Boekenplank:
Kies

Boeken van Edna Ferber


Overzicht

  • Giant, een vreemdelinge in eigen huis - Giant
  • Het purperen land - So big
  • Showboat - Showboat

gedetailleerd overzicht

OverzichtGiant, een vreemdelinge in eigen huis
Leslie Benedict komt als jonge echtgenote van de fabelachtig rijke Bick Benedict naar de uitgestrekte Reata Ranch in Texas. In de daaropvolgende jaren leert zij erg veel over dit immense land en zijn trotse bewoners. In het begin verbijsteren haar de kolossale afmetingen van alles wat zij ziet; een huis met vijftig kamers, omringd door een miljoen hectare weidegrond, wolkenkrabbers die zomaar uit de dorre vlakten oprijzen, onafzienbare kudden vee, ontelbare Mexicaanse arbeiders en... een machtig geslacht van echte kerels, eigenaren van al die rijkdom. Leslie wordt vijandig ontvangen door de zuster van Bick, de heerszuchtige en vreemde Luz, die de huishouding niet uit handen wenst te geven. ook krijgt zij te maken met Jett Rink, een doodarme en verbitterde jongen die hartstochtelijk verliefd wordt op Leslie. Als er olie op zijn stukje grond wordt gevonden is Rink in één klap een rijk man. Maar nu weet hij nog minder raad met zijn passie voor Leslie, met zijn geld en met zichzelf. Leslie leert dat het schijnbaar onbegrensde land een zware tol eist om zijn omvang te kunnen rechtvaardigen. Ze leert de Texanen kennen. Ze leert hun obsessie naar grootsheid kennen, die altijd aanwezig is, zowel in hun dromen als in hun leven. En Leslie put kracht uit haar allesomvattende liefde voor Bick.
Giant - 1956
Regisseur: George Stevens
Cast: Elizabeth Taylor, Rock Hudson, James Dean, e.a.
Schrijver: Edna Ferber
Oorspronkelijke titel: Giant
Eerste uitgave: 1952
ISBN/EAN: 90-225-0622-3
Uitgever: Boekerij
Het purperen land
Selina is een jonge onderwijzeres die een vrijzinnige maar culturele opvoeding heeft genoten. Na de dood van haar man Pervus DeJong moet ze echter zijn boerderij draaiende zien te houden en voor haar zoontje Dirk zorgen. Dat doet ze op ambitieuze wijze, wat niet makkelijk is in de conservatieve 'doe maar gewoon'-gemeenschap van Hollandse immigranten in High Prairie, nabij Chicago. Maar Selina is vastberaden. Haar levensdoel is voor haar zoon het intellectuele leven mogelijk te maken dat ze zelf had willen leiden. Dirk heeft echter heel andere ideeën over zijn toekomst en trekt naar booming Chicago. * Het purperen land werd eerder uitgebracht onder de titel Moeder's jongen.
Schrijver: Edna Ferber
Oorspronkelijke titel: So big
Eerste uitgave: 1924
ISBN/EAN: 9789046821459
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Showboat
Langs de modderige oevers van de Mississippirivier vaart de Showboat, een klein drijvend theater, dat 's avonds vrolijk is verlicht en het publiek van heinde en verre naar de voorstelling lokt. Eigenaar van de Showboat is de goedmoedige kapitein Andy. Samen met zijn echtgenote, de bazige Parthenia, en de inwonende groep toneelspelers maken zij ieder zomerseizoen tot een feest voor hun dochter Magnolia. Te midden van dit kleurrijke gezelschap groeit ze op tot een temperamentvolle actrice. Als de charmante beroepsgokker Gaylord Ravenal, het zwarte schaap van een aristocratische familie, de toneelgroep komt versterken, raakt Magnolia hals over kop verliefd. Samen met haar geliefde trekt ze weg van de boot. Gaylord heeft beloofd zijn leven te beteren, maar kan het gokken toch niet laten en zijn huwelijk met Magnolia is door zijn verslaving gedoemd te mislukken. Verdrietig en vele illusies armer, keert Magnolia terug naar haar drijvende theater, waar ze enige rust en geborgenheid vindt. Haar dochtertje Kim geniet net zo onstuimig van het kleurrijke theaterleven als zijzelf vroeger, en zal op haar beurt een beroemd toneelspeelster worden.
Show Boat - 1951
Regisseur: George Sidney
Cast: Kathryn Grayson, Howard Keel, Ava Gardner, e.a.
Schrijver: Edna Ferber
Oorspronkelijke titel: Showboat
Eerste uitgave: 1926
ISBN/EAN: 90-6790-108-3
Uitgever: Kadmos