Boekenplank:
Kies
 • Home
 • D
 • Jessica Durlacher

Boeken van Jessica Durlacher

Meer over Jessica Durlacher

Genre: Roman

Geboren: 1961

Geboorteland: Nederland


Overzicht

 • De dochter
 • De held
 • De Stem
 • Emoticon
 • Het geweten
 • Musk
 • Nieuwbouw
 • Piraten
 • Schrijvers!
 • Wat gebeurde er met Cathy M?

Non-Fictie

 • Anne
 • Arthuro d'Alberti
 • Op scherp

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe dochter
Max Lipschitz ontmoet Sabine Edelstein bij een rondleiding in het Anne Frankhuis. Vanaf dat moment horen ze bij elkaar, tot zij schijnbaar zonder aanleiding verdwijnt. Vijftien jaar later ziet hij haar terug in gezelschap van Sam Zaidenweber, een gevierd studiobaas uit Hollywood. Tussen Max en Sabine ontstaat opnieuw een verhouding, maar nog steeds is er die geheimzinnigheid die Max verwart. Pas als hij de biografie van Sam leest, valt alles op zijn plaats. 'Ik stevende af op antwoorden die ik al meer dan vijftien jaar zocht. Ik had alleen de vragen niet geweten.' Thema's als schuld, schaamte, verraad, het onbespreekbare verleden komen aan bod in deze spannende en ingenieuze roman.
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-234-3884-1
Uitgever: De Bezige Bij
De held
Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld - of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Niet lang daarna worden zij en haar familie 's nachts op gewelddadige wijze overvallen in hun huis. Dan doet Sara een gruwelijke ontdekking. Alles wat ze heeft geleerd over goed en kwaad lijkt niet meer te gelden. Er blijft voor Sara niets anders over dan het nemen van een dodelijk besluit.
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-234-5411-3
Uitgever: De Bezige Bij
De Stem

Goede mensen zouden we zijn, rechtvaardige mensen...

Een vrome Somalische asielzoekster komt als oppas in dienst bij het gezin van Zelda en Bor, en ontpopt zich tot hun verbazing als een fenomenale zangeres. Haar naam is Amal. Ze is zo goed dat Zelda en Bor haar opgeven voor de populaire talentenshow De Stem.

Tijdens haar spectaculaire eerste optreden verrast Amal het miljoenenpubliek met een dramatisch gebaar dat tot een vloedgolf van bedreigingen leidt. Het gezin voelt zich geroepen haar te beschermen en wordt zo meegesleurd in conflicten die hun veilige wereld voor altijd zullen veranderen.

De Stem speelt zich af tegen de achtergrond van de grote gebeurtenissen die dit millennium inluidden – een rijke roman met een stuwende kracht, over familie, loyaliteit, en het grote offer dat engagement van mensen vraagt.

Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789029541930
Ebook: 9789029543040
Uitgever: De Arbeiderspers
Emoticon
Emoticon is een aangrijpende en actuele roman over vriendschap, liefde en de tragedies van deze tijd. Emoticons (emotional icons) worden gebruikt om uitdrukking te geven aan stembuigingen, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal in geschreven teksten door middel van leestekens op hun kant. Na achttien jaar is Ester Michaels voor het eerst weer in Israël, waar ze binnen enkele uren na aankomst ternauwernood ontkomt aan een terreuraanslag. Om de schok te boven te komen logeert ze, terug in Nederland, bij haar oudste vriendin Lola. Ester bevindt zich op een breekpunt in haar leven. Wanneer ze hoort dat Lola's zoon Daniel na zijn eindexamen als vrijwilliger naar Israël gaat, besluit ze terug te gaan om een oogje te houden op Daniel, van wie ze houdt alsof hij haar eigen zoon is. Parallel hieraan loopt het verhaal van Aisja, een Palestijnse vrouw van vijfentwintig in Ramallah, die zich in eenzaamheid boos maakt over de Israëlische bezetting en lijdt onder de mishandelingen van haar broer. Als ze voor een Palestijnse krant gaat schrijven over de drama's in haar omgeving, moet ze zich zien te handhaven onder een strenge hoofdredacteur. De enige echte vrijheid die ze kent, vindt zij op het internet, waarop ze uren kan surfen. Terwijl Ester in Israël probeert aan het werk te komen, slaagt Daniel erin oog in oog met zijn vader te komen. Dan ontdekt Ester wie Daniels vader is, en volgt een fatale keten van gebeurtenissen die zal leiden tot een tragische apotheose.
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-234-1895-5
Uitgever: De Bezige Bij
Het geweten
Het geweten is de geschiedenis van Edna Mauskopf die een al te grote liefde koestert voor haar medestudent Samuel. Haar even tragische als geestige verhaal beschrijft een zoektocht naar verlossing en volmaaktheid. Het geweten is het portret van een onthande generatie, maar tevens het verhaal van de nog net niet verstreken twintigste eeuw, waarbij het verhaal van de oorlog en de tweede generatie prachtig afgewisseld wordt met hilarische beschrijvingen van het studentenleven.
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-234-1668-6
Uitgever: De Bezige Bij


Musk
Sylvia, een gescheiden veertiger met dochter, snakt naar een man die haar uit haar impasse haalt. Als de mysterieuze Martin haar kledingzaak binnenstapt en haar het hof maakt, twijfelt ze dan ook niet lang. Maar al snel blijkt de gedroomde romance heel wat minder romantisch dan gedacht. Met het verhaal 'Aangenomen werk', dat eerder als feuilleton in Nouveau verscheen, sleept Jessica Durlacher de lezer mee in een wervelstorm van intrige, schijn en bedrog. Daarnaast zijn in Musk de korte verhalen gebundeld die Durlacher sinds 1992 schreef - van vederlicht en fictief tot persoonlijk en waarheidsgetrouw. Ook zijn de drie novellen Schrijvers!, Wat gebeurde er met Cathy M.? en Arthuro d'Alberti opgenomen. Deze bundel zinderende verhalen toont de veelzijdigheid van Durlachers schrijverschap, met als constante haar preoccupatie met de schaduwen van het verleden en de machinaties van het verlangen.
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023467236
Uitgever: De Bezige Bij
Nieuwbouw
De verzamelbundel Nieuwbouw bevat nog relatief onbekende essays, beschouwingen en verhalen die Jessica Durlacher vanaf 1992 schreef, waarvan sommige op verzoek. Ze tonen haar veelzijdig schrijversschap, met als constante zowel de erfenis van de Tweede Wereldoorlog als de preoccupaties met het ingewikkelde fenomeen dat liefde heet.
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-234-1602-3
Uitgever: De Bezige Bij
Piraten
Het is eind jaren dertig. Arend en Camiel zijn al vrienden zolang ze zich kunnen herinneren. Op een dag leren ze Jacob kennen, die met zijn familie uit Duitsland is gevlucht omdat hij Joods is. Maar dan vallen er bommen op Rotterdam. Nederland wordt bezet door de Duitsers. Joden worden opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd. Hoewel Jacob en zijn ouders in gevaar zijn, durven Camiels ouders hen niet te verstoppen in hun huis. Ze zijn bang dat ze verraden zullen worden door Arends ouders, want dat zijn nsb'ers. En plots is Camiel zijn beide beste vrienden kwijt...
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023489733
Uitgever: Cargo
Schrijvers!
De werkelijkheid staat model voor fictie, maar de vraag is: wat is waar? Hoofdpersoon is de succesvolle jonge schrijfster Tirza Danz, die ooit model stond voor een schilderij in de geest van Manets Olympia. Tijdens een etentje ontmoet zij de jonge, door de kritiek bejubelde Duitse schrijver Axel Andel. Hij schreef een boek met dezelfde titel als haar boek. Bij thuiskomst vindt Tirza per mail een interviewverzoek. Afzender: Ada Hammerstein, gelijknamig hoofdpersoon uit Tirza's roman! Een reeks mails van dezelfde Ada volgt, waarin de meeste vreemde verhalen het uitstel van het interview moeten verklaren. Wanneer Tirza wordt bedreigd door een jongen in haar schrijfklas en Ada Hammerstein in het kraambed sterft, wordt Tirza's verbeelding zodanig geprikkeld dat het schrijven ineens weer lijkt te lukken. Ze neemt de gebeurtenissen als uitgangspunt voor een nieuw verhaal. Een verbluffende ontdekking geeft het verhaal een bizarre wending.
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-234-1926-6
Uitgever: De Bezige Bij
Wat gebeurde er met Cathy M?
Na de dood van zijn vader vertrekt Jaap naar Afrika om voor een hulporganisatie te gaan werken. Daar ziet hij vroedvrouw Cathy M. voor het eerst. Tussen de zwarte bevolking doet ze hem denken aan een geest. Witblond, dun en bleek als ze is, fascineert ze hem mateloos. Tot er ongelofelijke dingen beginnen te gebeuren die het bewijs leveren waar hij (en hij niet alleen) altijd naar zocht.
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-234-2650-9
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictieAnne
Een jong meisje - dromerig, slim, gevoelig - moet onderduiken, wordt verraden, weggevoerd, vermoord. Het verhaal van Anne Frank is wereldberoemd. Ook wie haar dagboek nooit gelezen heeft, denkt Anne te kennen. Het boek groeide na de oorlog uit tot een weergaloze aanklacht tegen het fascisme. Maar het versteende tegelijkertijd ook tot een icoon, een abstractie. Jessica Durlacher en Leon de Winter lazen het dagboek opnieuw en kwamen tot de ontdekking dat Anne behalve een levendig, sterk en sprankelend pubermeisje ook een echte schrijfster was. Haar dagboek kwam oneindig veel zorgvuldiger tot stand dan lange tijd is gedacht. In deze nieuwe toneeltekst volgen we Anne al voor ze met haar familie onderduikt, we ervaren de twee lange jaren in het Achterhuis en we ondergaan wat er met haar gebeurt nadat de familie is verraden. Maar vooral volgen we haar in haar ontwikkeling als schrijfster, de schrijfster die ze was, en de schrijfster die ze had kunnen worden. * Geschreven door Jessica Durlacher en Leon de Winter.
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023489856
Uitgever: De Bezige Bij
Arthuro d'Alberti
Arthuro d'Alberti, operazanger is de zoektocht naar de tragisch verlopen muzikale carrière van Arthur Durlacher, de grootvader van de schrijfster. Vol van de muziek van Wagner vertrok hij in 1919 als achttienjarige naar het conservatorium van Munchen voor een carrière als operazanger. Die opleiding mocht hij niet afmaken. Pas veel later, na zijn deportatie naar kamp Westerbork, zou hij optreden als zanger, in het cabaret van Max Ehrlich.
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-499-7036-9
Uitgever: De Bezige Bij
Op scherp
Toespraak en gedicht ter gelegenheid van de Nationale Herdenking op 4 mei 2001 te Amsterdam, geschreven op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Schrijver: Jessica Durlacher
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-234-7072-9
Uitgever: De Bezige Bij