Boekenplank:
Kies

Boeken van Dan Jones

Dan Jones is historicus, schrijver, journalist en tv-presentator.

Meer over Dan Jones

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Non-Fictie, Oorlog

Pseudoniem (van): Daniel Gwynne Jones

Geboren: 1981

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Crécy Trilogie

 1. De Essex Dogs - Essex Dogs
 2. Wolven in de winter - Wolves of winter

Non-Fictie

 • De Kruisvaarders - Crusaders
 • De Tempeliers - The templars
 • Een bloedige zomer - Summer of blood
 • Gevecht om de troon - The hollow crown
 • Het verdeelde koninkrijk - In the reign of King John
 • Van Rome tot Rome - Powers and thrones
 • Vorsten van Albion - The Plantagenets

The Colour of Time (fotoboekenserie)

 1. De tijd in kleur - The colour of time
 2. Wereld in vlammen - The world aflame
 3. Vrouwen in kleur - A woman's world

gedetailleerd overzicht

Crécy TrilogieDe Essex Dogs

Frankrijk, 1346. Een hechte groep huurlingen vecht in de strijd waarin alle ridderlijkheid overboord word gegooid...

12 juli 1346, de beginjaren van de Honderdjarige Oorlog. De Essex Dogs landen in Normandië. Deze groep huurlingen zal veertig dagen vechten voor de Engelse koning Edward in de strijd tegen zijn valse neef Filips. Hun kleine sloep heeft de Franse kust nog niet bereikt of de eerste pijlen scheren door de lucht. Op de klif rechts van hen wordt een vuur ontstoken.

De doorgewinterde Loveday hóórt de Fransen voordat hij ze ziet: twee eenheden, misschien meer, met hun kruisbogen in de aanslag. Een van zijn mannen toont hun, op zijn Schots, zijn blote achterste. De strijd die naties zal smeden is begonnen.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: Essex Dogs
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789401919777
Ebook: 9789401919784
Uitgever: Omniboek
Wolven in de winter

26 augustus 1346. De Essex Dogs zijn levend maar niet ongeschonden uit de Slag bij Crécy gekomen. De mannen verlangen naar huis, maar koning Edward heeft andere plannen. Geen enkele Engelsman zal Frankrijk verlaten voordat de kleine havenstad Calais gevallen is.

Wat volgt is een elf maanden durend beleg. De Dogs moeten zien te overleven in een wetteloos kamp, gevaarlijker dan welk slagveld dan ook, omringd door schijnheilige edelen en wrede piraten. Ze zullen erachter komen dat de oorlog nog lang niet voorbij is.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: Wolves of winter
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789401919920
Ebook: 9789401919937
Uitgever: Omniboek

Non-FictieDe Kruisvaarders

Tussen de elfde en de dertiende eeuw vochten christelijke en islamitische legers om zeggenschap over het Heilige Land. In De Kruisvaarders vertelt Dan Jones het verhaal van de eerste kruistocht in 1095 onder aanvoering van de Brabander Godfried van Bouillon en graaf Robrecht van Béthune, de Leeuw van Vlaanderen, tot en met het verlies van het laatste christelijke bolwerk in de Levant.

In elk van de 25 hoofdstukken staat een persoon - meer of minder bekend - centraal. Dan Jones is een van de populairste historici van het moment. Ook De Kruisvaarders maakt weer duidelijk waarom: Jones blinkt uit in het schrijven van verhalende geschiedenis.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: Crusaders
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789401916547
Ebook: 9789401916554
Uitgever: Omniboek
De Tempeliers

In De Tempeliers vertelt Dan Jones op indrukwekkende en toegankelijke wijze over over de bloei en de ondergang van deze grootste religieuze militaire ridderorde ooit.

In de 12e eeuw richtten negen ridders de Orde van de Tempeliers op. De broederschap moest de pelgrims in het Heilige Land beschermen. De pelgrims legden een gelofte van armoede en gehoorzaamheid af, en werden daardoor in 1129 erkend door de kerk. Verenigd onder het rode kruis trokken ze ten strijde in de naam van God. In 200 jaar ontwikkelden ze zich van pelgrims en kruismonniken tot ketters en bankiers.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: The templars
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789401914284
Ebook: 9789401914291
Uitgever: Omniboek
Een bloedige zomer

Boerenopstand in Engeland, 1381...

In Een bloedige zomer beschrijft Dan Jones, een van de bekendste historici van deze tijd, de geschiedenis van de Engelse boerenopstand van 1381. Midden in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk komt het horige Engelse volk, geteisterd door armoede, belastingdruk en de pest, in opstand tegen de koning Richard II. De opstandelingen worden aangevoerd door de mysterieuze kapitein Wat Tyler en de visionaire prediker John Ball. De veertienjarige vorst en zijn adviseurs leveren een wanhopige strijd om de Engelse kroon te redden.

Dan Jones reconstrueert de bloedige gebeurtenissen van de zomer van 1381, mede aan de hand van ooggetuigenverslagen. Het levert een levendig beeld op van een wrede maar moedige klassenstrijd uit de veertiende eeuw, die blijvende gevolgen afdwingt.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: Summer of blood
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789401920100
Ebook: 9789401920117
Uitgever: Omniboek
Gevecht om de troon

De Rozenoorlogen en de opkomst van de Tudors...

In de vijftiende eeuw streden drie families om de Engelse troon: de families Lancaster, York en Tudor. De strijd tussen de huizen Lancaster en York is de geschiedenis ingegaan als de Rozenoorlogen (1455-1485). Die eindigden toen Hendrik Tudor de macht greep en zich liet kronen als Hendrik VII. De Tudors kwamen aan de macht, ten koste van het huis York.

De vijftiende-eeuwse burgeroorlogen waren de langste en bloedigste uit de Engelse geschiedenis. In relatief korte tijd ging de kroon maar liefst vijf maal over in andere handen. Dan Jones vertelt deze interessante geschiedenis op meeslepende wijze.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: The hollow crown
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789401917667
Ebook: 9789401917674
Uitgever: Omniboek
Het verdeelde koninkrijk

Koning Jan en de Magna Charta, 1215...

1215 was niet alleen het jaar van de wetshervormingen uit de Magna Charta en het conflict tussen koning Jan zonder Land en zijn edelen, maar een jaar van kruistochten en kerkhervormingen, van buitenlandse oorlogen en dramatische belegeringen, van handel en verraad. Een jaar waarin Engeland werd binnengevallen door een Frans leger en Londen werd bestormd door eigen woedende edelen.

In Het verdeelde koninkrijk tekent bestsellerauteur Dan Jones een levendig beeld van het middeleeuwse leven in het belangrijkste jaar in de Engelse geschiedenis. Een derde maar losstaand deel na Vorsten van Albion en Gevecht om de troon.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: In the reign of King John
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789401918916
Ebook: 9789401918923
Uitgever: Omniboek


Van Rome tot Rome

Een nieuwe geschiedenis van de middeleeuwen...

Op 24 augustus 410 werd Rome geplunderd door de Visigoten onder leiding van koning Alarik I. Dit was misschien wel de doodsteek voor het Romeinse Rijk, maar ze zorgde niet voor het einde van de invloed van Rome. Ruim duizend jaar later, in 1527, was de stad opnieuw het doelwit van plunderingen.

Deze twee historische gebeurtenissen vormen het begin- en het eindpunt van meer dan een millennium wereldgeschiedenis, een periode die vaak wordt aangeduid als ‘de middeleeuwen’. Deze term, die in de renaissance is ontstaan, heeft een negatieve toon: de periode ervoor - de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk - en de periode erna - de tijd van de ‘wedergeboorte’, waarin werd teruggegrepen op die oude Romeinen - waren beter. Die tussenperiode, de middeleeuwen genoemd, wordt getypeerd als duister, als een tijd van onrust en verval.

In Van Rome tot Rome vertelt Dan Jones het ware verhaal van de middeleeuwen. In zestien hoofdstukken beschrijft hij ruim duizend jaar wereldgeschiedenis. Van de ‘barbaarse’ rijken en Byzantium tot de islamitische rijken en de Mongolen. Van Attila de Hun en Saladin tot Jeanne d’Arc en Isabella I van Castilië. En van het Roelandslied en de Mabinogion tot de Novgorodkroniek en de Hadith.

Jones weet in Van Rome tot Rome op weergaloze en enerverende wijze alles met elkaar in verband te brengen, waardoor niet alleen de middeleeuwen begrijpelijker worden, maar ook de huidige tijd in een breder perspectief gezien kan worden.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: Powers and thrones
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789401918350
Ebook: 9789401918367
Uitgever: Omniboek
Vorsten van Albion

Het huis Plantagenet, vormgevers van Engeland...

Vorsten van Albion is een kroniek van acht generaties van de beste en slechtste koningen en koninginnen die Engeland ooit heeft gekend. Ze maakten deel uit van het huis Plantagenet, en hun geschiedenis is die van Engeland en Groot-Brittannië.

Deze eerste koninklijke dynastie van Engeland heerste ruim driehonderd jaar over Albion, van 1154 tot 1485. De van oorsprong uit Anjou afkomstige vorsten zorgden ervoor dat Engeland uit de middeleeuwen tevoorschijn kwam als een zeer georganiseerd rijk, dat heerste van Schotland tot Jeruzalem.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: The Plantagenets
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789401917025
Ebook: 9789401917032
Uitgever: Omniboek

The Colour of Time (fotoboekenserie)De tijd in kleur

Beelden uit de wereldgeschiedenis, 1850-1960...

De tijd in kleur van Dan Jones en Marina Amaral omspant een periode van meer dan 100 jaar wereldgeschiedenis, van koningin Victoria tot de moord op president Kennedy. Het toont de opkomst en ondergang van wereldrijken, mijlpalen van wetenschap, industrie en kunst, oorlogstragedies en vredestichters. Kortom: de levens van vrouwen en mannen die de geschiedenis hebben gevormd.

De door colorist Marina Amaral pixel voor pixel ingekleurde beelden brengen het verleden tot leven en bieden samen met de essays van historicus Dan Jones een uniek perspectief op het verleden.

* Door Dan Jones en Marina Amaral.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: The colour of time
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789401914352
Uitgever: Omniboek
Wereld in vlammen

De conflicten in kleur 1914-1945...

Wereld in vlammen werpt nieuw licht op de conflicten tussen 1914 en 1945 met meer dan 200 beeldbepalende foto’s. Uiteraard komen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de burgeroorlogen in Spanje, Mexico, Ierland en China, en de koloniale oorlogen in Abessinië, Palestina en Soedan.

De Braziliaanse kunstenares Marina Amaral heeft de zwart-witfoto’s uit deze periode bewerkt en ingekleurd. De Britse historicus Dan Jones geeft de personen en gebeurtenissen nog meer kleur met zijn korte historische beschrijvingen. Door deze bijzondere samenwerking komen de historische foto’s in Wereld in vlammen tot leven.

* Door Dan Jones en Marina Amaral.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: The world aflame
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789401917087
Uitgever: Omniboek
Vrouwen in kleur

1850 - 1960...

Vrouwen in kleur van historicus Dan Jones en kunstenares Marina Amaral is een fascinerende verzameling ingekleurde foto’s van 200 opmerkelijke vrouwen, geportretteerd tussen 1850 en 1960.

Voor Vrouwen in kleur selecteerden historicus Dan Jones en kunstenares Marina Amaral 200 opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis. Hun oorspronkelijke zwart-witfoto’s, gemaakt tussen 1850 en 1960, zijn door Amaral ingekleurd. Daarmee brengt zij al deze vrouwen dichterbij. Alle foto’s zijn door Dan Jones voorzien van korte biografieën.

Vrouwen in kleur toont vrouwen in allerlei facetten van het leven: op straat, op school, achter het stuur, aan de macht, in de wildernis, op het podium, tijdens de oorlog, op de winkelvloer, aan het sporten, als kunstenares en in witte jassen. Het boek bevat foto’s van over de hele wereld, inclusief Nederland en België.

* Door Dan Jones en Marina Amaral.

Schrijver: Dan Jones
Oorspronkelijke titel: A woman's world
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789401919609
Uitgever: Omniboek