Boekenplank:
Kies
 • Home
 • A
 • Thomas van Aalten

Boeken van Thomas van Aalten

Thomas van Aalten groeide op in Huissen en verhuisde in 1996 naar Amsterdam. Hij is schrijver, journalist en docent.

Meer over Thomas van Aalten

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1978

Geboorteland: Nederland

Website: Thomas van Aalten


Overzicht

 • Costa del Satan
 • Coyote
 • De schuldigen
 • Een vrouw van de wereld
 • Henry!
 • Leeuwenstrijd
 • Sneeuwbeeld
 • Sluit deuren en ramen
 • Voorstad

Tupelo

 1. Tupelo
 2. De onderbreking

Non-Fictie

 • Crossmediale journalistiek

gedetailleerd overzicht

OverzichtCosta del Satan

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Park 4DTV
Coyote
Omdat het trapgat op een deurpost lijkt en de bijbehorende attributen die de ruimte onder de grond decoreren op zo'n bijzondere manier zijn gerangschikt, lijkt het alsof mijn lichaam geroteerd is en ik de trap op loop in plaats van af.
Wat een muur moet zijn aan het einde van de trap ziet eruit als een plafond en de wandlampen aan de zijkant van de trap zijn een kwartslag gekanteld....

Coyote is een roman over enkele individuen in een groteske stad vol extremen. Dromerige sequenties worden afgewisseld met absurde dialogen, zoals de grijze wolkenkrabbers van de skyline overgaan in de rustieke buitenwijken en de toeristische kuststrook.

Tandarts Ivar, mediatycoon / bandiet / oplichter Perez, journalist Fjodor, pianist Vladimir, maar ook De junk, Het kind en Oom Tak vinden allen hun weg in de drukkende sfeer van de metropool Heimstadt.

Elk van de personages ervaart voortdurend een ondefinieerbare dreiging, maar niemand kan duiden waar die vandaan komt. Misschien dat Het kind met zijn observaties van een psychotische oom nog het dichtst in de buurt komt. Uiteindelijk zal de ongrijpbare Apocalyps die in het donkere hart van de stad schuilt, tot openbaring komen.
Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789049950156
Uitgever: Rotschild & Bach
De schuldigen
Orson Löwestein, zoon van een bankier en een ijdele alcoholiste, ontvlucht op jonge leeftijd de ouderlijke villa. Zijn ouders worstelen met de problemen van de moderne elite: vader Bertrand ontspoort in de financiële crisis, moeder Sheila stort zich na detoxsessies en cruisetochten op klinieken voor plastische chirurgie.

De westerse luxeproblemen bereiken een hoogtepunt in een gruwelijke aanslag op het Burj Al Arab-hotel in Dubai, 'het enige zevensterrenhotel ter wereld'. De daders komen uit verrassende hoek.
Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789046809853
Ebook: 9789046810934
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Een vrouw van de wereld

Leonie Espen bezit veel, maar heeft weinig om te koesteren. Met haar man Dick, eigenaar van een reisbureauketen, woont ze begin jaren zeventig in een villa in het westelijk deel van Amsterdam. Terwijl haar man trots is op zijn succesvolle vakantiereizen, gaat er bij Leonie na een ontmoeting met een Surinaamse jongen een knop om. Ze ontdekt dat de wereld zoveel groter is dan de Burgemeester Eliasstraat. Welke keuzes in het leven kan Leonie zelf maken? En zijn er keuzes die, al dan niet met behulp van donkere machten, fataal zijn?

Een vrouw van de wereld is een bitterzoete, droogkomische en spannende roman over de schijn van een geslaagd huwelijk.

Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789463810081
Ebook: 9789463810098
Uitgever: Podium
Henry!
Nederland, begin jaren zestig. De welvaart groeit en twintiger Henry Imholz, wereldburger en zoon van een steenrijke ondernemer, voelt dat haarfijn aan. Na een baantje als dagbladverslaggever besluit Henry zijn eigen tijdschrift op te zetten - en hij geeft het zijn eigen naam. Henry! bevat flitsende reportages, een societyrubriek, spraakmakende interviews en advertenties voor sterke drank en automerken. De lezers verslinden het blad.

Als eind jaren zestig het optimisme in Nederland plaatsmaakt voor maatschappelijke onrust, lijkt Henry zijn doelgroep uit het oog te verliezen. Een drama uit het privéleven van Henry brengt bovendien het voortbestaan van zijn tijdschrift in gevaar.

Henry! is een roman over de even romantische als grillige hoogtijdagen van de Nederlandse tijdschriftenindustrie, van eind jaren vijftig tot begin jaren tachtig van de twintigste eeuw.
Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789046820773
Ebook: 9789046820780
Uitgever: Nieuw Amsterdam


Leeuwenstrijd
Voorjaar 2012. De opstandige puber Luca Dona vindt een oud leeuwenpak op de zolder van Duynstaete, een voormalig jongensinternaat, waar zijn opa opgroeide. Deze vondst vormt het startschot van een zoektocht naar de geschiedenis van de familie Dona. Van de vestiging van een Italiaans mijnwerkersgezin in het Limburg van de jaren twintig, via een vlucht uit Europa met een circuskaravaan, naar de spionagepraktijken van de BVD, de demonstraties in de jaren tachtig en een door social media omgeven jongerenrel.

Leeuwenstrijd geeft een panoramische blik op Nederland aan de hand van vier vaders en zonen Dona, die elk op hun eigen manier de idealen van een generatie vertegenwoordigen - maar passen ze ook allemaal het leeuwenpak?
Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789046818596
Ebook: 9789046816387
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Sneeuwbeeld
De jonge Eric Sterling leidt een schijnbaar doodnormaal leven, met een baantje als nachtportier in een hotel. Hij probeert afstand te nemen van zijn familie. Maar zijn te rijk geworden vader doet juist nu een poging om de band met zijn zoon aan te halen en Eric kan het niet over zijn hart verkrijgen om zijn moeder alleen te laten.

Zijn leven licht even op door zijn relatie met een sterretje uit een soapserie. Dan betrekt de lucht weer, als een jeugdvriend op het toneel verschijnt. Een donkere nacht brengt uiteindelijk een schokkende apotheose.
Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789057592737
Uitgever: Podium
Sluit deuren en ramen
In een tijd en in een samenleving die hevig onder druk staan, wordt de jonge bouwvakker Nick Vegas door zijn baas gevraagd mee te helpen bouwen aan een woonwijk genaamd Substaat Redux. Deze afgelegen en afgesloten 'gated community' moet voor haar bewoners een nieuwe vorm van veiligheid waarborgen - iets wat geen overbodige luxe lijkt sinds er op mysterieuze wijze mensen verdwijnen en er voortdurend rellen, overvallen en brandjes plaatsvinden. Het land is zelfs getroffen door een algehele doofheid, al snel de Collectieve Auditieve Handicap genoemd.

In Sluit deuren en ramen speelt onze poging om angst buiten de deur te houden de hoofdrol. De lezer belandt samen met Nick en de andere personages - die allen de littekens van het moderne leven dragen - in situaties en omstandigheden die soms herkenbaar maar meestal uiterst vervreemdend zijn. Veel van de gebeurtenissen hebben extreme gevolgen, waardoor het verhaal wordt voortgestuwd naar een explosief einde.
Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789041406460
Uitgever: Ambo | Anthos
Voorstad

Niet iedereen is blij met de komst van het gloednieuwe appartementencomplex Nieuw Babylon. De bewoners van de laagbouw in 'oud' Babylon moeten straks tegen twee zandkleurige torenflats aankijken, en de bewoners van de chique vooroorlogse Bomenwijk zien met lede ogen aan hoe de stad in handen raakt van nieuw geld uit vreemde werelden. Als in de snikhete zomer de voorstad wordt geteisterd door een wespenplaag, vervaagt de scheidslijn tussen beschaving en ondergang.

In Voorstad lezen we de getuigenissen van de familie Gregory uit de Bomenwijk en de familie Slimani uit oud-Babylon. Hun verhalen staan symbool voor een tijdsgewricht waarin veel op de helling staat: politiek bestuur, religie, klimaat, sekse en de waarheid.

Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789463811392
Ebook: 9789463811408
Uitgever: Podium

TupeloTupelo
In een filmische opeenvolging van observaties, scenes, korte verhalen en dialogen uit een praatprogramma, schetst Thomas van Aalten in Tupelo een hallucinerend beeld van een jong en ontregeld leven. Wanneer de hoofdpersoon terugkeert naar zijn geboortedorp, dreigt hij de grip op zijn eigen leven te verliezen, waardoor eventuele idealen al teloorgaan voordat ze tot wasdom kunnen komen.

Van Aaltens evocatieve proza legt de absurditeiten en de pijnlijke schoonheid van de massacultuur bloot. Dit is fictie in de beste traditie van vernieuwende auteurs en filmmakers.
Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789057591341
Uitgever: Podium
De onderbreking
Na het verschijnen van de roman Exile, aan de vooravond van 11 september 2001, verdwijnt schrijver Victor Tupelo. Een paar jaar later duikt hij op in een sneeuwstorm, waarna Tupelo bij Hotel Kilimanjaro aanklopt.

De receptionist van het hotel blijkt een trouwe lezer van Tupelo's werk en bovenmatig geïnteresseerd in diens manuscript. Hij nodigt de auteur uit om het aan hem voor te lezen. Het voert de receptionist onder meer mee naar luxe hotels, de Interstate 5 van Los Angeles naar Anaheim en de redactie van een gossiptijdschrift in Santa Monica.

Geheel vrijblijvend is deze voorleessessie niet, want hoe langer Tupelo in het hotel verblijft, hoe duidelijker het hem wordt dat hij er wellicht nooit meer weg komt. En niet alleen vanwege de almaar aanhoudende sneeuwstorm.
Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789046804902
Uitgever: Nieuw Amsterdam

Non-FictieCrossmediale journalistiek

Het zijn barre tijden voor de kwaliteitsjournalistiek. (Dag)bladen zien hun lezersaantallen slinken en verliezen de strijd om het laatste nieuws; actualiteitenprogramma's op televisie worden weggesaneerd. Tot overmaat van ramp zijn de lezers en kijkers steeds ouder; wie neemt er nog een abonnement op de krant, als alles op internet staat? Of zijn het juist gouden tijden voor de kwaliteitsjournalistiek?

Thomas van Aalten kiest voor de laatste optie. Hij laat in dit handboek zien waar de kansen liggen: in de crossmediale journalistiek. Daarvoor kunnen diverse kanalen (van 'tablets' tot iPhones en blogs) worden ingezet voor tekst, audio, video en foto, mits de eigenzinnigheid en kwaliteitseis van de journalist altijd de boventoon voeren. En dat is - op uitzonderingen na - nog niet het geval. Crossmediale journalistiek vereist een andere attitude.

Van Aalten toont een vernieuwde hiërarchie en organisatie van de journalistiek, legt uit waarom goede journalistieke producten nooit 'af' zijn, behandelt andere verdienmodellen dan betalen-per-woord of subsidie. Hij laat zien dat crossmediale journalistiek meer verdieping geeft dan de paar papieren katernen of uniform gemonteerde reportages.

Schrijver: Thomas van Aalten
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789047301493
Uitgever: Boom