Boekenplank:
Kies
  • Home
  • F
  • Milena Michiko Flasar

Boeken van Milena Michiko Flasar

Milena Michiko Flašar is de dochter van een Japanse moeder en Oostenrijkse vader. Ze studeerde literatuurwetenschap, germanistiek en romanistiek aan de Universiteit van Wenen.

Meer over Milena Michiko Flasar

Genre: Roman

Geboren: 1980

Geboorteland: Oostenrijk

Website: Milena Michiko Flasar


Overzicht

  • Boven aarde, beneden hemel - Oben Erde, unten Himmel
  • Een bijna volmaakte vriendschap - Ich nannte ihn Krawatte
  • Meneer Kato speelt familie - Herr Kato spielt Familie

gedetailleerd overzicht

OverzichtBoven aarde, beneden hemel

Meneer Ono overleed onopgemerkt. Alleen. Er zijn er velen zoals hij, steeds meer. Pas als het buiten warmer wordt, bellen de buren naar een gespecialiseerde schoonmaakploeg die dergelijke Kodokushi-gevallen 'opruimt'.

Suzu, nieuw in de ploeg, legt zich schoorvoetend neer bij dit veeleisende werk. Het vergt veel geduld, eerbied en zorg, evenals een sterke maag. Maar Suzu is een snelle leerling; ze leert mensen vlot kennen, zowel dood als levend.

De steden groeien, maar het huisaanbod wordt steeds duurder en kleiner. Tegelijkertijd nemen mensen meer afstand van elkaar en vervaagt de grens tussen desinteresse en discretie. Suzu vindt de omgang met mensen maar ingewikkeld, zelfs met de collega die net als zij een teruggetrokken single met een gebruiksaanwijzing is. Maar het gezelschap van haar goudhamster helpt tegen de eenzaamheid.

Milena Michiko Flašar slaagt erin Suzu’s verhaal op een frisse, komische manier te vertellen, met vertederende schoonmaakploegpersonages bij wie je graag verblijft. Een verrassende en klaarwakkere roman over de 'laatste dingen'.

Schrijver: Milena Michiko Flasar
Oorspronkelijke titel: Oben Erde, unten Himmel
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789464521207
Ebook: 9789464521214
Uitgever: Cossee
Een bijna volmaakte vriendschap

Er zijn meer dan drie miljoen jongeren in Japan die zich volledig hebben teruggetrokken. Ze hebben zich opgesloten in hun kamer en afgesloten van de wereld. Milena Michiko Flasar schreef een unieke, indrukwekkende roman over een fenomeen dat culturen verbindt en landsgrenzen overschrijdt.

Een jongeman verlaat zijn kamer na een isolement van twee jaar. Hij verzamelt al zijn moed, verlaat op de tast het huis van zijn ouders en gaat de straat op. Voorzichtig betreedt hij de wereld opnieuw en vindt zijn weg naar een bankje in het park, zijn toevlucht en nieuwe schuilplaats. Daar opent hij zijn ogen.

Tegenover hem zit een salaryman, een kantoormedewerker zoals er duizenden zijn; een lunchpakketje op schoot, keurig in het pak. Dagenlang kijken ze stiekem naar elkaar, voorzichtig groeten ze elkaar, en dan komt de dag waarop ze naast elkaar gaan zitten en beginnen te vertellen. Over wat er misgegaan is, over levens vol angst en falen, over teleurstellingen en schaamte. Ze worden bijna vrienden, de twee buren op hun parkbankje, tot op een dag de salaryman niet meer verschijnt met zijn liefdevol gevulde lunchtrommeltje.

Het internationale succes van Haruki Murakami heeft de universele waarden van oost en west laten zien. Milena Michiko Flaar wordt beschouwd als de vrouwelijke, jongere Murakami. Haar ontroerende verhaal overbrugt elke denkbare culturele kloof. Met haar twee parkbankvrienden, die op alle gebieden buiten de geldende norm vallen, zit zij als derde in het park en betovert ons met hun verhaal.

Schrijver: Milena Michiko Flasar
Oorspronkelijke titel: Ich nannte ihn Krawatte
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789059365315
Ebook: 9789059365322
Uitgever: Cossee
Meneer Kato speelt familie

Eindelijk tijd. Een zee van tijd. Meneer Kato zou het oude radiotoestel kunnen repareren of zijn verzameling grammofoonplaten kunnen ordenen. Maar als hij tijdens een wandeling de jonge Mie ontmoet en van haar een vreemd aanbod krijgt, ziet de wereld er ineens heel anders uit.

Als nieuwe medewerker van haar agentschap Happy Family gaat hij optreden als stand-in. De ene keer als lieve opa, een andere keer als echtgenoot die eindelijk eens luistert naar zijn vrouw, of als begripvolle baas.

Meneer Kato speelt zijn rol met volle overtuiging, steeds weer verrast door al die onvervulde wensen, verkeerde keuzes en gemiste kansen, door de jaloezie en het verdriet van zijn klanten. Hij merkt: een geslaagd leven of geluk is geen kwestie van lot of toeval, maar van hard werken.

Schrijver: Milena Michiko Flasar
Oorspronkelijke titel: Herr Kato spielt Familie
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789059368088
Ebook: 9789059368101
Uitgever: Cossee