Boekenplank:
Kies

Boeken van Bavo Dhooge

Bavo Dhooge is een van de meest gelauwerde Vlaamse misdaadauteurs. Zijn werk verscheen onder meer in het Amerikaanse Ellery Queen Mystery Magazine. Dhooge schrijft in meerdere genres en heeft ook enkele non-fictie boeken geschreven. Grappig detail: bijna alle titels van de boeken van Dhooge beginnen met de letter S.

BBS: Pagina onder bewerking.

Meer over Bavo Dhooge

Genres: Fantasy / SF, Mysterie / Spanning / Thriller, Roman, Young Adult

Pseudoniem (van): Harold S. Karstens, Jean Sagan

Geboren: 1973

Geboorteland: België

Website: Bavo Dhooge


Romans

 • De schreeuw van de sax
 • De schuld
 • De sok
 • De speler
 • De stank
 • De stilte

Thrillers

 • Sand bag
 • Santa Monica
 • Scam alarm
 • Scrabble man
 • Sioux blues
 • Space rats
 • Stand-in
 • Stiletto libretto
 • Sushi king

De Bodyguard

 1. De samoerai
 2. De spijtoptant

Styx

 1. Styx
 2. Styxmata

Zone Stad

 1. Schizo
 2. Schone schijn
 3. Souffleur des doods

Non-Fictie

 • Schrijvers op het scherm

gedetailleerd overzicht

RomansDe schreeuw van de sax

Een saxofoon vertelt zijn leven vanaf zijn geboorte halverwege de 19de eeuw tot nu. Hij beschrijft ontmoetingen met historische figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld. Hij begint zijn carrière in de klassieke muziek, beleeft de gruwelen van de wereldoorlogen, schittert tijdens de gloriejaren van de jazz en kleurt met zijn eeuwige schreeuw de popmuziek.

De schreeuw van de sax is een schelmenroman met een bijzonder hoofdpersonage: koppig en wispelturig, rauw en authentiek. Het is de rapsodie voor een rebel, soms tragisch, soms hilarisch, maar steeds op het ritme van de vrijheid.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789464103434
Ebook: 9789464103441
Uitgever: Horizon
De schuld

Senator Karl-Franz Passendorfer beleeft een huwelijkscrisis. Zijn vrouw geeft hem de schuld. Vanaf dan krijgt Passendorfer opeens ook van allerlei andere zaken de schuld, eerst van onbenulligheden, later van rampen en zelfs van schandalen op wereldschaal.

In tegenstelling tot K, het hoofdpersonage in Het proces van Franz Kafka, weet Passendorfer net wel waarvan hij wordt beschuldigd. Aanvankelijk probeert de politicus alles nog te weerleggen en aan te vechten, maar op den duur is hij zo murw dat hij niet anders kan dan compromissen sluiten en toegevingen doen.

Zoetjesaan groeit het besef dat hij aan alles schuldig is. Uiteindelijk zit er voor Passendorfer niets anders op dan terug te keren naar het begin, de relatie met zijn vrouw: daar heeft hij echt schuld aan. Of niet?

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789089243096
Ebook: 9788726953404
Uitgever: Houtekiet
De sok

Simon Mignolet, academicus en professor filosofie, echtgenoot en stiefvader van een tweeling, komt op een ochtend tot een verschrikkelijke vaststelling. Als hij zijn sokken aan wil trekken en een paar uit de kast pakt, is dat niet compleet: een van de twee sokken is weg. Verdwenen.

Natuurlijk kan Mignolet een van de dertig andere paar sokken die hij in zijn kast heeft liggen aantrekken, maar de verloren sok stemt hem triest. Hij voelt zich in de steek gelaten en onvolledig. Het vreet aan hem en zijn hele leven stort in. Al gauw komt hij tot de onvermijdelijke conclusie: hij moet en zal de verloren sok vinden. Hij gaat op onderzoek uit en komt dan tot een wel heel verrassende ontdekking.

* De sok is oorspronkelijk uitgegeven in 2011 onder het pseudoniem Harold S. Karstens.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789460680960
Ebook: 9788726953527
Uitgever: Marmer
De speler

Jacques Satine is door de crisis gedwongen een baantje als figurant te nemen op de set van een soap. Zijn vrouw is zijn mislukte carrière zat. Ze is verliefd geworden op een andere man, maar de liefde is niet wederzijds. Omdat de situatie stilaan onhoudbaar is en Satine alleen maar het beste voor heeft met zijn vrouw, besluit hij haar alsnog gelukkig te maken door haar aan haar nieuwe liefde "door te geven". Ondertussen zoekt hij voor zichzelf een nieuwe rol in het leven, dat één grote snipperdag lijkt te zijn geworden.

Als filmliefhebber wil hij zichzelf remaken. Hij richt zijn leven in als filmset en speelt alleen nog scènes uit bekende films na. Zo ontloopt hij het conflict dat in hem woedt en vermijdt hij elke emotionele diepgang. Wanneer hij zijn vrouw weer ontmoet, gelukkig verenigd met haar nieuwe liefde, slaat Satine op tilt. Hij zet zijn leven voort als was het één groot filmproject met hem in de hoofdrol; als de nieuwe liefde van zijn vrouw. Hij voelt zich de regisseur van zijn leven. Tot de realiteit hem inhaalt...

In levendige scènes, vol regieaanwijzingen, beeldcitaten en uitspraken uit beroemde films, beschrijft Bavo Dhooge in een hilarische stijl het tragikomische leven van de professionele loser Jacques Satine, de man die zijn eigen leven speelt tot hij erbij neervalt.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789460680878
Ebook: 9788726953510
Uitgever: Marmer
De stank

In een wereld en een tijd niet ver hiervandaan ontdekken vijf verschillende mensen op een dag een vreemde walm die zich steeds meer manifesteert als een verschrikkelijke stank. Gaat het om een terroristische actie, een milieuramp of een onbekend fenomeen? Eén ding is zeker: de stank verspreidt zich als een epidemie langzaam over de hele wereld.

Terwijl wetenschappers aan de slag gaan om een oplossing voor dit mysterie te vinden, wordt het alledaagse leven van deze vijf mensen door de stank overhoop gehaald. Maar dan komt men tot een verbijsterende ontdekking...

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789490767853
Uitgever: Zilverspoor


De stilte

In het eerste deel van deze surrealistische roman besluit ex-schrijver en ex-stand-upcomedian Saul Bach op een dag om zich in stilte te hullen. Zoals men bij een wetenschappelijk experiment drie weken lang geen suiker gebruikt, zo kickt Bach af van overbodige woorden. Hij zoekt de verdere betekenis van zijn leven in de introspectieve en individuele stilte. Wat daaruit voortvloeit is de stem van de ex-schrijver die de Stilte als hoofdpersonage laat opdraven in de droom in zijn hoofd. Bach bedenkt een verhaal van een algemene stilte in een wereld waar iedereen en alles muisstil is.

In het tweede deel ontwaakt een man, Bruno D'Onofrio, op een dag uit een coma. Hij komt erachter dat hij na twintig jaar in stilzwijgen te hebben gelegen niet meer kan spreken. Maar dat is niet zo erg, want, zo blijkt, ook de rest van de wereld spreekt niet meer. Volledig vervreemd en hulpeloos zoekt Bruno naar een mogelijke verklaring, tot een jonge vrouw hem de hand reikt en bevrijdt. Zij maakt deel uit van een undergroundbeweging die in stilte wel spreekt. Geleidelijk aan komt Bruno achter de waarheid, waarom hij in coma is geraakt en waar de stilte ooit werd geboren...

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789089244680
Ebook: 9788726953572
Uitgever: Houtekiet

ThrillersSand bag

Tank was niet zomaar een tank. Hij was dé Tank, de catcher die al zijn tegenstanders op de mat kreeg. Tot de dag dat hij ondanks een bom geld niet met opzet wilde verliezen. Tank gaat altijd all the way en dus sloeg hij ook niet met opzet de Dunker morsdood. Resultaat: Tank was tank-af en werd voorgoed verbannen uit de Sports Arena van booker Rocky, waarna hij aan de, eh, slag ging als gigolo.

Maar dan krijgt Tank opeens twee kansen om een comeback te maken. Rocky wil Tank inschakelen om zijn vrouw Ally, die een gespleten persoonlijkheid heeft, een paar rake klappen te geven. En dan is er ook nog Tanks ex-coach Stan The Man, die na één date in Vegas in het bootje is gestapt met het madeliefje Lilly. Stan is op zoek naar een sparringpartner: de perfecte vent waarmee zijn kersvers bruidje hem kan bedriegen zodat hij haar kaal kan plukken.

Een kolfje naar Tanks hand? Dat is nog maar de start van een gevaarlijke game waarin winnaars al snel weer verliezers worden en omgekeerd.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789089245199
Ebook: 9788726953459
Uitgever: Houtekiet
Santa Monica

1976, Santa Monica. Jack Spark laat als buitenwipper geen enkele lastige klant binnen, maar zelf sluit hij een pact met slotenmaakster Monica Gucci om op rooftocht te kunnen gaan. Monica brengt de sloten aan en geeft hem de sleutels.

Jacks ex-baas Fats Foley wil ook ‘binnen’ zijn en heeft zijn zinnen gezet op het fortuin van Randy Wells, mormoon en eigenaar van drie vrouwen die hij Randy’s Angels noemt. Randy is schatrijk en staat bekend als ‘de Heler’, maar de slechtste geest van allen is Randy zelf want alles is in scène gezet.

Jack en Monica vormen een gouden duo, tot ze een deur te veel openen, die van Randy...

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789089242372
Ebook: 9789089242518
Uitgever: Houtekiet
Scam alarm

1956. Donnie is acht, net als zijn beste vriend Buddy. Samen proberen ze de verveling te doorbreken in het motel van Donnie's ma Maggy, aan de rand van Los Angeles. Carl Harper is de vreemdeling die incheckt en kost wat kost de koffer van zijn Plymouth gesloten wil houden. Harp - Happy - is een reclameman die het te bont heeft gemaakt bij zijn partner Red Perry en niet bepaald de boodschap heeft verkondigd die tabaksgigant Roy Bone hem had opgedragen.

Er ontstaat een opmerkelijke vriendschap tussen Donnie - die met zijn IQ van 140 wil meedoen aan een nationale quiz - en Harp, die iets recht te zetten heeft. En o ja, Buddy natuurlijk. Buddy weet meer dan wie ook wat echt en wat niet echt is. Om te beginnen het lijk in de schuur van het motel.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789089243232
Ebook: 9788726953435
Uitgever: Houtekiet
Scrabble man

Benny Benito is dé ster van Hollywood, de man die in dé filmhit gestalte gaf aan de seriemoordenaar uit de seventies, Scrabble Man. Maar Benny wil zich voortaan toeleggen op komedies. Foutje. Zijn laatste film bracht nul komma nul op en nu zijn een paar mensen kwaad, zeg maar, pissed. Zoals zijn vrouw Sandy, die aanpapt met Benny's agent, Carlos. Of zoals Yuri The Fury, een Russische investeerder van de recente miskleun.

Tot overmaat van ramp wordt Benny ook nog eens gegijzeld door twee mannen met eigen filmplannen. Clint Wilson wil met zijn zwarte buddy Cody duidelijk maken dat hij als twee druppels water op Benny Benito lijkt en als lookalike heel wat klusjes kan opknappen. Benny moet de rol van zijn leven spelen om zijn leven te redden. Maar kan de lookalike ook ingeschakeld worden als boksbal voor een razende Rus die als wederdienst eist dat zijn liefje de hoofdrol speelt in de volgende Benny Benito-film?

Ondertussen heeft ook de echte Scrabble Man weer inspiratie gevonden om te gaan moorden...

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789089243249
Ebook: 9788726953329
Uitgever: Houtekiet
Sioux blues

Shappa Crane wil wraak nemen op de smeris die haar man heeft gedood, maar ze wordt verliefd op hem. Shappa is niet alleen een Sioux-squaw maar ook een sexy moordwijf. Letterlijk. Dat wist haar man Cassius Crane.

Helaas wordt dat snel oud nieuws voor Ron Dark, een ex-flik die, behalve met heel wat vragen over zijn partner, ook nog krijgt af te rekenen met huurmoordenaar Chet ‘Le Chef’. Chet heeft het niet alleen voor Barry White en cocktails, hij heeft ze ook niet allemaal op een rijtje.

En dan is er nog ex-showman en Vegas-artiest Ray Fines, die er na een akkefietje met zijn witte tijger niet meer zo fine uitziet en dringend duiten nodig heeft.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789089242754
Ebook: 9788726953305
Uitgever: Houtekiet


Space rats

Dwayne Bryce, piloot met veel vlieguren maar ook veel borrels op zijn conto, krijgt de kans om de eerste commerciële ruimteshuttle van multimiljonair Sly Pollock door de dampkring te schieten. Slechte timing want na een kaping kampt Dwayne met vliegangst.

Het wereldberoemde zangeresje Vicky Miller wil ook de rest van het heelal veroveren en in de shuttle met haar aap Chip een clip in space opnemen voor haar laatste song. En dan is er nog de ex-marinier Brody 'Brokkenmaker' Baldwin, die mee de ruimte in wil om met zijn zaad de mensheid te redden.

Als het een en het ander misloopt, wordt het leven op aarde echter nog gevaarlijker dan in de ruimte. Gelukkig is er nog FBI-agente Jenny Jàmes, die undercover als reporter beetje bij beetje achter de waarheid komt en beseft dat zeker Dwayne de man is die te veel weet en die niet alleen als een rat in de val zit, maar ook als een rat in een labo wordt getest.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789089244475
Ebook: 9788726953442
Uitgever: Houtekiet
Stand-in

Immigrant Jarek Simitz, ex-bokser en Olympisch kampioen gewichtheffen, heeft zich als Jack Storm in de jaren twintig in de stille films van Hollywood opgewerkt tot acteur van B-westerns, net als zijn collega’s Tom Tyler en Bob Steele. Bij de opkomst van de geluidsfilm speelt het zware accent van Jack hem parten.

Zonder werk, zonder centen en zonder eigenwaarde besluit Jack, ziek van artritis, er een eind aan te maken. Hij vat een plan op om zijn gezin te laten profiteren van zijn dood. Maar dan loopt het mis en volgt de ene onverwachte wending de andere op.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789089245212
Ebook: 9788726953268
Uitgever: Houtekiet
Stiletto libretto

Jimmy Hendricks is niet Jimi Hendrix, maar een kleine crimineel die een nieuw leven wil beginnen als auteur. Hij schrijft de memoires van Wally, zijn celgenoot die in de California State Prison werd vermoord. Jimmy publiceert het boek onder pseudoniem en onthult zaken over een paar personages die helaas echt bestaan, zoals een meedogenloze wapenhandelaar, een ex-flik die op eigen houtje verder opereert en een vent die graag signeert met een... stiletto.

Tot overmaat van ramp wordt het boek een bestseller, onder meer dankzij de enthousiaste journaliste Sonja. Jimmy’s leven loopt nog meer risico, als Roland Knox, een tweederangs oplichter voor wie hij vroeger werkte, de spookschrijver dreigt te ontmaskeren.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789089242747
Ebook: 9788726953282
Uitgever: Houtekiet
Sushi king

Bo Dodge wordt verdacht van moord op zijn vrouw en is op de vlucht. Hij verstopt zich in de metro van L.A. waar hij aan de slag gaat als levend standbeeld. Maar wanneer hij de enige getuige is van een misdaad, komt hij weer echt tot leven. Zo loopt hij achter 'sexy Betsy' Stevens aan, vrouw van Vinnie Tripps die zich een fortuin aan dure vissen bij elkaar heeft verzameld.

De don onder de vissen is een arowana, evenveel waard als een Porsche. Het pronkstuk is ook gegeerd door de Zwaardvis, eigenaar van vijf sushitenten, organisator van illegale visgevechten en meer vis dan man. En dan is er nog Blanche, die denkt dat de arowana meer is dan zomaar een vis. Bo, die in de metro meestal geen krimp geeft, moet zich algauw in allerlei bochten wringen om te overleven. En dat voor een vis. Maar niet zomaar een vis...

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789089242716
Ebook: 9788726953398
Uitgever: Houtekiet

De BodyguardDe samoerai

Chris Coene is bijna vijftig en heeft steeds meer kwaaltjes. De penopauze wenkt. Geen goede reclame voor een bodyguard. Maar Chris is dan ook geen gewone lijfwacht: filosofisch, onthecht en alleen gaat hij door het leven.

Wanneer model Britt De Bie bedreigd wordt, moet Chris haar beschermen. Britt is niet alleen de ex van een Gentse zakenman, maar ook een oude vlam van Chris. Zal hij weer voor haar charmes vallen? Ondertussen probeert de bodyguard, die ooit zelf bescherming nodig had, zijn wonden te verbergen...

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789464103250
Ebook: 9789464103267
Uitgever: Horizon
De spijtoptant

De Gentse bodyguard Chris Coene moet de secretaris van een machtige familie beschermen. De zeventiger werd opgepakt nadat op zijn computer kinderporno werd gevonden. Als spijtoptant krijgt hij strafvermindering in ruil voor informatie over belastingontduiking en witwasserij door zijn vroegere opdrachtgever.

In afwachting van het proces probeert Coene de secretaris in een safehouse in leven te houden, want er zijn nogal wat mensen die het op hem gemunt hebben. Maar dan worden de rollen omgedraaid. De secretaris weet meer over een vorige zaak van Coene.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789464103311
Ebook: 9789464103328
Uitgever: Horizon

StyxStyx

Oostende, koningin der badsteden, stad in verval. De agressieve en corrupte hoofdinspecteur Raphaël Styx zit achter de seriemoordenaar De Stuffer aan, die zijn slachtoffers opzet en als standbeelden tentoonstelt. Op een nacht komt het tot de ultieme confrontatie met fatale gevolgen: Styx wordt doodgeschoten. Maar dan gebeurt het onwezenlijke: de flik herrijst uit het rijk der doden.

Herboren als zombieflik en als een ander mens zet hij zijn zoektocht naar de identiteit van De Stuffer verder, geholpen door zijn jonge opvolger in het korps, de dandy met Congolese roots Joachim Delacroix. In een wereld van vergane glorie vol surrealistische droombeelden van Ensor, Delvaux en andere schilders, dwalen de twee flikken rond op zoek naar de waarheid.

Ondertussen krijgt de jonge Delacroix ook nog eens gevoelens voor de weduwe van zijn dode mentor Styx, die koste wat kost wil bewijzen dat hij nog steeds een leven heeft. Vastberaden om zijn eigen moordenaar te vinden, kan niets hem nog tegenhouden, zelfs... de dood niet.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789089242976
Ebook: 9789089243225
Uitgever: Houtekiet
Styxmata

Ieper 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van WOI. In het In Flanders Fields-museum raken bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur en sapeur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx, de zombiecop die in Wenen verblijft. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789089243737
Ebook: 9788726953428
Uitgever: Houtekiet

Zone StadSchizo

Op de Superman Rollercoaster van de Sinksenfoor in Antwerpen wordt het lijk gevonden van een onbekende jongen. De moordenaar heeft een handtekening achtergelaten in de vorm van een S. Speurders Fien Bosvoorde en Tom Segers van Zone Stad staan voor een raadsel. Wanneer er een tweede slachtoffer valt, blijkt dat Antwerpen wordt geterroriseerd door een seriemoordenaar die zich Schizo laat noemen en een vreemde fascinatie heeft voor superhelden.

Bij de evacuatie van de Sinksenfoor botsen agenten Jimmy N'Tongo en Mike Van Peel op een bezoeker die niet meer uit het Peter Pan-rad wil komen. Ondertussen wordt Tom Segers geconfronteerd met een gebeurtenis uit 1979 die verband houdt met zijn privéleven. En Fien Bosvoorde heeft relatieproblemen met Brik, die als undercoveragent is geïnfiltreerd in een drugsbende.

Deze drie zaken lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben, maar vallen uiteindelijk toch samen. En ze leiden tot een bikkelharde confrontatie, waarbij de grens tussen goed en kwaad, tussen helden en schurken, steeds vager wordt.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022324639
Ebook: 9788726953299
Uitgever: Manteau
Schone schijn

Tijdens een jachtpartij in een bos van Brasschaat krijgt een jager ‘toevallig’ een verloren kogel in zijn lijf. Een dodelijk ongeluk of is er meer aan de hand?

Fien infiltreert met Tom - als haar verloofde - in de adellijke kringen die ze maar al te goed kent. Haar jeugdvriendin Sandrine is de dochter van de organisator van de jachtpartij. Tom botst met de wereld van de schone schijn, maar gaat ook op in het ‘acteren’ met Fien.

De zaak krijgt ware Agatha Christie-allures wanneer de verloofde van Sandrine arriveert. Fien herkent in de jongeman haar eerste lief die een paar vreemde trekjes vertoont. Meer nog: Sandrine is zowat het spiegelbeeld van Fien geworden.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022325704
Ebook: 9788726953312
Uitgever: Manteau
Souffleur des doods

Fien heeft een nieuwe uitlaatklep gevonden. Ze heeft zich aangesloten bij een amateurgezelschap en nodigt Tom en de rest van het Zone Stad-team uit op de première van haar eerste toneelstuk. Het stuk is nog maar pas begonnen of het doek valt al voor een van de medespelers. De betreurde speelt zijn sterfscène wel erg letterlijk en wordt op het podium neergeschoten.

Twee ex-gevangenen verschuilen zich in de zaal en gijzelen alle toeschouwers. Terwijl de ene als een sluipschutter in de loges zit, voorziet de andere in de souffleerbak de acteurs niet van tekst, maar van kogels. Ze willen dat er op hun eisen wordt ingegaan, anders dreigen ze om het uur een nieuw slachtoffer te maken. Tijdens de onderhandelingen willen ze het toneelstuk gewoon laten doorgaan.

Fien maakt zich op voor de rol van haar leven, net als de rest van het Zone Stad-team.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789022326800
Ebook: 9788726953343
Uitgever: Manteau

Non-Fictie

Schrijvers op het scherm

Van alle films over schrijvers, zijn er maar weinig waarin de schrijver doet wat je van een schrijver verwacht: schrijven.

Tot die vaststelling kwam Bavo Dhooge, schrijver van beroep en filmregisseur van opleiding. Vanuit een bijna encyclopedische kennis, maar in een smakelijk kader van ironie, opinie en zelfkritiek, toont Dhooge ons wat de schrijvers op het scherm dan wel doen. Hij fileert de films tot twintig types schrijver en kleurt de beelden aanstekelijk bij met inzichten en knipogen, vergelijkingen en commentaren.

Bovendien is hij nooit te beroerd om ook een inkijk in zijn eigen schrijversbestaan te geven. Bij wijze van eindgeneriek biedt Dhooge nog een quasi volledig overzicht van maar liefst 800 films waarin schrijvers een hoofdrol spelen. Voer voor uren leesplezier, gevolgd door een paar jaar kijkplezier.

Schrijver: Bavo Dhooge
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789022336908
Ebook: 9789460416460
Uitgever: Angèle