Boekenplank:
Kies

Boeken van Benny Baudewyns

Benny Baudewyns won in 2002 de Diamanten Kogel met De Emerson locomotief. Hij woont en werkt in Zuid-Spanje.

Meer over Benny Baudewyns

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1958

Geboorteland: België


Overzicht

 • De Antarctica theorie
 • De Emerson locomotief
 • Het Buchinsky incident
 • Het Madagaskar debacle
 • Het Tati-syndroom
 • Het Tetraville bedrog
 • Het Todorov dossier
 • Het Von Staussen complex
 • Het Zwartberg plan
 • Mazzelaar

Niels Berteele

 1. De Walpurgis nachtmerrie
 2. Het Walpurgis archief

Ronny Tervaete

 1. De lijkenpikker
 2. Hartenvreter
 3. Moordgriet

Non-Fictie

 • De een zijn dood...

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Antarctica theorie
Het gelukkige gezinsleven van Werner Libotte wordt ruw verstoord wanneer hij een goedbetaalde baan bij zijn schoonvader verliest, zijn mooie vrouw hem verlaat en zijn zoontje omkomt bij een tragisch ongeval.

Libotte wordt nachtverpleger in een psychiatrische instelling en leert daar de schizofrene professor Kemper kennen. Die probeert hem niet alleen te troosten, maar vertelt hem ook over een boek dat eeuwenoude explosieve informatie bevat en daarom verborgen wordt gehouden.

Ondertussen heeft de politie een onderzoek naar de geheimzinnige dood van zijn zoontje gestart. Libotte wil de waarheid weten maar wordt meegesleurd in een hallucinante zoektocht naar het geheimzinnige boek.

Die zoektocht lijkt te balanceren tussen werkelijkheid en droom en voert hem onder andere naar de eeuw van de Katharen en Denemarken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe dichter Libotte bij het Boek komt, hoe meer hij leert over zijn eigen verleden.
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044320626
Uitgever: The House of Books
De Emerson locomotief
Andy Rotsaert is een 42-jarige privédetective die in het zonnige Torremolinos kleine klusjes opknapt. Tot hij wordt ingehuurd door Miguel Platero, een rechercheur van de plaatselijke politie, en diens vreemde opdrachtgever Sengies Emerson. Andy moet de gek geworden vader van Sengies opsporen.

Zijn onderzoek leidt tot zeer vreemde conclusies, waarbij schijn en werkelijkheid onontwarbaar met elkaar verstrengeld raken. Rotsaert is immers helemaal niet de kluns die hij voorgeeft te zijn, en Sengies Emerson is een gevaarlijke psychopaat die lid is van de Illuminati, een sekte die de wereld wil vernietigen en een nieuw ras wil stichten. En de meestercrimineel heeft uitgerekend Andy's vriendin tot oermoeder uitverkozen.

Dan begint een hallucinante zoektocht die Rotsaert onder andere in Barcelona, Brussel en de Black Canyon, in de buurt van Las Vegas, brengt.
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789044302806
Uitgever: The House of Books
Het Buchinsky incident

In 1935 wordt in Angersburg, een dorp in Pruisen, in de tuin van een verlaten huis het lijk aangetroffen van een klein meisje. Ze heeft geen papieren, niemand kent haar. Rechercheur Thomas Erder staat voor een raadsel.

Wanneer de Russen in 1945 Berlijn heroveren op de nazi’s, stopt hun terreinhonger niet. Ze stomen door tot voorbij Brussel, waar ze de geallieerden ontmoeten. In de volgende jaren is België in de greep van de Koude Oorlog. In Vlaanderen wordt het IJzeren Gordijn opgetrokken en Brussel is een verdeelde stad, zo goed als van de buitenwereld afgesloten door de Muur.

Te midden van deze chaos leert Thomas Erder te leven met de gedachte dat hij niet voldoende deed om de moordenaar van het meisje te vinden. Hij maakt echter kennis met mensen uit de omgeving van het meisje en samen zetten ze een zoektocht op die hen ver achter het IJzeren Gordijn brengt. Zitten ze op het juiste spoor en zullen zij de moordenaar in deze vijandige omgeving alsnog kunnen ontmaskeren?

Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9781913980382
Uitgever: Storyland
Het Madagaskar debacle
De jonge Duitse officier Heinrich Hippel wordt door de Führer zelf gedwongen om een Russische kerngeleerde te ontvoeren en naar Duitsland te brengen. Maar de missie mislukt door bedrog en Hippel belandt in een Russische gevangenis. Hij zint op wraak.

Ondertussen is Hippels vriendin Anna Kleist wanhopig op zoek naar haar verdwenen geliefde. Haar eigen leven komt daarbij in gevaar en ze ontdekt dat Hippel haar belogen heeft. Een koortsachtige zoektocht door een brandende wereld zet hen beiden op het spoor van het meest moorddadige plan van Hitler: de ontwikkeling van een atoombom.
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044310092
Uitgever: The House of Books
Het Tati-syndroom

In een rusthuis in Zwolle komt een dementerende man ongelukkig om het leven bij een brand. Niet veel later sterft in Oudenaarde een 69-jarige, invloedrijke man op bizarre wijze in de fitness. Beide voorvallen worden geklasseerd als een ongeval, maar zijn ze dat wel echt?

Volgens de jonge, ambitieuze politie-inspecteur Nellie Bos is er meer aan de hand. Wanneer ze een mysterieuze tip ontvangt die de twee sterfgevallen met elkaar in verband brengt, beslist ze om haar buikgevoel te volgen. Tegen de bevelen van haar oversten in, start ze, met de hulp van een voormalig minnaar, een clandestien onderzoek dat haar uiteindelijk naar Parijs zal leiden. Voor ze het weet komt ze terecht in een kluwen van politieke machtsspelletjes en komt ook haar eigen leven in gevaar.

Langzaamaan ontrafelt Bos een hallucinant complot dat bijna vijftig jaar teruggaat, maar nu nog altijd verstrekkende gevolgen heeft.

Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789460016622
Ebook: 9789460016769
Uitgever: Vrijdag


Het Tetraville bedrog
2052. Europa is er slecht aan toe. Achter de grauwe werkelijkheid schuilt immers een groot mysterie. Een dodelijk virus, waarvan teken de dragers zijn, heeft de wereldbevolking uitgedund. De slechts zes miljoen mensen die de ramp overleefden, hebben zich verschanst in veiligheidszones.

Agent Paul Notteboom, van de Cel Smokkel en Handel, krijgt een geheime opdracht: hij moet de nieuwe, immense muur die Frankrijk van Spanje zal scheiden, inspecteren. Die opdracht wordt het begin van een ware klopjacht op zijn persoon. Notteboom belandt in een web van bedrog en destructie.
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789044312386
Uitgever: The House of Books
Het Todorov dossier
Wie vermoordde Stalin?

Op de dag dat KGB-agent Ivan Nyrkajan zijn langverwachte promotie krijgt, verandert zijn leven totaal. Hij wordt namelijk belast met een opdracht van de hoogste prioriteit: Todorov, de moordenaar van Stalin vinden en... uit de weg ruimen.

Maar Todorov is geen gewone moordenaar, hij beleeft er een pervers genoegen aan om zijn slachtoffers te filmen tijdens hun langzame, gruwelijke doodstrijd.

Naarmate Nyrkajan de wereld afreist op zoek naar Todorov beseft hij vooral één ding: iemand houdt de touwtjes van zijn leven stevig in handen. Maar wie en waarom?
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044315028
Uitgever: The House of Books
Het Von Staussen complex
Een advertentie in de krant verandert het leven van Michael van Duren compleet. Er staat een symbool bij van een gekarteld slangenlijf, onderbroken door een kleine cirkel met een swastika. Van Duren herkent het symbool van een perkament dat zijn moeder op haar sterfbed aan hem gaf.

Hij gaat op zoek naar de plaatser van de advertentie en verneemt hoe zijn Duitse grootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte bij een megalomaan en hallucinant Nazi-experiment. Hij ondervindt dat de gevolgen van dat moorddadige experiment nog lang niet zijn uitgeroeid. Integendeel, Van Duren wordt een doelwit.
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044306194
Uitgever: The House of Books
Het Zwartberg plan
De jonge Oostendse politie-inspecteur Filip Hero wordt willens nillens betrokken bij een omvangrijk en zorgvuldig voorbereid complot binnen de rijkswacht om de Belgische staat te ontwrichten en de macht te grijpen. Hero ontrafelt het kluwen, draadje bij draadje, met gevaar voor eigen leven, opgejaagd door de complotteurs.

Hero ontdekt dat de waanzin een aanvang neemt tijdens de mijnwerkersrellen in het Limburgse Zwartberg, in januari 1966. Alles wordt hem, dankzij Simone, die hij tijdens de twee helse weken heeft leren kennen, duidelijk. Tijdens de spannende finale, die zich afspeelt tegen de achtergrond van de staatsbegrafenis van koning Lodewijk op 7 april 1993, slaagt hij erin de laatste stukjes van de puzzel op hun plaats te leggen.
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044301090
Uitgever: The House of Books
Mazzelaar

Inspecteur Delcroix heeft een knoop doorgehakt. Na enkele jaren trouwe dienst bij de Anderlechtse politie neemt hij drie maanden onbetaald verlof, maanden die hij vooral wil gebruiken om een businessplan op te stellen voor een Bed & Breakfast in het buitenland. Zijn laatste klus is het vaststellen van de diefstal van... een geit.

Zo komt Delcroix in aanraking met Theo Vanlancker, de buurman van de ontriefde eigenaar van de geit. Vanlancker is een suffige ambtenaar bij de dienst Burgerlijke stand van de stad Brussel. Maar de grijze mus sleurt een gestoord verleden met zich mee, een verleden dat nu nog altijd nazindert in zijn denken en doen. En zo kruisen de wegen van Delcroix en Vanlancker elkaar opnieuw, deze keer niet vanwege een gestolen geit. Delcroix’ droom van een B&B is veraf.

Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789460018527
Uitgever: Vrijdag

Niels BerteeleDe Walpurgis nachtmerrie
Drie jongens beleven in 1936 hun mooiste vakantie. Tot een vreselijke ontdekking hun verdere leven ingrijpend beïnvloedt en uiteindelijk zal verwoesten.

Niels Berteele, journalist bij de regionale televisie, raakt betrokken bij een duistere zaak. Daarbij spelen de verkoop van de lokale brouwerij en een verdacht sterfgeval in de buurt een rol. Aanvankelijk lijkt er geen verband tussen die twee feiten te bestaan. Maar Niels vermoedt dat er meer aan de hand is.

Wanneer geheel toevallig vier foto's, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het fort van Breendonk zijn genomen, in Niels' bezit komen, krijgt hij niet alleen een huurmoordenaar achter zich aan, maar worden die foto's plotseling een wrede sleutel tot zijn eigen verleden.

Hoe dieper hij begint te graven, hoe omvangrijker en explosiever zijn ontdekkingen worden. Zijn tocht leidt hem naar Zwitserland en Thailand maar vooral naar een duister geheim in de geschiedenis van België.
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044323047
Uitgever: The House of Books
Het Walpurgis archief
Een man, Niels Berteele, ontwaakt in een ziekenhuis in Thailand. Hij herinnert zich dat hij net aan een aanslag is ontsnapt. De sluipmoordenaar is gearresteerd en Niels herstelt.

Maar wanneer Niels Berteele het ziekenhuis verlaat, wordt er opnieuw op hem geschoten en verdwijnt zijn vriendin Val Demeersch. Niels gaat op onderzoek en komt daarbij terecht in een web van leugens waardoor zelfs zijn paspoort door de Thaise autoriteiten wordt ingetrokken. Het is uitgerekend zijn sluipmoordenaar die hem helpt Thailand te ontvluchten.

Eens in België zoeken ze samen naar elk spoor dat hen tot Val kan leiden. Maar de waarheid treft Niels eens te meer als een mokerslag: Val is helemaal niet de persoon die ze zich voorhield te zijn. Ze is de medewerkster van Vermassen, de geheimzinnige chef van de Belgische Staatsveiligheid die al jaren achter Niels aanzit.

Enkel een archief dat verdween in Berlijn tijdens de Koude Oorlog kan Vermassen ontmaskeren en Niels Berteele zuiveren. Een race tegen de tijd en een koelbloedige vijand begint.
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789057203824
Uitgever: Linkeroever

Ronny TervaeteDe lijkenpikker
Ronny Tervaete is begrafenisondernemer. Een eerbaar beroep ware het niet dat de concurrentie moordend is. Vooral begrafenisondernemer Verbeke maakt hem het werken lastig. De situatie begint echt verwarrend te worden wanneer Tervaete merkt dat er een ander lijk in een door hem bestelde doodkist ligt, een lijk dat tot de klandizie van Verbeke behoort.

Bij een poging de lijken opnieuw te verwisselen graaft Tervaete zich nog dieper in de problemen. Hij moet noodgedwongen bij de keiharde zakenman Verbeke gaan werken, maar komt al snel tot de conclusie dat die een wel heel erg duistere, stinkende business voert. Na die ontdekking wordt Tervaete opgejaagd door Verbekes hitmen. Hij komt daarbij op de meest bizarre plaatsen terecht, tot zelfs in een doodkist.
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789089242013
Uitgever: Houtekiet
Hartenvreter
Begrafenisondernemer Ronny Tervaete wordt wakker met een barstend hoofd en een gespannen blaas. Hij heeft een kater. Niets ongewoons. Tot hij vaststelt dat hij niet thuis in zijn vertrouwde bed ligt, maar in een hotelkamer.

En het wordt nog gekker. In plaats van het herkenbare lichaam van zijn vriendin Annelies ligt er iemand anders naast hem. Een man. Een lijk.

Het leven van Tervaete wordt er niet vrolijker op als hij beseft dat hij opgejaagd wordt door een seriemoordenaar. Die is op zoek naar delicatessen: menselijke harten.
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789460015038
Ebook: 9789460015045
Uitgever: Vrijdag
Moordgriet

De Vlaamse zakenman Theo Parein investeert in het kleine Ardennenstadje Durbuy. Hij heeft er het gerenommeerde restaurant Le Cerf des Ardennes gekocht en koestert nog grootse plannen voor de plaatselijke toeristische industrie. Maar dan loopt het compleet fout in het restaurant. Parein wil koste wat het kost de feiten uit de media houden, want hij vermoedt dat Chinese maffiosi er iets mee te maken hebben.

Ronny Tervaete, die voor Pareins firma met het toeristische treintje in Durbuy rijdt, raakt willens nillens bij de zaak betrokken. Terwijl zijn hoofd er op dit moment helemaal niet naar staat, want Oulimata Saw, zijn Senegalese vriendin, is op mysterieuze wijze verdwenen.

Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789464340679
Ebook: 9789464340686
Uitgever: Vrijdag

Non-FictieDe een zijn dood...
4.10 u. De telefoon gaat. De begrafenisondernemer wordt uit zijn bed gebeld. De politie. Hij moet een lijk ophalen dat er al een tijdje ligt. Aan de stank te oordelen, tenminste.

De een zijn dood... is geen opsomming van schrijnende en hartverscheurende taferelen. Het biedt een kijkje achter de schermen van een merkwaardig en intrigerend beroep. Als een echte thrillerschrijver neemt Benny Baudewyns de lezer mee op zijn tocht, van het opbergen van het lijk tot de uitvaartplechtigheid.

Samengebald in een avontuur van een paar dagen, met tot slot een spannende tocht met een lijk naar Italië. Ondertussen komen de vele facetten van het beroep van begrafenisondernemer aan de orde, de stressmomenten maar ook de soms ongewild komische situaties, en de sterke verhalen aan de toog met collega's. Daarbij houdt de auteur steeds het respect voor de nabestaanden en hun recht op privacy in het oog.
Schrijver: Benny Baudewyns
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044319798
Uitgever: The House of Books