Boekenplank:
Kies

Boeken van J. Bernlef

J. Bernlef was schrijver, dichter en vertaler.

Noot BBS: pagina onder bewerking.

Meer over J. Bernlef

Genre: Roman

Geboren: 1937 / Overleden: 2012

Nederland

Pseudoniem (van): Hendrik Jan Marsman, Ronnie Appelman, J. Grauw, Cas den Haan, S. den Haan, Cas de Vries


Overzicht

  • De een zijn dood
  • Een onschuldig meisje

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe een zijn dood

Oud-rechercheur Wim Terlinde is op zoek naar nabestaanden van de overleden Roderick Vos en komt uit bij twee vrouwen die in diens leven een rol hebben gespeeld. Als een van hen in een psychose beland blijkt te zijn, drukt hij samen met de andere vrouw de erfenis van Vos achterover.

Maar dan ontmoeten de vrouwen elkaar, in de ruige Schotse hooglanden. Vanaf dat moment neemt het verhaal een wending die zichtbaar maakt hoe ingrijpend de psychische gevolgen van misbruik en ongewenste seksualiteit kunnen zijn.

De dramatische ontknoping is even schokkend als onvoorzien.

Schrijver: J. Bernlef
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789021439051
Ebook: 9789021439143
Uitgever: Querido
Een onschuldig meisje

De veertienjarige Lucille woont in een klein dorp, is een paar keer blijven zitten en heeft ouders die voortdurend ruziemaken. Ze snakt naar aandacht en wanneer er een nieuwe, aardige leraar op school komt, grijpt ze haar kans. Ze probeert hem te verleiden en vertelt haar vriendinnen de wildste verhalen over hen beiden - al gaat hij in werkelijkheid niet in op haar avances.

Toch wordt de sfeer steeds grimmiger en beschuldigen de dorpelingen hem al snel van seksueel misbruik. Hoe kan hij zich verdedigen tegen een uit de hand gelopen leugen?

Bernlef stuurde het manuscript van Een onschuldig meisje twee weken voor zijn overlijden in oktober 2012 naar de uitgeverij. Het is de allerlaatste roman die hij voltooide.

Schrijver: J. Bernlef
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789021456263
Ebook: 9789021456270
Uitgever: Querido