Boekenplank:
Kies

Boeken van William Maxwell


Overzicht

  • De eerste zwaluw - They came like swallows
  • Tot ziens, tot morgen - So long, see you tomorrow

gedetailleerd overzicht

Overzicht



De eerste zwaluw
De achtjarige Bunny Morison is voortdurend bezig met het ontcijferen van de gesprekken en opmerkingen van de volwassenen om hem heen. De knikjes en stiltes, de zorgelijke lijnen rond de mond van zijn moeder, de proevende blik van zijn vader over diens bril. Waarom zwijgt iedereen angstvallig over de griepepidemie en de zwangerschap van zijn moeder?
William Maxwell tekent een ontroerend portret van een Amerikaans gezin, waarin een bijzondere vrouw de emotionele steunpilaar voor alles en iedereen moet zijn. De in 1937 voor het eerst gepubliceerde roman - een ode aan Maxwells te vroeg overleden moeder - laat zien welke verschrikkingen de verbeelding kan oproepen bij een kind, als de volwassenen liefdevol zwijgen over alles wat dreigend boven hun hoofden hangt,

'Ik was nog behoorlijk jong toen ik me al bewust werd van de breekbaarheid van het menselijk geluk. Maar voor elke tekortkoming krijgen we altijd iets moois terug.'
- William Maxwell
Schrijver: William Maxwell
Oorspronkelijke titel: They came like swallows
Eerste uitgave: 1937
ISBN/EAN: 978-90-5936-295-6
Uitgever: Cossee
Tot ziens, tot morgen
Op het platteland diep in Illinois delen twee naburige boeren, die onafscheidelijk zijn, veel en op zeker moment te veel. Een van de twee kan de jaloezie niet meer aan en op een koude winterochtend valt er een schot. Op die dag komt er ook een eind aan de vriendschap tussen de verteller en zijn beste vriend Cletus Smith, de zoon van de moordenaar. Ze wisselen geen woord meer, en als ze elkaar na lange tijd weer ontmoeten, lopen ze elkaar straal voorbij.
Vijftig jaar later probeert de verteller de gebeurtenissen die tot de moord hebben geleid te reconstrueren. Hij wordt nog steeds achtervolgd door schuldgevoelens. Hij denkt dat hij op het beslissende moment iets belangrijks over het hoofd heeft gezien of achterwege heeft gelaten. Maar wat?
William Maxwell beschrijft op onnavolgbare wijze twee families, twee ongelukkige huwelijken en een aandoenlijke vriendschap. Hij schrijft over teloorgegane en nieuwe liefde, jaloezie en verraad. Maxwell is een meester van de emotie. Hij heeft, zoals John Updike schreef, een 'onschatbare bijdrage geleverd aan de grote Amerikaanse encyclopedie van de sentimenten'. Er zijn weinig auteurs die zo nauwkeurig vertellen over niet gestelde vragen en pijnlijke tekortkomingen in een jeugd en tegelijkertijd heeft ook amper iemand het leven op het platteland zo liefdevol en onsentimenteel beschreven als Maxwell. Zijn gevoel voor het veelzeggend detail is verbluffend.
Met Tot ziens, tot morgen, die 'tragedie van emoties' uit het Illinois van de jaren twintig, heeft William Maxwell, die als grote voorbeeld wordt geroemd door schrijvers als Richard Ford, John Cheever, John Updike en Michael Ondaatje, een klein, maar groots meesterwerk geschreven.
Schrijver: William Maxwell
Oorspronkelijke titel: So long, see you tomorrow
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 978-90-5936-246-8
Uitgever: Cossee