Boekenplank:
Kies

Boeken van Guzel Jachina

Guzel Jachina is een schrijver en filmmaker van Tartaarse afkomst. Haar debuutroman Zulajka opent haar ogen werd veelvuldig bekroond en verscheen in 31 landen in vertaling. In Nederland werden ruim 10.000 exemplaren van het boek verkocht.

Meer over Guzel Jachina

Genre: Roman

Geboren: 1977

Geboorteland: Rusland


Overzicht

  • De trein naar Samarkand - Eshelon na Samarkand
  • Wolgakinderen - Deti moi
  • Zulajka opent haar ogen - Zulejcha otkryvaet glaza

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe trein naar Samarkand

De trein naar Samarkand speelt zich af in 1923 tegen de achtergrond van de immense, 5 miljoen levens eisende hongersnood na de Russische Burgeroorlog. Dejev, de zachtaardige treincommandant, en Belaja, de harde en wilskrachtige regeringsvertegenwoordigster, hebben de opdracht 500 ondervoede weeskinderen te evacueren.

Ondanks hun botsend temperament doen ze alles om hen te beschermen tijdens de zes weken durende treinreis door het hongerende Wolgagebied, de Kazachse steppen, de woestijnen en de bergen van Turkestan. Ze moeten langs het spoor aan eten en medicijnen zien te komen, en aan brandstof voor de locomotief, ze worden overvallen door bendes en opstandelingen - een duizenden kilometers lange tocht vol spannende avonturen.

Op meesterlijke wijze doorsnijdt Guzel Jachina de dreiging van een tragedie met komische scènes en kruipt ze in de hoofden van de kinderen, die ze met grote ontroering tot leven wekt.

Schrijver: Guzel Jachina
Oorspronkelijke titel: Eshelon na Samarkand
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789021430591
Uitgever: Querido
Wolgakinderen

Jakob Bach leidt een eenvoudig leven als onderwijzer in het dorpje Gnadenthal, een afgesloten samenleving van Duitse kolonisten in de steppe langs de Wolga. Zijn leven verandert wanneer hem gevraagd wordt Klara, een boerendochter aan de andere oever, Duits te leren en hij op slag verliefd op haar wordt.

Hun liefde kan echter niet ontsnappen aan de revolutie en de Burgeroorlog. Als Klara de geboorte van Anna niet overleeft, verliest Bach voorgoed zijn spraakvermogen. Hoe kan hij, stom en helemaal alleen, het meisje beschermen?

Tegen de achtergrond van de Russische geschiedenis, met de hongersnood, de Stalin-terreur en de deportatie van de Wolga-Duitsers, creëert Guzel Jachina een sprookjesachtige wereld vol levensechte mensen.

Schrijver: Guzel Jachina
Oorspronkelijke titel: Deti moi
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789021416120
Ebook: 9789021416137
Uitgever: Querido
Zulajka opent haar ogen

Het hartveroverende verhaal van een vrouw ten tijde van de deportatie van de koelakken door Stalin - een geschiedenis waarover officieel al meer dan tachtig jaar wordt gezwegen...

In 1930 wordt een Tataars dorp binnengevallen door de communisten. De ongeletterde Zulajka wordt op transport gesteld naar Siberië, nadat haar man is doodgeschoten. De treinreis in de veewagon duurt een halfjaar, en uiteindelijk belanden de weinige overlevenden op een stuk taiga, waar ze zelf moeten zien te overleven.

Guzel Jachina geeft in haar boek over de deportaties door Stalin haar hoofdpersoon een authentieke stem en baseerde zich op het ware, hartverscheurende verhaal van haar grootmoeder.

Schrijver: Guzel Jachina
Oorspronkelijke titel: Zulejcha otkryvaet glaza
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789021412276
Ebook: 9789021403021
Uitgever: Querido