Boekenplank:
Kies
 • Home
 • D
 • F.M. Dostojevski

Boeken van F.M. Dostojevski

F.M. (Fjodor Michajlovitsj) Dostojevski is een van de bekendste auteurs uit de Russische literatuur. Hij werd in 1821 in Moskou geboren als zoon van gegoede familie. Op 20-jarige leeftijd werd hij officier bij de genie. Drie jaar later nam hij ontslag. In 1849 werd hij als revolutionair ter dood veroordeeld. Op de plaats van de terechtstelling kreeg hij gratie, waarna vier jaar dwangarbeid volgde. In 1881 stierf Dostojevski als gevierd schrijver en spreker.

Noot BBS: pagina onder bewerking.

Meer over F.M. Dostojevski

Genre: Roman

Geboren: 1821 / Overleden: 1881

Geboorteland: Rusland


Overzicht

 • Boze geesten - Besy
 • De dubbelganger - Dwojnik
 • De gebroeders Karamazov - Bratʹja Karamazovy
 • De halfvolwassene - Podrostok
 • De idioot - Idiot
 • Misdaad en straf - Prestoeplenië i nakazanië

Verzamelde werken

 1. Arme mensen en negen andere romans en novellen
 2. Een kleine held en andere romans
 3. Aantekeningen uit het dodenhuis en Vernederd en gekrenkt
 4. De speler en vijf andere romans
 5. Misdaad en straf
 6. Verzamelde werken 6

Dubbel uitgegeven titels

 • De broers Karamazov - zie De gebroeders Karamazov
 • Demonen - zie Boze geesten
 • Duivels - zie Boze geesten
 • Schuld en boete - zie Misdaad en straf

gedetailleerd overzicht

OverzichtBoze geesten

Midden negentiende eeuw vermoordden terroristen in naam van de revolutie een verrader uit eigen gelederen. De 22-jarige Sergej Netsjajev slaagde er als enige in geruime tijd uit handen van de politie te blijven. Het was deze moord die Dostojevski inspireerde tot Boze geesten, zijn meest politieke roman. Als geen ander weet hij, met zijn meesterlijke karakteriseringen, de kwaadwillende revolutionairen naar het leven te tekenen. Het is ronduit ontluisterend hoe zij samenzweren om hun tegenstanders uit de weg te ruimen, terwijl zij te midden van excessief geweld zelf buiten schot weten te blijven.

In Boze geesten laat Dostojevski zien hoe ver sommigen gaan om hun ideologie, hun politieke opvattingen, te verdedigen. Hij legt, niet zonder zwarte humor en ironie, nauwkeurig bloot tot welke buitensporigheden om het even welk fanatisme kan leiden. En waartoe dat leidt is ook tegenwoordig pijnlijk zichtbaar: van het fenomeen gewetensgevangene en terrorisme tot het regelrecht uitschakelen van politieke dissidenten, het is onverminderd relevant. Met Boze geesten schreef Dostojevski kortom (helaas) een boek van alle tijden.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: F.M. Dostojevski
Oorspronkelijke titel: Besy
Eerste uitgave: 1872
ISBN/EAN: 9789028213173
Ebook: 9789028270138
Uitgever: Van Oorschot
De dubbelganger

Goljadkin is een sociaal onhandige jonge man die zijn leven ziet ontsporen wanneer plotseling zijn exacte evenbeeld opduikt. Zijn dubbelganger werkt op hetzelfde departement als hij, maar blijkt veel beter te liggen bij de andere ambtenaren. Hoe sympathiek deze nieuwkomer aanvankelijk ook lijkt, Goljadkins zielsverwant is hij niet: door zijn obsessie en jaloezie stevent Goljadkin af op een totale mislukking.

In De dubbelganger bundelt Dostojevski al zijn psychologisch vernuft dat hem later zo beroemd en geliefd zou maken.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Oorspronkelijke titel: Dwojnik
Eerste uitgave: 1846
ISBN/EAN: 9789020439724
Ebook: 9789028220171
Uitgever: Veen
De gebroeders Karamazov

Rond de drie broers Karamazov en de moord op hun vader bouwt Fjodor Dostojevski een ijzingwekkende psychologische spanning op. Ieder heeft zijn motieven en ook de gelegenheid gehad voor deze gruweldaad.

De vermenging van filosofie en religie met psychologie en pure vertelkunst maakt deze roman van Fjodor Dostojevski tot een van de mijlpalen van de negentiende-eeuwse literatuur.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: F.M. Dostojevski
Oorspronkelijke titel: Bratʹja Karamazovy
Eerste uitgave: 1879
ISBN/EAN: 9789020415452
Ebook: 9789020415483
Uitgever: L.J. Veen
De halfvolwassene

Deze roman, spelend rondom 1860, beschrijft het leven van de 19 jaar oude, ontwikkelde jongeman Arkadi Dolgoriki, het ondergeschoven kind van de controversiële landeigenaar en rokkenjager Versilov.

Dostojevski concentreert zich op het steeds oplaaiende, ideële conflict tussen de vader en de zoon, dat de strijd weerspiegelt tussen het conventionele 'oude' gedachtegoed en het nihilistische 'nieuwe' gezichtspunt van de Russische jeugd, die de Westerse of Europese cultuur omhelsde en de Russische cultuur krachtig verwierp. Intussen beminnen vader én zoon dezelfde vrouw...

* Deze uitgave bestaat uit twee delen.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Oorspronkelijke titel: Podrostok
Eerste uitgave: 1875
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Spectrum
De idioot
Na lange afwezigheid wordt vorst Mysjkin in Petersburg geconfronteerd met de hoofdstedelijke hartstocht van mensen voor wie carrière, rang en geld allesbepalend zijn. Hij krijgt de bijnaam ‘idioot’ omdat hij naïef en al te goed van vertrouwen is.

Ongewild wordt hij de spil van twee driehoeksverhoudingen tegelijk. Het lukt hem niet te kiezen tussen de onberekenbare femme fatale Nastasja Filippovna (die op haar beurt niet kan kiezen tussen hem en de exuberante Rogozjin), en de beeldschone, intelligente, aristocratische en ‘reine’ Aglaja Jepantsjina.

Dit dilemma leidt tot een bloedstollende en aangrijpende ontknoping.
Schrijver: F.M. Dostojevski
Oorspronkelijke titel: Idiot
Eerste uitgave: 1868
ISBN/EAN: 9789028223325
Uitgever: Van Oorschot


Misdaad en straf

Met Misdaad en straf veroverde Fjodor Dostojevski de wereld. Rodion Raskolnikov is een nobele, arme student die wordt verblind door het proto-nazistische denkbeeld van de übermensch en daarin de rechtvaardiging vindt voor een roofmoord op een rijk maar akelig oud mens. Zijn ziel wordt gered - althans, dat hoopt de lezer - door Sonja, een Petersburgse kindhoer.

Misdaad en straf - in de gloednieuwe, sprankelende vertaling van Hans Boland - is een van de spannendste detectives ooit. Dostojevski weet als geen ander de psychische constellatie van zijn personages millimeter voor millimeter bloot te leggen, op een manier die de lezer van begin tot einde onverbiddelijk meesleept.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Oorspronkelijke titel: Prestoeplenië i nakazanië
Eerste uitgave: 1866
ISBN/EAN: 9789028293168
Ebook: 9789028292185
Uitgever: Veen

Verzamelde werkenArme mensen en negen andere romans en novellen

Arme mensen en negen andere romans en novellen bevat:

 1. Arme mensen
 2. De dubbelganger
 3. Roman in negen brieven
 4. Mijnheer Prochartsjin
 5. De hospita
 6. Polzoenkov
 7. Een zwakke ziel
 8. De eerlijke dief
 9. Een kerstfeest en een huwelijk
 10. Iemand anders z'n vrouw en de man onder het bed

Dostojevski werd in 1845 meteen beroemd met zijn eerste boek, Arme mensen. Zijn literaire vrienden herkenden in hem, zo wil de anekdote, vrijwel onmiddellijk de grote schrijver die hij later zou worden. Al in zijn eerste romans en novellen tonen zich de voor Dostojevski typerende, vaak beklemmende sfeer en zijn diep psychologische inzicht. Het zijn die kwaliteiten die sindsdien van grote invloed zijn geweest op andere literatoren en andere kunsten, en tot op de dag van vandaag doorwerken.

In 1849 werd Dostojevski wegens revolutionaire opvattingen gearresteerd en voor het vuurpeloton gebracht, maar op het laatste moment kreeg hij gratie. Hij werd naar een strafkamp in Siberië gezonden. Dit eerste deel van het Verzameld werk bevat de romans en novellen die hij vóór zijn arrestatie schreef.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789028261808
Ebook: 9789028271005
Uitgever: Van Oorschot
Een kleine held en andere romans

Een kleine held en andere romans bevat:

 1. Witte nachten
 2. Netotsjka Nezvanova
 3. Een kleine held
 4. Wat oom had gedroomd
 5. Stepantsjikovo en de mensen die er woonden

Dostojevski weet op onnavolgbare wijze de uitzinnigste verhalen te combineren met diep inzicht in de menselijke psyche. Hij delft zijn verhalen zogenaamd op ‘uit de herinneringen van een dromer’, introduceert een vrouw als verteller in de Russische literatuur en laat onderlinge verhoudingen stormachtig uit de klauwen lopen.

Dostojevski is in zijn vroege romans even veelzijdig als we van zijn latere, grote werken gewend zijn.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789028282001
Ebook: 9789028282278
Uitgever: Van Oorschot
Aantekeningen uit het dodenhuis en Vernederd en gekrenkt

Aantekeningen uit het dodenhuis en Vernederd en gekrenkt bevat:

 1. Aantekeningen uit het dodenhuis
 2. Vernederd en gekrenkt

Aantekeningen uit het dodenhuis en Vernederd en gekrenkt zijn bijna gelijktijdig geschreven, in 1860, en ze zijn de meest autobiografische werken in Dostojevski's oeuvre, maar tegelijkertijd volkomen verschillend.

Aantekeningen uit het dodenhuis is een verhaal over de lotgevallen van de schrijver in een Siberische strafkolonie en daarmee het allereerste voorbeeld van Russische kampliteratuur. Het is een rauw, maar scherpzinnig en objectief boek over de zware criminelen tussen wie Dostojevski vier jaar lang opgesloten zat. Hij laat zich erin kennen als een onnavolgbaar psycholoog en een meeslepend schrijver.

Vernederd en gekrenkt is een echte Peterburgse roman. De schrijver voert zichzelf ten tonele in een driehoeksverhouding zoals Dostojevski die zelf had meegemaakt. Hij vervlecht dit gegeven gaandeweg met het hartverscheurende verhaal van de kleine Nellie, een weesmeisje over wie de schrijver zich ontfermt, uitmondend in een uitermate spannende intrige. Dostojevski geeft een fascinerend, bijna hallucinant beeld van het Petersburg, in een verhaal dat alle registers van regelrechte satire tot diep mededogen weet te bespelen.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789028292062
Ebook: 9789028292444
Uitgever: Van Oorschot
De speler en vijf andere romans

De speler en vijf andere romans bevat:

 1. De speler
 2. Ondergrondse notities
 3. Een bedenkelijke toestand
 4. Winterse aantekeningen over zomerse indrukken
 5. De krokodil
 6. De eeuwige echtgenoot

In De speler valt een jongeman ten prooi aan zijn ongecontroleerde gretigheid, in de liefde zowel als in het spel. Deze Aleksej zet zijn zinnen op zijn beminde Polina, die hem vervolgens uitdaagt aan de roulettetafel te spelen. Hij geeft daar gehoor aan, en ziet zich uiteindelijk gedwongen tot een ultieme poging om al zijn verliezen terug te winnen. Maar hoeveel geluk hij met zijn inzet ook heeft, Polina laat zich niet imponeren - en hij blijft achter, rijk misschien, maar zonderling.

Of het nu gaat om De speler of Ondergrondse notities, Dostojevski's voorstelling van eenzelvige figuren, vervreemding en monomanie is altijd onmiskenbaar.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789028212466
Uitgever: Van Oorschot
Misdaad en straf
Bij de verschijning van Misdaad en straf gold Dostojevski in eigen land al twintig jaar als een van de vooraanstaandste levende schrijvers, maar pas met deze eerste vuistdikke roman veroverde hij de wereld.

Het is het verhaal van een ‘verdoolde moordenaar’ en een ‘heilige hoer’: Rodion Raskolnikov is een nobele, arme student die wordt verblind door het proto-nazistische denkbeeld van de übermensch en daarin de rechtvaardiging vindt voor een roofmoord op een rijk maar akelig oud mens. Zijn ziel wordt gered - althans, dat hoopt de
lezer - door Sonja, een Petersburgse kindhoer.

Misdaad en straf is in feite een van de spannendste detectives ooit. Dostojevski weet als geen ander de psychische constellatie van zijn personages millimeter voor millimeter bloot te leggen, op een manier die de lezer van begin tot einde onverbiddelijk meesleept.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Crime and Punishment - 2002
Regisseur: Menahem Golan
Cast: Crispin Glover, Vanessa Redgrave, John Hurt, e.a.
Schrijver: F.M. Dostojevski
Eerste uitgave: 1866
ISBN/EAN: 9789028282223
Uitgever: Van Oorschot


Verzamelde werken 6

Verzamelde werken, deel 6 bevat:

 1. De idioot

Vorst Mysjkin, bijgenaamd de idioot, is een van de origineelste hoofdpersonen uit Dostojevski's in dit opzicht toch al zo rijke oeuvre. 'Een mens die in alle opzichten goed is', een soort Jezus, maar toch een mens van vlees en bloed, hoe naïef en goed van vertrouwen hij ook is.

Bij zijn terugkeer in Petersburg, na een verblijf van vier jaar in Zwitserland, wordt hij al meteen geconfronteerd met de hoofdstedelijke hartstochten van mensen voor wie alles wordt bepaald door carrière, stand, rang en geld. Hij weet zich opmerkelijk goed te handhaven; wat hem echter noodlottig wordt is de liefde. Ongewild wordt hij de spil in twee driehoeksverhoudingen. Zijn onvermogen om te kiezen tussen de beeldschone maar onberekenbare 'gevallen vrouw' Nastasja Filippovna (die op haar beurt niet kan kiezen tussen hem en de exuberante Rogozjin), en de even beeldschone, intelligente, aristocratische en 'reine' Aglaja leidt tot een van de meest bloedstollende en aangrijpende ontknopingen uit de wereldliteratuur.

De idioot is geschreven in 1867 en 1868 in een zwarte periode van Dostojevski's leven, toen hij met zijn jonge vrouw op de vlucht voor zijn schuldeisers in Duitsland, Zwitserland en Italië verbleef, waar hij het weinige geld dat hij nog had aan de roulette verspeelde en waar zijn eerste kind werd geboren en enige maanden later stierf.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789028204072
Uitgever: Van Oorschot

Dubbel uitgegeven titelsDe broers Karamazov

Zie voor de beschrijving van dit boek: De gebroeders Karamazov.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Oorspronkelijke titel: zie De gebroeders Karamazov
Eerste uitgave: 1879
ISBN/EAN: 9789028220096
Ebook: 9789028271029
Uitgever: Van Oorschot
Demonen

Zie voor de beschrijving van dit boek: Boze geesten.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Oorspronkelijke titel: zie Boze geesten
Eerste uitgave: 1872
ISBN/EAN: 9789031505340
Uitgever: Spectrum
Duivels

Zie voor de beschrijving van dit boek: Boze geesten.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Oorspronkelijke titel: zie Boze geesten
Eerste uitgave: 1872
ISBN/EAN: 9789025308315
Ebook: 9789025308520
Uitgever: Athenaeum
Schuld en boete

Zie voor de beschrijving van dit boek: Misdaad en straf.

Schrijver: F.M. Dostojevski
Oorspronkelijke titel: zie Misdaad en straf
Eerste uitgave: 1866
ISBN/EAN: 9789025000097
Ebook: 9789000321247
Uitgever: Het Parool