Boekenplank:
Kies

Boeken van China Miéville

Meer over China Miéville

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1972

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: China Miéville


New Crobuzon

  1. Station Perdido - Perdido Street Station
  2. Armada - The scar

gedetailleerd overzicht

New CrobuzonStation Perdido
Nieuw Crobuzon. Een stad zo groot, divers en complex dat het een universum op zichzelf is, rijk van de handel en vol verbazingwekkende architectuur. De bevolking bestaat uit een vreemde mengeling van rassen en volken, arbeiders, spionnen, kunstenaars, hoeren, wetenschappers, revolutionairen en misdadigers, onder het waakzame oog van de Militie, die de orde handhaaft namens het Parlement.

Isaac Dan der Grimnebullin is een getalenteerd en excentriek wetenschapper die zijn leven gewijd heeft aan de ontoegankelijke wetenschap der Crisis Theorie. Op een dag wordt Isaac benaderd door een Garuda - half vogel, half mens - wiens vleugels door zijn eigen volk als straf zijn verwijderd. Hij wil dat Isaac een manier vindt om hem weer te laten vliegen. Isaac stort zich enthousiast op het onderzoek, dat hem naar onverkende en onvermoede hoeken van de wetenschap en alchemie voert.

Tijdens zijn experimenten stuit hij op een larve van een onbekende soort, die zich voedt met een zeldzaam hallucinogeen. Wat Isaac niet weet is dat deze larve afkomstig is van een geheim overheidsexperiment en gestolen is door een van de machtigste onderwereldfiguren in Nieuw Crobuzon. Het vliegend monster dat uiteindelijk uit de zijden cocon tevoorschijn komt, doet heel Nieuw Crobuzon op zijn grondvesten schudden en brengt een gewelddadige politieke crisis teweeg. Iedereen lijkt nu achter Isaac aan te zitten: de onderwereld, de Militie, de revolutionairen, zelfs het vliegende monster - en dat terwijl zijn vriendin Lin spoorloos is verdwenen...
Schrijver: China Miéville
Oorspronkelijke titel: Perdido Street Station
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022532652
Uitgever: Uitgeverij M
Armada
Op het moment dat de politieke crisis in Nieuw Crobuzon op zijn hoogtepunt is, besluit taalwetenschapper Bellis Coldewijn de stad te ontvluchten voordat de Militie haar relatie ontdekt met de excentrieke wetenschapper Isaac Dan der Grimnebullin, de veroorzaker van alle ongeregeldheden. Het schip waarmee ze op weg gaat naar de koloniën wordt echter overvallen door piraten, die het schip meevoeren naar een gigantisch drijvende stad die bekend staat als Armada.

Armada, opgebouwd uit honderden aan elkaar gebonden schepen, is uniek. Het is een stad even afwisselend en verrassend als Nieuw Crobuzon zelf, met een geheel eigen cultuur en een architectuur die nergens anders ter wereld voorkomt. Er wonen misdadigers en wetenschappers, kunstenaars, politieke vluchtelingen en slaven, onderverdeeld in twee groepen: zij die op Armada geboren zijn en mensen zoals Bellis, die gedwongen zijn er de rest van hun leven te blijven wonen.

Bellis krijgt een baantje als bibliothecaresse en leert langzamerhand te aanvaarden dat ze de rest van haar leven op Armada zal moeten doorbrengen. Dan besluiten de leiders van de stad, een echtpaar dat men De Geliefden noemt, op zoek te gaan naar het Litteken, een plek midden op zee waar volgens de legenden absolute macht ligt te wachten. Om daar te komen roepen ze een Avanc op, een mythisch dier dat leeft in de diepten van de oceaan. Maar niet iedereen op Armada is hier even gelukkig mee...
Schrijver: China Miéville
Oorspronkelijke titel: The scar
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022536100
Uitgever: Uitgeverij M