Boekenplank:
Kies

Boeken van Anna Burns

Anna Burns (Belfast, Ierland) groeide op in de arbeiderswijk Ardoyne in Belfast. In 1987 verhuisde ze naar Londen en sinds 2014 woont ze met haar gezin in East Sussex.

Meer over Anna Burns

Genre: Roman

Geboren: 1962


Overzicht

  • Kleine constructies - Little constructions
  • Melkboer - Milkman

gedetailleerd overzicht

OverzichtKleine constructies

Een woedende vrouw stormt de wapenwinkel van het stadje Tiptoe Floorboard binnen, pakt zonder te vragen een kalasjnikov en stapt in een gereedstaande taxi.

Zo begint dit raadselachtige verhaal over criminele praktijken in een kleine, Ierse stad. Alles draait om de Doe-clan, een hechte familie van criminelen en slachtoffers. De familieleden zijn verbonden door liefde, loyaliteit, angst en geheimen en doen op hun manier hun best om de onderlinge relaties in stand te houden. Dat moord, verkrachting, incest en kindermishandeling daarbij aan de orde van de dag zijn, is de tragische realiteit in het leven van deze door geweld omringde mensen.

Kleine constructies is een hoogst originele roman, zowel angstaanjagend als op een boosaardige manier grappig. Met haar unieke stem bewijst Anna Burns met dit boek dat ze een schrijver met een zeldzaam talent is.

Schrijver: Anna Burns
Oorspronkelijke titel: Little constructions
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789045016702
Uitgever: Atlas Contact
Melkboer

Met een verbijsterend, adembenemend tastbaar gevoel voor tijd en plaats verhaalt Melkboer over de roddels en geruchten, de stilte en opzettelijke doofheid in een naamloze stad. Een verhaal over nalatigheid met ongekende consequenties en niet-genomen beslissingen die tot veroordeling en straf leiden.

We volgen Middelste Zus, die druk bezig is haar bijna-vriendje voor haar moeder verborgen te houden, terwijl iedereen in het duister tast over haar ontmoeting met Melkboer - een gebeurtenis waar zij zelf ook geen grip op weet te krijgen. Maar dan komt haar schoonbroer erachter, en spoort hij haar zus aan om haar moeder op Middelste Zus af te sturen. Plots wordt zij ‘interessant’ - het laatste wat ze wilde. Want interessant worden betekent opgemerkt worden en opgemerkt worden is gevaarlijk.

Melkboer is een zinderend eerlijke roman, even accuraat en onsentimenteel als verwoestend en wreed. Een verhaal dat overal en nergens zou kunnen plaatsvinden - een roman van onze tijd.

Schrijver: Anna Burns
Oorspronkelijke titel: Milkman
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044640793
Uitgever: Prometheus