Boekenplank:
Kies

Boeken van Piet Baete

Piet Baete is scenarist en schrijver. Hij studeerde letterkunde in Leuven en scenarioschrijven is Los Angeles.

Meer over Piet Baete

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1978

Geboorteland: België

Website: Piet Baete


Overzicht

  • Dromen van de dood
  • Het laatste woord
  • Vrijdag de 14de
  • Wie niet weg is

Briek Mulders

  1. Poker
  2. Wacht maar tot ik wakker word
  3. Verzwijg mij niet

Noodlot

  1. De dood van Anke Hoffman
  2. Superhelden sterven niet

Non-Fictie

  • Ontmasker de leugenaar

gedetailleerd overzicht

OverzichtDromen van de dood

Sara Fontaine droomt niet langer. Ze vlucht voor een nachtmerrie. Al dertig jaar lang, bijna elke nacht opnieuw, is ze getuige van hetzelfde schokkende tafereel: twee mannen vechten op een veranda op leven en dood. Een vrouw en een baby kijken weerloos toe.

Sara consulteert een psycholoog, die de nachtmerrie weet te plaatsen: ze ziet de moord op de Oostendse inspecteur Maurice Lens en zijn vrouw Margot. Op 24 november 1978 werden zij dood teruggevonden op de veranda van hun huis, hun twee maanden oude baby krijsend naast hun lichamen. Wanneer blijkt dat Sara's ouders de overburen waren van het gezin Lens, rijst het vermoeden dat Sara, als tweejarig meisje, getuige is geweest van de moord. Een traumatische ervaring die ze zich niet bewust kan herinneren, maar die telkens weer opduikt in haar dromen. Als enige getuige wordt inspecteur Sara Fontaine de sleutelfiguur in de zoektocht naar de moordenaar van het echtpaar Lens.

Samen met Andreas Lens, die de slachtpartij als baby heeft overleefd, gaat Sara op zoek naar de dader, op zoek naar verlossing. Dit wordt echter niet in dank aanvaard. Inspecteurs proberen te ontsnappen aan de bikkelharde confrontatie met het duistere verleden, in een korps dat kreunt onder corruptie en intrige. Worden de rekeningen eindelijk vereffend?

Schrijver: Piet Baete
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022321867
Ebook: 9789460411496
Uitgever: Manteau
Het laatste woord

Inspecteur Patrick Van Dijk wordt dood aangetroffen in zijn slaapkamer met vier messteken in zijn onderbuik. De federale politie ontdekt al snel dat er een intern tuchtonderzoek naar Patrick werd gevoerd. Een typische afrekening met een corrupte flik of speelt het verleden toch een rol?

Vijftien jaar geleden werd Patricks zoontje vermoord, een onopgeloste zaak die nu opnieuw wordt opgedolven. Wie was toen de schuldige? De speurders onderzoeken systematisch alle sporen en ontdekken de ware toedracht. Of dat denken ze toch.

Schrijver: Piet Baete
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789401446389
Ebook: 9789401446679
Uitgever: Lannoo
Vrijdag de 14de

Een doodgewone dag...

Twee jonge mannen vinden de dood op het asfalt. Een werd aangereden door een auto. De ander is getroffen door kogels uit het pistool van motoragent Felix Wintein. Op het nippertje wordt de zwaargewonde Felix gered door spoedarts Frank Zwarts, die eigenlijk op weg was naar een echtpaar in nood.

Vrijdag de veertiende is een gitzwarte dag, met veel slachtoffers die elkaars leven onbewust hebben beïnvloed. Nauwgezet reconstrueert dit boek wat zich voor, tijdens en na de noodlottige feiten heeft afgespeeld. Of hoe mensen worden verleid tot geweld, vluchten voor hun straf en omgaan met verlies.

Schrijver: Piet Baete
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789022327050
Ebook: 9789460412424
Uitgever: Manteau
Wie niet weg is

Durf jij alles achter te laten in de hoop dat het vanzelf weer goed komt?

'De kans bestaat dat we elkaar ooit hebben ontmoet. Het is echt heel goed mogelijk dat we elkaar ooit voorbij zijn gelopen of zijn gekruist in een straat, of dat we elkaar toevallig hebben aangeraakt in de metro, schouder tegen schouder, zoiets. Alleen hebben we nooit gepraat, jij en ik. Ik heb je nooit gevraagd hoe het met je gaat en omgekeerd heb jij dat ook niet gedaan. Het maakt ook niet uit, dat is nu eenmaal wat mensen doen, of niet doen, hangt er van af hoe je ’t bekijkt. Maar stel dat het wél was gebeurd, dat we op een of andere manier aan de praat waren geraakt, dan zou ik je zeker over Clarisse hebben verteld.'

Tristan werkt als podiumbouwer voor een band. Hij reist de wereld rond en leeft in een droom. Maar zijn verleden laat hem niet los. Hij wordt heen-en-weer geslingerd tussen vele emoties. Onderweg van ontmoeting naar ontmoeting komt Tristan eindelijk tot leven en omarmt hij de pijn en het verdriet die deel uitmaken van zijn bestaan.

Schrijver: Piet Baete
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789401437394
Ebook: 9789401438391
Uitgever: Lannoo

Briek MuldersPoker

Wanneer de mondaine badstad Knokke wordt opgeschrikt door de gruwelijke moord op een achttienjarig meisje neemt de getormenteerde hoofdinspecteur Briek Mulders de leiding van het onderzoek op zich. Samen met zijn goede vriend en collega Joris Van Espen moet hij echter lijdzaam toezien hoe nog meer op het eerste gezicht onschuldige burgers de dood worden ingedreven.

De Knokse recherche roept daarom de hulp in van de Brusselse topspeurder Luc Bonnart, maar ook zijn onorthodoxe inbreng brengt geen klaarheid in de zenuwslopende zaak. Wanneer het drietal er uiteindelijk in slaagt om het motief van de moorden te achterhalen, vormt dit nog maar de aanzet tot een bloedstollend kat-en-muisspel tussen speurders en dader.

Schrijver: Piet Baete
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789022323526
Ebook: 9789460410062
Uitgever: Manteau
Wacht maar tot ik wakker word

Kort na de moord op een jonge vrouw wordt de Brusselse topspeurder Luc Bonnart zwaargewond teruggevonden onder een brug in Knokke-Heist. Bonnart is het slachtoffer geworden van een brutale aanval die mogelijk verband houdt met de eerste moord. Terwijl zijn collega wegzinkt in een coma, wordt Briek Mulders belast met het dubbele onderzoek.

Daarbij krijgt hij het gezelschap van Aline Bonnart, de briljante, beeldschone maar emotioneel verwarde dochter van Luc Bonnart. Samen proberen ze het motief achter de moord(en) te achterhalen en wachten ze vol ongeduld op het ontwaken van Bonnart. Er volgt een spannende zoektocht naar de waarheid, waarbij Mulders voor het eerst nieuws krijgt van zijn vriend Joris Van Espen, die spoorloos verdwenen was.

Schrijver: Piet Baete
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022324868
Ebook: 9789460411205
Uitgever: Manteau
Verzwijg mij niet

Een decadent tuinfeestje in Knokke heeft dramatische gevolgen...

Gert-Jan, Louis, Vic en Simon zijn twintigers en al jarenlang vrienden. Als ongewenste gasten bezoeken ze een verjaardagsfeest bij de steenrijke en machtige familie De Greve in het Zoute. Vic ziet er zijn ex-vriendin Charlotte en ervaart een enorm gevoel van spijt. Hij moet en zal haar terugwinnen van de zoon des huizes Nicolas de Greve.

Ondertussen probeert hoofdinspecteur Briek Mulders zijn leven op de rails te krijgen, nadat hij voor zes maanden op non-actief is gezet. Zijn plaats in het team is ingenomen door de jonge en ambitieuze David Kamp. Wanneer het lijk van een jongeman wordt ontdekt, trekt Kamp als eerste op onderzoek uit.

Schrijver: Piet Baete
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022327951
Ebook: 9789460411892
Uitgever: Manteau

NoodlotDe dood van Anke Hoffman

Anke Hoffman wordt gewurgd in haar woonkamer en de politie gaat ervan uit dat ze haar moordenaar kende. Maar wie wilde deze jonge vrouw dood? Anke was geliefd, altijd in de weer voor een ander, altijd goedgemutst. Of zo leek het toch.

In een dorpje waar iedereen elkaar kent, ontmoeten we de mensen uit haar leven. Mensen van vlees en bloed, met hun eigen geheimen. Iedereen zou haar moordenaar kunnen zijn. Kun je de ander ooit helemaal vertrouwen?

Schrijver: Piet Baete
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789022338117
Uitgever: Manteau
Superhelden sterven niet

Yossarian is een zwakbegaafde jongeman en in het diepst van zijn gedachten een superheld. Wanneer hij voor het eerst zonder zijn vake een shoppingcenter binnengaat, verzeilt hij in een schietpartij en weet niemand wat er gebeurt. Terwijl de ‘normale, verstandige’ mensen zich snel uit de voeten maken, ontpopt Yossarian zich tijdens de daaropvolgende gijzeling ook echt tot een superheld.

Maar de feiten vertellen een ander verhaal. Zijn vingerafdrukken staan op het moordwapen. Onderzoeksrechter Liesbeth Karcher ruikt onraad en gaat onverbiddelijk achter de waarheid aan.

Schrijver: Piet Baete
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789022338612
Uitgever: Manteau

Non-FictieOntmasker de leugenaar

Hoe statementanalyse cold cases kan oplossen maar ook je leven verandert...

‘Dit boek maakt je bewust van hoe manipulators, narcisten en psychopaten te werk gaan. Ik geloof dat de wereld een betere plek wordt als de waarheid het haalt van de leugen. Statementanalyse is een bondgenoot. Een wapen dat manipulators schrik aanjaagt, omdat ze weten dat je hen doorhebt zodra ze het woord tot je richten.’

Elke dag worden we geconfronteerd met kleine en grote leugens. Soms onschuldig, soms gaat het om pertinent bedrog of keiharde manipulatie. Weten of je gesprekspartner de waarheid spreekt, is dan een absolute must.

Met statementanalyse creëerde de FBI jaren geleden een tool om door de analyse van taal misleiding beter te leren lezen en interpreteren, cognitieve en emotionele liegsporen te herkennen en zo beter de leugenaars van de waarheidsprekers te onderscheiden. Het is een methode die niet alleen bijzonder efficiënt is in politieonderzoek, maar je kunt er, als je de grondregels ervan kent, ook in je persoonlijke leven je voordeel mee doen. Want we krijgen allemaal te maken met leugenaars die ons leven kunnen verwoesten.

Piet Baete is een van de enigen in Vlaanderen die deze FBI-opleiding volgde. Aan de hand van een grondige analyse van cold cases die Vlaanderen wakker hielden en nog altijd intrigeren - de moord op Ingrid Caeckaert, om de belangrijkste te noemen - maakt hij pijnlijk duidelijk: misschien speelt de waarheid zich niet af op het voor iedereen bekende podium, maar in de donkere coulissen, achter een gordijn van leugens en misleiding. 

Leer mensen beter lezen, ontmasker hun fabeltjes en herken hun liegsporen.

Schrijver: Piet Baete
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789022339008
Uitgever: Manteau