Boekenplank:
Kies

Boeken van John Green

John Green studeerde Engels en godsdienstwetenschappen aan het Kenyon College in Ohio. Na zijn studie ging Green werken in een kinderziekenhuis. Zijn contact met zeer zieke of gewonde kinderen veranderde zijn levenspad. Green werkte als boekrecensent en maakte radioprogramma's terwijl hij schreef aan zijn debuutroman Het grote misschien. Samen met zijn jongere broer Hank, begon Green in 2007 een internetproject op YouTube waarin hij en zijn broer het hele jaar alleen communiceerden in de vorm van videoblogs. Ze vergaarden een grote schare fans en posten anno 2022 nog steeds vlogs (zie Vlogbrothers).

Meer over John Green

Genre: Young Adult

Geboren: 1977

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: John Green


Overzicht

  • 19 keer Katherine - An abundance of Katherines
  • Een weeffout in onze sterren - The fault in our stars
  • Het Grote Misschien - Looking for Alaska
  • Let it snow - Let it snow
  • Paper towns - Paper towns
  • Schildpadden tot in het oneindige - Turtles all the way down
  • Will Grayson, will grayson - Will Grayson, Will Grayson

Non-Fictie

  • Hoe is het antropoceen je tot nu toe bevallen? - The anthropocene reviewed

gedetailleerd overzicht

Overzicht19 keer Katherine

Colin is een genie. Hij kan elke willekeurige zin tot een levenswijsheid anagrammen en wacht alleen nog op zijn 'Eureka-moment', waarop voor de hele wereld duidelijk zal worden hoe uniek hij is. Maar nu even niet. Want de negentiende Katherine in zijn leven heeft hem zojuist gedumpt.

Gelukkig is daar Hassan, Libanees, moslim, fan van Judge Judy en Colins beste vriend, die hem meeneemt op een roadtrip in de Lijkwagen. De lange vakantie voor ze naar de universiteit gaan ligt voor hen, maar de reis eindigt al snel: in het onooglijke plaatsje Gutshot...

De roadtrip wordt een reis waarbij je hardop zit te lachen en tegelijkertijd diep meeleeft met Colin en Hassan. Zal Colin zijn 'Eureka-moment' - of zijn twintigste Katherine - vinden?

Schrijver: John Green
Oorspronkelijke titel: An abundance of Katherines
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789047703754
Ebook: 9789025768720
Uitgever: Lemniscaat
Een weeffout in onze sterren

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbepaalde tijd. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niemands tijdbom zijn.

De zoektocht naar de mysterieuze schrijver van hun lievelingsboek, Een vorstelijke beproeving, leidt hen naar Amsterdam. Daar neemt hun leven een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

The Fault in Our Stars - 2014
Regisseur: Josh Boone
Cast: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff, e.a.
Schrijver: John Green
Oorspronkelijke titel: The fault in our stars
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789047706601
Ebook: 9789025768713
Uitgever: Gottmer
Het Grote Misschien

Miles Halter is gefascineerd door beroemde laatste woorden. Die van de dichter Rabelais - 'Ik ga op zoek naar een Groot Misschien' - inspireren hem om zijn onbeduidende leven achter zich te laten en de wereld in te trekken, naar een kostschool in Alabama. Daar vormt hij al snel een onafscheidelijk drietal met zijn kamergenoot de Kolonel en diens beste vriendin Alaska.

Alaska is mooi, slim, supersexy en totaal verknipt. Miles weet dat hij de grens van hun prille vriendschap niet zou moeten overschrijden, maar wanneer zij hem de laatste woorden van de vrijheidsstrijder Simón Bolívar vertelt - 'Hoe kom ik ooit uit dit labyrint!' - is hij op slag verliefd. Terwijl Miles dieper haar wereld in wordt gezogen, dringt de betekenis van die Laatste Woorden langzaam tot hem door en katapulteert Alaska hem ongenadig het Grote Misschien in.

Looking for Alaska - 2019 - miniserie
Regisseur: Diversen
Cast: Charlie Plummer, Kristine Froseth, Denny Love, e.a.
Schrijver: John Green
Oorspronkelijke titel: Looking for Alaska
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789025768683
Ebook: 9789025768690
Uitgever: Gottmer
Let it snow

Jubilee baalt. Ze moet naar haar opa en oma, maar veel liever had ze kerstmis met haar vriend gevierd. Tot overmaat van ramp loopt haar trein vast in de sneeuw. Het enige lichtpuntje is Het Wafelhuis vol feestende jongeren aan de overkant.

Als Tobin hoort dat er in Het Wafelhuis een groep sexy cheerleaders is gestrand, trommelt hij zijn beste vrienden op voor een avondje stappen. Tobin is er namelijk van overtuigd dat hij daar de liefde gaat vinden, of vergist hij zich?

Addie voelt zich ellendig. Ze is vreemdgegaan en haar poging om het goed te maken met Jeb lijkt op niets uit te lopen. Door de sneeuwstorm kan ze hem maar niet bereiken. Wat ze niet weet, is dat Jeb in Het Wafelhuis is beland.

John Green, Maureen Johnson en Lauren Myracle schreven drie onweerstaanbare verhalen die aan het eind van Let it snow prachtig bij elkaar komen.

* Geschreven door John Green, Maureen Johnson en Lauren Myracle.

Let It Snow - 2019
Regisseur: Luke Snellin
Cast: Isabela Merced, Shameik Moore, Odeya Rush, e.a.
Schrijver: John Green
Oorspronkelijke titel: Let it snow
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789026141560
Ebook: 9789026139123
Uitgever: De Fontein
Paper towns

Waar is Margo Roth Spiegelman?

Negen jaar oud zijn ze, en onafscheidelijk, als Q en zijn buurmeisje Margo Roth Spiegelman in het park een dode man vinden. Daarna gaan hun levens verschillende kanten op, maar Q blijft Margo van een afstandje bewonderen.

Als Margo negen jaar later Q's slaapkamerraam binnenklimt en hem vraagt haar te assisteren bij een ingenieuze wraakactie, gaat hij met haar mee en beleven ze samen een nachtelijk avontuur om nooit te vergeten.

Als Q de volgende ochtend op school komt, is Margo verdwenen. Q ontdekt dat Margo aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontrafelen, en hij gaat naar haar op zoek. Maar wil Margo wel gevonden worden?

Paper Towns - 2015
Regisseur: Jake Schreier
Cast: Nat Wolff, Cara Delevingne, Austin Abrams, e.a.
Schrijver: John Green
Oorspronkelijke titel: Paper towns
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789047703822
Ebook: 9789025768676
Uitgever: Gottmer


Schildpadden tot in het oneindige

Al sinds haar jeugd kampt Aza Holmes met hevige angsten. Soms twijfelt ze zelfs wie er aan het roer staat in haar leven: zij of haar dwanggedachten.

Als Aza en haar beste vriendin Daisy het nieuws horen over de voortvluchtige miljardair Russell Pickett en de beloning voor de gouden tip over zijn verblijfplaats, besluiten de twee op zoek te gaan. Het leidt hen naar Picketts zoon Davis, die samen met zijn broertje Noah op het enorme landgoed van zijn vader woont, in het gezelschap van een tuatara - een zeldzaam reptiel - die op hun punt staat een fortuin te erven.

Davis maakt gevoelens in Aza los die haar kwetsbaarder maken dan ze al was. Terwijl zij steeds verder wegzinkt in de spiraal van haar gedachten, komt de waarheid over Russell Pickett langzaam aan het licht.

Schrijver: John Green
Oorspronkelijke titel: Turtles all the way down
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025768539
Ebook: 9789025768652
Uitgever: Gottmer
Will Grayson, will grayson

Op de meest onwaarschijnlijke plek van Chicago ontmoet Will Grayson... will grayson. Twee jongens met dezelfde naam, die niet meer van elkaar hadden kunnen verschillen.

De ene Will Grayson doet vooral zijn best om niet op te vallen, wat eigenlijk onmogelijk is met een beste vriend als Tiny Cooper, die enorm gay én enorm groot is, en ervan overtuigd is dat het universum om hem en zijn inner circle draait.

De andere will grayson is vooral boos. Op zijn leven, de wereld, op alles - al weet hij niet goed waarom. Vanaf het moment dat de twee Wills elkaar ontmoeten, raakt hun leven in een stroomversnelling die leidt naar een overdonderend hoogtepunt: de uitzinnige première van Tiny's magistrale musical.

* Geschreven door John Green (Will Grayson) en David Levithan (will grayson).

Schrijver: John Green
Oorspronkelijke titel: Will Grayson, Will Grayson
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789025768751
Ebook: 9789025768744
Uitgever: Gottmer

Non-FictieHoe is het antropoceen je tot nu toe bevallen?

Scherpe en humoristische observaties van een meesterverteller over onze hedendaagse tijd...

Het antropoceen is het geologisch tijdperk waarin wij leven en waarin menselijk handelen onze planeet en haar biodiversiteit heeft gevormd. In deze opmerkelijke collectie essays, gebaseerd op zijn baanbrekende podcast The Anthropocene Reviewed, beoordeelt John Green tal van facetten van onze wereld - van het qwertytoetsenbord en de uitbraak van cholera tot het Taco Bell ontbijtmenu - op een schaal van een tot vijf sterren.

Voorzien van Greens kenmerkende humor en (historisch) inzicht, is dit een uiterst vermakelijk en leerzaam boek van een meesterverteller.

Schrijver: John Green
Oorspronkelijke titel: The anthropocene reviewed
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789024595129
Ebook: 9789024595136
Uitgever: Luitingh-Sijthoff