Boekenplank:
Kies

Boeken van Mel Hartman

Mel Hartman studeerde klinische psychologie. Ze kreeg meteen na haar afstuderen een droombaan (letterlijk) in een slaapcentrum waar ze werkte als slaapanalist, en dat doet ze nog steeds op freelance basis. Daarnaast werkt ze bij een cultuurcentrum. Na enkele omzwervingen (o.a. in Nederland) heeft ze zich met haar gezin gevestigd in een kleine boerderij in haar geboortestad Oostende.

Meer over Mel Hartman

Genres: Fantasy / SF, Young Adult

Pseudoniem (van): Melissa Vandeputte

Geboren: 1972

Geboorteland: België


Overzicht

 • Anders

De Fantasiejagers

 1. De Fantasiejagers
 2. Droomloos
 3. Angstdroom
 4. Droombeeld

Dodenreeks

 1. Als doden dromen
 2. Als doden spreken
 3. Als doden slapen

Het Hotel

 1. Hotel op de rots
 2. Hotel in de wolken

Tunnels

 1. Heen
 2. Terug

Verhalenbundels

 • Hersenkronkels
 • Schitterende wereld
 • Spel der grenzen

E-books

 • De nationale loterij
 • Freak

Dubbel uitgegeven titels

 • Manon Maxim - zie Anders
Overzicht
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAnders
Manon Maxim is een anderssoort. Anderssoorten leven al duizenden jaren onopgemerkt onder de mensen en doen er alles aan om hun talenten verborgen te houden. Misbruikt een anderssoort zijn gaven, dan wordt Manon ingezet om daar iets aan te doen. Haar leven is daardoor een onvoorspelbare aaneenschakeling van speurwerk, passie en gevaar.

Wanneer een meedogenloze figuur uit het verre verleden opduikt om Manon en de anderssoorten van wie ze houdt het leven zuur te maken, tast ze volledig in het duister. Bijgestaan door haar schatrijke adoptievader, Jabar, en enkele vrienden gaat Manon op onderzoek uit. Hoe dieper zij graaft, hoe verder zij verstrikt raakt in een netwerk van intriges en terreur. Als Manon ten slotte beseft waar ze in terechtgekomen is, lijkt ontsnappen niet langer mogelijk.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789079552306
Uitgever: Kramat

De FantasiejagersDe Fantasiejagers
Sinds de komst van 'het Portaal' staat de wereld in rep en roer. De ontdekking van een nieuwe dimensie, Emowereld, brengt met zich mee dat de droomwereld niet langer alleen in onze slaap en in ons eigen hoofd bestaat, maar een reële wereld blijkt te zijn met echt bestaande mensen.

En niet alleen mensen bevolken die pas ontdekte dimensie, maar ook allerlei levensvormen die voordien enkel als mythische, folkloristische en niet echt bestaande wezens bekend waren. Wanneer deze wezens, ondanks een streng verbod, af en toe toch ontsnappen naar onze wereld, worden er maatregelen genomen. En zo ontstaat een geheel nieuwe veiligheidsdienst: de Fantasiejagers.

De kennismaking tussen beide werelden loopt niet van een leien dakje. Een verschrikkelijk geheim leidt tot onomkeerbare en desastreuze gevolgen. Het lijkt erop dat zelfs de Fantasiejagers een ramp niet kunnen voorkomen...
Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789075212761
Uitgever: Kramat
Droomloos
De Fantasiejagers: een groep mensen met uiteenlopende gaven die een opdracht krijgen van de regeringen van Ratiowereld en Emowereld. Ze worden ingezet bij het opsporen van niet-menselijke wezens uit de droomwereld die ónze wereld betreden...

Wat is er aan de hand in Ratiowereld? Volwassenen en kinderen gedragen zich zonder reden erg agressief en gewelddadig. Het lijkt alsof ze hun anders zo beheersbare emoties niet meer onder controle hebben.

De Fantasiejagers staan voor de moeilijke taak om uit te zoeken wat hiervan de oorzaak is. Is die te vinden bij de ratiomensen zelf? Of is er een boosaardig opzet van een emowezen in het spel? Waarom geeft Sekhmet, vroeger vereerd als Godin in Ratiowereld, een gigantisch decadent feest om deze problemen te vieren? En welke geheimen verbergt Toth voor de groep Fantasiejagers? Een verrassende ontknoping doet beide werelden op hun grondvesten schudden...
Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789075212938
Uitgever: Kramat
Angstdroom
De Fantasiejagers: een groep mensen met uiteenlopende gaven die een opdracht krijgen van de regeringen van Ratiowereld en Emowereld. Ze worden ingezet bij het opsporen van niet-menselijke wezens uit de droomwereld die ónze wereld betreden...

De droomwereld is ontzet wanneer ze geconfronteerd wordt met een nog nooit eerder voorgekomen gebeurtenis: één voor één worden er niet-menselijke bewoners op gruwelijke wijze om het leven gebracht!

De Fantasiejagers staan voor een raadsel. Wie pleegt deze verschrikkelijke moorden? Welk motief ligt eraan ten grondslag? En wat heeft Ripper, 'De Dood', ermee te maken? Wanneer de onthutsende waarheid aan het licht komt, volgt een bloedstollende race tegen de klok. Zullen de Fantasiejagers erin slagen de moordenaar te ontmaskeren en de droomwereld en haar bewoners van een zekere ondergang te redden?
Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789079552122
Uitgever: Kramat
Droombeeld
De Fantasiejagers: een groep mensen met uiteenlopende gaven die een opdracht krijgen van de regeringen van Ratiowereld en Emowereld. Ze worden ingezet bij het opsporen van niet-menselijke wezens uit de droomwereld die ónze wereld betreden...

Beide werelden lijken op hun kop gezet. In onze wereld worden er illegaal magische voorwerpen verkocht en komen de mensen meer in contact met hun gevoelens. In tegenstelling tot de droomwereld waar de bewoners zich juist afstandelijker en lustelozer gedragen. Bovendien verschijnen er overal vortexen die chaos en paniek verspreiden. En waar is de Raad?

Wanneer de problemen ook nog eens de fantasiejagers persoonlijk treffen, lijkt de toestand hopeloos.
Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789079552481
Uitgever: Kramat

DodenreeksAls doden dromen

April Charles is een prettig gestoorde, jonge meid die liever lui dan moe is. Ze werkt in een funerarium, kickt op zombieverhalen en heeft leuke vrienden. Maar niemand in haar omgeving weet dat ze niet van deze wereld komt.

Ze is half sirene en half ripper. Met haar stem kan ze de doden tot leven wekken en de levenden beïnvloeden. Die gaven gebruiken is echter niet zonder gevolgen. Haar duistere kant wil het dan overnemen en het kost haar alle moeite om deze onder controle te houden.

Wanneer ze op een dag per ongeluk een dode tot leven wekt, vertelt die haar verontrustend nieuws. Een groep menselijke psychopaten zijn van plan om haar wereld, Terr, uit te buiten en het aan de allerrijksten als exclusieve vakantiebestemming te verkopen. Op Terr kan en mag namelijk alles, er zijn bijna geen regels, en er leven vreemde, fascinerende wezens.

April weet dat ze haar rustige leventje vaarwel moet zeggen als ze Terr wil helpen redden. En dus gooit ze zich met frisse tegenzin in de strijd.

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789463967259
Ebook: 9789463967327
Uitgever: Hamley Books
Als doden spreken

Aprils leven is een rommeltje. Ze is gevlucht omdat ze haar gave niet onder controle heeft en bang is om haar vrienden te doden, en als ze de mensen van wie ze houdt niet wil verliezen, moet ze hen de waarheid over zichzelf vertellen.

Dan is er nog een journaliste, Annie Hemmings, die heeft ontdekt dat April geen mens is en dat wil ze met de hele wereld delen. Om meer bewijs te vinden, brengt Annie een vriendin van April in gevaar. April moet haar gave gebruiken om enkele moordenaars tegen te houden, maar dreigt zichzelf daardoor te verliezen.

Gelukkig krijgt ze deze keer ook hulp van enkele machtige vrienden, onder wie Sekhmet, de Godin van ziekte en verderf.

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789463967648
Ebook: 9789463967754
Uitgever: Hamley Books
Als doden slapen

April Charles is nog niet bekomen van haar vorige avontuur of er wordt haar weer om hulp gevraagd. Dit keer door niemand minder dan Hecate, een hogere elf. Hecate heeft verontrustend nieuws: van de groep miljardairs die van Terr een pretpark voor volwassenen wilde maken, is er één ontsnapt, die nog duisterdere plannen lijkt te hebben.

April heeft haar geliefden eindelijk opgebiecht dat ze geen mens is en neemt hen mee naar de droomwereld, in de hoop dat ze haar dan beter zullen gaan begrijpen. Samen met haar vrienden gaat April op onderzoek uit, terwijl ze ondertussen nog steeds vecht met haar persoonlijke demonen. Zal April haar geliefde droomwereld en haar relatie kunnen redden zonder zichzelf te verliezen?

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789464208566
Ebook: 9789464208573
Uitgever: Hamley Books

Het HotelHotel op de rots

Welkom in de magische en mysterieuze wereld Rotshotel, waar een wens uitspreken gevaarlijk kan zijn...

Hella gaat met haar broertje en ouders op vakantie, maar onderweg worden ze door een storm overvallen. Gelukkig komen ze het Rotshotel tegen, en ze besluiten om daar te overnachten. Er zijn nog meer gezinnen in het hotel gestrand. Alles lijkt normaal tot het gebouw van de grond loskomt en de lucht in schiet. En dan verdwijnen ook nog eens zomaar alle ouders.

Samen proberen de kinderen het geheim van het hotel te ontraadselen. Daardoor komen ze al gauw in allerlei gevaarlijke situaties terecht, waarbij ze hun 'angsten' onder ogen moeten zien. Wees maar niet bang. Of toch wel?

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789463967938
Ebook: 9789464208085
Uitgever: Hamley Books
Hotel in de wolken

Welkom in het magische en mysterieuze wereld Rotshotel, waar een wens uitspreken je leven kan redden...

‘Het hotel is nog niet tevreden. Het is de beurt aan het andere team. Het spel begint opnieuw.’

Hella en haar vrienden zitten nog steeds vast in het hotel dat in de lucht hangt. Ze zijn echter alles vergeten, zelfs hoe ze daar terecht zijn gekomen. Daar zorgen alle lekkernijen, die ze gretig oppeuzelen, op tafel voor. Ook het spel dat ze eerder moesten spelen om hun angsten te overwinnen en hun ouders terug te vinden, herinneren ze zich niet meer. En bovendien zijn hun ouders weer verdwenen.

Maar langzamerhand komen de herinneringen bij Hella terug en probeert ze de andere kinderen te overtuigen om te stoppen met het eten van al het lekkers. Wanneer ze op zoek gaan naar hun ouders, probeert het hotel hen op allerlei manieren te dwarsbomen. Kunnen de kinderen aan de duistere verleidingen van het hotel weerstaan? Lukt het hen om het hotel te verslaan en om hun ouders te vinden?

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789464510225
Ebook: 9789464510232
Uitgever: Hamley Books

TunnelsHeen

Wat als je wereld anders is dan je altijd dacht?

De zestienjarige George Borg leidt een eenvoudig leven, tot dat compleet overhoop gegooid wordt. De wereld is niet zoals iedereen denkt. Niet alle mensen zijn menselijk, en zij is allesbehalve doorsnee. Ze voelt immers Tunnels aan, een doorgang tussen werelden.

Omwille van haar talent wordt ze naar De Ark gebracht, een bijzonder opleiding- en opvangcentrum voor wezens. Daar gaat een fascinerende wereld voor haar open, maar ontdekt ze ook steeds meer gevaren. En is iedereen wel zo blij met haar gave?

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789464510850
Uitgever: Hamley Books
Terug

Alsof haar leven al niet genoeg overhoop gegooid werd toen George Borg ontdekte dat ze Tunnels kan zien, en bovendien als enige Matroos door die Tunnels naar andere werelden kan gaan. Nee, ze krijgt nog een paar verrassingen voor de kiezen.

Zoals de terugkeer van haar moeder, die haar als baby bij een weeshuis achterliet. En dan wordt ze ook nog eens ontboden bij de Schoonmaker, dé grote baas van alle Arken waar Matrozen opgeleid worden en buitenaardsen opgevangen worden. Slechts een handvol mensen weet wie de Schoonmaker is of waar hij zich bevindt; hij wordt door mysterie omhuld.

Zal George ooit terugkeren naar de Ark die ze als haar thuis is gaan zien? Zal haar moeder eindelijk al Georges vragen beantwoorden?

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789464208825
Ebook: 9789464208924
Uitgever: Hamley Books

VerhalenbundelsHersenkronkels

Met ontbloot bovenlichaam liep ik nietsvermoedend het pashokje uit. Daar stond ik dan, in Full Monty...

In Hersenkronkels geeft Mel Hartman de lezer een kijkje in haar (droom)wereld vol met niet alledaagse situaties en overdenkingen. Zo stapt zij, zonder het door te hebben, met ontbloot bovenlijf uit een pashokje, heeft zij regelmatig seks met andere mannen in haar dromen, weet zij alles over seksplekken die vermeden dienen te worden en wordt al snel duidelijk dat zij geen voorstander is van het dragen van een bh.

Ook heeft zij een eigen theorie bedacht: de Ballon theorie. Tevens bespreekt zij bestaande theorieën en geeft haar visie hierover.

Hersenkronkels is een bundel vol columns van een auteur die normaal in het fantastische genre schrijft, maar speciaal voor dit boek de lezer kennis laat maken met haar leven vol hilarische gebeurtenissen.

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2012
Ebook: 9789491501050
Uitgever: Erya
Schitterende wereld

De verhalenbundel Schitterende wereld is een ode aan alle wetenschappers die in hun zoektocht naar de waarheid het onverwachte en soms ongelooflijke niet uit de weg gaan. Mel Hartman neemt de lezer mee op een avontuur langs de uiterste randen van die theorieën - en vaak net iets eroverheen. Maar waar ligt die grens dan echt?

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789491074240
Uitgever: Parelz
Spel der grenzen

Iedereen loopt dagelijks tegen grenzen op zonder dat wij ons hiervan bewust zijn. Het spreekt tenslotte voor zich dat we niet onsterfelijk zijn, dat we onder water geen adem kunnen halen en niet terug kunnen in de tijd. Mel Hartman zoekt deze grenzen op in haar verhalen en speelt er vervolgens mee: wat gebeurt er als die grens niet bestaat of elders ligt?

Mensen hebben heel veel over voor rijkdom en geluk. Maar als er een spel bestaat waarbij het werkelijk alles of niets is, doe je dan mee? En wat gebeurt er met een man die alles, maar dan ook alles kan door gaven van anderen af te nemen? Stel dat we in staat zijn dromen op basis van hersengolven te beschrijven: wat zouden we daarmee gaan doen? Hoe ziet tijdreizen eruit als dat alleen maar mentaal en niet fysiek mogelijk is? En hoe zou je reageren als je, net als de jonge Manon Maxim, ontdekt dat je `anders bent?

Zo speelt Mel Hartman haar Spel der grenzen en laat ze met ieder verhaal weer zien dat niets hoeft te zijn wat het lijkt.

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789491074035
Uitgever: Parelz

E-booksDe nationale loterij

Jan Hanssens leidt een leven van, zoals hij het zelf noemt, `een aaneenschakeling van pech en problemen`. Geluk, vond hij, was niet iets dat je afdwong maar dat je toeviel - of niet. Hem viel het niet toe. Nooit. Niet in zijn jeugd, niet op school, en niet in zijn huwelijk.

Toch lijkt er hoop te gloren. De Nationale Loterij. Hij aarzelt sterk, want hij weet, door de wekelijkse uitzending op televisie, wat verlies inhoudt. Tegelijk ziet hij de miljoenen die hij kan winnen. En niet alleen hij ziet die miljoenen; ook zijn vrouw.

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2014
Ebook: 9789491074417
Uitgever: Parelz
Freak

Manon is veertien en weet nog niet zo lang dat ze anders is dan haar klasgenoten. Ze moet de grenzen van haar gave nog ontdekken en hiermee leren om te gaan. Na schooltijd moet ze elke dag hard trainen met Jabar en daar baalt ze van. Het maakt haar niet alleen lichamelijk moe, ze is ook moe van het anders zijn.

Maar op een dag gaat het mis en laat ze tijdens een lesuur per ongeluk haar gave in de klas zien en ziet iedereen hoe anders ze is. Dat ze een freak is. Deze gebeurtenis verandert de verhoudingen in de klas volkomen en zorgt voor haar eerste ontmoeting met Noël Borgax.

Schrijver: Mel Hartman
Eerste uitgave: 2014
Ebook: 9789491074493
Uitgever: Parelz

Dubbel uitgegeven titels

Manon Maxim

Zie voor de beschrijving van dit boek: Anders.

Schrijver: Mel Hartman
Oorspronkelijke titel: zie Anders
Eerste uitgave: 2010
Ebook: 9789463967402
Uitgever: Hamley Books