Boekenplank:
Kies

Boeken van Stefan Brijs

Meer over Stefan Brijs

Genre: Roman

Website: http://www.stefanbrijs.be


Overzicht

 • Arend
 • De engelenmaker
 • De verwording
 • Maan en zon
 • Post voor mevrouw Bromley
 • Twee levens

Non-Fictie

 • Andalusisch logboek
 • De vergeethoek
 • Korrels in Gods grote zandbak
 • Kruistochten
 • Verhalen van het Pajottenland
 • Villa Keetje Tippel

gedetailleerd overzicht

OverzichtArend
Arend had nooit geboren mogen worden. Al vanaf zijn eerste levensdag kent hij geen vreugde, geen geluk en geen thuis. Hij is daarenboven te groot, te zwaar, te lelijk en vooral te veel. Zijn moeder geeft hem meer slaag dan liefde. De enige uitlaatklep waarover de jongen beschikt, is zijn gehuil, dat hij dan ook tot een kunst verheft. Eenmaal uitgegroeid tot een te dikke kleuter komt Arend in aanraking met de buitenwereld. Op straat wordt hij nagestaard, op school wordt hij gepest en uitgelachen. Hij wantrouwt iedereen en is voortdurend in zichzelf gekeerd. Het liefst wil hij vleugels hebben zodat hij kan vliegen als de vogels, boven iedereen uit. Een droom waarvoor hij alles zal doen opdat hij werkelijkheid wordt. Arend vertelt het aangrijpende levensverhaal van een uitzonderlijke jongen die nergens thuis lijkt te horen. Een roman over de zoektocht van een kind naar zichzelf, naar begrip, naar liefde.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 978-90-450-1702-0
Uitgever: Atlas Contact
De engelenmaker
'Soms is wat onmogelijk lijkt, alleen maar moeilijk.' Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen. De engelenmaker is een roman vol geruchten en rumoer, gefluister en geroddel. Een verhaal over geloof en wetenschap, werkelijkheid en verbeelding, macht en onmacht, zin en onzin. Een roman waarin iedereen naar de waarheid op zoek is en uiteindelijk alleen zijn eigen waarheid vindt en gelooft.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-450-1495-1
Uitgever: Atlas Contact
De verwording
Na de dood van twee vrienden probeert een man rust te vinden in een bergdorpje. Een vluchtige 'passage' van een vrouw in zijn hotelkamer laat onverwacht diepe sporen bij hem na. Ze beheerst al gauw zijn gedachten, zijn fantasieën en zijn dromen. Wie is zij? Vanwaar komt zij? Wat doet zij? Als zij uiteindelijk hém benadert met de vraag haar op een nacht te bezoeken, meent hij dan ook zijn stoutste wens in vervulling te zien gaan. Maar wat een onschuldige flirt moest worden, ontaardt spoedig in een hels machtsspel, waarop hij niet is voorbereid en dat hem zal tekenen voor het leven. De verwording is een beklemmende fin de siècle-roman over liefde, geloof en dood.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-254-2394-9
Uitgever: Atlas Contact
Maan en zon
'Hier Max... hier is het misgegaan. Op het eiland. Na nos bunita Kòrsou.' Curaçao, 1961. Op een septemberochtend laat taxichauffeur Roy Tromp zijn twaalfjarige zoon Max achter in de klas van broeder Daniel. Max blijkt een talentvolle jongen die ervan droomt om onderwijzer te worden. Broeder Daniel, zelf een kind van het eiland, wil hem daarbij helpen. Veertig jaar later is er van die droom niets terechtgekomen en vertrekt Max onverwacht naar Nederland, misschien wel voorgoed. Tijdens een doorwaakte nacht denkt broeder Daniel terug aan zijn bijzondere band met de familie Tromp. Intussen hoopt hij op nieuws van Max. Tegen de achtergrond van een gemeenschap die gevangen is tussen traditie en vernieuwing, tussen vroeger en nu, is Maan en zon een generatieroman over afkomst en armoede, eer en bedrog - een verhaal over vaders en zonen en de ziel van een eiland.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789025446161
Uitgever: Atlas Contact
Post voor mevrouw Bromley
'Ik weet niet of je het al hebt gehoord, maar ons land heeft dringend helden nodig. Echte helden.' Augustus 1914. In Londen melden duizenden jongemannen zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, zeventien en te jong voor het leger, probeert de twee jaar oudere John Patterson te overreden samen in dienst te gaan, maar die wil zijn droom om te gaan studeren niet opgeven. Uiteindelijk slaagt Martin er met een list in naar het front te vertrekken en blijft John achter in een stad waar de druk op dienstweigeraars toeneemt.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789045001654
Uitgever: Atlas Contact


Twee levens
Twee levens. Twee huizen. Twee buren. Eén tijdstip. Kerstavond van het jaar tweeduizend. Tien voor half acht. In de Noorderstraat 43 krijgt een jongeman van achtentwintig jaar zijn schoonouders op bezoek. Hij heeft een cd met The Greatest Christmas Songs opgezet. En wacht. In de Noorderstraat 45 herdenkt een weduwe van vijfenzestig jaar de dood van haar man. Ze heeft een grammofoonplaat met de Weihnachtskantaten van Bach opgezet. En wacht. Ook sneeuwt het.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-450-0606-5
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieAndalusisch logboek
Een Christus zonder gezicht in Alhama de Granada, een postbode in een bezemkast, negen Zurbaráns in de sacristie van een parochiekerk, de laatste uren van Federico García Lorca, tortillitas de camarones in Cádiz, de zomer van de bijeneters en de terugkeer van de bottenbreker. Met het nieuwsgierige oog dat zijn hele oeuvre kenmerkt, kijkt Stefan Brijs voor het eerst naar de rijkdommen van zijn nieuwe thuishaven Andalusië. Brijs verhuisde in het voorjaar van 2014 naar Los Romanes, een dorpje in de bergen ten oosten van Málaga. Een jaar lang hield hij een logboek bij, een bonte verzameling van aantekeningen en impressies, belevenissen en verhalen over de natuur, de cultuur, de geschiedenis en de mensen in het zuiden van Spanje. Vanuit zijn dorp reist hij buiten de begaande paden vier seizoenen lang van oost naar west, van noord naar zuid en vindt vergeten beroemdheden, verborgen meesterwerken en zeldzame natuurgebieden. Voorts beschrijft hij in zijn eigen onnavolgbare stijl het leven van elke dag en schetst zo een beeld van een samenleving die worstelt met zijn verleden maar tegelijk vasthoudt aan tradities.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789045033976
Uitgever: Atlas Contact
De vergeethoek
De vergeethoek bevat alle stukken over vergeten Vlaamse schrijvers die Stefan Brijs de afgelopen jaren voor de gelijknamige reeks in De Standaard schreef. Hij beschrijft in de vergetelheid geraakte auteurs als onder meer André de Ridder, Ernest van der Hallen, René De Clercq, Victor J. Brunclair en Roger van de Velde. Daarnaast zijn er essays opgenomen over het Limburgs driemanschap en de jong gestorven dichters Kamiel Top en remy C. Van de Kerckhove. Brijs doet bovendien uitgebreid verslag van zijn verrassende speurtocht naar de laatste rustplaats van de Vlaamse schrijver Gust van roosbroeck in New York.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-450-0662-6
Uitgever: Atlas Contact
Korrels in Gods grote zandbak
In opdracht van de stad Turnhout en het Cultuurcentrum De Warande schreef Stefan Brijs deze essaybundel over de vroegere Turnhoutse schrijvers. Korrels in Gods grote zandbak bevat literaire portretten van onder meer J.R. Snieders, Kamiel van Baelen, Jozef Simons en Nic Van Beeck.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-8075-232-0
Uitgever: De Warande
Kruistochten
Daar lag J.E. Daele - auteur. Onder een graf dat in dezelfde staat van ontbinding verkeerde als zijn lichaam, als zijn boeken, als zijn naam. Deze aanblik trof mij in het hart. Wie liet zoiets gebeuren? In het voorjaar van 1994 bezocht Stefan Brijs het graf van de Vlaamse schrijver Jan Emiel Daele. Wat hij daar zag en beleefde, inspireerde hem tot zijn Kruistochten. Met een vel papier als schild en een scherpe pen als wapen ging hij op zoek naar wat er op de Vlaamse begraafplaatsen nog rest van zijn ooit roemrijke collega's. Steeds opnieuw werden woede en teleurstelling zijn deel. Kruistochten is het verslag van deze omzwervingen door het katholieke Vlaanderen, dat zijn schrijvers als rijpe zweren blijkt uit te knijpen. In acht polemische essays haalt Stefan Brijs evenzoveel verwaarloosde schrijvers weer uit de plooien van de vaderlandse geschiedenis in een ultieme poging het grafmonument op te richten dat zij nooit hebben gekregen. Kruistochten bevat essays over: Jan Emiel Daele, Maurice Gilliams, Georges Hebbelinck, Richard Minne, N.E. Fonteyne, Gustaaf Vermeersch, Paul Kenis, Karel van de Woestijne.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-450-0122-5
Uitgever: Atlas Contact
Verhalen van het Pajottenland
Verhalen van het Pajottenland bevat zes schetsen over het plattelandsleven, in beeld gebracht door de Vlaamse beeldend kunstenaar Koenraad Tinel en in proza door de Vlaamse schrijver Stefan Brijs. Al meer dan een halve eeuw woont en werkt tekenaar en rasverteller Koenraad Tinel in het Pajottenland, het glooiende landschap ten zuidwesten van Brussel, waar in de kleine dorpen een karakteristieke mengeling van koppigheid en bijgeloof, van achterdocht en bruegeliaanse gulheid heerst. Voor Verhalen van het Pajottenland liet Tinel zich inspireren door kleurrijke figuren uit zijn omgeving: de postbode, de boer met zijn varkensbeer, de tuinman zonder benen... Bevriend auteur Stefan Brijs luisterde naar de indringende, vaak komische en tegelijkertijd tragische verhalen van Koenraad Tinel en schreef in zijn bekende sobere en trefzekere stijl tekst bij de intrigerende beelden.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025441364
Uitgever: Atlas Contact


Villa Keetje Tippel
Villa Keetje Tippel vertelt de bijzondere geschiedenis van een huis en zijn bewoonster: de schrijfster Neel Doff, in Vlaanderen en Nederland beter bekend als 'Keetje Tippel', het pauperskind dat zich opwerkte tot rijke burgerdame. Van 1908 - het jaar waarin ze vijftig werd - tot 1939 bracht ze de zomers door in een prachtige villa in het Kempense boerendorp Genk (Belgisch-Limburg). Bij de plaatselijke katholieke bevolking werd ze na haar dood bekend als 'een mysterieuze vrouw', die in haar boeken 'zo brutaal, zo kleinerend, zo beschamend toestanden en personen beschreef'. Een troebel beeld dat ook volgende generaties hebben overgenomen. In Villa Keetje Tippel schetst Stefan Brijs het leven van Neel Doff in de Kempen zoals het zich in werkelijkheid heeft afgespeeld. Tegelijkertijd ontvouwt hij de geschiedenis van Genk - zijn geboorte- en woonplaats - dat door de steenkoolontginning in geen tijd van een schilderachtig plattelandsdorpje uitgroeide tot een betonnen industriestad. Een evolutie die uiteindelijk ook de villa van Neel Doff fataal trof.
Schrijver: Stefan Brijs
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-450-0505-0
Uitgever: Atlas Contact