Boekenplank:
Kies

Boeken van Natalie Haynes

Natalie Haynes studeerde klassieke talen in Cambridge. Ze maakte internationaal furore als cabaretier, onder meer op het beroemde Fringe-festival in Edinburgh. Haynes maakt regelmatig deel uit van jury's van literaire prijzen, zoals bij de Man Booker Prize 2013.

Meer over Natalie Haynes

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Non-Fictie, Roman

Geboren: 1974

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Natalie Haynes


Overzicht

  • Amberwoede - The amber fury
  • De blik van Medusa - Stone blind

Non-Fictie

  • De kruik van Pandora - Pandora's jar

gedetailleerd overzicht

OverzichtAmberwoede

Nadat Alex Morris haar verloofde onder gruwelijke omstandigheden verliest, verhuist ze verdoofd van Londen naar Edinburgh om te breken met het verleden. Ze accepteert een baan op een speciale school voor onhandelbare leerlingen. Het zijn lastige jongeren en Alex is een onervaren docente, bang voor waar ze aan begonnen is.

Er is één klas, een groep van vijf tieners, die bijzonder intimiderend is. Maar met hulp van de Griekse tragedies die ze onderwijst, weet Alex tot haar eigen verbazing een band met hen op te bouwen.

Als ze ziet hoe geboeid haar leerlingen zijn door de verhalen over het gruwelijke noodlot en de wrede wraakacties, vreest ze dat haar lessen hun te veel aan het hart gaan. Alex beseft dat zich voor haar ogen een geheel nieuwe tragedie begint af te spelen - en wel een die zo afschuwwekkend is dat er zelfs geen Griekse tragedie over bekend is.

Schrijver: Natalie Haynes
Oorspronkelijke titel: The amber fury
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044625530
Ebook: 9789044625547
Uitgever: Prometheus
De blik van Medusa

Medusa is de enige sterfelijke dochter in een familie van Gorgonen. Terwijl ze opgroeit met haar twee zussen beseft ze al snel dat zij de enige van het gezin is die ouder wordt, verandering ondergaat en kwetsbaar is.

Wanneer de god en heerser van de zee, Poseidon, in Athenes heilige tempel een onvergeeflijke misdaad begaat, neemt de godin wraak op een onschuldige: Medusa. Haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Verbijsterd ziet ze dat haar prachtige krullen vervangen zijn door slangen en merkt ze dat haar blik elk levend wezen in steen verandert. Medusa kan nooit meer naar haar geliefden kijken zonder ze te doden. Ze is gedoemd tot een leven in het halfduister, totdat Perseus aan zijn queeste begint om het hoofd van een van de Gorgonen te pakken te krijgen.

De blik van Medusa is het door vele stemmen vertelde verhaal over een jonge vrouw die een monster werd. En over de vraag of ze ooit wel echt een monster is geweest.

Schrijver: Natalie Haynes
Oorspronkelijke titel: Stone blind
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789029097550
Ebook: 9789402321067
Uitgever: Meulenhoff

Non-FictieDe kruik van Pandora

Veel hedendaagse romans, toneelstukken en films halen hun inspiratie uit de epische poëzie en Griekse tragedies die bijna drieduizend jaar geleden voor het eerst werden verteld. In het werk van Homerus, in bijvoorbeeld de verhalen over de Trojaanse Oorlog en Jason en de Argonauten, gaat het om mannelijke helden. Vrouwen komen er meestal bekaaid vanaf. En als ze wel het onderwerp van gesprek zijn, worden ze vaak afgeschilderd als monsterlijk, wraakzuchtig of gewoon kwaadaardig. Neem Pandora, iedereen kent haar als de eerste vrouw die alle chaos en ellende in de wereld heeft losgelaten, maar in het oorspronkelijke verhaal van Hesiodus handelde zij helemaal niet uit kwade wil. Zelfs de verhalen over Medea en Phaedra zijn genuanceerder dan hervertellingen ons laten geloven.

In De kruik van Pandora herstelt Natalie Haynes het evenwicht. Als startpunt neemt ze Pandora en haar kruik (die doos kwam later pas), en in nog negen verhalen zijn, na millennia van verhalen over goden en mannen, nu eindelijk eens de stemmen te horen van Hera, Artemis, Penelope en vele andere vrouwen.

Schrijver: Natalie Haynes
Oorspronkelijke titel: Pandora's jar
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789029095402
Ebook: 9789402318791
Uitgever: Meulenhoff