Boekenplank:
Kies

Boeken van Lesley Downer

Meer over Lesley Downer

Genre: Roman

Geboren: 1949

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Lesley Downer


Shogun Kwartet / Shogun Quartet

  1. De vrouw van de shogun - The shogun's queen
  2. De laatste concubine - The last concubine
  3. De courtisane en de samoerai - The courtesan and the samurai
  4. Over een brug van dromen - Across a bridge of dreams / The samurai's daughter

Non-Fictie

  • De echte Japanse keuken - Step-by-step Japanese cooking
  • Geisha - Geisha; the secret history of a vanishing world
  • Op Basho's smalle weg naar het hoge noorden - On the Narrow road to the Deep North

gedetailleerd overzicht

Shogun Kwartet / Shogun QuartetDe vrouw van de shogun

Japan, 1853. Als dochter van de Satsuma-clan heeft de mooie, koppige Okatsu geleerd om paard te rijden, het zwaard te hanteren en nergens bang voor te zijn. Maar als ze zeventien is gebeurt er iets wat haar lot voorgoed zal bepalen: voor de kust van Japan verschijnen vier westerse oorlogsschepen die eisen dat het voor de buitenwereld afgesloten, protectionistische Japan zijn grenzen openstelt voor internationale handel.

Zonder dat ze daar zelf iets over te zeggen heeft, wordt Okatsu door de krijgsheer van haar clan uitverkoren voor een speciale missie. Ze reist als prinses Atsu naar de hoofdstad Edo, waar ze wordt geïntroduceerd aan het hof van de shogun. Ze zal aan hem uitgehuwelijkt worden en moet hem er vervolgens van zien te overtuigen het diep verdeelde land te verenigen tegen de westerse invasie. Maar binnen de muren van het vrouwenpaleis, waar een hofhouding van drieduizend vrouwen in een gouden kooi leeft, gonst het van de intriges. En op de dag van haar huwelijk wacht Atsu een zeer onaangename verrassing.

Schrijver: Lesley Downer
Oorspronkelijke titel: The shogun's queen
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789022590515
Ebook: 9789402315134
Uitgever: Boekerij
De laatste concubine
Japan, 1861. Sachi is een heel eenvoudig elfjarig meisje, maar ze weet dat ze anders is dan anderen: haar lichte huidskleur en verfijnde gelaatstrekken onderscheiden haar van haar familie en vrienden op het Japanse platteland.

Op weg naar haar huwelijk met de jonge keizer van Japan komt prinses Kazu met haar gevolg door het boerendorpje waar Sachi woont. Ze besluit het delicate meisje als haar bediende mee te nemen naar het vrouwenpaleis. Zo zal Kazu een vertrouweling hebben aan het hof, waar naast hoofse etiquette en klassieke rituelen, roddel en achterklap aan de orde van de dag zijn.

Maar belangrijker nog: Kazu zal, in de loop van de tijd, Sachi aan haar echtgenoot kunnen aanbieden als concubine. Zo waarborgt de prinses haar macht over haar echtgenoot en kan zij, als ze daar behoefte aan heeft, vermijden zelf het bed met hem te delen...
Schrijver: Lesley Downer
Oorspronkelijke titel: The last concubine
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789069748412
Ebook: 9789460929557
Uitgever: Arena
De courtisane en de samoerai
Japan, 1868. Hana is nog maar zeventien wanneer haar echtgenoot het leger in gaat en zij alleen achterblijft. Al snel wordt haar huis geplunderd door vijandige soldaten en moet ze vluchten voor haar leven. Ze vindt uiteindelijk onderdak in de Yoshiwara, de Stad Zonder Nacht.

In die beruchte rosse buurt van Tokio, waar drieduizend courtisanes leven, moet ook zij haar lichaam te koop aanbieden om het hoofd boven water te kunnen houden. Daar ontmoet ze Yozo, een avonturier en briljant zwaardvechter die zich als ontsnapt krijgsgevangene schuilhoudt voor de autoriteiten. Nergens kan dat beter dan in de Yoshiwara.

Al snel bloeit er een voorzichtige liefde op tussen Hana en Yozo. Maar beiden verbergen een geheim dat zo verschrikkelijk is dat het hun leven in gevaar kan brengen...

De courtisane en de samoerai is gebaseerd op waargebeurde historische gebeurtenissen en vermengt feiten en fictie, spanning en sensualiteit in een episch verhaal over liefde in tijden van oorlog.
Schrijver: Lesley Downer
Oorspronkelijke titel: The courtesan and the samurai
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022555163
Ebook: 9789460929564
Uitgever: Boekerij
Over een brug van dromen
Japan, rond 1870. De dertienjarige Taka en de twee jaar oudere Nobu worden verliefd op elkaar, maar hun liefde is voor beide families onaanvaardbaar en moet tot elke prijs geheim blijven.

Taka behoort namelijk tot de zuidelijke Satsuma-clan, en haar vader is een machtig man. Nobu behoort echter tot de noordelijke Aizu-clan, die in een bloedige burgeroorlog door de Satsuma is afgeslacht. Zijn familie, vernederd en tot een leven in armoede veroordeeld, heeft wraak gezworen. Nobu zal misschien Taka's vader en broers moeten doden, terwijl Taka een onmogelijke keuze moet maken - tussen haar familie en de man van wie ze houdt...

Schrijver: Lesley Downer
Oorspronkelijke titel: Across a bridge of dreams / The samurai's daughter
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789022564813
Ebook: 9789460235443
Uitgever: Boekerij

Non-FictieDe echte Japanse keuken
De beste recepten van traditionele Japanse gerechten die bij uitstek geschikt zijn om thuis te bereiden. Magnifiek geïllustreerd met meer dan 200 kleurenfoto's van kant en klare gerechten en stap voor stap bereidingswijzen. Speciale aandacht voor typisch Japanse snijmethoden, presentatie en etiquette. Een praktisch overzicht van keukengerei en ingrediënten die u bij de bereiding van Japanse gerechten nodig hebt. Belangwekkende achtergronden en tradities van de rijke Japanse keuken, die wel de meest gevarieerde van de wereld wordt genoemd.

* Geschreven door Lesley Downer & Minoru Yoneda.
Schrijver: Lesley Downer
Oorspronkelijke titel: Step-by-step Japanese cooking
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789021011820
Uitgever: Z&K
Geisha
De Japanse geisha is voor de westerse wereld altijd intrigerend geweest. Dit unieke boek biedt voor het eerst een onthullende blik in dat zorgvuldig afgeschermde gedeelte van de Japanse samenleving, waarin eeuwenoude traditie verbazend goed blijkt aan te sluiten bij de moderne tijd. In deze persoonlijke zoektocht ontdekt Downer stap voor stap het ware verhaal achter de wonderlijke wereld van de Japanse geisha.
Schrijver: Lesley Downer
Oorspronkelijke titel: Geisha; the secret history of a vanishing world
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789023453758
Uitgever: De Bezige Bij
Op Basho's smalle weg naar het hoge noorden
Verslag van een reis in het voetspoor van de 17e-eeuwse Japanse haiku-dichter Basho door het noorden van Japan.
Schrijver: Lesley Downer
Oorspronkelijke titel: On the Narrow road to the Deep North
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789029513838
Uitgever: De Arbeiderspers