Boekenplank:
Kies

Boeken van Noah Charney

Meer over Noah Charney

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Website: Noah Charney


Overzicht

  • De Caravaggio kunstgreep - The art thief
  • Het Lam Gods - Stealing the Mystic Lamb

Non-Fictie

  • Kunstvervalsing - The art of forgery

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Caravaggio kunstgreep
Uit de kleine barokke Santa Giuliana kerk in Rome is een beroemd schilderij van Caravaggio gestolen. In Londen is uit de National Gallery een Malevitsj verdwenen. Een ander werk van de Russische schilder is in Parijs gestolen. De drie diefstallen blijken op een spectaculaire manier met elkaar samen te hangen en detective Gabriel Coffin roept de omstreden hulp in van de veroordeelde kunstdievegge Daniella Vallombroso, om zo de zaak op te lossen.
Schrijver: Noah Charney
Oorspronkelijke titel: The art thief
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-245-2485-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het Lam Gods
Dit is het verhaal van 's werelds meest begeerde meesterwerk. Sinds het in 1432 werd voltooid, is een van de twaalf panelen verdwenen, is het tijdens drie oorlogen als buit meegenomen, is het verbrand, uit elkaar gehaald, gekopieerd, vervalst, gesmokkeld, illegaal verkocht, overgeschilderd, bewust beschadigd door beeldenstormers, verborgen, begeerd door Napoleon en Hitler, geprezen door het Louvre en de Pruisische koning, beschadigd door conservatoren, teruggegeven als herstelbetaling na een oorlog, opgeborgen in kluizen en verborgen in zoutmijnen, gebruikt als diplomatiek middel, bijna opgeblazen, er is losgeld voor betaald en het is gered door Oostenrijkse dubbelagenten. Het is in totaal dertien keer gestolen.
Schrijver: Noah Charney
Oorspronkelijke titel: Stealing the Mystic Lamb
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-245-3111-0
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Non-FictieKunstvervalsing
Hoe kon een surrealistische schilder van licht erotisch getinte taferelen als 's werelds meest succesvolle Vermeer-vervalser de nazi's om de tuin leiden? Wat dreef beruchte meestervervalsers door de eeuwen heen, zoals Han van Meegeren, Geert Jan Jansen of Eric Hebborn? Waarom vervalst men Basquiat, Dürer, Van Eyck, Appel, Matisse, Warhol of Banksy? Kunstvervalsing, misleiding en masterminds van meestervervalsers legt het mysterie, de intriges en de schandalen van kunstvervalsing bloot. Deze vorm van criminaliteit wordt vaak beschouwd als de roemrijkste van alle misdaden. De geschiedenis van kunstvervalsingen zit vol met misdaadverhalen, die fascinerend, vaak bizar en altijd waargebeurd zijn. Dit true crime-boek beschrijft de avonturen en mislukkingen van meestervervalsers van vroeger en nu. Het ontrafelt de criminele masterminds en laat zien hoe ze door een mix van genialiteit, trots, wraak, roem, misdaad, opportunisme, geld en macht tot hun daden worden gedreven. Niet alleen beeldende kunst, maar ook zwendel in wijn, archeologische vondsten en literatuur komt aan bod. Vervalsen is al zo oud als de handel in kunst en ook de huidige kunstwereld wordt regelmatig geplaagd door miljoenenzwendels. Kunstmisdaadexpert Noah Charney onderzoekt hoe en waarom 's werelds meest kundige vervalsers - op vaak ingenieuze en charmante wijze - erin slaagden de kunstwereld te misleiden. Hij ontrafelt de trucs van hun handel en beschrijft hoe ze uiteindelijk tegen de lamp liepen, na grondig speurwerk, wetenschappelijke analyse of gewoonweg geluk. Ook laat Charney zien hoe de kunstwereld zelf bij vervalsing is betrokken, bijvoorbeeld door vervalsing te ontkennen om daarmee het eigen gezicht te redden. Welkom in de wereld van kunstvervalsing. En wees gewaarschuwd: vertrouw niet altijd op wat je ogen zien.
Schrijver: Noah Charney
Oorspronkelijke titel: The art of forgery
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789089896483
Uitgever: Terra