Boekenplank:
Kies

Boeken van Hanna Bervoets

Hanna Bervoets is schrijver van romans, columns, essays, recensies en toneelstukken. Ze studeerde Media en Cultuur en daarna Journalistiek en Research aan de Universiteit van Amsterdam. Ook studeerde zij een semester aan de Tisch School of the Arts in New York. In 2020 werd Bervoets benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Meer over Hanna Bervoets

Genre: Roman

Geboren: 1984

Geboorteland: Nederland

Website: Hanna Bervoets


Overzicht

 • Alles wat er was
 • Efter
 • Fuzzie
 • Ivanov
 • Leer me alles wat je weet
 • Lieve Céline
 • Of hoe waarom
 • Wat wij zagen
 • Welkom in het Rijk der zieken

Verhalenbundels

 • Een modern verlangen
 • En alweer bleven we ongedeerd
 • Leuk zeg doei
 • Opstaan, aankleden, niet doodgaan

Diversen

 • Jurk
 • Wild
Diversen

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlles wat er was

Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken.

Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep zich probeert staande te houden in een nieuwe wereld. Een wereld van duisternis en isolatie. Van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden verder slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op.

Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789492928795
Ebook: 9789492928801
Uitgever: Pluim
Efter

Efter speelt in een nabije toekomst waarin artsen en wetenschappers verliefdheid als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. De medische industrie springt gretig op de nieuwe diagnose in. Er openen klinieken tegen liefdesverslaving. En farmaceut Fizzler wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter.

In Efter volgen we negen personages die met de introductie van het medicijn te maken krijgen. De pr-man die Efter in de markt moet zetten, een pubermeisje dat voor het eerst verliefd wordt, een journaliste die onraad ruikt. Wat zij niet weten, is dat hun individuele keuzes en beslissingen een noodlottige reeks gebeurtenissen in gang zetten.

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789083080055
Ebook: 9789083095301
Uitgever: Pluim
Fuzzie

Op een ochtend ontvangt Maisie een pakketje met daarin een klein wit pluizig bolletje. Ook op andere plekken in de stad lopen mensen met een bolletje rond. Een blauw bolletje voor Maisies ex Florence, gegijzeld door haar eigen liefdesverdriet. Een paars bolletje voor de gepensioneerde Diek, die zijn avonden vult met internetdates. Een roze bolletje voor de werkloze Stephan, die niet meer weet wat hij met het leven aan moet.

Allemaal laten ze zich door het bolletje leiden, ze luisteren naar wat het zegt, ze doen wat het vraagt. Ze houden van het bolletje want het bolletje kent hen, ja, het bolletje begrijpt hen - misschien wel als enige. Of lijkt dat maar zo? 

Fuzzie is een troostrijk modern sprookje over gemis, genegenheid en de vraag in hoeverre affectie zich laat afdwingen.

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025470814
Ebook: 9789025450274
Uitgever: Pluim
Ivanov

Moskou, 1922: De tsaar is verdreven, de bolsjewieken hebben de macht gegrepen en de vooruitstrevende wetenschapper Ilya Ivanov heeft één droom: een hybride wezen kweken, half mens, half aap.

New York, 1944: De aidsepidemie is op een hoogtepunt, de stad wordt geteisterd door bedbugs en de jonge homoseksuele Felix van der Elsken komt aan in de stad om te worden wie hij altijd wilde zijn. Het lukt Felix alleen niet zijn draai te vinden, tot hij virologe Helena Frank ontmoet.

Zij onderzoekt de oorsprong van het hiv-virus en is geobsedeerd door de fameuze kruisingsexperimenten van Ivanov. Felix is op zijn beurt gefascineerd door Helena en haar jongere assistente Lois, en raakt verstrikt in een gevaarlijke driehoeksrelatie: wat wil Helena van hem, wat wil hij eigenlijk van haar? En welk geheim verbergen de twee vrouwen?

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789493256897
Ebook: 9789493256903
Uitgever: Pluim
Leer me alles wat je weet

Leer me alles wat je weet gaat over Danielle - ‘Daniel’ - de Koster. Heldin volgens velen, knettergek volgens sommigen; Daniel leidt een bewogen leven. Na een aantal vormende omzwervingen vindt ze haar bestemming: ze gaat patiënten bijstaan, ‘kenniszoekers’ die nog geen medische diagnose hebben. Maar hoe onbaatzuchtig is ze werkelijk? En hoe weet je wat het goede is?

Wanneer Daniels reputatie verslechtert, voelt ze zich in het nauw gedreven. En nu is Daniel dood. Jodie, haar grote liefde, wil weten waarom en gaat te rade bij de mensen die haar het beste kenden. Bij Sjoerd, met wie Daniel in de jaren negentig voor de hiv-vereniging werkte. Bij Daniels ex Barbara, die altijd een bepalende rol in haar leven bleef spelen. Voor hen was Daniel een getroebleerde vriend en complexe geliefde, die nooit echt heeft leren omgaan met haar eigen gemankeerde lichaam. Zo reconstrueert Jodie Daniels levensverhaal.

Leer me alles wat je weet is een romantische liefdesgeschiedenis, een familieroman zonder bloedverwanten en het verhaal van een tijdperk.

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789493304970
Ebook: 9789493304987
Uitgever: Pluim


Lieve Céline

Brooke is een jonge, laagbegaafde vrouw uit Amsterdam-Noord met een passie voor zangeres Céline Dion. Na een reeks dramatische gebeurtenissen heeft Brooke nog maar één doel in haar leven: Céline zien optreden. Dus reist ze in haar eentje naar Las Vegas.

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789025470807
Ebook: 9789020410983
Uitgever: Atlas Contact
Of hoe waarom

'Dinsdag begon met een bultje. Een klein rood bultje op m'n kin. Puistje zouden verschillende mensen die dag zeggen. Maar ik blijf bij bultje want puistje is zo expliciet.'

Journaliste Flora Vos, die van haar moeder leerde dat je 'op schoonheid nooit moet beknibbelen', doet verslag van vier bizarre dagen uit haar vijfentwintig jaar jonge leven.

Op maandag portretteert Flora voor het tijdschrift 'Haar verhaal' de primordiale dwerg Mimi. Op dinsdag maakt Mimi een einde aan haar leven. Op woensdag laat Flora zich in het Mövenpickhotel versieren door Koert. Op donderdag blijkt alles héél anders te zijn gegaan dan we tot nu toe dachten.

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789020466669
Ebook: 9789020410273
Uitgever: Atlas Contact
Wat wij zagen

Wanneer Kayleigh in de financiële problemen raakt, solliciteert ze naar een baan als 'content moderator' voor een online platform waarvan ze de naam niet mag noemen. Haar taak: beoordelen welke aanstootgevende filmpjes, foto's en tirades moeten worden verwijderd. Het werk is zwaar. Kayleigh en haar collega's zien gruwelijke dingen voorbijkomen, en de richtlijnen van het platform zijn vaak onnavolgbaar.

Toch voelt Kayleigh zich op haar plek, binnen het moderatorenteam vindt ze broederschap. En als Kayleigh verliefd wordt op haar collega Sigrid lacht de toekomst hen toe. Of lijkt dat maar zo?

* Wat wij zagen is een uitgave van de Stichting CPNB ter gelegenheid van de Boekenweek 2021.

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789059655447
Uitgever: CPNB
Welkom in het Rijk der zieken

Na een bezoek aan de kinderboerderij met zijn oppaskind wordt Clay ziek. Hij krijgt hoge koorts en vecht voor zijn leven. Wanneer de koorts daalt is hij opgelucht. Even. Want de vermoeidheid blijft en hij krijgt last van vreselijke pijnen. Q-koortsvermoeidheidssyndroom, luidt de diagnose. Clay krijgt te horen dat zijn symptomen misschien nooit meer zullen verdwijnen.

In zijn verbeten zoektocht naar genezing verliest Clay alles wat hem lief is. Behandelingen leveren weinig op, zijn relatie houdt geen stand en hij raakt volledig geïsoleerd. Zo belandt hij in het Rijk der zieken, een vreemde, parallelle wereld waar andere, ondoorzichtige regels gelden en de eindbestemming onduidelijk is.

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789083095370
Ebook: 9789492928375
Uitgever: Pluim

VerhalenbundelsEen modern verlangen

Een modern verlangen draait om menselijke relaties: tussen geliefden, vrienden, maar ook tussen mens en dier, ouder en kind, mens en ding. De personages in deze veertien verhalen moeten zich soms in moeilijke bochten wringen om door onbegrip en afstand heen te ploeteren, kloven te overbruggen. Daarbij rijst steeds weer de vraag: hoe verhouden wij ons tot elkaar in een soms donkere, labyrintische wereld? En wat vertelt dat ons over onszelf, en onze plek in die wereld?

Een modern verlangen bevat de verhalen:

 1. Een koffiebar met een Duitse naam
 2. Een van ons
 3. Waar onze moeder vroeger woonde
 4. Een modern verlangen
 5. Klapstoel
 6. Het gevoel
 7. Anker
 8. De doos
 9. Ganzen
 10. Dit is hoe vlierbessen ruiken
 11. DAG 1851
 12. Kerstmis in de ruimte I - Betty
 13. Kerstmis in de ruimte II - Tortilla's
 14. Kerstmis in de ruimte III - Kalkoenen opvoeden

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789083142166
Ebook: 9789083142180
Uitgever: Pluim
En alweer bleven we ongedeerd

In strakke overpeinzingen beschrijft Bervoets alledaagse rituelen en herkenbare sociale situaties op geheel eigen wijze. Soms kritisch, vaak troostend en altijd verhelderend. Waarom schamen we ons na een nacht stevig doordrinken? Zijn de Disneyprinsessen écht zo seksistisch? Wat is de functie van nostalgie? Waarom gaan we op vakantie?

Vaker dan eens blijken we te handelen vanuit een hang naar authenticiteit; naar echtheid. Maar waarom eigenlijk? Zouden we niet gelukkiger zijn wanneer we ons verlangen naar een authentiek bestaan zouden laten varen? In En alweer bleven we ongedeerd geeft Bervoets op humorvolle wijze antwoord op zulke vragen. Angsten en dilemma's worden op een sokkel gezet, zodat we ze goed kunnen bekijken. En zullen inzien dat we, uiteindelijk, ongedeerd zullen blijven.

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789025445874
Ebook: 9789025445881
Uitgever: Atlas Contact
Leuk zeg doei

Verrassend, herkenbaar, ontroerend, en altijd eigenzinnig en geestig: Hanna Bervoets is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de geliefdste columnisten van Nederland. Met haar Volkskrant Magazine-columns over thema's als identiteit, media, familie, volwassenwording en relaties weet Bervoets als geen ander de tijdgeest te vangen. In Leuk zeg doei zijn haar beste columns gebundeld.

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789020412345
Ebook: 9789020413342
Uitgever: Atlas Contact
Opstaan, aankleden, niet doodgaan

Wie het leven bekijkt door de bril van Hanna Bervoets, ziet de dingen anders. Soms geeft dat ogenschijnlijk banale zaken een onvermoede glans. Ketchup bijvoorbeeld. Maar als je nog net iets verder op het alledaagse inzoomt, krijg je de schrik van je leven. Want: `Wie een vergrootglas boven een mier houdt, ziet een buitenaards wezen.

In Opstaan, aankleden, niet doodgaan zijn de beste columns van Hanna Bervoets gebundeld. Herkenbare verhalen over vriendschap, keuzes, ouder worden en identiteit. Maar ook over waarom de Nuts is verdwenen, hoe we een kerstborrel overleven, wat te doen tegen Instagramverslaving. En hoe America s Next Top Model ons leven kan verrijken.

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025441869
Ebook: 9789025441876
Uitgever: Atlas Contact

DiversenJurk

Je krijgt maar één kans om een eerste, onuitwisbare indruk te maken op iemand. Daarom is het uitkiezen van de juiste jurk van essentieel belang voor de hoofdpersoon van dit verhaal. Ze wikt en weegt, maar het lukt haar niet om de juiste keuze te maken. Dan is het tijd, ze moet gaan. Maar waarnaartoe? Met wie heeft ze een afspraak?

Uitbundige, veelkleurige tekeningen en kleurschakeringen van Dubravka illustreren het verhaal.

* Jurk is een uitgave van MatchBoox (een boek in een luciferdoosje).

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 8720618956033
Uitgever: MatchBoox
Wild

Een halfjaar voor zijn dood sprak Gerrit Komrij de wens uit dat er een nieuwe uitgave van zijn beschouwingen zou verschijnen. Het liefste zou hij wat hij eerder verzamelde in Inkt nog eens ordenen en aanvullen in vier paperbacks. 'Zo mooi als die Amerikaanse kleine boekjes'. Vier vooraanstaande auteurs, die allen op een bijzondere manier met Komrij verbonden waren, maakten een persoonlijke selectie van zijn stukken, begeleid door een voorwoord waarin zij hun visie geven op zijn werk.

Wild bevat een selectie uit het werk van Gerrit Komrij; voorwoord en samenstelling door Hanna Bervoets.

Schrijver: Hanna Bervoets
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023488859
Ebook: 9789023489153
Uitgever: De Bezige Bij