Boekenplank:
Kies

Boeken van Johan Harstad

Johan Harstad is schrijver, toneelschrijver en grafisch ontwerper.

Meer over Johan Harstad

Genres: Roman, Young Adult

Geboren: 1979

Geboorteland: Noorwegen


Overzicht

  • Ambulance - Ambulanse
  • Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? - Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?
  • Hässelby - Hässelby
  • Heterdaad - Ferskenen
  • Max, Mischa & het Tet-offensief - Max, Mischa & Tetoffensiven

Young Adult

  • Darlah - Darlah
Young Adult

gedetailleerd overzicht

OverzichtAmbulance
Voorafgaand aan zijn succesvolle roman Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? schreef Johan Harstad Ambulance. De personages uit de elf verhalen in deze bundel lopen elkaars leven in en weer uit. Harstad schrijft over een vrouw die zichzelf voor de tv in huishoudfolie wikkelt; over een man die een waardeloze, uiterst dodelijke kopie van de originele airbag verkoopt; en over een weduwnaar die zijn vrouw zo erg mist dat hij vanuit een heteluchtballon dozen met kiekjes van hem en zijn vrouw over de rand kiepert en ze over de stad laat regenen. Terwijl zij ieder op eigen wijze het hoofd bieden aan de eenzaamheid, weerklinken in de stad sirenes van rondrijdende ambulances.

Ambulance is voor Harstad een dierbaar boek. In het nawoord schrijft hij: `Ik denk dat de meeste schrijvers ten minste één keer dezelfde ervaring hebben gehad. De ervaring dat een boek zich vanzelf leek te schrijven, dat het gewoon in hun leven binnenkwam, met gillende sirenes, en het enige wat je kon doen was je er gewoon aan vastklampen en schrijven alsof je leven ervan afhing. Voor mij was Ambulance zo'n boek.'
Schrijver: Johan Harstad
Oorspronkelijke titel: Ambulanse
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789057596056
Ebook: 9789057596155
Uitgever: Podium
Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?
Mattias is geboren in 1969, in de nacht van de eerste maanlanding. Om preciezer te zijn: op het moment dat de tweede man, Buzz Aldrin, zijn voet in het maanstof zette. Buzz Aldrin is Mattias' grote idool. Een man die belangrijk werk deed, maar door Neil Armstrongs status in de anonimiteit kan leven. Precies het onopvallende leven dat Mattias zelf voor ogen heeft.

Maar in een verdwaasd ogenblik besluit hij op het aanbod van een vriend in te gaan en mee te varen naar de Færøer-eilanden, 'het land waar geen boom groeit, het land dat op de maan lijkt'. Aan boord gaat het onherroepelijk mis: Mattias wordt wakker op een verlaten weg ergens op de Færøer, doorweekt, gewond en - om onverklaarbare redenen - met stapels bankbiljetten op zak.

Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? is een roman over onzichtbaarheid en de houdbaarheid van liefde, met het landschap van de Færøer-eilanden als surrealistisch decor. Harstad schrijft in een stijl vol scherpe observaties en onderkoelde humor.
Schrijver: Johan Harstad
Oorspronkelijke titel: Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789057592492
Ebook: 9789057596278
Uitgever: Podium
Hässelby
In een kleine flat in Hässelby, de gezichtsloze voorstad van Stockholm, woont de 42-jarige Albert Aberg in bij zijn breiende vader. Ooit beleefde Albert grootse avonturen: van een wilde interrailtour door Europa, het opkopen van partijen Star Wars poppetjes in Hongkong tot een zinderende liefdesrelatie in Parijs. Maar vanwege aanhoudende klaagtelefoontjes van zijn eenzame vader besloot hij zijn Parijse geliefde in de steek te laten en terug te keren naar het betonnen Hässelby.

Twintig monotone jaren later werkt Albert nog steeds in de plaatselijke ijzerwinkel - volgens hem 'een crèche voor mannen van middelbare leeftijd' - en leidt hij een leven zonder toevalligheden en risico's. Maar dan gaat plotseling zijn vader dood.

Albert doet lafhartige pogingen opnieuw invulling te geven aan zijn bestaan, maar wordt op onverwachte momenten gestoord door een krabbelend geluid, als van een krassende pen. Is dat gekrabbel hetzelfde geluid dat hij twintig jaar eerder hoorde - toen hij in Parijs een groepsverkrachting meemaakte en niet ingreep? En waarom brandt er ineens licht in het buurappartement dat al twintig jaar leegstaat? En hoe kan het dat er steeds meer mensen uit Hässelby spoorloos verdwijnen?

Hässelby vertelt hoe een 42-jarige man verantwoordelijk kan zijn voor het einde van de wereld. Een apocalyptische vertelling over de hedendaagse mens die toekijkt, maar geen actie onderneemt.
Schrijver: Johan Harstad
Oorspronkelijke titel: Hässelby
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789057593482
Uitgever: Podium
Heterdaad

Ter ontspanning begon Johan Harstad nog tijdens het schrijven van Max, Mischa & het Tet-offensief aan een nieuw project. Hij schiep Frode Brandeggen, een fictieve schrijver van een geflopte tweeduizend pagina’s dikke avantgardistische roman die zijn toevlucht zocht in de misdaadliteratuur.

Zowel pastiche op als hommage aan het genre bevat Heterdaad 15 microromans van de hand van Brandeggen over een gelijknamige detective die er een neusje voor heeft áltijd op de juiste plek te zijn als er een misdaad wordt gepleegd. Zonder zich in te spannen lost Heterdaad het ene na het andere mysterie op in verhalen die wars zijn van een ingewikkeld plot. Als tegengewicht hangt aan deze vederlichte vertellingen een even uitvoerig als enthousiast notenapparaat van de hand van de doorgewinterde (fictieve) Duitse annotator Bruno Aigner.

Wat ter ontspanning begon groeide in de handen van de virtuoze Harstad uit tot een buitengewoon komisch en onvergelijkbaar boek dat gegarandeerd op de lachspieren zal werken.

Schrijver: Johan Harstad
Oorspronkelijke titel: Ferskenen
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789057599361
Ebook: 9789057599378
Uitgever: Podium
Max, Mischa & het Tet-offensief
Max, Mischa & het Tet-offensief is het verhaal van toneelregisseur Max Hansen, die als puber vanuit Noorwegen naar Amerika emigreert. Hij heeft moeite om zijn jeugd in Stavanger, waar hij als kind van communistische ouders het Tet-offensief naspeelde, achter zich te laten, maar ontdekt in New York dat eigenlijk iedereen daar ontheemd is. In kunstenares Mischa, acteur Mordecai en Vietnamveteraan Owen vindt hij dierbare lotgenoten.

Max, Mischa & het Tet-offensief is een hypnotiserende vertelling die vele decennia en continenten omspant: van de oorlog in Vietnam en Apocalypse Now tot jazzmuziek, van Mark Rothko en Burning Man tot de aanslag op de Twin Towers.
Schrijver: Johan Harstad
Oorspronkelijke titel: Max, Mischa & Tetoffensiven
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789057598494
Ebook: 9789057598500
Uitgever: Podium

Young AdultDarlah
Het is 2012, ruim veertig jaar nadat de NASA voor het laatst astronauten naar de maan zond. Om publieke belangstelling en financiering te genereren voor een nieuwe expeditie, organiseert de ruimtevaartorganisatie een wereldwijde loterij: drie jongeren tussen de dertien en zeventien jaar mogen een week, 172 uur, mee naar de maan.

De gelukkige winnaars zijn Midori uit Tokio, Antoine uit Frankrijk en Mia uit Noorwegen. Terwijl deze drie zich opmaken voor de ruimtereis naar de maanbasis Darlah 2, raakt in een bejaardentehuis in Miami een oude man in paniek. In de jaren zeventig werkte hij als conciërge voor het Amerikaanse leger. Hoewel hij zich zijn eigen naam amper meer kan herinneren, weet hij dat een nieuwe expeditie het einde van alles kan betekenen. Maar het aftellen is al begonnen...
Schrijver: Johan Harstad
Oorspronkelijke titel: Darlah
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789057594366
Uitgever: Podium