Boekenplank:
Kies

Boeken van Sara Paretsky

Meer over Sara Paretsky

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1947

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Sara Paretsky


V.I. Warshawski

 1. Bloed is dikker dan goud - Indemnity only
 2. Impasse - Deadlock
 3. Dodelijke opdracht - Killing orders
 4. Bittere pil - Bitter medicine
 5. Giftig bloed - Blood shot
 6. Brandmerk - Burn marks
 7. Wraakengel - Guardian angel
 8. Sluipweg - Tunnel vision
 9. Lastig parket - Hard time
 10. Zwendel - Total recall
 11. Zwarte lijst - Black list
 12. Brandschade - Fire sale
 13. Hard spel - Hardball
 14. Verdwenen - Overboard

Verzamelbundels

 • Fraude in Chicago

Dubbel uitgegeven titels

 • Boem-Boem is dood - zie Impasse
 • Zwijgen verzekerd - zie Bloed is dikker dan goud
Verzamelbundels

gedetailleerd overzicht

V.I. WarshawskiBloed is dikker dan goud
Iemand duikt bij V.I. Warshawski (Vic) op die zijn identiteit niet wil prijsgeven, maar haar een uiterst ingewikkelde opdracht geeft. Het noodlot slaat meteen toe, Vic vindt het lijk van iemand die ook nogal wat met haar opdracht te maken had.

De politie en een verzekeringsmaatschappij die toch een schoon blazoen behoren te hebben, blijken op bepaald niet frisse wijze bij de zaak betrokken. Dan zijn er nog intriges van financiële machthebbers en vakbonden. En er wordt wéér en erger gemoord...
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Indemnity only
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789029534000
Uitgever: De Arbeiderspers
Impasse
Op de begrafenis van haar neef, de ex-hockeyspeler Boom-Boom, hoort privédetective V.I. Warshawski dat hij op zijn werk in moeilijkheden zat. Ze begint te vermoeden dat zijn ongeval op een glibberige kade in het havengebied van Chicago geen ongeluk is geweest.

Gewapend met een fles Black Label en een Smith & Wesson volgt Warshawski het spoor van geweld en corruptie, en ontsnapt ze zelf ternauwernood aan een moordaanslag.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Deadlock
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789067665308
Uitgever: Muntinga
Dodelijke opdracht
Privédetective V.I. Warshawski wordt te hulp geroepen door haar tante Rosa, die ervan wordt beschuldigd drie miljoen dollar te hebben verduisterd uit een dominicaner kloosterorde.

Hoe meer Warshawski zich vastbijt in de zaak, hoe gevaarlijker het voor haar wordt. Want niet alleen de Kerk is betrokken, ook de maffia van Chicago...
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Killing orders
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789041770011
Uitgever: Muntinga
Bittere pil
Het hoogzwangere tienermeisje Consuelo Alvarado is nog maar net door Vic Warshawsky uit de problemen geholpen als ze in een particuliere kliniek voortijdig moet bevallen. Tragisch genoeg overleeft moeder noch kind de bevalling. De omstandigheden die geleid hebben tot hun dood wekken de nieuwsgierigheid van dokter Tregiere, maar deze moet zijn naspeuringen binnen de kortste keren met zijn leven bekopen.

Dan is het de beurt aan Vic om op onderzoek uit te gaan. Wat speelt er zich in 's hemelsnaam allemaal af in dit ziekenhuis in de buitenwijken van Chicago? Meer dan Vic lief is, want ze raakt verstrikt in affaires die alle lijken samen te hangen met malversaties in de kliniek. Haar woning wordt bij haar afwezigheid grondig ondersteboven gehaald, ze komt oog in oog te staan met een gangster die ze eens heeft verdedigd en ze krijgt te maken met haar ex-echtgenoot, die zich heeft opgeworpen als advocaat van een stel anti-abortusactivisten.
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Bitter medicine
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789029534796
Uitgever: De Arbeiderspers
Giftig bloed
Vic krijgt het verzoek van een vriendin wier moeder op sterven ligt: of Vic kan achterhalen wie haar vader is. Vic duikt in het verleden, en komt in de keiharde wereld van de big business terecht. Er duiken lijken op, er worden aanslagen gepleegd.

Paretsky's persoonlijke kennis van het zakenleven - ze was ooit marketingmanager bij een verzekeringsbedrijf - levert een volmaakt overtuigende intrige op.
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Blood shot
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789063052713
Uitgever: Archipel


Brandmerk
Als haar alcoholistische tante midden in de nacht aan komt zetten met het verhaal dat haar huis is afgebrand, is V.I. Warshawski aanvankelijk meer verbluft dan nieuwsgierig. Maar als een oude vriend, inmiddels een rijzende ster aan het politieke firmament, druk op haar uitoefent om in dit geval de zaak toch vooral te laten rusten, komt Vic uiteraard alsnog in actie.

Ze stuit op een netwerk van corruptie en geweld in en om Chicago tussen ambitieuze politici, grondspeculanten en aannemers. Warshawski gaat tot op de bodem, legt de ziek plekken bloot en snijdt ze even subtiel als genadeloos weg.
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Burn marks
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789029533645
Uitgever: De Arbeiderspers
Wraakengel
Een buurvrouw van V.I. Warshawski wordt op de huid gezeten door haar buurtbewoners. Haar honden worden op een haar na vergiftigd en zelf verdrinkt ze bijna in bad. Is haar smoezelige levensstijl de yuppies in de buurt een doorn in het oog of ligt de zaak gecompliceerder? Zij roept de hulp van Vic in.

Er gebeuren ook meer vreemde dingen in Vics onmiddellijke omgeving: een vriend van haar favoriete buurman verdwijnt en na jaren duikt plotseling haar ex op. Vic vermoedt dat hier van toeval geen sprake is en gaat op onderzoek uit.

Ze ontdekt dat er achter de oude gerenoveerde gevels van haar buurt heel wat gesjoemel, diefstal, fraude en chantage verborgen gaat. Alle sporen wijzen in de richting van de grote financiële molochs van Chicago: de banken en de pensioenfondsen...
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Guardian angel
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789029533799
Uitgever: De Arbeiderspers
Sluipweg
In Sluipweg moet Vic Warshawski haar weg zoeken in het bankwezen. Dat vergt het uiterste van al haar talenten én haar grondige kennis van het zakenleven in Chicago. Het begint allemaal met de aanslag op een vrouw in een liefdadigheidsinstelling die haar argwaan wekt. Waarom is niemand geschokt of verbaasd of zelfs maar geïnteresseerd? En waarom doet haar huisbaas plotseling zo moeilijk?

Al die kleine akkefietjes blijken echter de opmaat voor iets veel groters, veel machtigers, en veel gruwelijkers dan ze ooit had kunnen denken. Ontsnappen kan alleen nog via een donkere, lugubere tunnel in de werkelijk grandioze slotscène...
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Tunnel vision
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789029534239
Ebook: 9789044548112
Uitgever: De Geus
Lastig parket
Multimediagigant Global Entertainment heeft de Herald Star aangekocht, het dagblad waarvoor misdaadverslaggever Murray Ryerson werkt, de oude vriend en soms rivaal van V.I. Warshawski. Murray slaagt erin een eigen televisieprogramma bij Global te veroveren. Op weg naar huis, na Murrays tamelijk stuitende televisiedebuut, overrijdt V.I. in een arme immigrantenwijk bijna een ernstig gewonde vrouw die op straat ligt. Als de onbekende vrouw kort daarop overlijdt en haar lijk spoorloos verdwijnt, wordt V.I. door de politie als verdachte gezien.

Er zit maar één ding op: V.I. zet alles op alles om de identiteit en de doodsoorzaak van de vrouw te achterhalen. Het zal de meest duistere en ontwrichtende zaak in haar loopbaan worden. De speurtocht brengt haar in contact met het verstoorde gezin van een beveiligingstycoon en met een verwend Hollywood-sterretje. Maar ze belandt ook achter de tralies van een vrouwengevangenis en ervaart hoe het is gevangen te zitten terwijl je weet dat de ware schuldigen zich aan de andere kant van de tralies bevinden.
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Hard time
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029535694
Ebook: 9789044548129
Uitgever: De Geus
Zwendel
Lotty Herschel is Vic Warshawski's beste vriendin. Ze is als arts verbonden aan een gerenommeerd kinderziekenhuis in Chicago. Op een avond ziet ze op tv geschokt toe hoe een man, die beweert Paul Radubka te zijn, in een interview vertelt hoe zijn leven verwoest is door de holocaust. Lotty onthult Vic dat zij na de oorlog voor korte tijd de naam Radubka heeft moeten aannemen om haar ware identiteit te verbergen. Waarom was ze gedwongen een schuilnaam aan te nemen, en wat was Lotty's relatie met Paul Radubka precies?

Behalve bij deze zaak raakt Vic betrokken bij malversaties rond de uitkering van levensverzekeringen aan joodse families. Hoe dichter Vic de waarheid nadert, hoe onduidelijker het wordt wie zij nog vertrouwen kan. Ze komt in een spiraal van misdaad en geweld terecht die zich uitstrekt van Zwitserland en Duitsland helemaal naar Chicago's South Side. En de waarheid... de waarheid brengt helderheid in een van de duisterste zaken uit Warshawski's carrière. De waarheid verwoest tegelijk bijna het leven van haar oudste en dierbaarste vriendin.
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Total recall
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789063053246
Uitgever: Archipel


Zwarte lijst
V.I. Warshawsky denkt een rustige opdracht aan te nemen als ze het vroegere woonhuis van de vierennegentigjarige moeder van een van haar cliënten moet bespieden. Maar dat pakt anders uit. In de vijver bij het landhuis vindt ze een lijk. Het blijkt het lichaam van een zwarte reporter die op jacht naar de belangrijkste scoop van zijn leven de dood vond. Zijn familie vraagt haar het raadsel rond zijn overlijden op te lossen.

En zo belandt Vic midden in een bizar verhaal over seks, geld en macht dat zich ontrolt vanaf de duistere dagen van het McCarthy-tijdperk tot het Amerika na 11/9. Ze merkt hoe ze steeds verder in het nauw gedreven wordt door een aantal mensen die het zich niet kunnen permitteren dat de waarheid aan het licht komt. Voor V.I. de schokkende waarheid boven tafel kan krijgen zijn er twee sterfgevallen te betreuren en is ze ook haar eigen leven niet zeker meer.
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Black list
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789063051327
Uitgever: Archipel
Brandschade
Vic bevindt zich weer op vertrouwd terrein, de arme South Side van Chicago, waar ze opgroeide tussen de staalfabrieken. Met tegenzin heeft ze zich laten overhalen het meisjesbasketbalteam van haar oude school te coachen.

Maar als de moeder van een van de meisjes haar vraagt om verdachte praktijken te onderzoeken in de fabriek waar zij werkt, wordt Warshawski geconfronteerd met een vijand die nog vele malen angstaanjagender is dan een "Latino girl gang".
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Fire sale
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789063052270
Uitgever: Archipel
Hard spel
Tijdens een speurtocht naar een zwarte man die al 40 jaar vermist is, stuit Vic - V.I. - Warshawski op een verband met een vredesmars die Martin Luther King in 1966 in Chicago organiseerde.

De lokale politiek, gedomineerd door keiharde afrekeningen en duistere intriges, is ook in 2008 niet gecharmeerd van haar onderzoek. Hun harde manieren schrikken V.I. zelf niet af, maar als haar energieke nicht Petra plotseling niet meer op haar werk als campagne-assistent van een senator verschijnt, gaan de alarmbellen bij V.I. rinkelen.

Hoewel ze vreest het bewijs te vinden dat ook haar geliefde vader in die tijd een 'bad cop' was, zet ze haar onderzoek voort, tot het angstaanjagende eind...
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Hardball
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789063055691
Uitgever: Archipel
Verdwenen

Op weg naar huis na een surveillanceklus die de hele nacht duurde, stopt V.I. Warshawski om haar honden uit te laten. Als die er plotseling vandoor gaan en Vic hen probeert bij te houden, leiden ze haar naar een zwaargewonde tiener die zich verstopt in de rotsen langs Lake Michigan. Het meisje komt heel even bij bewustzijn en fluistert “Nagyi?”. V.I. probeert haar gerust te stellen en trommelt hulptroepen op. Niet lang daarna verdwijnt ze uit het ziekenhuis voordat iemand haar identiteit kan ontdekken.

Terwijl V.I. haar probeert te vinden, ontdekt de detective een consortium van machthebbers en gangsters uit Chicago die bereid zijn de tiener te vermoorden. En nu is V.I.’s eigen leven ook in gevaar.

Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: Overboard
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789044548099
Ebook: 9789044548105
Uitgever: De Geus

VerzamelbundelsFraude in Chicago

Fraude in Chicago bevat:

 1. Bloed is dikker dan goud - Indemnity only
 2. Wraakengel - Guardian angel

Schrijver: Sara Paretsky
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789063051044
Uitgever: Archipel

Dubbel uitgegeven titelsBoem-Boem is dood
Zie voor de beschrijving van dit boek: Impasse.
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: zie Impasse
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789003987907
Uitgever: Thieme
Zwijgen verzekerd
Zie voor de beschrijving van dit boek: Bloed is dikker dan goud.
Schrijver: Sara Paretsky
Oorspronkelijke titel: zie Bloed is dikker dan goud
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789003987853
Uitgever: Thieme