Boekenplank:
Kies
  • Home
  • A
  • Fernando Aramburu

Boeken van Fernando Aramburu

Fernando Aramburu studeerde Spaanse filologie aan de Universiteit van Zaragoza en woont en werkt sinds 1985 als docent Spaans in Duitsland. Hij ontketende met Vaderland een literaire sensatie in Spanje: er werden anderhalf miljoen exemplaren van verkocht, het boek werd bekroond met drie grote Spaanse literatuurprijzen en HBO maakte er een succesvolle tv-serie van.

Meer over Fernando Aramburu

Genre: Roman

Geboren: 1959

Geboorteland: Spanje


Overzicht

  • Het tellen van de dagen - Los vencejos
  • Vaderland - Patria

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet tellen van de dagen

Toni is leraar op een middelbare school en kwaad op de wereld. Hij is gescheiden, zijn tienerzoon Nikita ziet hij maar sporadisch, kortom: hij is teleurgesteld over zijn mislukte leven. Dus neemt hij het radicale besluit om er over precies één jaar een eind aan te maken. Tot het moment daar is, maakt hij elke dag een notitie over het waarom van zijn besluit. Onvermijdelijk brengt het hem terug naar zijn jeugd, naar zijn verleden en ex-vrouw Amalia, naar de onontwarbare knoop die zijn leven is geworden.

Tegelijkertijd zijn er ook dingen die wél te moeite waard zijn. Toni heeft een jeugdvriend, Kunstpoot, die hij nog steeds bijna dagelijks ziet. Ook is hij verknocht aan zijn hond Pepa en aan zijn boeken, die hij ter voorbereiding op zijn naderende einde stuk voor stuk achterlaat in de stad. En na een tijdje duikt een oude bekende op, die hem een andere kant van het bestaan laat zien.

Het tellen van de dagen is een ode aan het leven in al zijn facetten, de vriendschap, de schoonheid, de kunst, de literatuur en uiteindelijk de liefde. Op meesterlijke wijze maakt Fernando Aramburu - van wat eerst nog een doodgewoon leven lijkt - een bijzonder, herkenbaar, menselijk en hartverwarmend verhaal.

Schrijver: Fernando Aramburu
Oorspronkelijke titel: Los vencejos
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789028452169
Ebook: 9789028452176
Uitgever: Wereldbibliotheek
Vaderland

Twintig jaar na de dood van haar man verhuist Bittori terug naar hun geboortedorp. Haar man werd vermoord door de Baskische terreurbeweging ETA, vermoedelijk door de zoon van Bittori’s jeugdvriendin, Miren. Voor Bittori sterft, wil ze de ware toedracht kennen. Ze denkt zelfs Mirens zoon te kunnen vergeven om zo het verleden af te sluiten.

Bittori en Miren zijn getekend door een politiek fanatisme waar geen van beiden een boodschap aan had maar dat hen lijnrecht tegenover elkaar heeft geplaatst. En nu moeten ze hun wonden en verdriet, keuzes en hun levens onder ogen zien. Is een verzoening mogelijk?

Schrijver: Fernando Aramburu
Oorspronkelijke titel: Patria
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789028428003
Ebook: 9789028442917
Uitgever: Wereldbibliotheek