Boekenplank:
Kies

Boeken van Rudy Dek

Rudy Dek is taaltrainer, journalist en schrijver.

Meer over Rudy Dek

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1956

Geboorteland: Nederland

Website: Rudy Dek


Overzicht

 • Het duizendste front

De Vierdaagse van Nijmegen

 1. De dood of de gladiolen
 2. De dood of de gladiolen
 3. Vrijdagmoorden
 4. Het verdriet van de Vierdaagse
 5. Dood van een marsleider
 6. De Goudenkruisdragers
 7. 4 dagen pijn
 8. Bloed door lopen
 9. Voor mijn beste wandelmaatje
 10. Oorlogspad
 11. De zomerdromer
 12. Gekraakt!

Non-Fictie

 • De leugen
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet duizendste front

Bijna vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog blijkt de periode van de bezetting de gemoederen nog altijd heftig te bewegen. Goed of fout, verzet of collaboratie, vormen nog steeds een moreel ijkpunt in ons denken hieromtrent. In zijn debuut Het duizendste front weet Rudy Dek deze in wezen toch abstracte begrippen op heel subtiele wijze in het levensrelaas van die jonge mensen te verbeelden.

De hoofdpersoon van deze roman, Rudger Dal, was vóór de oorlog korte tijd lid van de Jeugdstorm. Hij maakte toen twee vrienden die hem bekoorden vanwege hun moed. Zij richtten met elkaar een verbond op, het duizendste front, waarin zij elkaar ongeachte hun ideologische verschillen eeuwige vriendschap beloofden.

Maar dan breekt de oorlog uit. Zijn vrienden slaan ieder een radicaal andere weg in - de een gaat in het verzet, de ander kiest voor de NSB en erger. Rudger voelt dat hij een keuze moet maken, maar het kwellende besef dat elke keuze een onherroepelijk verlies met zich meebrengt verlamt hem. En juist dit blijkt fataal: wie niet kiest, wie te veel nuanceert en relativeert, wordt in zekere zin ieder bezit.

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789029513746
Uitgever: De Arbeiderspers

De Vierdaagse van NijmegenDe dood of de gladiolen

Deze speciale heruitgave van de eerste Vierdaagsethriller is ter gelegenheid van de 100e Vierdaagse verschenen met een nieuwe cover en een nieuwe lay-out. Op verzoek van de auteur stuurden Vierdaagselopers anekdotes in van de Vierdaagse, waarvan een selectie in deze uitgave is opgenomen.

Voor de beschrijving van dit boek: zie de originele versie (uitgave 2008).

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789492435002
Uitgever: Quo Vadis
De dood of de gladiolen

Op de dag voor de Vierdaagse van 2008 ontdekt de Nijmeegse buschauffeur Rogier Hoofs in zijn bus een aanwijzing voor een misdaad. Iemand dreigt met een moord op een deelnemer aan de Vierdaagse. Een moord midden op straat, tussen duizenden wandelaars. Is het loos alarm of is het een waarschuwing aan alle wandelaars?

De politie neemt de dreiging niet serieus, maar de mooie en grenzeloos ambitieuze verslaggeefster Irene Jaeger van TV Gelderland wel. Ze maakt in haar uitzendingen groot nieuws van de aankondiging en zaait zo angst onder de wandelaars. De gevolgen blijven niet uit.

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789074734257
Uitgever: Logikos
Vrijdagmoorden

In de week van de Vierdaagse 2009 slaat de misdaad hard en gemeen toe in Nijmegen. Zakkenrollers zorgen voor een ware plaag, een geldtransport verdwijnt spoorloos en na twee moorden op mensen uit de Quote 500 dreigt een derde. De veertigste zomerfeesten worden hierdoor ernstig overschaduwd. Veel mensen zoeken hun toevlucht bij de Zweedse ziener Edström, een professor die predikt over een geldloze samenleving. Een gevaarlijk verhaal, omdat hij daarmee alle rijken vogelvrij verklaart.

Voor buschauffeur en Vierdaagseloper Rogier Hoofs speelt ook een persoonlijk drama. Zijn baas trekt zijn vrije dagen in en een collega wordt in de bus ernstig mishandeld. Als er vervolgens een staking uitbreekt, is de maat voor Rogier Hoofs helemaal vol. Na dagenlang piekeren, een bijzondere zoektocht en een genadeloos pak slaag, komt hij tot een plan om de Nijmeegse orde te herstellen: een aartswreed meesterplan.

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789074734264
Uitgever: Logikos
Het verdriet van de Vierdaagse

Na het overlijden van zijn moeder is er een brief voor haar binnengekomen. Pas na maanden komt Rogier er toe om de brief te openen. De anonieme afzender doet zich voor als een oude liefde van zijn moeder en tussen de regels door valt te lezen dat de briefschrijver mogelijk zijn vader is. Rogier gaat op zoek naar de afzender.

Tegelijkertijd krijgt hij bezoek van een belangrijke Nijmeegse familie. Dochter Isabelle is al meer dan een week verdwenen en de familie vraagt Rogier haar op te sporen. De beide zoektochten kruisen elkaar.

Dan is er nog wat. Hier en daar drijven er in de Waal sportschoenen met een voet erin...

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789074734288
Uitgever: Logikos
Dood van een marsleider

De afgelopen jaren is in Nijmegen een aantal belangrijke en minder belangrijke mensen om onduidelijke redenen vermoord. De politie ziet geen verbanden, maar heeft ook geen verklaringen, laat staan oplossingen.

In de nacht dat Rogier Hoofs lijdzaam moet toezien hoe de toren van de Stevenskerk wordt opgeblazen, beseft hij dat de stad in groot gevaar is. Hij moet ingrijpen, zelfs al kost het hem zijn leven. Een spoor van geweld en lijken leidt hem eerst door een van de geheime gangen onder de stad en ten slotte tot in een bestuurskamer van het stadhuis.

De situatie laat zich aanzien, alsof de politiek onder vuur ligt, maar ook niet schroomt om terug te schieten. Of was ze soms begonnen met schieten?

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789074734318
Uitgever: Logikos


De Goudenkruisdragers

Goudenkruisdragers zijn mensen die al zeker tien keer de Vierdaagse hebben gelopen. Deze hartstochtelijke wandelaars hebben in 1951 een vereniging opgericht, in de tijd dat het nog uniek was zoveel Vierdaagsen op je naam te hebben. Wat bijna niemand weet, is dat er binnen deze vereniging veel wetenschappers waren, mensen die van plan waren de vereniging te gebruiken om de samenleving te verbeteren. Dat gaf in de jaren tachtig veel onrust en discussie, totdat al deze wereldverbeteraars op een dag uit de vereniging werden gezet. Niemand hoorde ooit nog iets van hen.

Totdat jaren later een van hen wordt ontvoerd, een man met een verleden. Een geheim dossier over de Goudenkruisdragers raakt op drift. De misverstanden stapelen zich op en dreigen belangrijke feiten onder te sneeuwen. Dan is er altijd nog de Nijmeegse stadsdetective Rogier Hoofs. Hij komt met een enorme klap het verhaal binnen en zonder het goed en wel te beseffen is hij daarmee bij alle andere verwikkelingen betrokken.

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789074734349
Uitgever: Logikos
4 dagen pijn

Met de aanleg van Veur Lent, de nieuwe stadsbrug en het naderen van de Vierdaagse lijken de bewoners van Nijmegen meer en meer van slag te raken. Buschauffeur en stadsdetective Rogier Hoofs duikt steeds dieper in het verleden van zijn vader en lijkt zich compleet af te sluiten voor wat er in het nu gaande is.

Zijn vriend Wilhelm Louwers, journalist bij de Gelderlander, loopt over van zorgen en om zichzelf van al zijn misère te verlossen gaat hij in op het verzoek een opgesloten moordenaar bij te staan. En alsof het nog niet genoeg is, lijkt er ook nog een seriemoordenaar te zijn opgestaan. Er wordt her en der bloederig huisgehouden. Gek genoeg lijkt er op de een of andere manier een verband te zijn met de Vierdaagse.

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789082080001
Uitgever: Quo Vadis
Bloed door lopen

Rogier wordt wakker. Hij ligt in het ziekenhuis en heeft geen flauw idee hoe hij daar komt. Langzaam praat zijn geheugen hem bij. Hij herinnert zich twee arme sloebers uit de Rijnstraat in het Nijmeegse Waterkwartier. Ze zijn hun dochter kwijt en ondanks dat ze nauwelijks geld hebben om Rogier te betalen, hebben ze hem om hulp gevraagd. Tijdens dat onderzoek is Rogier op een vreemd individu gestuit: de Handelingenman, een oorlogsveteraan in wie de oorlog nog lang niet voorbij lijkt.

Dan beseft Rogier dat hij ook nog bij een ander onderzoek was betrokken, een verkrachting in het Belvoir Hotel na de intocht van de Vierdaagse. Hij was op zoek naar de dader, weet hij weer, maar gek genoeg ook naar het slachtoffer.

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789082080025
Uitgever: Quo Vadis
Voor mijn beste wandelmaatje

Als wandelaar van de Vierdaagse maak je gemakkelijk vrienden. Misschien is iedere wandelaar eigenlijk al een vriend en in dat geval is degene die vier dagen met je meeloopt je beste wandelmaatje. En natuurlijk, je beste wandelmaatje vertrouw je. Die vertrouw je tot in de dood.

Kunsthandelaar Chu Lan Fo, museumdirecteur Isaac Werninger, kunstenaar Dino Taresi, Vierdaagsewandelaar Leopold Singer en natuurlijk privédetective tegen wil en dank Rogier Hoofs, allemaal staan ze de schrijver bij in Voor mijn beste wandelmaatje. Wel jammer van die kunstroof in Museum Het Valkhof. En ook jammer dat niet iedereen het einde haalt...

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789082080063
Uitgever: Quo Vadis
Oorlogspad

Kort na de oorlog biedt Amerika het zwaar getroffen Nijmegen alle hulp. Vanuit de stad Albany brengt een delegatie de eerste 250 ton hulpgoederen. Onder de delegatieleden is een man die onder de indruk is van de Vierdaagse, die op dat moment weer wordt gelopen. Hij besluit om het volgende jaar mee te doen. En ook het jaar daarop. Uiteindelijk wordt hij een populaire deelnemer.

Maar stilaan ontdekt men in Nijmegen dat deze man mogelijk betrokken is geweest bij het bombardement op de stad. Omdat het nooit gelukt is om langs juridische weg de daders te vinden en aan te pakken, besluit een groep burgers nu het recht in eigen hand te nemen. Nog nooit nam wraak zo'n verschrikkelijke vorm aan. In 2016 legt stadsdetective Rogier Hoofs deze geschiedenis bloot. Hij doet daarbij een meer dan opmerkelijke vondst.

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789492435019
Uitgever: Quo Vadis


De zomerdromer

Christien is een jonge vrouw. Ze is schuldig aan een dodelijk ongeluk. Met haar man en kinderen heeft ze nog een heel leven te gaan, maar het is niet meer op te brengen. Al haar idealen zijn vervlogen. Met zo veel schuld valt immers niet te leven.

Theo Bauwius, een oud-leraar geschiedenis, overlijdt op hoge leeftijd. Voor de familie brengt Rogier Hoofs het leven van deze man in kaart. Bauwius had vele idealen, zo blijkt. Hij had ook alle tijd om ze te realiseren, maar toch, een voor een vervlogen ze.

Wat doen mensen als ze hun idealen niet kunnen realiseren? Wat heeft Christien gedaan? En wat Theo Bauwius?

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789492435057
Uitgever: Quo Vadis
Gekraakt!

De Nijmeegse stadsdetective en Vierdaagseloper Rogier Hoofs ziet zich gedwongen om in zijn eigen verleden te duiken, als hij de opdracht krijgt om op zoek te gaan naar een van de hoofdrolspelers van de Piersonrellen van 1981. Zelf raakte Hoofs als 15-jarige scholier betrokken bij de strijd van de krakers tegen een parkeergarage, maar speelde destijds een wat dubieuze rol.

Terwijl zijn natuurlijke vader op sterven ligt, duikt hij steeds dieper in de affaire en probeert alsnog te ontrafelen hoe een van de krakers tijdens de gewelddadige ontruiming om het leven kwam.

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789492435095
Uitgever: Quo Vadis

Non-FictieDe leugen

Voor wie aan taal begint...

Een boek over taal, dat begint als een essay en lijkt te eindigen als een roman. Of is het toch een essay? Wat de verteller in het boek betoogt, is dat we allemaal gevangen zitten in de gedachte dat iets waar is of niet. Maar met taal spreek je noch waarheid noch onwaarheid, stelt hij. Deze gevangenis hebben we met elkaar bedacht en ook al zijn we ons daarvan niet eens bewust, we lopen wel keer op keer tegen de muren ervan op.

De verteller lijdt onder de kwestie waar of niet waar - en waarschijnlijk is hij niet de enige. Gelukkig ziet hij hoe hij zijn lijden kan verlichten, maar de deur van de gevangenis is niet eenvoudig te openen. Daar ligt iemands hand op.

Schrijver: Rudy Dek
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789402173703
Uitgever: Brave New Books

Niet opgenomen titels

Onderstaande titels zijn niet opgenomen op deze website:

 • Verpleegkundige modellen in de praktijk - 2003 (non-fictie)
 • La forêt - 1992 (non-fictie)
 • Methodiek voor omgangsactiviteiten -1989 (non-fictie)