Boekenplank:
Kies

Boeken van Suzanna Jansen

Suzanna Jansen is schrijfster en freelance journaliste.

Meer over Suzanna Jansen

Genre: Roman

Geboren: 1964

Nederland

Website: http://www.suzannajansen.nl/index.php?id=25


Overzicht

  • De hemel is goud
  • De pronkspiegel
  • Het pauperparadijs
  • Ondanks de zwaartekracht

Non-Fictie

  • Wael
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe hemel is goud
De hemel is goud is de biografie van een race. Een doorleefde vertelling over de beruchte automobielenrace uit 1903, van Parijs naar Madrid, die zo'n dramatsich verloop kende dat hij in Bordeaux moest worden gestaakt.

De hemel is goud is een uitgave ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van uitgeverij Balans (78 pagina's).
Schrijver: Suzanna Jansen
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 978-94-6003293-6
Uitgever: Balans
De pronkspiegel
Voordat Suzanna Jansen in één klap beroemd werd met haar bestseller Het pauperparadijs werkte ze als journalist voor de grote Nederlandse en Vlaamse media in Rusland. Een paar van haar bijzondere reportages heeft zij nu bewerkt en gebundeld in het Literaire Juweeltje De pronkspiegel.

Drie juweeltjes in één: een intens treurig verhaal over de weduwe van een astronaut, een fascinerend relaas over een man die dwars tegen de loop van de geschiedenis in en zowat in zijn eentje een uitstervende taal wil behouden, en een al even tragisch verhaal over de verwording van het Pruisische Königsberg tot het Sowjet Kaliningrad. Drie pareltjes over die immens fascinerende Russische geschiedenis.

De pronkspiegel is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.
Schrijver: Suzanna Jansen
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-8516-182-0
Uitgever: B for Books
Het pauperparadijs
Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan het gerucht over een voorname afkomst. Maar is dat werkelijkheid of mythe?

Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op de heropvoedingsexperimenten in het Drentse Veenhuizen, waaraan haar voorouders werden blootgesteld. Ze volgt vijf generaties van haar familie, tot aan het wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg blijkt hoe de opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten.
Schrijver: Suzanna Jansen
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789460038983
Uitgever: Balans
Ondanks de zwaartekracht

Nederland, honderd jaar geleden. Cornelis van Eesteren, zoon van een aannemer, wil tegen de wens van zijn vader in architect worden. Steffa Wine, schippersdochter, ziet een leven voor zich als danseres, een 'verdorven' beroep waarop wordt neergekeken. Beiden komen terecht in de maalstroom van het machinetijdperk, de verwarrende jaren twintig, waarin de opkomst van de techniek grenzeloze mogelijkheden biedt, maar tegelijk de oude manier van leven voorgoed ontmantelt.

Het is de tijd van Bauhaus, De Stijl, Les Ballets Russes. Als antwoord op de ontmenselijking door de industriële revolutie bouwt de culturele avant-garde aan een nieuwe, utopische wereld. Dansen is een reactie op de geestdodende monotonie van het machinewerk. Steffa Wine drukt zo het ritme uit van de nieuwe tijd. Cornelis van Eesteren wil de nieuwe wereld letterlijk scheppen: in baksteen en beton. in 1935 ontwerpt hij het grote uitbreidingsplan van Amsterdam, dat na de oorlog in uitgeklede vorm wordt gebouwd.

In deze moderne tuinstad groeit de auteur op. Maar voor haar vormen de utopische, rechte lijnen van de architect juist een eentonig raster. De enige zwier in haar wederopbouwwijk gaat uit van de onbereikbare balletschool van Steffa Wine. Vrijwel dagelijks, op weg naar school, probeert ze een glimp op te vangen van de magie achter de etalageruit.

Ondanks de zwaartekracht is een even meeslepend als ingenieus vlechtwerk van drie levensverhalen. Het is een boek over toekomstvisioenen, de noodzaak van kunst, en over wat een mens tot mens maakt, tegen de achtergrond van de bewogen twintigste eeuw. In een beeldende stijl neemt Suzanna Jansen de lezer mee van de avant-gardescene in Parijs en Berlijn, via de onzekere jaren dertig, langs de klippen van de oorlog en de wederopbouw. Gaandeweg toont ze welke sporen de dromen van honderd jaar geleden hebben nagelaten in onze tijd.

Schrijver: Suzanna Jansen
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789460037610
Uitgever: Balans

Non-FictieWael

Dit is een belangrijk verhaal. Het zou iedereen kunnen overkomen als er een oorlog uitbreekt.

2011. Wael is 19, student in Homs. Hij is opgevoed met het idee dat je altijd voor jezelf moet kunnen zorgen. Hij heeft een appartement. Een baan. Een vriendin. Hij gaat met haar trouwen, geen twijfel mogelijk.

2018. Wael is 26, student in Amsterdam. Hij is een bokser, veerkrachtig, positief. Hij heeft een vluchtelingenstatus. Een stageplek. Een bedrijf. Alleen, geen vriendin. Hij werkt aan de toekomst, maar in dromen kan hij niet meer geloven.

Suzanna Jansen tekende zijn verhaal op: het aangrijpende relaas van een gewone jongen die door een oorlog zijn normale leven ziet afbrokkelen. Tot hem geen andere keuze rest dan op een smokkelaarsschip te stappen, de Middellandse Zee over.

Schrijver: Suzanna Jansen
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789460039874
Ebook: 9789460039881
Uitgever: Balans