Boekenplank:
Kies

Boeken van Irma Joubert

Irma Joubert  studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Pretoria. Tot 2004 gaf ze geschiedenis en Afrikaanse les op een middelbare school. Pas na haar pensioen is ze begonnen met schrijven.

Meer over Irma Joubert

Genre: Roman

Geboren: 1947

Geboorteland: Zuid-Afrika

Website: Irma Joubert


Fourie Trilogie

  1. Kind van de rivier - Pérsomi, kind van die brakrant
  2. Pontenilo - Anderkant Pontenilo
  3. Kronkelpad - Kronkelpad

Neethling Trilogie

  1. Het spoor van de liefde - Ver wink die Suiderkruis
  2. Het meisje uit de trein - Tussen stasies
  3. Tolbos - Tolbos

Plötzke Trilogie

  1. Hildegard - Immer wes
  2. Het meisje uit het verscholen dorp - Mentje
  3. Een thuis in Afrika - Na 'n plaas in Afrika

gedetailleerd overzicht

Fourie TrilogieKind van de rivier
Pérsomi woont met haar analfabete moeder, haar zusje en broers in een hutje op het terrein van de rijke meneer Fourie. Ze vormen een typisch 'bijwonersgezin': arm, onderontwikkeld en sociaal zwak. Hoe ouder Pérsomi wordt, hoe meer ze zich gaat schamen voor de vuiligheid en het gebrek aan beschaving bij haar thuis. Gelukkig is ze intelligent. Ze krijgt een beurs van de staat waarmee ze eerst naar de middelbare school kan, en vervolgens naar de universiteit. Ze zet alles op alles om aan haar milieu te ontsnappen.

Tussen Pérsomi en Boelie, de oudste zoon van meneer Fourie, ontstaat een bijzondere vriendschap. Maar de groeiende apartheid in de Zuid-Afrikaanse samenleving zet ook hun relatie op scherp. Als in 1957 de Indische gemeenschap wordt gedwongen om uit het dorp te vertrekken, springt Pérsomi als advocaat voor hen in de bres. Haar besluit om haar Indische vrienden te verdedigen leidt tot een directe confrontatie met haar dorp - en met Boelie.

Schrijver: Irma Joubert
Oorspronkelijke titel: Pérsomi, kind van die brakrant
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023994046
Ebook: 9789023919841
Uitgever: Mozaïek
Pontenilo
De slagschaduw van de Tweede Wereldoorlog verspreidt zich tot diep in Zuid-Afrika. De politieke tegenstellingen in dat land ontwrichten ook het hechte Afrikaner gezin Fourie. De sfeer in huis wordt om te snijden. De gevoelige Klara, die een goede vriend verloor bij de slag om El Alamein, probeert de vrede in haar familie te bewaren.

Dan wordt op de plaas van Fourie een Italiaanse krijgsgevangene tewerkgesteld gevangengenomen bij El Alamein. Tegen wil en dank groeit er bij Klara een verschrikkelijke woede tegen deze vreemdeling. Terwijl de Italiaan moet meebouwen aan een grote brug, wordt de kloof tussen de leden van het gezin Fourie steeds groter.

Schrijver: Irma Joubert
Oorspronkelijke titel: Anderkant Pontenilo
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023994176
Ebook: 9789023920045
Uitgever: Mozaïek
Kronkelpad
Lettie Louw is een zachtaardige, talentvolle jonge vrouw. Na haar studie keert ze terug naar het dorp waar ze opgroeide, om daar als huisarts aan de slag te gaan in de praktijk die ze van haar vader heeft overgenomen.

Marco Romanelli, die ternauwernood het concentratiekamp overleefde, keert in 1945 terug naar zijn ouderlijk huis is Noord-Italië. Zijn gezondheid is verwoest. Op aanraden van zijn broer Antonio, die zich als architect in Zuid-Afrika heeft gevestigd, vertrekt ook Marco naar Zuid-Afrika, in de hoop dat het warme, droge klimaat hem goed zal doen. Zo komt hij terecht in hetzelfde dorp als Lettie en wordt hij een van haar patiënten.

Samen vinden zij liefde en geluk - maar dan breekt er polio uit...

Schrijver: Irma Joubert
Oorspronkelijke titel: Kronkelpad
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023994268
Ebook: 9789023930310
Uitgever: Mozaïek

Neethling TrilogieHet spoor van de liefde
Johannesburg, begin jaren '30. Kate Woodroffe is een beschermd leven gewend. Als ze besluit haar studie sociologie af te sluiten met een veldonderzoek onder arme blanke Zuid- Afrikanen, zijn haar ouders dan ook niet enthousiast. Kates vader is directeur van een mijn. Hij vraagt aan Bernard Neethling, zijn felste tegenstander bij de vakbond, zijn dochter te begeleiden in de achterbuurten van Johannesburg. Zo hoopt hij dat Kate veilig is en dat hij tegelijk Bernhard voor zijn ideeën kan winnen.

Er gebeuren echter hele andere dingen. Kate en Bernard raken hopeloos verliefd - een relatie die vanwege het standsverschil tot mislukken gedoemd is.
Schrijver: Irma Joubert
Oorspronkelijke titel: Ver wink die Suiderkruis
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789023993728
Ebook: 9789023917267
Uitgever: Mozaïek
Het meisje uit de trein
Jakob, een jonge Poolse verzetsstrijder, heeft zijn aanslag op een Duitse gevechtstrein tot in de puntjes voorbereid. De trein blijkt niet gevuld met oorlogsmaterieel, maar met Joden op weg naar Auschwitz...

De zesjarige Gretl is de enige overlevende. Verteerd door schuldgevoelens neemt Jakob het meisje uit de trein mee. Drie jaar lang woont ze bij zijn familie, en houden Gretl en Jakob elkaars geheim verborgen. Na de oorlog stuurt Jakob haar naar Zuid-Afrika in de hoop haar een goede toekomst te geven.
Schrijver: Irma Joubert
Oorspronkelijke titel: Tussen stasies
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789023993629
Ebook: 9789023917090
Uitgever: Mozaïek
Tolbos
Katrien Neethling is tien jaar als ze op de radio hoort dat de politie heeft geschoten op schoolkinderen in Soweto. In diezelfde week raakt de vijftienjarige Wladek Kowalski in Polen betrokken bij een demonstratie tegen het communisme.

In de woelige jaren tachtig leert de opgroeiende Katrien een heel andere kant van haar geliefde Zuid-Afrika kennen. Als een Tolbossie, ontworteld en door de wind voortgedreven, zwalkt ze heen en weer tussen haar politieke overtuiging en haar liefhebbende, maar oerconservatieve familie. Dan blijkt dat ze in beeld is bij veiligheidsdienst vanwege ondergrondse activiteiten tegen de apartheid...

Ook Wladek betaalt de prijs voor zijn verzet tegen het regime. Hij ontvlucht zijn land en vertrekt naar zijn oom Jakób in Zuid-Afrika. Het heimwee is haast ondraaglijk - maar er is ook het nichtje van oom Jakób, die koppige, Afrikaanse meid, onuitstaanbaar en onvolwassen, en toch zo fascinerend.

Schrijver: Irma Joubert
Oorspronkelijke titel: Tolbos
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789023994565
Ebook: 9789023996446
Uitgever: Mozaïek

Plötzke TrilogieHildegard
Het is 1905 - Midden in de nacht, in het diepste geheim, moeten de kleine Hildegard en haar ouders vluchten van hun landgoed. De Russen komen! Voor het eerst merkt Hildegard hoe afschuwelijk oorlog is. Haar kindertijd is voorbij.

Jaren later - Hildegard worstelt om de man lief te hebben die haar vader voor haar heeft uitgekozen. Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt in hun nieuwe woonplaats Berlijn de kleine Esther geboren. Maar als haar man en zonen zijn vertrokken naar het front en de bommen op Berlijn beginnen te vallen, zijn Hildegard en Esther op zichzelf aangewezen. Elke nieuwe dag wordt getekend door verwoesting, honger en kou. Ternauwernood slaagt ze erin zichzelf en haar dochtertje in leven te houden.

Als ook deze oorlog ten einde is, zit Hildegard tussen de scherven van haar leven. Verscheurd door verlies neemt ze een moedig besluit.

Schrijver: Irma Joubert
Oorspronkelijke titel: Immer wes
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023994961
Ebook: 9789023996378
Uitgever: Mozaïek
Het meisje uit het verscholen dorp
Nunspeet, 1943. Mentje is niet blij met de vreemde mensen die haar vader in het geheim op de stalzolder van hun boerderij laat wonen. Op een dag gaat het helemaal mis. De soldaten halen iedereen weg - behalve Mentje.

Na een angstige vlucht komt ze midden in de nacht in een geheim dorp in de bossen, waar tientallen joodse mensen verborgen zitten. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het te gevaarlijk voor haar wordt en Mentje naar Arnhem moet. Maar hoe lang zal het daar veilig zijn? En hoe moet vader haar nu vinden als hij vrij komt?

Schrijver: Irma Joubert
Oorspronkelijke titel: Mentje
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789023950530
Ebook: 9789023950547
Uitgever: Mozaïek
Een thuis in Afrika

De zevenjarige Charles wordt in 1940, vanwege de bombardementen op Londen, naar zijn tante op het platteland van Schotland geëvacueerd. Hij voelt zich thuis bij het leven en werken op de boerderij. Maar dan overlijdt tante Grace - waar moet hij nu naartoe?

Aan de andere kant van Europa trekt het Duitse Leger ten strijde tegen Rusland. Onder de manschappen bevindt zich een gedreven majoor, de jonge Oswald von Stein. Hem staan de Slag om Stalingrad en de Siberische krijgsgevangenenkampen te wachten.

De oorlog tekent de beide jongens voor het leven. Onafhankelijk van elkaar reizen ze naar Zuid-Afrika om daar een bestaan op te bouwen. Maar het moment dat hun levenskoers werkelijk omslaat houdt verband met een bijzonder Nederlands meisje met de naam Mentje de Vries.

Schrijver: Irma Joubert
Oorspronkelijke titel: Na 'n plaas in Afrika
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789023960652
Ebook: 9789023960669
Uitgever: Mozaïek