Boeken van Willem Jardin
Snel zoeken:
Sorteer op:
Overzicht
- Monografie van de mond
- Negen raven
Overzicht
gedetailleerd overzicht
Overzicht
Monografie van de mond
Monografie van de mond is een boek over spreken. Alle personages in dit boek zijn op zoek naar woorden. Soms obsessief, soms geëxalteerd, soms met wijze kalmte.
In de roman spreken twee joodse jongens. Paul Heineman woont in Amsterdam, Frank Heineman is docent in New York. Zij zijn broers en ze zijn ieder op eigen wijze bezig de psychologische erfenis van hun familie te verwerken en in te passen in hun leven. Hun vader is tandarts, hun grootvader is slachter van het Amsterdamse abattoir en heeft een kampverleden. Hun joodse moeder heeft haar geloof verloren, maar keert in de loop van het boek terug naar de waarden van haar jeugd.
Als de vader ziek wordt, wankelen de onderlinge verhoudingen in de familie. Paul zoekt de confrontatie met zijn grootvader en sleept de lezer mee in een koortsachtige wereld, waar ziekte en besmetting constant op de loer liggen. Frank krijgt een liefdesrelatie met zijn begaafde studente Naomi Harper. In de beslotenheid van zijn slaapkamer ontwikkelen zij rituelen waarbij filosofie als afrodisiacum dient.
Monografie van de mond is een zinderende, virtuoze roman, waarin Willem Jardin met stilistische brille grote thema's aansnijdt. Het boek toont op even rauwe als ontroerende wijze de dubbelzijdigheid van de liefde. Liefde is niet alleen verbinding, maar ook ontbinding. Zonder afscheid is er geen ontmoeting.
Negen raven
Negen raven laat de onheilspellende, ontroerende, soms humoristische obsessies zien van normale mensen.
Een arts geeft met gereedschap afkomstig uit zijn eigen keukenla een demonstratie van vooruitgang in de geneeskunde. Een meisje verstopt zich in de kruipruimte van het huis, maar lang houdt ze het daar niet vol. Een jongeman is in afwachting van een joodse postzegelhandelaar die hem iets heel speciaals gaat laten zien. En er wordt een stukje genadeloze vaderlandse geschiedenis beschreven met behulp van de snorhaar van een tijger.
Een goed verhaal, bewijst deze bundel van Willem Jardin, is als een raaf: mooi, intelligent, sociaal enerzijds, duister, gemeen en hongerig anderzijds. Op het snijpunt van goed en kwaad beschrijft Negen raven de onveranderlijke menselijke conditie.