Boekenplank:
Kies
  • Home
  • H
  • Edgar Hilsenrath

Boeken van Edgar Hilsenrath


Overzicht

  • De belevenissen van Ruben Jablonski - Die Abenteur des Ruben Jablonski
  • De nazi en de kapper - Der Nazi und der Friseur
  • De thuiskomst van Jossel Wasserman - Jossel Wassermanns Heimkehr
  • Fuck Amerika: Bronsky's bekentenis - Fuck America: Bronskys Geständnis
  • Het sprookje van de laatste gedachte - Das Märchen vom letzten Gedanken
  • Nacht - Nacht

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe belevenissen van Ruben Jablonski
Wanneer de achttienjarige Ruben Jablonski in 1944 door de Russen wordt bevrijd uit het getto, gaat hij op zoek naar een nieuw thuis. Er volgt een avontuurlijke zoektocht, die hem dwars door de door oorlog verwoeste Balkan voert, op weg naar Palestina. Eenmaal daar verdient hij zijn geld met werk in een kibboets en later in de grote stad: als bordenwasser, bouwvakker en ziekendrager. Al die tijd werkt hij aan zijn roman over het leven in het getto, maar het wil maar niet vlotten. Misschien komt dat ook door de vele meisjes die hem het hoofd op hol brengen. En passant is Jablonski getuige van het ontstaan van de staat Israël en de toenemende politieke spanningen.
Schrijver: Edgar Hilsenrath
Oorspronkelijke titel: Die Abenteur des Ruben Jablonski
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789041426123
Uitgever: Ambo | Anthos
De nazi en de kapper
'Ik ben Max Schulz, de buitenechtelijke, maar zuiver arische zoon van Minna Schulz.' Zo opent Hilsenraths beroemde roman over de ss'er en massamoordenaar Max Schulz. Zeer humoristisch en in een soepele stijl beschrijft Hilsenrath hoe Schulz, zoon van een arische straatmadelief, opgroeit met zijn joodse schoolvriend Itzig Finkelstein en bij diens vader het kappersvak leert. In 1933 wordt Max lid van de sa en later de ss. Tijdens de oorlogsjaren is hij in het vernietigingskamp Laubwalde verantwoordelijk voor de dood van ontelbare mensen. Na de oorlog neemt Schulz de identiteit van een van zijn slachtoffers aan: zijn vroegere vriend Itzig Finkelstein. Hij duikt onder in Israël, trouwt en neemt in Tel Aviv een kapperssalon over. Max wordt een gerespecteerd burger, maar zijn geweten begint te spreken.
Schrijver: Edgar Hilsenrath
Oorspronkelijke titel: Der Nazi und der Friseur
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 978-90-414-1236-2
Uitgever: Ambo | Anthos
De thuiskomst van Jossel Wasserman
In de nazomer van 1939 vertelt Jossel Wassermann bij het opmaken van zijn testament over de wereld waar hij vandaan komt: de kleine sjtetl aan de rivier de Pruth, aan de oostgrens van de oude Donaumonarchie. Het is een wereld die alleen uit verhalen schijnt te bestaan, verhalen waar geen eind aan lijkt te komen, maar waarvan de gruwelijke afloop toch al vaststaat. Zo vormt deze roman een aaneenschakeling van geruchten, anekdotes en wetenswaardigheden uit het leven van de bewoners van een kleine gemeenschap: over waterdrager Jankl en zijn heimelijke liefde voor Rifke, de oude vogelverschrikker en de beroemde geschiedenis van de joodse pekelharing en de Oostenrijkse keizer. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De terugkeer van Jossel Wassermann.
Schrijver: Edgar Hilsenrath
Oorspronkelijke titel: Jossel Wassermanns Heimkehr
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 978-90-414-1435-9
Uitgever: Ambo | Anthos
Fuck Amerika: Bronsky's bekentenis
In de emigrantencafetaria op de hoek van Broadway en 86th Street in New York zit de Duitse jood Jakob Bronsky elke nacht aan zijn autobiografische roman De rukker te schrijven. Hij houdt zich in leven met baantjes als hulpkelner en bordenwasser, zijn dagelijks bestaan wordt beheerst door de eeuwige strijd om een warme maaltijd, een slaapplaats, een buskaartje. Zijn bekentenis, die begint met het motto 'Fuck Amerika', is een boosaardige satire op de valse beloften van een leugenachtige maatschappij en een wrange samenvatting van het Joodse lot. Kernachtig en geestig, maar ook met rauwheid schildert Hilsenrath de strijd van zijn autobiografisch getinte held om in het land van de onbegrensde mogelijkheden te overleven.
Schrijver: Edgar Hilsenrath
Oorspronkelijke titel: Fuck America: Bronskys Geständnis
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789041414908
Uitgever: Ambo | Anthos
Het sprookje van de laatste gedachte
De laatste gedachte van een mens, zo gaat het sprookje, staat buiten de tijd. Op de poort van de Anatolische stad Bakir beleeft Thovma Khatisian nog één keer de lijdensweg van het Armeense volk, gespiegeld in zijn eigen familiegeschiedenis. Geleid door de meddah, de sprookjesverteller, volgt Thovma als laatste telg uit een oud geslacht de levensweg van zijn vader, die hem voert van een idyllisch bergdorpje naar de folterkamers van de Turkse machthebbers. Terwijl hij zijn laatste adem uitblaast is hij getuige van de schrikwekkende pogrom, waarmee de Turkse regering in 1915 beoogde het 'Armeense probleem' op te lossen. Het sprookje van de laatste gedachte vertelt over de gruwelen die het Armeense volk zijn aangedaan, maar is tegelijkertijd een wonderlijke verzameling verhalen en sagen vol humor, geloof en hoop uit de rijke geschiedenis van de Armeniërs. Dankzij Hilsenraths laconieke toon en enorme vertelkracht is Het sprookje van de laatste gedachte niet alleen een wreed verhaal over een van de meest beschamende episodes uit de moderne geschiedenis, maar ook een verhaal over liefde, wonderen en geloof.
Schrijver: Edgar Hilsenrath
Oorspronkelijke titel: Das Märchen vom letzten Gedanken
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 978-90-414-1489-2
Uitgever: Ambo | Anthos


Nacht
In 1941 krijgt Roemenië van bevriende natie Duitsland een deel van de Oekraïne. Het fascistische regime in Boekarest deporteert de Roemeense Joden naar dat gebied. Niet om daar middels massamoord van ze af te komen, maar om ze langzaam in een getto te laten creperen. Daartoe worden ze afgesneden van voedsel en andere levensbehoeften. Een door de regering opgerichte Joodse politie houdt toezicht en zorgt ervoor dat de allerzwaksten worden opgepakt en verwijderd. Deze in zichzelf besloten, op overleven gerichte wereld is de achtergrond van Nacht. De twee hoofdpersonages zijn Ranek, een gedeporteerde Jood die probeert te overleven, en het getto, waar aparte wetten gelden. In het getto worden door de bewoners steeds meer grenzen overschreden. Niets menselijks blijkt hier vreemd. In de wereld van de doden leggen moraal en mededogen het af tegen zelfbehoud.
Schrijver: Edgar Hilsenrath
Oorspronkelijke titel: Nacht
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 978-90-74328-94-4
Uitgever: IJzer