Boekenplank:
Kies
  • Home
  • L
  • Dominique Lapierre

Boeken van Dominique Lapierre

Larry Collins en Dominique Lapierre leerden elkaar kennen toen Collins op het geallieerde hoofdkwartier in Parijs werkte. Ze schreven samen diverse non-fictie boeken voor ze in 1981 hun eerste fictieboek publiceerden. De vijfde ruiter beschrijft een terroristische aanval op New York door Libië en had zo'n schokkend effect dat de Franse president een levering nucleaire reactors aan Libië stopzette en Paramount Pictures de voorgenomen verfilming van het boek annuleerde uit angst dat fanaten het idee in werkelijkheid zouden uitvoeren. Aan hun samenwerking kwam een einde toen Collins in 2005 onverwachts aan een hersenbloeding overleed. Beide auteurs schreven ook meerdere boeken onder eigen naam.


Meer over Dominique Lapierre

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1931

Geboorteland: Frankrijk


Overzicht

  • Bhopal, 00.05 uur - Il était minuit cinq à Bhopal
  • De stad der vreugde - La cité de la joie
  • Een regenboog in de nacht - Un arc-en-ciel dans la nuit

Non-Fictie

  • Een dollar per duizend kilometer - Un dollar les mille kilomètres
  • Groter dan de liefde - Plus grands que l'amour

Huwelijksreis / Lune de Miel

  1. Azië, van oost naar west - Lune de miel autour de la Terre (deels)
  2. Tussen New York en Tokio, werkend op huwelijksreis - Lune de miel autour de la Terre (deels)

gedetailleerd overzicht

OverzichtBhopal, 00.05 uur
De hypermoderne pesticidenfabriek van Union Carbide, midden in het hart van de Indiase miljoenenstad Bhopal, werd onthaald als een wonder. Maar op 3 december 1984, vijf minuten na middernacht, voltrok zich een ramp. Door een enorme explosie in de fabriek werden grote wolken giftige gassen de sloppenwijken in geblazen.

Dominique Lapierre en Javier Moro vertellen het verhaal van de mensen die erbij betrokken waren: de poëzieliefhebber die de ramp ontketende, de heldin uit de sloppenwijk die zou gaan trouwen, de Schotse non die haar leven op het spel zette om jonge kinderen te redden.

* Geschreven door Dominique Lapierre en Javier Moro.
Schrijver: Dominique Lapierre
Oorspronkelijke titel: Il était minuit cinq à Bhopal
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789056375454
Uitgever: Lemniscaat
De stad der vreugde
Een Franse priester, een jonge Amerikaanse arts, een verpleegster en een Indiase riksja-koelie worden door het lot samengebracht onder het natte geweld van de moesson. Ze vestigen zich in het hallucinerende Calcutta om te helpen, te genezen, te redden.

Ze zijn tot het heldendom veroordeeld en moeten vechten, ploeteren, overwinnen. Dat alles in het dichtstbevolkte gebied ter wereld te midden van vloedstromen, ratten, schorpioenen, eunuchen, goden, feesten en de zeventigduizend 'lichten van de wereld' die wonen in De stad der vreugde.

Hun heldenzang is een lied van de liefde en het leven; een les in tederheid en hoop voor de mensen van hun generatie.
City of Joy - 1992
Regisseur: Roland Joffé
Cast: Patrick Swayze, Om Puri, Shabana Azmi, e.a.
Schrijver: Dominique Lapierre
Oorspronkelijke titel: La cité de la joie
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789010055613
Uitgever: Elsevier
Een regenboog in de nacht
6 april 1652: een handvol Hollandse tuinders stapt aan land op het zuidelijkste puntje van Afrika. Hun opdracht: sla telen voor de bemanning van de passerende VOC-schepen uit Amsterdam die door scheurbuik worden gedecimeerd. De kolonisten houden het sla telen echter al snel voor gezien en trekken naar het noorden om zich te vestigen in het uitgestrekte, dorre land.

Grootgebracht in de calvinistische traditie en met het geloof het uitverkoren volk te zijn, gaan deze eerste kolonisten de confrontatie aan met Bosjesmannen en later met de Zoeloes. Op zoek naar goud en diamanten komen ze in aanvaring met de soldaten van koningin Victoria van Groot-Brittannië.

De Boeren delven na twee Boerenoorlogen het onderspit, hoewel ze in twee Boerenrepublieken de basis weten te leggen voor het apartheidssysteem in Zuid-Afrika. In 1994 komt aan dat systeem een einde als Nelson Mandela gekozen wordt tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.
Schrijver: Dominique Lapierre
Oorspronkelijke titel: Un arc-en-ciel dans la nuit
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789049103347
Ebook: 9789049105372
Uitgever: Spectrum

Non-FictieEen dollar per duizend kilometer
$1 dollar per 1000 km: Van Parijs naar Parijs via Mexico en Canada; reisverslag.
Schrijver: Dominique Lapierre
Oorspronkelijke titel: Un dollar les mille kilomètres
Eerste uitgave: 1949
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: De Kern
Groter dan de liefde
Tijdens een reis naar New York las Dominique Lapierre een verbazingwekkend krantenbericht: 'Moeder Teresa sticht in het hart van Manhattan een opvanghuis voor aidsslachtoffers'. Lapierre haastte zich naar het vermelde adres en trof daar zes zusters uit Calcutta aan, die de zieken verzorgden. Hun patiënten waren drugsverslaafden uit Harlem, ex-gevangenen uit de Sing-Sing en buurtbewoners.

Tijdens zijn bezoek werd hij gegrepen door de levensverhalen van de patiënten en hun verzorgers. Een van hen was een joodse archeoloog met een baard als een oudtestamentische profeet. De medische zorg werd verleend door een jonge specialist, die gedreven werd door de wil om mensen te genezen.

De schok van de ontmoeting met deze mensen deed Dominique Lapierre belanden in het middelpunt van een menselijke, medische en wetenschappelijke speurtocht die zijn weerga niet kent. Hij reconstrueerde de ongelooflijke jacht op het aidsvirus en deelde de overwinningsroes van degenen die de eerste doorbraken veroorzaakten. Hij was getuige van de indrukwekkende moed van de slachtoffers van de ziekte en de edelmoedigheid van degenen die hen verzorgen.

In dit boek doet hij verslag van de koortsachtige wedloop naar de ontwikkeling van het eerste werkzame geneesmiddel tegen het aidsvirus.
Schrijver: Dominique Lapierre
Oorspronkelijke titel: Plus grands que l'amour
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789024648290
Uitgever: Bosch & Keuning

Huwelijksreis / Lune de MielAzië, van oost naar west

Dit is reeds het derde boek van de zeer jonge wereldreiziger Dominique Lapierre. Ook dit deel pas weer volkomen in de reeks 'Avonturen en ontdekking', want met zijn jonge vrouw beleeft hij tal van kleine en grote avonturen en hij 'ontdekt' in de vreemde Aziatische landen weer allerlei trekjes die menige toerist ontgaan, als hij niet over de opmerkingsgave van Lapierre beschikt.

En ook al zou hij even scherp opmerken, dan nog zou hij niet die typeringsgave bezitten en dat gevoel voor humor, die de pers over zijn beide andere boeken Een dollar voor een duizend kilometer en Tussen New York en Tokio als volgt deed oordelen:
'Lapierre toont, dat hij met zijn uitzonderlijke opmerkingsgave niet alleen let op de uiterlijke kenmerken van de landen en volken'. (Haarlems Dagblad)
'Hij betoogt niet, bedrijft geen sociologie of volkenkunde, maar vertelt simpel wat hij ziet, hoort en beleeft, zo dat de lezer een stapje nader komt tot de landen en de volkeren'. (De Linie)
'Het onopgesmukte relaas van de avonturen die Dominique en Aliette op hun huwelijksreis beleven, laat zich bijzonder plezierig lezen'. (Toeristenkampioen)
'Vlot en amusant'. (De Jongeman)

Schrijver: Dominique Lapierre
Oorspronkelijke titel: Lune de miel autour de la Terre (deels)
Eerste uitgave: 1954
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: De Kern
Tussen New York en Tokio, werkend op huwelijksreis
Zie beschrijving bij Azië, van oost naar west.
Schrijver: Dominique Lapierre
Oorspronkelijke titel: Lune de miel autour de la Terre (deels)
Eerste uitgave: 1954
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: De Kern