Boekenplank:
Kies

Boeken van Dorothy Gilman

Meer over Dorothy Gilman

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1923 / Overleden: 2012

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Een non in de kast - A nun in the closet
 • Gijzeling in Badamya - Incident at Badamyâ
 • Karavaan in de woestijn - Caravan
 • Koorddanseres - The tightrope walker
 • Mysterieus erfgoed - Thale's folly
 • Ontmoeting met een onbekende - Uncertain voyage

Madame Karitska

 1. De helderziende gravin - The clairvoyant countess
 2. Madame Karitska - Kaleidoscope

Mrs. Pollifax

 1. Mrs. Pollifax, de spionne met het hoedje - The unexpected Mrs. Pollifax
 2. De onstuitbare Mrs. Pollifax - The amazing mrs. Pollifax
 3. De ongrijpbare Mrs. Pollifax - The elusive mrs. Pollifax
 4. Een erepalm voor Mrs. Pollifax - A palm for mrs. Pollifax
 5. Mrs. Pollifax op safari - Mrs. Pollifax on safari
 6. Mrs. Pollifax in China - Mrs. Pollifax on the China station
 7. Mrs. Pollifax en de boeddha van Hong Kong - Mrs. Pollifax and the Hong Kong Buddha
 8. Mrs. Pollifax en de gouden driehoek - Mrs. Pollifax and the golden triangle
 9. Mrs. Pollifax en de dansende derwisj - Mrs. Pollifax and the whirling dervish
 10. Mrs. Pollifax en de tweede dief - Mrs. Pollifax and the second thief
 11. Mrs. Pollifax duikt onder - Mrs. Pollifax persued
 12. Mrs. Pollifax op leeuwejacht - Mrs. Pollifax and the lionkiller
 13. Mrs. Pollifax, de onschuldige toerist - Innocent tourist
 14. Mrs. Pollifax en de verdwenen heldin - Mrs. Pollifax unveiled

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen non in de kast
Twee nonnen treden buiten de kloostermuren om een huis te bekijken, dat door een onbekende aan het klooster is geschonken. Hoewel ze voor de ene verrassing na de andere komen te staan, laat het manhaftige tweetal zich niet uit het veld slaan. Ze blijken namelijk lang niet de enige belangstellenden voor de spookachtige villa te zijn en al gauw merken ze dat huis en kruidentuin vele mysteries herbergen. Dapper treden ze de niet zo sacrale werkelijkheid tegemoet.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: A nun in the closet
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-449-1692-0
Uitgever: Bruna
Gijzeling in Badamya
Burma 1949. Nationalistische groeperingen voeren strijd om hun vaderland van de Britse heerschappij te bevrijden. Een groep Engelse reizigers wordt door een communistische bevrijdingsbeweging in een verlaten pagode gegijzeld om de Britse regering onder druk te zetten. Zeer kort daarop wordt het gezelschap uitgebreid met twee Amerikanen: de spion Hamlin, die beschikt over geheime politieke informatie, en het meisje Gen, dat opgegroeid is op het Burmaanse platteland en dat beschikt over vreemde magische krachten. Tussen deze zozeer uiteenlopende persoonlijkheden ontstaat onder invloed van het gedwongen samenzijn gaandeweg een band. Wat zij immers gemeenschappelijk hebben, is de onzekerheid over hun lot, vooral wanneer het ultimatum dat hun bewakers de regering hebben gesteld, dreigt te verlopen.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Incident at Badamyâ
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-449-2312-9
Uitgever: Bruna
Karavaan in de woestijn
De zestienjarige Varessa Horvath uit Boston is een zeer bedreven zakkenrolster. Op zekere dag beproeft zij haar ongekende kwaliteiten op de nietsvermoedende Jacob Bowman, antropoloog en Afrikakenner. Jacob bekommert zich om de arme Caressa, die geen familie meer heeft, wordt verliefd op haar en neemt haar mee op een fascinerende huwelijksreis door de Sahara. Maar in de snikhete woestijn wordt hun karavaan plotseling overvallen door een stel misdadige Toearegs. Zij gijzelen Caressa, die als enige de razzia overleeft, en voeren haar naar hun kamp in de bergen. De verzengende hitte en de Spartaanse leefwijze temidden van de nomadenbende brengen Caressa tot wanhoop. Alleen haar eigen vindingrijkheid kan haar uit deze nachtmerrie bevrijden...
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Caravan
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-449-2454-0
Uitgever: Bruna
Koorddanseres
Amalia Jones, een onzekere, mensenschuwe jonge vrouw, vindt op zekere dag een vergeelde brief met een opzienbarende boodschap: Ze gaan me vermoorden - binnen een paar uur, denk ik.... luiden de eerste woorden, die geschreven zijn door een zekere Hannah. Wie is deze Hannah en... zou ze nog in leven zijn? Deze vragen worden voor Amalia een obsessie en dwingen haar uit haar geïsoleerde veilige wereldje te stappen om op onderzoek uit te gaan.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: The tightrope walker
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-449-1919-9
Uitgever: Bruna
Mysterieus erfgoed
In opdracht van zijn vader reist Andrew Thale naar het verwaarloosde landgoed van zijn excentrieke tante om te kijken in welke staat dit familiebezit zich bevindt. Sinds haar overlijden vijf jaar geleden, heeft niemand meer naar het afgelegen huis omgekeken. Als Andrew bij het landgoed aankomt, ziet het er echter allesbehalve verlaten uit. Het wordt bewoond door vier krakers: mevrouw L'Hommedieu, Gussie de heks, Leo de bibliofiel en het mooie meisje Melissa. Andrew raakt betrokken bij de levens van deze vriendelijke, maar wereldvreemde bewoners. Het vredelievende karakter van het landgoed en haar bewoners wordt echter ernstig verstoord als er vreemde dingen gebeuren...
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Thale's folly
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-449-2825-2
Uitgever: Bruna


Ontmoeting met een onbekende
Om het mislukken van haar huwelijk te verwerken, gaat Melissa Aubrey op reis. Ze voelt zich eenzaam en geestelijk is ze nog zeer labiel. Wanneer een opdringerige medereiziger een dringend beroep op haar doet om een pakje met onbekende inhoud ergens af te geven, laat zij zich - tegen beter weten in - daatoe overhalen. Meteen stopt ze het pakje weg, in de hoop zodoende het pijnlijke voorval te verdringen. Maar dat dit ijdele hoop is, ontdekt Melissa wanneer ze beseft dat ze is gevolgd, naar Kopenhagen, naar Parijs en zelfs naar Mallorca - waar ze het pakje zou moeten bezorgen. Gaandeweg groeit haar onbestemde gevoel van angst uit tot ware paniek. Tot het moment dat haar leven bedreigd wordt, en Melissa iets nieuws over zichzelf leert. Iets dat ze nooit had verwacht...
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Uncertain voyage
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 90-449-2369-2
Uitgever: Bruna

Madame KaritskaDe helderziende gravin
Madame Karitska, een excentrieke vrouw met een exotisch verleden, heeft zich als helderziende in een klein stadje in Amerika gevestigd. Bij toeval komt zij in contact met inspecteur Pruden van het plaatselijke politiekorps en ondanks het feit dat deze zeer sceptisch staat tegenover haar bijzondere talent, moet hij erkennen dat zij hem van tijd tot tijd toch zeer waardevolle adviezen geeft. Hij is in staat gecompliceerde en mysterieuze misdaden op te lossen wanneer hij gebruik maakt van de geheimzinnige krachten van de helderziende gravin.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: The clairvoyant countess
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-449-1730-7
Uitgever: Bruna
Madame Karitska
In De helderziende gravin introduceerde Dorothy Gilman Madame Karitska, een gravin die vervallen is tot de bedelstaf. Na haar vlucht naar Amerika besluit de gravin om haar spirituele gaven te gebruiken om mensen te helpen. In Madame Karitska probeert ze opnieuw mensen in nood van dienst te zijn en zet ze inspecteur Pruden op het juiste spoor. Wanneer een briljante, jonge violiste door een tragisch ongeval om het leven komt, krijgt Madame Karitska, herderziende, haar kettinkje in handen. Door dit vast te houden krijgt zij beelden door die erop wijzen dat het ongeval geen ongeluk was, maar moord. Zij besluit haar goede vriend inspecteur Pruden in te schakelen om de moordenaar te ontmaskeren.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Kaleidoscope
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-449-3013-3
Uitgever: Bruna

Mrs. PollifaxMrs. Pollifax, de spionne met het hoedje
Wanneer de kordate en beminnelijke mrs. Pollifax tekenen van neerslachtigheid begint te vertonen, kan haar dokter al snel een diagnose stellen. Ze wordt gehinderd door een lang gekoesterde maar nog niet vervulde wens: spionne worden. Mrs. Pollifax kersverse opdrachtgevers weten echter niet waar ze aan beginnen. Haar vitaliteit en vastberadenheid slaan alles. Een vermomming heeft ze niet nodig. Want het bedriegelijke masker van een dametje-op-leeftijd is niet voor verbetering vatbaar.
The Unexpected Mrs. Pollifax - 1999
Regisseur: Anthony Pullen Shaw
Cast: Angela Lansbury, Thomas Ian Griffith, Ed Bishop, e.a.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: The unexpected Mrs. Pollifax
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 90-449-1071-X
Uitgever: Bruna
De onstuitbare Mrs. Pollifax
Als mrs. Pollifax op een rustige zondagochtend de krant leest, valt haar oog op de kop Spion deserteert in Istanboel, sindsdien spoorloos. Het blijkt hier te gaan om de mysterieuze Magda Ferenci-Sabo, een vrouw die een turbulent leven achter de rug heeft, en die waarschijnlijk is ontvoerd uit het Britse consulaat, waar ze om asiel vroeg. Dan gaat de telefoon: de CIA verzoekt mrs. Pollifax dringend zich direct klaar te maken voor een reis naar het Midden-Oosten. Binnen een kwartier is de onstuitbare mrs. Pollifax op weg naar Istanboel, waar de speurtocht naar Magda Ferenci-Sabo is begonnen.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: The amazing mrs. Pollifax
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 90-449-1513-4
Uitgever: Bruna
De ongrijpbare Mrs. Pollifax
Mrs. Pollifax - een ogenschijnlijk onschuldig oud dametje - heeft zoveel onvermoede kwaliteiten dat zij af en toe door de CIA wordt ingehuurd als amateur-spionne. Ditmaal is haar reisdoel Bulgarije, waar ze een aantal valse paspoorten aan de ondergrondse beweging moet zien te overhandigen. Op het vliegveld van Belgrado ontmoet ze een Amerikaanse student, die vlak daarna gevangen genomen wordt. Al snel komt mrs. Pollifax tot de conclusie dat de jongen als pion in een politiek spelletje is gebruikt.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: The elusive mrs. Pollifax
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-449-1533-9
Uitgever: Bruna
Een erepalm voor Mrs. Pollifax
De favoriete spionne van de CIA wordt naar kuurhotel Montbrison in Genève gestuurd. Onder het mom van een rustkuur moet zij de gang van zaken in de kliniek observeren. In Amerika en Engeland is plutonium gestolen en er bestaan vermoedens dat het gevaarlijke materiaal naar Montbrison wordt gestuurd. Eén medewerker van de Engelse inlichtingendienst is al vlak bij de kliniek onder verdachte omstandigheden verongelukt.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: A palm for mrs. Pollifax
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-449-1590-8
Uitgever: Bruna
Mrs. Pollifax op safari
Mrs. Pollifax - een ogenschijnlijk onschuldig oud dametje - heeft zoveel onvermoede kwaliteiten dat zij af en toe door de CIA wordt ingehuurd als amateur-spionne. Dit keer gaat ze op safari, op zoek naar een mysterieuze huurmoordenaar, een opdracht die even boeiend als moeilijk lijkt. Jammer genoeg mag ze geen tropenhelm dragen, maar die teleurstelling is snel vergeten als ze in aanraking komt met enkele zéér interessante figuren, onder wie een enorme Amerikaan.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Mrs. Pollifax on safari
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-449-1804-4
Uitgever: Bruna


Mrs. Pollifax in China
Mrs. Pollifax - een ogenschijnlijk onschuldig oud dametje - heeft zoveel onvermoede kwaliteiten dat zij af en toe door de CIA wordt ingehuurd als amateur-spionne. Al haar opdrachten zijn gevaarlijk, maar deze is buitengewoon gevaarlijk, waarschuwt haar opdrachtgever haar. Dat komt vooral door het land waar ze haar opdracht zal moeten uitvoeren: China, een land dat mrs. Pollifax juist zeer opwindend en interessant lijkt. Daar aangekomen wordt zij met een aantal zeer bizarre zaken geconfronteerd die zij op haar eigen lichtvoetige en kordate wijze het hoofd biedt.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Mrs. Pollifax on the China station
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-449-2104-5
Uitgever: Bruna
Mrs. Pollifax en de boeddha van Hong Kong
De slimme en kordate mrs. Pollifax wordt door de CIA naar Hong Kong gestuurd. De plaatselijke agent stuurt al enige tijd waardeloze rapporten in en mrs. Pollifax krijgt opdracht vast te stellen wat er aan de hand kan zijn. Gestolen diamanten, drugs, een waanzinnige en een hol boeddhabeeld vormen de voornaamste stukjes van een gecompliceerde legpuzzel waarvoor zij zich al snel geplaatst ziet.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Mrs. Pollifax and the Hong Kong Buddha
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-449-2234-3
Uitgever: Bruna
Mrs. Pollifax en de gouden driehoek
Vlak voor mrs. Pollifax met haar man Cyrus naar Thailand vertrekt - dit keer voor een zorgeloze vakantie - komt de CIA bij haar met het verzoek daar een pakje in ontvangst te nemen. Een eenvoudige, ongevaarlijke opdracht, verzekert men haar. Maar op de afgesproken tijd en plaats treft ze slechts een man met een mes in zijn hart aan en wordt Cyrus vlak voor haar ogen ontvoerd. En zo begint voor haar een nieuw, ijzingwekkend avontuur, waarin zij het moet opnemen tegen oorlogszuchtige rebellen en de opium-maffia, met wie een topman van de CIA nauwe betrekking lijkt te hebben.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Mrs. Pollifax and the golden triangle
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-449-2296-3
Uitgever: Bruna
Mrs. Pollifax en de dansende derwisj
Op verzoek van de CIA gaat mrs. Pollifax naar Marokko: met haar ervaring kan zij hulp bieden aan de plaatselijke agent Max Janko. De opdracht luidt om aan de hand van zeven foto's de bijbehorende agenten in het veld te identificeren; een van hen moet een verrader zijn. Al snel ontdekt mrs. Pollifax dat deze opdracht minder simpel is dan hij aanvankelijk lijkt. Max Janko blijkt niet bepaald de beminnelijke man te zijn die ze had verwacht en de eerste de beste geïdentificeerde agent wordt direct na haar bezoek vermoord.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Mrs. Pollifax and the whirling dervish
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-449-2400-1
Uitgever: Bruna
Mrs. Pollifax en de tweede dief
Als Farrell, een ex-CIA-medewerker met een voorbeeldige staat van dienst, op Sicilië blijkt te zijn in plaats van in Mexico - zoals iedereen dacht - en ook nog eens een vaag, maar dringend SOS-bericht uitstuurt, wordt mrs. Pollifax zonder dralen naar Europa gestuurd. Hoewel... eerst krijgt ze nog opdracht naar de begrafenis van mrs. Estelle Blaise te gaan om daar op onopvallende wijze foto's te maken. Het verband tussen beide opdrachten is haar absoluut onduidelijk, maar alles schijnt te maken te hebben met de vondst van een naar verluidt authentiek document waarop de unieke handtekening van Julius Caesar schijnt voor te komen.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Mrs. Pollifax and the second thief
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-449-2499-0
Uitgever: Bruna


Mrs. Pollifax duikt onder
Mrs. Pollifax heeft nog maar nauwelijks haar man Cyrus, die op zakenreis gaat, uitgezwaaid, of ze merkt dat hun huis vanuit een bestelbusje in de gaten wordt gehouden. Haar ongerustheid slaat om in verbazing als ze in haar garage de angstige, hongerige tiener Kadi Hopkirk aantreft, die haar een ongelooflijk verhaal vertelt. Enkele dagen daarvoor werd Henry Bidwell, directeur van een omvangrijke multinational, op brutale wijze ontvoerd. Nader onderzoek wijst uit dat Henry in heel korte tijd maar liefst vijf keer naar het Afrikaanse staatje Ubangiba is gevlogen en dat terwijl het bedrijf ontkent daarmee zakelijke betrekkingen te onderhouden! Het duurt enige tijd voordat mrs. Pollifax' collega's bij de CIA het verband tussen beide zaken ontdekken.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Mrs. Pollifax persued
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-449-2542-3
Uitgever: Bruna
Mrs. Pollifax op leeuwejacht
Kadi Hopkirk, geboren te Ubangiba in Afrika, belt midden in de nacht naar Mrs. Pollifax: ze moet er onmiddellijk naar toe want haar vriend Sammy, troonopvolger van Ubangiba, verkeert in moeilijkheden. Mrs. Pollifax laat Kadi natuurlijk niet alleen gaan! Als ze van het vliegtuig worden gehaald, wordt Sammy weggeroepen: er is een moord gepleegd. Tot zijn grote verbazing ontdekt Sammy dat deze moord een opvallende gelijkenis vertoont met twee vorige gevallen: ook dit slachtoffer lijkt aangevallen te zijn door een leeuw. Mrs. Pollifax gaat op jacht naar de waarheid maar wordt door iedereen tegengewerkt. Ze raadpleegt een oude medicijnman, die haar afscheept met raadsels. Men zwijgt liever in Ubangiba, dat is immers het veiligst...
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Mrs. Pollifax and the lionkiller
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-449-2606-3
Uitgever: Bruna
Mrs. Pollifax, de onschuldige toerist
Sir John Sebastian Farrell, voormalig CIA-lid, moet plotseling naar Jordanië om een manuscript het land uit te smokkelen van de dissidente schrijver Dib Assen. Na diens dood is het belangrijke politieke manuscript door een vriend de grens over gesmokkeld, en Farrell heeft zijn woord gegeven dat hij zal zorgen dat het gepubliceerd wordt in de Verenigde Staten. Maar de situatie in Jordanië is licht ontvlambaar en als hij alleen gaat, zal hij direct de aandacht trekken. Dus... roept hij de hulp in van mrs. Pollifax. Het enige wat zij hoeft te doen is de onschuldige toerist spelen terwijl ze wachten op een ontmoeting met de geheimzinnige Ibrahim, die hun het manuscript zal leveren. Een fluitje van een cent. Ze huren een aardige bedoeïen in om hen te gidsen en de 'vakantie' kan beginnen. Helaas loopt het allemaal heel anders en raken ze verzeild in gecompliceerde en levensgevaarlijke situaties.
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Innocent tourist
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-449-2668-3
Uitgever: Bruna
Mrs. Pollifax en de verdwenen heldin
Mrs. Pollifax is helemaal hersteld van eerdere avonturen en net als ze zich enigszins begint te vervelen roept de CIA haar hulp weer in. Dit keer gaat het om de dappere Amanda Pym; een meisje dat een hele bijzondere daad heeft verricht: ze redde in Syrië een vliegtuig vol passagiers uit de handen van terroristen. Daarna verdween ze echter spoorloos en de geruchten wijzen erop dat ze inmiddels dood zou zijn. De CIA wil het zeker weten en roept de hulp van Mrs. Pollifax in om de zaak tot op de bodem uit te zoeken, samen met een oude bekende!
Schrijver: Dorothy Gilman
Oorspronkelijke titel: Mrs. Pollifax unveiled
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-449-2826-0
Uitgever: Bruna