Boekenplank:
Kies

Boeken van Aimee Bender

Meer over Aimee Bender

Genre: Roman

Geboren: 1969

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Aimee Bender


Overzicht

  • De smaak van droef en zoet - The particular sadness of lemon cake
  • Een onzichtbaar teken van mezelf - An invisible sign of my own

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe smaak van droef en zoet
Op de vooravond van haar negende verjaardag neemt Rose Edelstein een hap van haar moeders zelfgemaakte citroen-chocoladetaart en ontdekt dat ze over een wel heel bijzondere gave beschikt. Ze proeft niet zo zeer de heerlijke smaak van de taart, maar de emoties van haar moeder. Tot haar schrik blijkt haar moeder zich, in tegenstelling tot haar vrolijke en opgeruimde voorkomen, behoorlijk somber en wanhopig te voelen. Vanaf dat moment vormt eten eerder een bedreiging dan een genot voor Rose, want iedere maaltijd kan plotseling weer iets onthullen.

De gave van Rose dwingt haar ertoe de confrontatie aan te gaan met geheimen die iedere familie verborgen houdt - de waarheid over het verborgen leven van haar moeder buitenshuis, haar vaders vreemde afstandelijkheid en het voortdurende conflict dat haar broer Joseph heeft met de wereld. Maar hoe ouder Rose wordt, hoe beter ze met haar gave om leert gaan en ze komt tot de ontdekking dat er geheimen zijn die zelfs haar smaakpapillen niet bespeuren.

De smaak van droef en zoet is een bitterzoet verhaal over hartverscheurende liefde voor mensen van wie je te veel weet.
Schrijver: Aimee Bender
Oorspronkelijke titel: The particular sadness of lemon cake
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789047202752
Uitgever: Artemis
Een onzichtbaar teken van mezelf
De gevoelige Mona Gray is bezeten van cijfers en getallen, die haar helpen de wereld te begrijpen en te ordenen.

In het eerste gedeelte van Een onzichtbaar teken van mezelf, '20', is Mona 20, woont sinds kort zelfstandig en is gevraagd lerares wiskunde te worden op haar oude basisschool. Ze vertelt over haar lessen, haar familie en haar buurman Jones, die getallen om zijn nek hangt die corresponderen met zijn stemmingen.

In het tweede gedeelte, '50', probeert ze de ziekte te verwerken van haar vader, die 50 is en waarschijnlijk nooit 51 zal worden.

In het slotgedeelte, '42', steelt een van Mona's leerlingen het cijfer 42 van mijnheer Jones en pakt een bijl, waarna de situatie in de klas uit de hand loopt. Nadat Mona is ontslagen, haar vader toch 51 wordt en ze seks had met een collega, verliest ze de greep op het nu.

De personages van Aimee Bender zijn wonderlijk en neurotisch, maar ook volstrekt normaal: ze zouden zo bij je in de straat kunnen wonen. Een onzichtbaar teken van mezelf is een intrigerende, sprookjesachtige roman over obsessies, emoties en liefde.
Schrijver: Aimee Bender
Oorspronkelijke titel: An invisible sign of my own
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789058472250
Uitgever: Byblos