Boekenplank:
Kies

Boeken van Jesmyn Ward

Jesmyn Ward groeide op in armoede in een gehucht langs de kust van Mississippi. Ze was de eerste in haar familie die ging studeren. Ward won de National Book Award in 2011 voor haar roman Salvage the Bones. Ward woont nog steeds in DeLisle, Mississippi en geeft les in creative writing aan Tulane University.
Meer over Jesmyn Ward

Genre: Roman

Geboren: 1977

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Een duister afdalen - Let us descend
  • Het lied van de geesten - Sing, unburied, sing

Non-Fictie

  • De mannen die we oogstten - Men we reaped

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen duister afdalen

Annis is de dochter van een wrede plantagehouder en van diens tot slaaf gemaakte huishoudster. Als ze troost zoekt bij een vriendin wordt ze verkocht door haar vader. Haar voettocht van de rijstvelden van North Carolina naar de slavenmarkt van New Orleans, en verder naar het hart van een suikerplantage in Louisiana, is vol ontberingen en verdriet.

Terwijl Annis zich overgeeft aan de kilometerslange mars door de meedogenloze bossen en moerassen van het Amerikaanse Zuiden, wordt ze getroost door herinneringen aan haar moeder en aan de verhalen over haar grootmoeder de krijger. Gaandeweg stelt ze zich steeds meer open voor de wereld van de geesten van haar voormoeders.

Een duister afdalen is een verhaal van wilskracht, hoop en allesoverstijgende liefde dat even poëtisch als hartverscheurend is weergegeven. Een klassieker over slavernij, van een van de belangrijkste stemmen in de Amerikaanse literatuur.

Schrijver: Jesmyn Ward
Oorspronkelijke titel: Let us descend
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789025475369
Uitgever: Atlas Contact
Het lied van de geesten
Jojo en zijn kleine zusje Kayla wonen met hun zwarte grootouders langs de kust van Mississippi. Hun moeder, Leonie, veroorzaakt met haar sporadische aanwezigheid in hun levens alleen chaos.

Als hun (blanke) vader vrijkomt uit een gevangenis in het noorden van de staat, besluit Leonie, in een poging een goede echtgenote te zijn, dat ze hem gezamenlijk moeten ophalen. Ze hoopt op een gelukkige familiereünie, maar in plaats daarvan volgt een hellevaart door een landschap dat nog altijd is getekend door armoede en racisme.

Onderweg wordt zowel Leonie als Jojo geteisterd door spoken uit het verleden, dat op het platteland van het Diepe Zuiden, in de onsterfelijke woorden van William Faulkner, nooit dood is, zelfs niet voorbij.
Schrijver: Jesmyn Ward
Oorspronkelijke titel: Sing, unburied, sing
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025452407
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieDe mannen die we oogstten

In De mannen die we oogstten schetst de gelauwerde Afro-Amerikaanse schrijfster Jesmyn Ward vijf liefdevolle portretten van de dierbare mannen die zij binnen vier jaar kwijtraakte. Ze gingen ten onder aan drugsverslaving, geweld, ongelukken, zelfmoord, kortom: aan de wrede werkelijkheid die jonge zwarte mannen in het zuiden van de Verenigde Staten al te vaak ten dele valt. Telkens weer vroeg Ward zich af: waarom?

Om haar verlies te verwerken begon ze erover te schrijven. Dit hielp haar een verschrikkelijke waarheid onder ogen te zien: haar jeugdvrienden en broer waren domweg ten prooi gevallen aan hun afkomst. Nog voordat de term ‘institutioneel racisme’ gangbaar was, wees Ward de geschiedenis, armoede, kansloosheid en gebroken familieverbanden aan die inherent zijn aan het leven van de zwarte bevolking in Amerika.

De mannen die we oogstten is door New York Magazine uitgeroepen tot een van de beste boeken van de 21e eeuw, en door The New York Times tot een van de vijftig beste memoirs.

Schrijver: Jesmyn Ward
Oorspronkelijke titel: Men we reaped
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025470616
Ebook: 9789025470852
Uitgever: Atlas Contact