Boekenplank:
Kies
 • Home
 • H
 • Marianne en Theo Hoogstraaten

Boeken van Marianne en Theo Hoogstraaten

Marianne en Theo Hoogstraaten zijn zowel een echtpaar als een schrijversduo. In de jaren tachtig schreef Theo Hoogstraaten zijn eerste jeugdboek. De rol van Marianne als kritische lezer groeide uit tot die van co-auteur. Na samen meerdere jeugdboeken te hebben geschreven, verscheen in 2005 hun eerste thriller.

Meer over Marianne en Theo Hoogstraaten

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboorteland: Nederland


Overzicht

 • Amalia's erfenis
 • Dans om de troon
 • De schaduwkoningin
 • Een middag aan zee
 • Evenbeeld
 • Kinderspel
 • Kruisgang
 • Lokvrouw
 • Machteloos
 • Schijnwereld
 • Wat niemand weten mocht

De brieven van Michelangelo

 1. Bloedlink
 2. De verleidsters
 3. Zondeval

Eleonore van Aquitanië

 1. Lust en schande
 2. Wanhoop en liefde

Jeugdboeken

 • (ff) Out!
 • Spion op de toren
 • Webcam girls
 • Young stars

Dubbel uitgegeven titels

 • Dochters van het duister - Zondeval, De verleidsters
 • Verdrongen verleden - zie Kruisgang
De brieven van Michelangelo

gedetailleerd overzicht

OverzichtAmalia's erfenis

De zeventienjarige Amalia van Solms vlucht samen met koningin Elisabeth van Bohemen naar ’s-Gravenhage. In korte tijd weet ze zich op te werken van hofdame tot vertrouwelinge van de koningin.

Dat wordt ook opgemerkt door prins Frederik Hendrik van Oranje-Nassau, die als een blok valt voor de mooie Amalia. Maar zij geeft zich niet snel gewonnen en gaat tot het uiterste om haar nageslacht een glorieuze toekomst te bezorgen.

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789461093653
Ebook: 9789461093806
Uitgever: De Crime Compagnie
Dans om de troon

Een onverwachte ontmoeting heeft ingrijpende gevolgen. Kan Isa haar eigen toekomst nog bepalen?

Normandië 1064. Isa heeft haar ouders nooit gekend. Ze is opgevoed door haar grootouders op een afgelegen burcht. Als haar opa overlijdt, wordt ze naar het hof van hertog Willem van Normandië gestuurd, met een bewijs van haar afkomst. Wie is ze werkelijk?

Al snel ontdekt Isa dat ze een bedreiging vormt voor iedereen die op de Engelse troon aast. Koning Edward heeft nog maar kort te leven en hij heeft geen opvolger. Dan begint de dans om zijn troon...

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789461094056
Uitgever: De Crime Compagnie
De schaduwkoningin

Twee moeders vechten voor hun kinderen. Kunnen zij de toekomst van het koninkrijk veranderen?

Het gerucht gaat dat in de stallen van het paleis van Winchester een baby te vondeling is gelegd. Isa weet wie de ouders van het meisje zijn en moet dit levensgevaarlijke geheim koste wat kost bewaren. Ze laat het meisje, Elvina, samen met haar eigen zoontje Arthur opgroeien in een afgelegen burcht.

Als ze ouder worden gaan Elvina en Arthur regelmatig paardrijden in de omgeving. Tot ze op een dag niet thuiskomen...

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789461095152
Ebook: 9789461095022
Uitgever: De Crime Compagnie
Een middag aan zee
Veertien jaar geleden verdween Magda's dochtertje Angela op een overvol strand. Haar verdwijning is nooit opgelost en Magda heeft nog altijd grote moeite om het verleden af te sluiten. Wanneer Magda op een dag haar mail checkt, leest ze een even mysterieus als schokkend bericht van een 'vriend' die meer weet van de verdwijning. Hij zegt haar dat ze het verleden moet vergeten omdat de waarheid te verschrikkelijk zou zijn...

De politie beschouwt het bericht als nieuw bewijs, en besluit de zaak te heropenen. Nieuwe mails en aanvullende getuigenverklaringen rakelen het verleden op, en Magda raakt steeds meer geobsedeerd door de vermissing van haar dochter. Ze vindt het onverteerbaar dat iemand meer weet dan zij en wil hoe dan ook weten wát er precies gebeurd is.

Wanneer ook haar familie aandringt om het verleden te laten rusten, spoken steeds meer vragen door Magda's hoofd. Wie is de mysterieuze mailer? Wat wil hij verborgen houden? En weet haar familie er misschien meer vanaf?
Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789026122453
Ebook: 9789461090836
Uitgever: De Fontein
Evenbeeld

1628
Een jonge vrouw scheept zich in op een VOC-schip. Ze is zwanger geraakt van een Amsterdamse koopman bij wie ze werkte als dienstmeid en wil in Nederlands-Indië een nieuw leven beginnen. Tijdens een zware storm bevalt ze van een zoon. Niet veel later strandt de Batavia op een koraalrif, waarna meer dan 200 opvarenden op kleine eilandjes moeten zien te overleven. Er volgen maanden van honger, dorst en afschuwelijke moordpartijen. Zal de jonge moeder tijdig worden gered?

2013
Als de oom van Marrit onverwachts overlijdt, erft ze zijn pand aan de Keizersgracht en ongekend veel geld. Het testament bevat echter een aantal dwingende voorwaarden, die ze niet meteen begrijpt. Als ze op onderzoek uitgaat, ontdekt ze dat haar oom er is ingeluisd door een criminele organisatie. Al snel blijkt dat deze organisatie het ook heeft voorzien op Marrit.

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789461091147
Uitgever: De Crime Compagnie


Kinderspel

Sylvia combineert haar drukke baan als tandarts met de zorg voor haar vijfjarige dochter. Na haar scheiding heeft ze haar leven net weer op de rails als er in Nederland een reeks aanslagen wordt gepleegd. Mensen worden angstig. Sylvia gelooft dat zulke dingen zich ver van haar bed afspelen. Totdat haar leven van de ene op de andere dag op zijn kop wordt gezet en zij de spil wordt in het gruwelijke spel van een niets en niemand ontziende terrorist.

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789461090621
Uitgever: De Crime Compagnie
Kruisgang
Tien jaar na dato leidt een schoolexcursie alsnog tot een verschrikkelijk drama...

Op een dag ontvangt Iris een dreigbrief. 'IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid. Nog dertien dagen,' staat er, naast een afschuwelijk knipsel met een verwijzing naar een persoonlijk geheim. Niet lang daarna komt een oude schoolvriend gruwelijk om het leven.

Verdrongen herinneringen komen bovendrijven en beginnen te knagen aan Iris' geweten. De schoolexcursie naar Florence, brutale weddenschappen, en klasgenoot Sam, een zachtaardige, maar lelijke jongen die voortdurend het onderwerp was van steeds verdergaande pesterijen. Een halfjaar voor het eindexamen pleegde hij zelfmoord.

Wanneer ook Joyce, een schoolvriendin van Iris, een knipselbrief met bedreigingen krijgt, vraagt Iris zich vertwijfeld af of Sam misschien toch niet dood is en nu wraak komt nemen. Maar hoe kon hij weten van haar schaamtevolle geheim?
Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789026122651
Ebook: 9789026124501
Uitgever: De Fontein
Lokvrouw
Heeft hij haar te makkelijk zijn vertrouwen geschonken?

Omdat de Amsterdamse boekhandelaar Daniel wordt getroffen door een ernstige oogziekte adverteert hij voor een personal assistant, die niet alleen zijn huishouden kan runnen, maar hem ook kan vergezellen op de reizen die hij nog wil maken voordat hij helemaal blind wordt.

Een jonge Kroatische vrouw reageert op nogal opvallende wijze. Daniel is onder de indruk en neemt haar in dienst op basis van slechts één referentie. Ze overtuigt hem ervan dat varen met een cruiseschip voor hem de ideale manier van reizen is. Hij besluit met haar een cruise te maken op de Middellandse Zee. Al snel verandert deze reis in een nachtmerrie. Heeft hij Kristina niet te gemakkelijk zijn vertrouwen geschonken?

Lokvrouw is deels gebaseerd op het ware verhaal van een Kroatische vrouw wier familie zwaar heeft geleden onder de oorlog in 1991. Haar donkere verleden en haar wraakzucht vormen, samen met Daniels hulpeloosheid, de ingrediënten voor een huiveringwekkende thriller.
Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789461091413
Ebook: 9789460926556
Uitgever: De Crime Compagnie
Machteloos
Een moeder van twee jonge kinderen. Een doodgewoon benzinestation. Een dag die begint als alle andere...

Onderweg naar een klant stopt artsenbezoeker Tosca nog even bij een benzinestation. Als ze weer verder wil rijden stapt er een wildvreemde man bij haar in de auto die een pistool op haar richt. Tosca's dag, die zo normaal begon, verandert in een ongenadige nachtmerrie.

Een paar dagen na haar ontvoering wordt Tosca door de politie opgepakt voor een moordaanslag en wordt ze aangezien voor een gewelddadige activiste die geen middel schuwt om haar gelijk te krijgen. Wat is er met haar gebeurd in de dagen daarvoor?

Terwijl de politie Tosca's motieven probeert te achterhalen, komen ze op het spoor van een desperaat persoon die tot alles in staat is om zijn verhaal wereldkundig te maken.
Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022552582
Ebook: 9789461090744
Uitgever: Boekerij
Schijnwereld
Wanneer journaliste Francesca 's nachts na een trouwfeest naar huis rijdt, wordt de weg geblokkeerd door een groep jongeren die ambulancepersoneel bedreigt. Francesca ziet er een artikel in en stapt uit om beter te kunnen zien wat er gebeurt. Haar oog valt op een Dvd die op de grond tussen de struiken is beland.

Voor ze de Dvd de volgende dag aan de politie geeft, bekijkt ze de inhoud: portretfoto's van kinderen en bestanden die zijn beveiligd met een toegangscode die ze niet kan kraken. De dag daarop ontvangt ze een anonieme dreigbrief met de tekst: Dvd vernietigen, geen verder onderzoek.

Ondanks de bedreiging probeert Francesca achter de identiteit van de kinderen te komen. Ze weet twee meisjes te vinden, vriendinnen van wie er één weer verdwenen blijkt te zijn. Voor ze het beseft, belandt Francesca in een wespennest van maffiosi en handelaren in kinderporno met vertakkingen tot in de hogere regionen van politie en justitie.
Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022558799
Ebook: 9789460924200
Uitgever: Boekerij


Wat niemand weten mocht

Engeland, 1013. Een plunderend Vikingleger loopt het land onder de voet. Samen met de koninklijke familie vlucht Dagna, een jonge edelvrouw, naar Normandië. Daar zal ze echter nooit aankomen. Jaren later spoelt ze aan op een zandstrand. Waar was ze? Wat is er met haar gebeurd?

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789461093059
Ebook: 9789461093196
Uitgever: De Crime Compagnie

De brieven van MichelangeloBloedlink

Italië 2015
Julia en haar vriendin Vicky, die als backpackers door Italië trekken, verdwijnen in de onherbergzame Abruzzen.

Frankrijk 1206
Een groep kruisvaarders keert terug van de vierde kruistocht. Een van hen heeft daar de zweetdoek van Veronica met daarop de beeltenis van Christus gevonden. Hij neemt het doek mee voor zijn vrouw, maar helaas brengt het geschenk haar weinig geluk. Ze moet vluchten en haar man en kind achterlaten.

Bestaat er een mysterieus verband tussen deze twee gebeurtenissen?

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789461091574
Ebook: 9789461091956
Uitgever: De Crime Compagnie
De verleidsters

2015
Er zijn twee brieven van Michelangelo verdwenen uit het Geheime Vaticaanse Archief. Korte tijd later wordt de beheerder van het Geheime Archief op gruwelijke wijze vermoord. Emilia raakt op een bizarre manier bij de zaak betrokken en wordt gegijzeld. Gaat ze het overleven?

1509
Mira wordt in nachtelijk Rome gesnapt tijdens het rollen van een beurs. In paniek slaat ze op de vlucht. In het atelier van Michelangelo vindt ze een schuilplaats. Waarom moet Mira per se van Michelangelo in het Vaticaan een paar schilderingen bekijken? En wat heeft dit te maken met de beruchte Borgia-paus Alexander VI?

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789461091819
Ebook: 9789461092168
Uitgever: De Crime Compagnie
Zondeval

Emilia heeft de verloren gewaande brieven van Michelangelo in haar bezit. De informatie in deze brieven is explosief en maakt dat meerdere mensen motieven hebben om deze brieven in handen te willen krijgen. Al snel beseft Emilia dat de jacht op haar is geopend.

Florence 1526
Mirabella heeft Angelina en Michael, haar twee kinderen, allebei iets nagelaten waarmee ze hun een zorgeloze toekomst dacht te bezorgen. Niet lang na haar dood reizen de twee samen naar Rome om Michaels vader te zoeken. Daar blijken de laatste geschenken van hun moeder kostbaarder dan ze vermoedden, en gevaarlijk, want ze zijn hun leven niet zeker meer.

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789461092373
Ebook: 9789461092724
Uitgever: De Crime Compagnie

Eleonore van AquitaniëLust en schande

De verboden liefde van Eleonore van Aquitanië...

Als Eleonore van Aquitanië in onze tijd had geleefd, zou ze continu voer voor de roddelpers zijn geweest. Ze zou koningshuizen te schande hebben gemaakt.

Maar voor veel vrouwen zou ze ook een icoon zijn, een voorbeeld van moed en doortastendheid, een vrouw die bleef vechten, die zich niet de mond liet snoeren door haar bekrompen omgeving en volhield tot ze had gekregen waarop ze recht meende te hebben. Geen middel werd daarbij geschuwd, ze ging zelfs mee op kruistocht om haar eigen leger aan te voeren.

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789461096012
Ebook: 9789461095756
Uitgever: De Crime Compagnie
Wanhoop en liefde

Eleonore vecht voor haar vrijheid. Een nieuwe liefde maakt haar strijdvaardiger dan ooit...

Koning Louis heeft Eleonore ontvoerd uit het paleis van haar minnaar. Ze is nog steeds koningin van Frankrijk, maar ook zijn gevangene. Dan doet ze een schokkende ontdekking, die haar voor een onmogelijke keuze plaatst.

Ze wil scheiden van Louis, maar die weigert. Tot uit onverwachte hoek een bizar voorstel komt waardoor hun huwelijk toch kan worden beëindigd. Louis stemt ermee in, maar wil Eleonore zich zo laten vernederen?

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789461098214
Ebook: 9789461098191
Uitgever: De Crime Compagnie

Jeugdboeken(ff) Out!

Drie jongens
Drie meisjes
Een feest
Een ruzie
Eén auto...

Zaterdagmiddag, ca. 15.00 uur
Roxanne en Lianne shoppen in de stad een supersexy outfit bij elkaar voor het feest vanavond. Joël probeert Frank over te halen hem te helpen met zijn ghb-handeltje. Hij wil wel weer eens scoren bij de meiden. Kimberley verheugt zich op een avondje stappen met Brice, die door de week geen tijd voor haar heeft omdat hij bij AZ in het eerste elftal meetraint.

Zondagmorgen, ca. 03.00 uur
Joke Frederiks wordt 's nachts opgeroepen. Ze loopt alweer bijna een half jaar mee bij de recherche en heeft aan een aantal heftige zaken meegewerkt. Omdat de slachtoffers nauwelijks jonger zijn dan zijzelf, voelt deze zaak heftiger dan alles wat ze tot nu toe heeft meegemaakt. Samen met rechercheur Tom Speelman moet zij uitzoeken wat er die nacht is gebeurd: was het wel een ongeluk? Of is er sprake van een misdrijf?

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789025111700
Uitgever: Holland
Spion op de toren
September 1574, de Tachtigjarige Oorlog is aan de gang. Het dorp Zoetermeer is bezet door de Spanjaarden, maar de geuzen, op weg naar Leiden, komen steeds dichterbij.

Gielis heeft zich aangesloten bij de geuzen. Vanwege zijn stadse uiterlijk wordt hij door admiraal Boisot als spion naar Zoetermeer gestuurd. Daar moet hij kijken hoe de geuzenvloot het snelst kan oprukken naar Leiden, om de stad te ontzetten. Op de kerktoren ontmoet hij Duyfke, die hem informatie geeft en hem helpt te ontsnappen aan de Spanjaarden, hoewel zij katholiek is en hij de Nieuwe Leer aanhangt.

Eenmaal terug op de vloot, blijkt zijn informatie zeer waardevol. Terwijl de geuzen door de Spaanse linies bij Zoetermeer weten te breken, kan Gielis de mooie Duyfke maar niet uit zijn hoofd zetten.
Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789062495399
Uitgever: Sjaloom
Webcam girls
Na een zuipwedstrijd tussen jongens en meisjes in hun indrinkkeet is Cindy zo dronken en stoned, dat ze er in haar eentje haar roes blijft uitslapen. Kort daarna brandt de keet af. Haar vriendinnen zijn radeloos. Wat is er met Cindy gebeurd?

Rechercheur Tom Speelman en zijn nieuwe partner, rechercheur in opleiding Joke Frederiks, worden op de zaak gezet. Al gauw blijkt dat de vriendinnen via MSN contact hadden met Romeo the Great, een man die op jonge meiden valt. Wat is zijn rol in deze heftige en mysterieuze zaak? En schoolgenoot Ronaldo, spreekt hij wel helemaal de waarheid?
Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789025111694
Ebook: 9789025112110
Uitgever: Holland
Young stars

Daisy vindt het helemaal te gek dat ze door is naar de volgende ronde van het succesvolle tv-programma YoungStars! Het is net een droom: ze is op slag een celebrity, ze krijgt zangles van haar grote idool Lois en de glitter en glamour straalt haar tegemoet. De support van familie en klasgenoten die massaal op haar stemmen geeft haar een geweldige kick.

Toch ziet ze ook wel de minder leuke kanten: zogenaamde vriendschappen, een privéleven dat zo maar op straat ligt en niet te vergeten het eindeloze repeteren en de zenuwen voor elke uitzending.

Als ze op een dag in de trein wordt lastiggevallen, krijgt ze onverwacht hulp van medereiziger Dennis. Op dat moment kan ze nog niet vermoeden hoe groot de gevolgen van deze ontmoeting zullen zijn.

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025112196
Ebook: 9789025112349
Uitgever: Holland

Dubbel uitgegeven titelsDochters van het duister

Dochters van het duister bestaat uit de historische delen van de boeken Zondeval en De verleidsters.

Zie voor de beschrijving van dit boek: Zondeval en De verleidsters.

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Oorspronkelijke titel: Zondeval, De verleidsters
Eerste uitgave: 2016
Ebook: 9789461093295
Uitgever: De Crime Compagnie
Verdrongen verleden

Zie voor de beschrijving van dit boek: Kruisgang.

Schrijver: Marianne en Theo Hoogstraaten
Oorspronkelijke titel: zie Kruisgang
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789461091703
Ebook: 9789461090829
Uitgever: De Crime Compagnie

Jeugdboeken

Niet alle jeugdboeken van Hoogstraten zijn op deze website opgenomen.