Boekenplank:
Kies
 • Home
 • C
 • Collins & Lapierre

Boeken van Collins & Lapierre

Larry Collins (Verenigde Staten, 1929 – 2005) en Dominique Lapierre (Frankrijk, 1931) leerden elkaar kennen toen Collins op het geallieerde hoofdkwartier in Parijs werkte. Ze schreven samen diverse non-fictie boeken voor ze in 1981 hun eerste fictieboek publiceerden. De vijfde ruiter beschrijft een terroristische aanval op New York door Libië en had zo'n schokkend effect dat de Franse president een levering nucleaire reactors aan Libië stopzette en Paramount Pictures de voorgenomen verfilming van het boek annuleerde uit angst dat fanaten het idee in werkelijkheid zouden uitvoeren. Aan hun samenwerking kwam een einde toen Collins in 2005 onverwachts aan een hersenbloeding overleed.  Beide auteurs schreven ook meerdere boeken onder eigen naam.

Meer over Collins & Lapierre

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboorteland: Frankrijk


Overzicht

 • Brandt New York? - Is New York burning?
 • De vijfde ruiter - The fifth horseman

Non-Fictie

 • Brandt Parijs? - Is Paris burning?
 • Die nacht kwam de vrijheid - Freedom at midnight
 • Ik kleed je in rouw - Or I'll dress you in mourning
 • O Jeruzalem - O Jeruzalem

Dubbel uitgegeven titels

 • 1948, de geboorte van de staat Israël - zie O Jeruzalem
 • Gandhi - zie Die nacht kwam de vrijheid
 • Tranen over Spanje - zie Ik kleed je in rouw

gedetailleerd overzicht

OverzichtBrandt New York?
September 2004, drie jaar na de aanslag op de Twin Towers. Terroristen verstoppen een atoombom in het hart van New York. Als de Amerikaanse president er niet voor zorgt dat de Israëliërs zich terugtrekken uit de bezette gebieden, zal de stad worden verwoest.

De president staat voor een huiveringwekkend dilemma. Hoe reëel is de dreiging? Zijn de terroristen wel in staat een atoombom midden in New York te plaatsen? Moeten alle bewoners van New York geëvacueerd worden?

Schrijver: Collins & Lapierre
Oorspronkelijke titel: Is New York burning?
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022539682
Uitgever: Boekerij
De vijfde ruiter
Bij het Witte Huis wordt een sinistere brief bezorgd. Als de Verenigde Staten Israël niet dwingen om Jeruzalem en de bezette gebieden ten westen van de Jordaan te ontruimen, zal in New York een waterstofbom tot ontploffing worden gebracht. De brief is ondertekend door de Libische leider Gadaffi.

De Amerikaanse regering komt in spoedzitting bijeen. Ze staat voor angstaanjagende beslissingen. Moet Libië van de kaart worden gevaagd? Moet Israël desnoods met wapengeweld worden gedwongen de bezette gebieden te ontruimen?

De in allerijl gemobiliseerde FBI en CIA beginnen een wanhopige speurtocht naar de beeldschone Laila en haar medeterroristen, die zich met hun dodelijke wapens ergens in New York schuilhouden. Langzaam sluit het net zich om het drietal, en na een verbeten achtervolging door de achterbuurten van New York worden ze in een hoek gedreven. Maar elders tikt de aftelklok al...
Schrijver: Collins & Lapierre
Oorspronkelijke titel: The fifth horseman
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 978901003904
Uitgever: Elsevier

Non-FictieBrandt Parijs?
Brandt Parijs? is het indringende verslag van de gebeurtenissen in Parijs tijdens de laatste dagen van augustus 1944.

Het bruggenhoofd Parijs is voor de Duits bezetter van onschatbare waarde: de geschiedenis heeft geleerd dat het verlies van Parijs tevens het verlies van geheel Frankrijk betekent.

Het Parijse verzet is echter te krachtig en de bezetter verliest zijn greep op de ontketende bevolking. Uiteindelijk ziet het Duitse oppercommando nog maar één uitweg: Parijs platbranden...
Paris brûle-t-il? - 1966
Regisseur: René Clément
Cast: Jean-Paul Belmondo, Charles Boyer, Leslie Caron, e.a.
Schrijver: Collins & Lapierre
Oorspronkelijke titel: Is Paris burning?
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 9789022514801
Uitgever: Boekerij
Die nacht kwam de vrijheid
Op 15 augustus 1947 was het zo ver: Engelands grootste en belangrijkste kolonie viel uiteen in twee onafhankelijke staten: India en Pakistan. Miljoenen hindoes, moslims en Sikhs werden hierdoor op de vlucht gedreven in de grootste volksverhuizing uit de geschiedenis. Een kwart miljoen mensen betaalden de nieuwverworven onafhankelijkheid met de dood.

Centraal in deze dramatische ontwikkeling stonden twee volledig verschillend geaarde persoonlijkheden: Lord Louis Mountbatten, de laatste onderkoning van Brits-Indië, en volksheld Mahatma Ghandi, de vader van de filosofie van het geweldloos verzet. Ghandi, de ziel van India, over wie Martin Luther King schreef: 'Ghandi was onvermijdelijk. Wil de mensheid vorderingen maken, dan is Ghandi onontkoombaar. Wij kunnen alleen maar op eigen risico van hem geen notitie nemen.'

Het uiterst succesvolle schrijversduo Larry Collins en Dominique Lapierre beschrijft in dit ongekend boeiende boek - dat mede de bron vormde voor het script van de veelgeprezen Ghandi-film - hoe deze onafhankelijkheid tot stand kwam. En met nadruk belichten zij de unieke rol die Mahatma Ghandi in dit bloedstollende proces vertolkte.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Viceroy's House - 2017
Regisseur: Gurinder Chadha
Cast: Hugh Bonneville, Gillian Anderson, Manish Dayal, e.a.
Schrijver: Collins & Lapierre
Oorspronkelijke titel: Freedom at midnight
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789010016164
Uitgever: Elsevier
Ik kleed je in rouw
De twee auteurs die met het verfilmde Brand Parijs? in de gehele wereld een indrukwekkend succes behaalden, schreven met Ik kleed je in rouw een indrukwekkende documentaire roman.

Hoofdpersoon is El Cordobès, opgegroeid in het arbeidersmilieu, die zich bevrijdde van de onderdrukking waaraan zijn volksgroep bloot stond: zij waren volkomen overgeleverd aan de willekeur van hun heer. El Cordobès vocht zich een weg naar de top op de enige manier die voor een arme Spanjaard open stond: via de arena's van Spanje.

Maar Ik kleed je in rouw vertelt ook van de strijd die het Spaanse volk, de Spaanse arbeiders, al jaren voordat de Spaanse Burgeroorlog losbarstte, voerde tegen de onderdrukking. Deze vrijheidsroep wordt ruw verstoord door Franco die in de bloedige Burgeroorlog (1936-1939) de oude orde herstelt.

Velen zijn omgekomen, gedesillusioneerd of teruggevallen in de oude toestand van onderdrukking. Anderen vechten door. In illegale organisaties zoals de ETA - de Baskische vrijheidsbeweging - vechten zij voor een beter leven en een betere plaats in de Spaanse maatschappij.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Collins & Lapierre
Oorspronkelijke titel: Or I'll dress you in mourning
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Elsevier
O Jeruzalem
Op 14 mei 1948 riep David Ben Goerion plechtig de Joodse staat Israël uit.

Op datzelfde moment vochten in de straten van Jeruzalem de Joden en Arabieren op leven en dood. Diezelfde dag vielen vijf Arabische legers de nieuwe staat binnen en rukten op naar de Heilige Stad. Zo eindigde het fiasco van het Engelse mandaat over Palestina en het gekonkel dat aan de afkondiging van de Joodse staat voorafging.

Drie maanden verbitterde oorlog zouden volgen, maanden waarin de Joodse staat moest worden veroverd op of verdedigd tegen de Arabieren. Jeruzalem, grotendeels in handen van het ondergrondse Joodse leger, was het sleutelpunt. Wie deze stad had, hield het lot van de nieuwe staat in handen.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Collins & Lapierre
Oorspronkelijke titel: O Jeruzalem
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789022515709
Uitgever: Boekerij

Dubbel uitgegeven titels1948, de geboorte van de staat Israël
Zie voor de beschrijving van dit boek: O Jeruzalem.
Schrijver: Collins & Lapierre
Oorspronkelijke titel: zie O Jeruzalem
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789010021755
Uitgever: Elsevier
Gandhi
Zie voor de beschrijving van dit boek: Die nacht kwam de vrijheid.
Schrijver: Collins & Lapierre
Oorspronkelijke titel: zie Die nacht kwam de vrijheid
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789010048219
Uitgever: Elsevier
Tranen over Spanje
Zie voor de beschrijving van dit boek: Ik kleed je in rouw.
Schrijver: Collins & Lapierre
Oorspronkelijke titel: zie Ik kleed je in rouw
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 9789010013071
Uitgever: Elsevier