Boeken van Aziza el Baraka
Aziza el Baraka is een Nederlandse auteur van Marokkaanse afkomst. Ze studeerde politieke en sociaal-culturele wetenschappen en Engels. Ze debuteerde met de verhalenbundel De zorgstroom, waarmee ze werd genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs.
Genre: Roman
Pseudoniem (van): A. el Baraka
Geboorteland: Nederland
Overzicht
- De betekenis van liefde
- De zorgstroom
gedetailleerd overzicht
Overzicht
Riyan belandt in het ziekenhuis naast Fatima, beiden opgenomen met hartfalen. Ze hebben elkaar al bijna zestig jaar niet gezien.
Fatima leert Riyan kennen als zijn broer Kamal om haar hand vraagt. Ze trouwen, maar Kamal overlijdt tijdens de huwelijksnacht. De bruid brengt een nacht door in de gevangenis, waarna ze wordt ondervraagd door Hisham. Enige tijd daarna trouwt Fatima met de weduwnaar Samir. Als ook hij sterft trouwt ze met de huwelijksmakelaar Lotfi, en na zíjn dood huwt ze de blinde Zakaria, die haar echte liefde toont. Na tien gelukkige huwelijksjaren komt hij bij een verkeersongeval om het leven, en dan vindt Hisham de moed om Fatima om haar hand te vragen. Ze weigert 328 keer. Tot aan haar sterfbed leert ze over de liefde.
In De betekenis van liefde toont Aziza el Baraka de rol die liefde vervult in een mensenleven. El Baraka weet in iedere relatie die Fatima aangaat een andere vorm van liefde te belichten, van een gearrangeerd huwelijk tot een jarenlange stille verliefdheid.
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789026351846
Ebook: 9789026351853
Uitgever: Ambo | Anthos
'Je begint. Je geeft me je hand en we lopen door het stadspark in Wenen, daar vlakbij het Kunsthistorisch Museum. We drinken koffie in een glazen paviljoen. We gaan fietsen. Ik zit achterop. Je fietst langzaam en stabiel, zo veilig dat ik je niet hoef vast te houden en mijn handen vrij zijn om te voelen dat het herfst wordt. Een blaadje vlindert vlakbij een boom naar beneden. Ik sluit mijn handen en ogen hou dit geluk, dat aanvoelt als op straat gevonden geld, even vast.'
In haar verrassende prozadebuut De zorgstroom weet A. el Baraka haar personages met een paar rake zinnen neer te zetten. El Baraka gebruikt eenvoudige, beeldende woorden en een licht-absurdistische toon om haar hoofdpersonen tot leven te wekken. Ieder verhaal creëert zo een klein en waarachtig universum dat zich met volle kracht aandient en waarin mensen worden meegezogen door zorgen en problemen. Anderen proberen hen te helpen, maar de hulp lijkt zijdelings te passeren zonder effect of betekenis.