 1892. Lydia rouwt om de dood van haar ouders, die kort na elkaar zijn overleden. Ze heeft hun huis in Amsterdam en buitenhuis in Purmerend geërfd. Ondanks het verlies zit ze vol ideeën voor de toekomst en voor het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen, op stoomkracht en met een hoge productie. Maar als vrouw alleen mag ze geen onderneming starten: ze moet samenwerken met een moderne boer uit de omgeving, Huib Minnes. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland.

Antwerpen, 1914. Nora, de dochter van Lydia, trouwt met Raoul Reymaekers en het paar vestigt zich in de havenstad. Na een ernstig conflict met haar moeder over haar afkomst is Nora blij weg te zijn uit Waterland. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en moeten ze in een gruwelijke nacht vluchten uit Antwerpen. Hoe zal de toekomst eruit komen te zien voor deze vooruitstrevende vrouwen?

Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789026351631
Ebook: 9789026351648
Uitgever: Ambo | Anthos
De lege stad
Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland ooit heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. De binnenstad, waar ze opgroeide, wordt volledig verwoest en bijna de helft van Katja's familie komt om.

Samen met haar man Daniel neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Katja is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar wanneer het leven grimmiger wordt en iedereen zich gedwongen ziet steeds ingewikkeldere keuzes te maken, wordt het met de dag moeilijker om aan dit voornemen te blijven voldoen.
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789041426253
Ebook: 9789026330858
Uitgever: Ambo | Anthos
Ginevra
Florence, 1347. De achttienjarige Ginevra wordt stapelverliefd op de intelligente Antonio, maar wanneer hij haar vader om haar hand vraagt weigert die; er doen geruchten de ronde over de verlichte ideeën die Antonio erop nahoudt. Ginevra ziet slechts één uitweg: er stiekem vandoor gaan met haar grote liefde.

Ze vertrekken nog diezelfde dag, maar hun vlucht wordt in de kiem gesmoord. Terug in Florence dwingt Ginevra's vader haar te trouwen met een rijke weduwnaar. Ze wordt een gevangene in haar eigen huis. Als vervolgens de pest uitbreekt, is niemand zijn leven meer zeker. Kan ware liefde werkelijk alles overwinnen?
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026337055
Ebook: 9789026337062
Uitgever: Ambo | Anthos
Het schaduwspel

Het schaduwspel beschrijft de levens van Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen, en een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis, de 17e eeuw. Eva Ment verkeert in de betere kringen van Amsterdam. Op een bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen, een man van aanzien, die op zoek is naar een echtgenote. Ze trouwen en in het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun pasgeboren dochtertje naar de Oost.

Na een zeereis vol ontberingen worden ze als vorsten onthaald in Batavia. Er volgt een periode van gewenning, maar vooral van vele verliezen. Gedesillusioneerd reist Eva na een verblijf van bijna drie jaar terug naar Amsterdam.

Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789026337031
Ebook: 9789026337048
Uitgever: Ambo | Anthos
Jacoba, dochter van Holland
In deze historische roman kruipt Simone van der Vlugt op overtuigende wijze in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische ideeën niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg.

Het lot was Jacoba slecht gezind. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en snel daarna overleed haar vader, Willem VI, hertog van Beieren. Zo werd zij gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. We leren een vrouw kennen die veel te verduren krijgt, maar zich daar niet bij neerlegt en door het onrecht dat haar wordt aangedaan juist strijdbaarder wordt.

In Jacoba, Dochter van Holland zien we niet alleen een hertogin die ten oorlog trekt om haar gewesten te verdedigen, maar ook Jacoba's persoonlijke kant: de ontwikkeling van een kwetsbaar, volgzaam meisje tot een volwassen, sterke vrouw. Haar relatie met haar moeder is er een die voor vele vrouwen herkenbaar zal zijn.
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041415318
Ebook: 9789041415981
Uitgever: Ambo | Anthos


Nachtblauw
Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze heeft een passie voor schilderen en helpt de vrouw des huizes bij haar schilderlessen.

Maar Catrijns verleden achtervolgt haar; ze moet vluchten en vindt werk in een plateelfabriek in Delft. Hier wordt haar schildertalent eindelijk op waarde geschat.

Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 ternauwernood de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt en komt voor een levensbepalende keuze te staan
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789026332067
Ebook: 9789026332074
Uitgever: Ambo | Anthos
Rode sneeuw in december
Het is 1553, de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. Lideweij Feelinck krijgt een relatie met de jonge arts Andries Griffioen, aanhanger van het protestantisme. Om met hem te kunnen trouwen trotseert ze de wil van haar vader, die met haar breekt en haar onterft.

Het jonge stel vestigt zich in Breda, waar ze een nauwe band krijgen met prins Willem van Oranje. Maar het politieke klimaat verandert, het protestantisme wint terrein terwijl onder koning Filips de inquisitie hoogtij viert. Willem van Oranje vlucht naar Duitsland, waar hij zijn legers organiseert om in opstand te komen tegen koning Filips.

Lideweij vlucht met haar gezin naar het rustige Naarden in het Noorden, waar ze zich veilig waant. Tot een verschrikkelijk lot het kleine stadje treft, met een gewelddadige en bloedige volksopstand tot gevolg.
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789026337307
Ebook: 9789041421524
Uitgever: Ambo | Anthos
Schilderslief

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven.

Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is.

Na Saskia's dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia's erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026346194
Ebook: 9789026346200
Uitgever: Ambo | Anthos

ThrillersBlauw water
Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen.

Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks...
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789041425249
Ebook: 9789041414830
Uitgever: Ambo | Anthos
De doorbraak
De jonge Romée breekt door als zangeres na een desastreuze jeugd met een tirannieke vader. Maar alle plotselinge roem en succes maken haar niet gelukkig. Haar broer Rob, het enige familielid met wie ze het goed kan vinden, raakt vermist op zijn wereldreis. In haar professionele leven wordt ze beschuldigd van plagiaat en geterroriseerd door een anonieme stalker.

Romée trekt zich steeds meer terug en probeert wanhopig grip op haar leven te krijgen. Op het randje van een burn-out gaat ze op zoek naar Rob, maar de zoektocht is niet zo eenvoudig als ze dacht. Om antwoorden te krijgen moet Romée terug naar haar ouderlijk huis, waar oude wonden worden opengereten.

Intussen komt haar stalker steeds dichterbij. Wat is de waarheid, en wie kan ze vertrouwen?
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789044633306
Ebook: 9789044634525
Uitgever: Prometheus
De ooggetuige
Manon Jonker, een slechtziende jonge vrouw, is getuige van een overval bij een juwelier. De daders laten haar met rust omdat ze denken dat ze blind is.

Als op het nieuws wordt gemeld dat Manon alleen slechtziend is, slaat de angst toe. Zeker wanneer ze op straat en op haar werk wordt geconfronteerd met een aantal vreemd incidenten. Manon vreest dat de daders hun werk komen afmaken.

* De ooggetuige is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de maand van het Spannende Boek 2012 en bevat 92 pagina's.
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789059651630
Ebook: 9789041425355
Uitgever: Ambo | Anthos
De reünie
Sabine staat op het punt weer aan het werk te gaan na een jaar thuis te hebben gezeten met een burnout. Ze is 24 jaar oud en werkt als secretaresse bij een hoofdkantoor van een bank in Amsterdam. Ze ziet er tegenop om weer te beginnen en is nog steeds niet achter de precieze oorzaak van haar depressie.

De aankondiging van een reünie van haar oude middelbare school zet haar leven plotseling weer op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit Sabine's jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar eenmaal op de middelbare school komt er een einde aan die vriendschap. Toch voelt Sabine zich enorm schuldig. Ze heeft Isabel alleen naar huis laten fietsen op de dag dat ze verdween, misschien zou er niets gebeurd zijn als Sabine destijds met Isabel was meegefietst...

Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd naar boven. Sabine heeft het vermoeden dat ze zelf meer moet weten over wat er destijds gebeurde, maar dat ze het heel ver weg heeft gestopt. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichterbij het ware verhaal van Isabels' verdwijning.
De Reünie - 2015
Regisseur: Menno Meyjes
Cast: Thekla Reuten, Daan Schuurmans, Marie-Mae van Zuilen, e.a.
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789026330759
Ebook: 9789041418012
Uitgever: Ambo | Anthos
De zonde waard

Het meisje ligt op de achterbank van de auto. Ze lijkt te slapen, maar er is iets vreemds aan haar houding. Iets onnatuurlijks. Het portier staat open. Er gaat een schok door Ella heen als ze ziet dat de polsen van het meisje vastgebonden zijn. Ze weet wie dit kind is: Demi Hulshof, vijf jaar oud.

Het terugvinden van de vermiste Demi vormt het startschot van een adembenemend kat-en-muisspel tussen een bende ontvoerders, de politie en een jonge vrouw die worstelt met haar verleden. Ze heeft gebroken met de Jehova’s getuigen en daardoor met al haar vrienden en familieleden.

In De zonde waard komen relaties op scherp te staan, wordt afgerekend met knellende banden en blijft tot het laatst toe onduidelijk wie je kunt vertrouwen. Maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan... Hoever wil je gaan om trouw te blijven aan jezelf en om anderen te beschermen?

Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044645453
Uitgever: Prometheus


Herfstlied
Als journaliste voor de cultuurpagina van het Leidsch Dagblad heeft Nadine het prima naar haar zin, maar eigenlijk zou ze het liefst schrijfster worden. Net als ze erin slaagt een uitgever voor haar werk te interesseren, wordt Leiden opgeschrikt door de moord op een jonge vrouw.

Samen met haar collega's zit Nadine boven op het nieuws, waar ze steeds meer bij betrokken raakt. In haar privéleven loopt veel mis en als de vermoorde vrouw uiterlijk een sterke gelijkenis met Nadine blijkt te vertonen, kan ze de gebeurtenissen niet meer als toeval afdoen en beseft ze dat zij en haar zestienjarige dochter Mariëlle gevaar lopen... Vooral als de moordenaar meer slachtoffers maakt, die op de een of andere manier allemaal in Nadine's omgeving verkeren.
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789041420800
Ebook: 9789041414878
Uitgever: Ambo | Anthos
Het bosgraf
In Het bosgraf doen Daphne en haar man Roelof tijdens een wandeling een vreemde ontdekking. Vlak daarna moet Roelof steeds vaker even weg zonder duidelijke reden. Tot hij op Tweede Kerstdag helemaal verdwijnt...

* Het bosgraf is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789041425720
Ebook: 9789026328411
Uitgever: B for Books
Het laatste offer
In Het laatste offer doet een archeoloog een belangrijke ontdekking in Egypte, waardoor Birgits ooit zo beschermde leventje totaal op zijn kop komt te staan. Zij beleeft met Jef, die ze nog maar net heeft ontmoet, twee heftige nachten waarna hij spoorloos verdwijnt.

Op haar zoektocht naar Jef belandt Birgit in een reeks verwikkelingen waarin ze beiden hun leven niet meer zeker zijn. De zoektocht leidt onder andere naar de Ark des Verbonds, die al eeuwenlang net zo tot de verbeelding spreekt als de Heilige Graal. Wat is die Ark precies? Wat was zijn functie? En waar is hij gebleven?
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789041420787
Ebook: 9789041418036
Uitgever: Ambo | Anthos
In mijn dromen
Rosalie heeft een kapperszaak in de Pijp in Amsterdam en is getrouwd met de zakelijke en ordelijke Jeroen. Een vakantie naar Marrakech zou hun relatie weer passie moeten geven, maar de reis eindigt in een nachtmerrie.

Jeroen wil geen gehoor geven aan Rosalies slechte voorgevoel en het vliegtuig waarin Jeroen alleen terugkeert stort neer. Terug in Amsterdam beseft Rosalie dat ze haar voorspellende dromen niet langer kan negeren. Haar besluit om de politie in te lichten over haar vermoeden dat het vliegtuigongeluk geen ongeluk was, maakt haar echter alleen maar wanhopiger, want men neemt haar niet serieus.

Intussen probeert ze met behulp van haar vrienden en collega's de draad van het leven weer op te pakken, maar haar voorspellende dromen vergemakkelijken haar situatie niet. Als ze een droom krijgt over een terroristische aanslag die zal plaatsvinden tijdens een drukbezocht evenement in Amsterdam beseft ze dat de tijd begint te dringen. Ze heeft waardevolle informatie om die aanslag te voorkomen en ze zal in actie moeten komen.

In mijn dromen is een meeslepend verhaal over paranormale zaken, de Marokkaanse cultuur, leven in de grote stad en de dreiging van terrorisme.
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789041420596
Ebook: 9789041419668
Uitgever: Ambo | Anthos
Op klaarlichte dag
Een jonge vrouw, Nathalie, is op de vlucht voor haar gewelddadige ex-vriend. Het kost haar al haar vindingrijkheid om uit zijn handen te blijven. Maar Nathalie is niet alleen op de vlucht voor hem. Ook de politie wil haar spreken, in verband met de moord op haar beste vriendin.

Een toevallige ontmoeting tussen Nathalie en rechercheur Julia Vriens brengt de zaak in een stroomversnelling. Nathalie heeft inmiddels een nieuwe identiteit aangenomen en Julia heeft geen idee met wie zij te maken heeft. Maar als Nathalies ex op het toneel verschijnt, verandert dat. Dan blijkt dat niets is wat het lijkt...
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789041415868
Ebook: 9789041416827
Uitgever: Ambo | Anthos


Schaduwzuster
Marjolein is een betrokken, bevlogen docente op een zwarte middelbare school in Rotterdam. Ondanks het begrip en inlevingsvermogen dat ze altijd toont voor haar leerlingen, maakt ze op een dag ook de andere kant van het onderwijs mee; ze wordt tijdens de les bedreigd door een van haar leerlingen.

Vanaf dat moment verandert haar leven totaal. Ze komt tussen twee vuren te staan, met aan de ene kant de loyaliteit die ze voelt naar de school toe, en aan de andere kant haar angst voor de bedreigingen die door blijven gaan. Maar wie heeft het nu precies op haar gemunt, en tot hoever wil diegene gaan?
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789041420770
Ebook: 9789041418029
Uitgever: Ambo | Anthos
Toen het donker werd
Een hardwerkende vader, een liefhebbende moeder, een koppige puber: een gelukkig gezin. Wat ging er mis?

Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen. De schuldeisers zijn echter niet van plan hem er zo makkelijk van af te laten komen. In zijn wanhoop schakelt Menno via zijn advocaat iemand in om af te rekenen met zijn probleem, zonder dat hij de gevolgen van dit besluit kan overzien.

Sascha voelt haar man en zoon van zich vervreemden en eist antwoorden, maar haar zoektocht naar de waarheid komt tot een abrupt einde wanneer ze bij een ongeluk haar zicht verliest. Menno vermoedt dat het om een aanslag ging maar verzwijgt dit. Elk gezinslid probeert een uitweg te vinden, om alleen maar nog meer verstrikt te raken in het web van leugens en bedrog. Totdat Menno besluit dat het genoeg is...
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789026332081
Ebook: 9789026332098
Uitgever: Ambo | Anthos

Lois ElzingaDe Lois-Trilogie

De Lois-Trilogie bevat:

 1. Aan niemand vertellen
 2. Morgen ben ik weer thuis
 3. Vraag niet waarom

Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026345685
Uitgever: Ambo | Anthos
Aan niemand vertellen
Lois is een jonge rechercheur Moordzaken, afdeling Noord-Holland Noord. Op het eerste gezicht leidt ze een overzichtelijk leven: ze heeft een huis in het centrum van Alkmaar en een uitdagende, spannende baan.

Als op een mistige novemberavond het verminkte lichaam van een man wordt gevonden, worden Lois en haar collega op deze opmerkelijke zaak gezet. De eerste naspeuringen lijken nergens toe te leiden. Het slachtoffer, David Hoogland, was een vrolijke basisschoolleraar met een leuke vriendin en een brandschoon verleden.

Het onderzoek loopt vast, tot een tweede en zelfs een derde moord nieuwe aanwijzingen opleveren. Lois verdiept zich meer en meer in de psychologie van de moordenaar. Maar kan zij voorkomen dat er nog meer doden vallen?
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789041421470
Ebook: 9789041423474
Uitgever: Ambo | Anthos
Morgen ben ik weer thuis
Wanneer de elfjarige Britt na haar turnles niet meer thuiskomt, wordt al snel duidelijk dat dit geen gewone vermissing is.

Lois Elzinga, rechercheur Moordzaken bij de afdeling Noord-Holland Noord en haar team worden op de zaak gezet. Als het spoor naar het buitenland leidt, ziet ze zich voor grote problemen gesteld, want over de grens heeft zij geen bevoegdheden meer.
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789041424143
Ebook: 9789041424518
Uitgever: Ambo | Anthos
Vraag niet waarom
Op het parkeerterrein van een Alkmaars winkelcentrum wordt een vrouw neergestoken. Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en kort daarop wordt er een derde steekpartij gemeld. Er is weinig dat deze slachtoffers met elkaar bindt.

Samen met haar vaste partner Fred staat rechercheur Lois Elzinga voor een mysterie. Ondertussen maakt Lois' zus Tessa een moeilijke periode door en heeft ze ook nog eens last van een gluurder. Voor beide zussen geldt dat het verre verleden dichterbij komt dan hun lief is.
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789041425782
Ebook: 9789041426390
Uitgever: Ambo | Anthos

Young AdultDe amulet

Op het Domplein in Würzburg wachten honderden mensen opgewonden op de heks die zometeen op de brandstapel zal worden gezet. Ook de dertienjarige Nina kijkt toe. Ze rilt. Niet alleen van de kou; het hele tafereel vervult haar met afschuw en tegelijkertijd wordt ze ernaartoe getrokken als door een magneet.

Het is 1630 en de heksenjacht is in volle gang. Oude vrouwen, zelfs hele gezinnen met kleine kinderen worden het slachtoffer. Ook over Nina doen verhalen de ronde. Soms weet ze namelijk zomaar dingen over mensen of heeft ze visioenen. Terwijl de geruchten over Nina steeds sterker en grimmiger worden komt ze erachter dat haar moeder als heks verbrand is toen Nina nog heel klein was. Nina's enige aandenken aan haar is een amulet.

Om te voorkomen dat ook Nina het slachtoffer wordt van de nietsontziende heksenvervolging, smokkelt Nina's tante haar de stad uit. Ze wil Nina uithuwelijken aan een oude boer. Maar Nina voelt daar niets voor en neemt de benen. Dit is het begin van een lange zwerftocht.

Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789056378400
Uitgever: Lemniscaat
De bastaard van Brussel
Brussel, 1565. De twintigjarige Crispijn Matsijs is eigenaar van bierbrouwerij en taveerne 'Au brasseur'. Sinds de gevreesde inquisiteur Pieter Titelmans in de stad is, wordt het dagelijkse leven steeds vaker verstoord door openbare executies, waarbij iedereen die commentaar heeft op het katholieke geloof, op de brandstapel belandt.

Als trouwe bezoeker van de katholieke kerk waant Crispijn zich veilig, maar als de jacht op vermeende ketters steeds heviger wordt, belandt ook hij in de martelkamer van de fanatieke inquisiteur. Hij wordt gered door graaf Lamoraal van Egmond, Crispijns biologische maar onwettige vader, die zijn bastaardzoon uit de kerkers bevrijdt. Crispijn probeert zijn leven weer op te pakken in zijn brouwerij in Brussel maar dat valt niet mee. Eigenlijk is het leven in de hoofdstad te gevaarlijk geworden voor hem.

De Spaanse koning Filips II stuurt de hertog van Alva naar de Nederlanden om alle ketterij uit te roeien. Vanaf dat moment is niemand zijn leven meer zeker - ook de adel niet. Tot Crispijns grote ontzetting wordt zijn vader gevangengezet. Als hij zelf ook in levensgevaar komt, besluit hij zich aan te sluiten bij de verzetsgroep van de bosgeuzen en de strijd tegen de onderdrukkers aan te binden...
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789056379803
Uitgever: Lemniscaat
Schijndood
Kris Blanken studeert economie in Amsterdam en lijkt in weinig te verschillen van zijn medestudenten. Maar 's nachts wordt hij geplaagd door steeds dezelfde angstdromen, waarin hij zijn eigen dood beleeft. Op aanraden van zijn huisgenote Dominique bezoekt Kris een reïncarnatietherapeute. Zij voert hem terug naar het Alkmaar van 1655.

Kris is niet langer Kris; hij is Olivier Moeriaans, de achttienjarige zoon van een apotheker met een veelbelovende toekomst als kunstschilder. Aan die droom komt wreed een einde als de artsen constateren dat hij melaats is en Olivier verbannen wordt uit de stad. In de leprozerie houdt hij het niet lang uit; de voortdurende confrontatie met patiënten bij wie de ziekte in een veel verder gevorderd stadium is, doet hem het tehuis ontvluchten. Hij sluit zich aan bij Jeroom Couttenier, een kwakzalver die door het land trekt om zijn medicijnen te verkopen.

Olivier twijfelt aan Jerooms kwaliteiten als arts, maar tegelijkertijd heeft hij al zijn hoop op hem gevestigd. Jeroom zegt immers dat hij een onschuldige huidaandoening heeft; misschien is hij dus toch niet melaats. Olivier voelt zich steeds meer op zijn gemak in dit nieuwe leven van reizen en rondtrekken. Maar dan breekt de pest uit en overal in het land vallen slachtoffers. Ook in Alkmaar, waar Oliviers familie woont...
Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789056379797
Uitgever: Lemniscaat
Zwarte sneeuw

Zuid-Limburg 1845. Nadat de familie Mullenders uit hun boerderij is gezet, verhuizen ze naar Kerkrade waar werk is in de kolenmijn. Emma is veertien jaar en moet met haar vader en twee oudste broertjes de mijn in. Het werk is zwaar en gevaarlijk en Emma weigert zich neer te leggen bij het idee haar hele leven 200 meter onder de grond te moeten werken.

Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789056372910
Uitgever: Lemniscaat

Non-Fictie

Wij zijn de Bickers!

Tijdens de research voor haar historische romans stuitte Simone van der Vlugt op allerlei bijzondere verhalen, die ze nu in haar eerste non-fictieboek deelt.

Wij zijn de Bickers! vertelt het meeslepende verhaal van de Amsterdamse regentenfamilie Bicker, bekend van burgemeester Andries Bicker en Bickerseiland. We maken kennis met ze in de zestiende eeuw, als ze hun positie te midden van de stadselite innemen, en volgen ze naar de zeventiende eeuw, als ze op het toppunt van hun macht komen. Zowel de familie als de stad Amsterdam heeft in de Gouden Eeuw een belangrijk stempel gedrukt op de geschiedenis. Ook de periode na die glorietijd maken we met de familie mee, via Wendela Bicker, de vrouw van Johan de Witt, die in een woelige tijd leefde.

De grote gebeurtenissen in de geschiedenis worden afgewisseld met beschrijving van feesten, kleding, geboorten, liefde en vriendschap, die een kleurrijk en invoelbaar beeld schetsen van het leven in die tijd, zoals alleen Simone van der Vlugt dat kan.

Schrijver: Simone van der Vlugt
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044637588
Uitgever: Prometheus