Boekenplank:
Kies

Boeken van Thomas Blondeau

Thomas Blondeau studeerde literatuurwetenschap aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Universiteit Leiden. Blondeau was schrijver, dichter en journalist. Op de Boekenbeurs Antwerpen speelde hij de 'boekendokter'; gekleed in een doktersjas luisterde hij naar de kwalen van boekenbeursgangers en schreef hij, als remedie voor de aandoening, boeken voor.

Meer over Thomas Blondeau

Genre: Roman

Geboren: 1978 / Overleden: 2013

Geboorteland: België


Overzicht

  • De boekendokter
  • Donderhart
  • Ex
  • Het West-Vlaams versierhandboek
  • Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe boekendokter

Thomas Blondeau bedacht speciaal voor de Vlaamse Boekenbeurs het concept van ‘de boekendokter’. De opzet was geniaal in al zijn eenvoud: in een nagebouwde doktersspreekkamer gaf hij antwoord op alle vragen en verzuchtingen waarmee een lezer kan zitten. Blondeaus optredens op de Boekenbeurs waren al snel legendarisch. Hij wist voor elke aandoening het juiste recept, want voor elk kwaaltje, van eksteroog tot liefdesverdriet, bestaat een roman die ons lijden kan verzachten.

Op verzoek van De Bezige Bij maakte Roderik Six een selectie van de beste recepten om daarna de rol van doktersassistent aan te nemen. Met zachte hand leidt Six de lezer de onderwereld binnen om op zoek te gaan naar de mythische boekendokter. Wat volgt is een geraffineerd verhaal over de helende kracht van literatuur, over de schrijnende onmacht van de taal, over dood en verdriet, maar bovenal over een innige vriendschap die veel te vroeg eindigde.

* Thomas Blondeau & Roderik Six.

Schrijver: Thomas Blondeau
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023486886
Ebook: 9789023489085
Uitgever: De Bezige Bij
Donderhart

Londen, 7 juli 2005. Om 9 uur 's ochtends worden drie metrostellen en een dubbeldekker door bommen getroffen. De ambitieuze Vlaamse journalist Max Gosset ligt te slapen in zijn Londense hotelbed. Het had het artikel van zijn leven kunnen zijn. Een dag eerder liep hij in Brussel zijn oude geliefde Eva tegen het lijf: ook zij was op weg naar de Britse hoofdstad. In de zeven jaar stilte tussen haar vertrek en hun ontmoeting is zij een succesvolle zangeres geworden.

Dwalend door de metropool slaan bij Max de twijfels toe over zijn werk en vriendin. Zijn hele leven lijkt op losse schroeven te staan. Totdat hij een unieke kans ziet om zich te revancheren, zowel bij Eva als bij zijn hoofdredacteur.

Schrijver: Thomas Blondeau
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023454748
Ebook: 9789023442820
Uitgever: De Bezige Bij
Ex

Hoe te leven als je het leven niet serieus kunt nemen?

Dat is de vraag die David Quispel bezighoudt in de overgang van een oersaaie jeugd naar een onzekere toekomst. David wil maar één ding: dat er iets gebeurt dat zijn leven de moeite waard zal maken, iets wat hem uit de anonimiteit kan doen ontsnappen.

Daarbij spant hij samen met de erudiete jeugddelinquent Franky, de getalenteerde kunstenaar Xander en de beeldschone tv-journaliste Halcia. Met haar gewelddadige dood wordt hem de tragedie in de schoot geworpen waarnaar hij op zoek was, terwijl de zichzelf opfokkende mediawereld de zaak laat exploderen.

Schrijver: Thomas Blondeau
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023420699
Ebook: 9789023443018
Uitgever: De Bezige Bij
Het West-Vlaams versierhandboek

Na de zoveelste gestrande liefde besluit Raf ter bestrijding van zijn verdriet terug te keren naar zijn West-Vlaams geboortedorp, om daar het boek te schrijven waarmee hij grip tracht te krijgen op zijn hartzeer.

Hij belandt midden in de actuele gekte van Vlaanderen: het dorp heeft zich sinds kort afgesplitst van de rest van het land. En als Raf het op een na mooiste meisje van het dorp ontmoet, is het maar de vraag of hij deze keer wel zijn hoofd erbij kan houden.

Schrijver: Thomas Blondeau
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789023477815
Ebook: 9789023480181
Uitgever: De Bezige Bij
Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen

Op 19 oktober 2013 overleed de romanschrijver Thomas Blondeau op vijfendertigjarige leeftijd. Maar weinigen weten dat hij naast romans ook prachtige gedichten schreef. Hij sprak regelmatig de wens uit een dichtbundel uit te brengen. Als eerbetoon aan deze jonggestorven schrijver is er een keuze gemaakt uit zijn nagelaten poëzie.

Schrijver: Thomas Blondeau
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023487456
Ebook: 9789023487555
Uitgever: De Bezige Bij