Boekenplank:
Kies

Boeken van Deon Meyer

Deon Meyer is de internationale bestsellerauteur van misdaadromans met Zuid-Afrika als decor. Zijn boeken hebben veel internationale prijzen ontvangen en zijn in 27 talen vertaald. In 2012 werd zijn thriller 13 uur door de Vrij Nederland Detective & Thrillergids uitgeroepen tot Thriller van het Jaar, wat Meyers grote doorbraak in Nederland en Vlaanderen betekende.

Meer over Deon Meyer

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1958

Geboorteland: Zuid-Afrika

Website: Deon Meyer


Overzicht

 • Feniks - Feniks
 • Koorts - Fever
 • Orion - Dead at daybreak

Bennie Griessel e.a.

 1. Proteus - Proteus
 2. Duivelspiek - Infanta & Devil's Peak
 3. 13 uur - 13 uur
 4. 7 dagen - Sewe dae
 5. Cobra - Kobra
 6. Icarus - Ikarus
 7. De vrouw in de blauwe mantel - Die vrou in die blou mantel
 8. Prooi - Prooi
 9. Donkerdrif - Donkerdrif
 10. Leeuw - Leo

Lemmer

 1. Onzichtbaar - Onsigbaar
 2. Spoor - Spoor

E-books

 • De perfecte moord - Karoonag en ander verhale
 • De schoen in Maria - Karoonag en ander verhale
 • Karoonacht - Karoonag en ander verhale
 • Het Nostradamus-document - Karoonag en ander verhale
 • Verslag van een verdwijning - Karoonag en ander verhale

Dubbel uitgegeven titels

 • De Artemis affaire - zie Duivelspiek
 • De Proteus diskette - zie Proteus
 • Dodemansrit - zie Proteus

gedetailleerd overzicht

OverzichtFeniks
Hoofdinspecteur Mat Joubert rouwt om de dood van zijn op een gewelddadige manier om het leven gekomen vrouw Lara. Hij is zwaarlijvig en rookt en drinkt te veel. Er zijn zelfs momenten dat hij de loop van zijn dienstpistool tegen z'n lippen drukt en de trekker zou willen overhalen.

Als een serie bizarre moorden voor paniek zorgt onder de bewoners van Kaapstad krijgt Mat een laatste kans om het verleden achter zich te laten. Met als enige aanwijzing een negentiende-eeuws Duits handpistool staat hij voor een op het oog onmogelijke opgave.

Het duurt echter niet lang of Mat ontdekt dat hij niet de enige is die zich wil bevrijden van het spook van het verleden. Want terwijl hij vecht om een nieuwe start te maken, is de moordenaar bezig het verleden te begraven door een onbekende dodenlijst af te werken.
Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Feniks
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789400508293
Ebook: 9789044965346
Uitgever: Bruna
Koorts
'Ik wil je vertellen over de moord op mijn vader.'

Willem Storm en zijn zoon behoren tot de weinige overlevenden in Zuid-Afrika - en de rest van de wereld - van een allesverwoestend virus. Willem wil hun leven weer opbouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof, vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken.

Alleen is Vanderkloof niet helemaal verlaten. Een groepje uitschot gebruikt het plaatsje als uitvalsbasis en houdt een vrouw gevangen. Ze hadden door kunnen rijden, maar zo zit Willem niet in elkaar. Wanneer het tot een schietpartij komt, blijkt niet Willem, maar de dertienjarige Nico het koelbloedigst.

Als Nico jaren later zijn memoires schrijft en terugkijkt op zijn leven, lezen we over de momenten waarop zijn hart werd gebroken, zijn loyaliteiten op de proef werden gesteld en over zijn pijnlijkste herinnering: de moord op zijn vader.
Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Fever
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789400510098
Ebook: 9789044975888
Uitgever: Bruna
Orion
Er zijn zaken uit het verleden die we maar beter met rust kunnen laten...

Een handelaar in antiek wordt op verschrikkelijke wijze vermoord. Met één enkel schot van een M16 in het achterhoofd heeft de moord alles weg van een executie.

Uit de brandkast is alles verdwenen en de enige aanwijzingen zijn een stukje papier en het moordwapen, een wapen dat meestal gebruikt wordt door huurlingen en niet door inbrekers.

Ex-politieman Zatopek 'Zed' Van Heerden heeft 14 dagen de tijd om te graven in het verleden van de dode. Bij zijn speurtocht komt hij tot de ontdekking dat het leven van het slachtoffer pas in 1983 lijkt te zijn begonnen...
Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Dead at daybreak
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789400508279
Ebook: 9789044965353
Uitgever: Bruna

Bennie Griessel e.a.Proteus

Tobela 'Tiny' Mpayipheli, een reus van bijna twee meter, was ooit huurmoordenaar voor de regering, maar leidt tegenwoordig een rustig familieleven. Wanneer de dochter van een vroegere vriend zijn hulp inroept, ziet hij zich genoodzaakt een oude belofte in te lossen en zijn vredige bestaan met vriendin en zoontje tijdelijk op te geven. Tobela heeft 72 uur om zijn vriend van een wisse dood te redden door een pakje naar Zambia te brengen.

Algauw komt Tobela erachter dat hij niet de enige is die weet heeft van het bestaan van het pakketje en de compromitterende inhoud ervan. Het bevat een kopie van een harde schijf met zeer belastend materiaal over de geheime dienst van Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid. Meerdere partijen met elk hun eigen redenen maken jacht op het schijfje.

Tobela’s tocht ontaardt in een helse achtervolging ver weg van de gebaande wegen, dwars door het ruige Afrikaanse landschap, waarbij zijn achtervolgers geen middel schuwen om hem te stoppen.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Proteus
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789400506022
Ebook: 9789044973662
Uitgever: Bruna
Duivelspiek

Tobela Mpayipheli besluit het recht in eigen hand te nemen wanneer zijn zoontje wordt gedood bij een overval. De daders lopen door een blunder van justitie vrij rond. Tobela gaat naar hen op zoek en stuit op de gruwelijke realiteit van kindermisbruik - ook hier gaan de daders vaak vrijuit.

Hij besluit onbestrafte daders aan te pakken en vermoordt enkele van hen met een assegaai, een traditionele Afrikaanse speer. Zijn wraak-acties blijven niet onopgemerkt en al snel krijgt de anonieme wreker de bijnaam Artemis.

De politie zet de ervaren inspecteur Benny Griessel op de affaire. Een kidnapping van een kind leidt tot de ontknoping en een fataal einde...

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Infanta & Devil's Peak
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789400508071
Ebook: 9789044965339
Uitgever: Bruna
13 uur
Wanneer een Amerikaanse rugzaktoeriste in Kaapstad verdwijnt en politici in paniek raken over het beschadigde imago van de stad, krijgt inspecteur Bennie Griessel de taak om de jonge vrouw terug te vinden. De keuze voor Bennie is allesbehalve oncontroversieel, want zijn alcoholprobleem is alom bekend, en zijn carrière is na 25 jaar bij de politie nagenoeg tot stilstand gekomen. Maar de zaak van het verdwenen meisje biedt hem een kans om nog een keer te laten zien waarom velen binnen de politie en de politiek hem als een ware legende beschouwen.

Bennie heeft slechts dertien uur de tijd om de jonge vrouw terug te vinden, om twee moorden op te lossen en om tussendoor zijn jarenlange ervaring over te dragen op de volgende generatie misdaadbestrijders, die afkomstig zijn uit alle etnische groeperingen die het nieuwe Zuid-Afrika rijk is. Dertien uur om een complot te ontrafelen dat een bedreiging blijkt te vormen voor het hele land...
Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: 13 uur
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789400506312
Ebook: 9789044965308
Uitgever: Bruna
7 dagen
'Ik zal elke dag een politieman neerschieten totdat jullie de moordenaar van Hanneke Sloet hebben gearresteerd.'

Kort nadat de SAPS, de South African Police Services, deze dreigmail heeft ontvangen, wordt een politieman door een sluipschutter neergeschoten. Bennie Griessel krijgt ogenblikkelijk de opdracht de zaak-Sloet te heropenen.

Hanneke Sloet, een ambitieuze advocate, is veertig dagen daarvoor in haar luxe appartement doodgestoken met een mes. De zaak is op een dood spoor beland en er zijn vrijwel geen aanwijzingen, afgezien van enkele naaktfoto's van Sloet die bij haar thuis worden gevonden.

Terwijl zijn superieuren hem op zijn nek zitten, de pers zich boven op de zaak stort en de sluipschutter elke dag weer een slachtoffer maakt, neemt voor Bennie de druk steeds meer toe. Samen met zijn partner Mbali Kaleni gaat hij op zoek naar wat de schutter en Hanneke Sloet met elkaar verbindt. Het wordt een helse zoektocht die zeven lange dagen zal duren...
Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Sewe dae
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789400506169
Ebook: 9789044969344
Uitgever: Bruna
Cobra
Snel. Dodelijk. Meedogenloos. Kan Griessel hem stoppen?

Het bloedbad bij het luxe gastenverblijf in Franschhoek is het werk van een professional: drie slachtoffers, drie perfecte hoofdwonden. En niet alleen de mysterieuze spugende cobra op de kogelhulzen en het onvermijdelijke mediacircus dat op deze moorden zal volgen zijn voor kapitein Bennie Griessel een voorbode van grote problemen. Twee van de slachtoffers blijken namelijk elitesoldaten. Special Forces.

Griessel zit niet op moeilijkheden te wachten, want hij heeft er al genoeg. Hij drinkt, hij liegt tegen zijn collega's en zijn AA-sponsor en hij had nooit bij Alexa Barnard moeten intrekken. Dat was een kanjer van een fout.

Ellende...

In de slaapkamer van het verblijf treft Griessel sporen van een worsteling aan. Het lichaam van een vierde slachtoffer wordt echter niet gevonden. Ontvoering? Tot overmaat van ramp duikt de moordenaar op in Kaapstad en neemt de dubieuze nationale veiligheidsdienst de zaak over.

Bakken vol ellende...
Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Kobra
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789400506916
Ebook: 9789044971675
Uitgever: Bruna


Icarus
17 december. Het lichaam van de oprichter van een uiterst controversiële website wordt aangetroffen in de zandduinen vlak bij Parklands. Niemand wil de zaak aannemen vanwege de machtsstrijd, het gebrek aan mankracht, de politieke consequenties én vanwege de onherroepelijke mediatsunami die zal volgen op de moord op een zo omstreden persoon.

Zelfs onder normale omstandigheden zou deze zaak al een flinke kluif zijn voor Bennie Griessel en zijn collega Vaughn Cupido. Maar de omstandigheden zijn alles behalve normaal. Griessel heeft de fles weer ontdekt en Cupido is verliefd - op een van de hoofdverdachten...

En op 24 december, vlak voor Kerstmis, zet de verklaring van een jonge wijnboer de zaak volledig op zijn kop.
Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Ikarus
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789400506152
Ebook: 9789044973785
Uitgever: Bruna
De vrouw in de blauwe mantel
Kaapstad, Zuid-Afrika. Rechercheurs Bennie Griessel en Vaughn Cupido werken bij de afdeling Ernstige Delicten, ook wel 'de Valken' genoemd, van de politie van Kaapstad. Ze krijgen een zaak toebedeeld die niemand anders wil en die al 96 uur oud is. Antiek, voor een moordonderzoek.

Iemand heeft het lichaam van een Amerikaanse vrouw bewerkt met bleekwater en daarna over een muur gedrapeerd, boven aan Sir Lowry's Pass. De zaak van het Gebleekte Lijk biedt slechts twee minieme aanknopingspunten, maar Griessel en Cupido zijn niet anders gewend...

De vrouw in de blauwe mantel is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Spannende Boeken Weken 2017 en bevat ca. 95 pagina's.

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Die vrou in die blou mantel
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789059654228
Ebook: 9789059654198
Uitgever: CPNB
Prooi

Niemand had om de zaak gevraagd, noch Griessel, noch Cupido. Het lichaam van Johnson Johnson was naast het spoor gevonden, net buiten Drie Susters. En de Valken mogen de rotzooi van de SAPS weer opruimen, zoals gewoonlijk. Twee verdachte passagiers aan boord van de meest luxueuze trein ter wereld, waar de man kennelijk van afgesprongen is, lijken in rook opgegaan.

In Bordeaux geniet Daniel Darret van een rustig bestaan, nadat hij zijn gewelddadige verleden achter zich heeft gelaten. Maar dan doet een oude kameraad een beroep op hem om zijn vaderland te dienen. Zijn prooi: de corrupte president. Lukt het de Valken de aanslag te dwarsbomen?

Intussen heeft een stel meedogenloze Russen het op Daniels leven gemunt.

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Prooi
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789400508392
Ebook: 9789044976021
Uitgever: Bruna
Donkerdrif

Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront van Kaapstad. Op klaarlichte dag, een executie. En misschien is een hoger lid van de Zuid-Afrikaanse politie daar verantwoordelijk voor. En mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste luitenants Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen. Met bedekte verwijzingen naar corruptie binnen de regering. Maar tot hun frustratie moeten Bennie en Vaughn hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student, die na een weekendje feesten spoorloos verdwenen is.

En de schatrijke Marnus Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze Donkerdrif wil verkopen, het kapitale wijnlandgoed. Sandra, de vrouw van schrijver Josef en moeder van twee kinderen, heeft het geld hard nodig. Ze verdrinkt haast in de schulden en is wanhopig. Maar de transactie loopt fout. En nu zitten Griessel en Cupido ook al achter haar aan.

Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Donkerdrif
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789400513020
Uitgever: Bruna
Leeuw

Een jonge vrouw verdwijnt spoorloos na een fietstocht op Stellenbosch Mountain. De man die later haar lichaam vindt vertelt de politie dat hij denkt dat ze door een luipaard gedood is. Inspecteurs Bennie Griessel en Vaughn Cupido vragen zich af of dit echt zo is, of dat haar doodsoorzaak wellicht wat verontrustender is...

Intussen onderzoeken ze de gruwelijke moord op de lokale advocaat Basie Small - maar Bennie is afgeleid door het feit dat zijn verloofde Alexa hun trouwdatum al op korte termijn wil prikken, terwijl Vaughn op zijn beurt ook strubbelt met relatieproblemen.

In de Okavangodelta van Botswana, ver weg van de prachtige wijnlanden van Stellenbosch, wordt natuurgids Chrissie Jaeger gerekruteerd door een bende voormalige leden van de special forces, die haar als lokaas willen gebruiken bij een overval. Maar de operatie loopt vreselijk mis en nadat de man van wie ze houdt voor haar ogen wordt neergeschoten, vlucht Chrissie het land uit.

In een wereld vol verraad, valse identiteiten en staatscorruptie worden de inzetten steeds hoger. Algauw bevinden de rechercheurs zich in een race tegen de klok om een catastrofe te voorkomen op de trouwdag van Griessel.

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Leo
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789400513037
Ebook: 9789044979954
Uitgever: Bruna

LemmerOnzichtbaar
Emma le Roux is vastbesloten haar vermiste broer te vinden die al twintig jaar geleden zou zijn gestorven. Le Roux is ervan overtuigd dat ze hem enkele dagen daarvoor op het nieuws heeft gezien, als verdachte van de moord op een medicijnman en vier stropers. Wanneer ze echter hierover vragen begint te stellen, blijkt dat niet iedereen daar even blij mee is. Algauw ziet ze zich genoodzaakt om de hulp in te roepen van een bodyguard: Lemmer.

Lemmer is een man om wie de meeste mensen met een grote boog heen lopen. Iemand die voor niemand opzij gaat en die altijd zijn zin krijgt. Samen met Le Roux gaat hij op zoek naar aanwijzingen in Lowveld. Wanneer ze worden aangevallen en bijna vermoord, besluit Lemmer om de rollen om te draaien. Hij opent de jacht op degene die het om hun levens heeft voorzien. Tegen beter weten in, want hun vijand is zeer machtig...
Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Onsigbaar
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789400506176
Ebook: 9789044965315
Uitgever: Bruna
Spoor
De eerste wet van Lemmer: bemoei je nergens mee...

Maar wanneer Emma le Roux hem smekend aankijkt en wanneer het doel de middelen heiligt, mogen wetten soms overtreden worden. Dus zucht Lemmer eens diep en zegt ja op de vraag of hij mee wil rijden met een smokkeltransport van twee zeldzame zwarte neushoorns.

Foute beslissing! Want op een donkere, stoffige weg in Limpopo wordt opeens een Smith & Wesson 500 tegen zijn slaap gedrukt. Hij wordt geschopt, geslagen en ze stelen zijn Glock, die helemaal vol zit met zijn vingerafdrukken.

Die Glock wil hij terug. En hij wil wraak. Dus gaat hij op jacht naar de daders, daarbij een spoor van geweld achterlatend door het hele land, van Chizarira tot aan de Kaap. En aan het einde van zijn zoektocht zal niemand er ongeschonden vanaf komen...
Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Spoor
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789400506329
Ebook: 9789044965322
Uitgever: Bruna

E-booksDe perfecte moord

Op het eerste gezicht wijst alles op zelfmoord. Inspecteur Bennie Griessel vindt een stapeltje kleren op het strand, plus twee documenten. Het eerste is een bekentenis - van de perfecte moord. Maar Bennie vermoedt dat in deze zaak niets is zoals het lijkt...

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Karoonag en ander verhale
Eerste uitgave: 2010
Ebook: 9789044973686
Uitgever: Bruna
De schoen in Maria

Inspecteur Ferdinando Adornato van het Milaanse Departement van Justitie moet de moord op een mooi jong model onderzoeken. Doodsoorzaak: ze is met de stilettohak van een coutureschoen in haar oog geslagen. Adornato is een lelijke man in een wereld vol schoonheid. Niemand wil praten, want iedereen is schuldig - op de een of andere manier. Iedereen.

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Karoonag en ander verhale
Eerste uitgave: 2010
Ebook: 9789044973679
Uitgever: Bruna
Karoonacht

Wanneer een boerderij wordt overvallen, wordt de hulp van Lemmer ingeroepen om de daders op te sporen. Lemmer is iemand waar de meeste mensen met een grote boog omheen lopen, een man die voor niets en niemand opzij gaat en die altijd zijn zin krijgt.

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Karoonag en ander verhale
Eerste uitgave: 2010
Ebook: 9789044969696
Uitgever: Bruna
Het Nostradamus-document

'Hij legt zijn hand op haar blote schouder, zijn mond is droog, hij weet niet of hij haar wil tegenhouden of naar zich toe wil trekken, en dan schieten ze op haar. Hij ziet het kleine ronde gaatje boven haar linkerwenkbrauw, hij ziet hoe ze valt, hij hoort het schot. Hij weet dat ze dood is nog voordat ze tegen het bureau valt en dan op de betonnen vloer in elkaar zakt. Hij staat daar maar, versteend, verstomd, en dan rent hij, terwijl hij zijn dienstpistool uit de leren holster aan zijn riem trekt. Eenmaal buiten gekomen ziet hij de foto die ze van hen hebben gemaakt. Hij wordt erin geluisd...'  

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Karoonag en ander verhale
Eerste uitgave: 2010
Ebook: 9789044974058
Uitgever: Bruna
Verslag van een verdwijning

Agent Antonie Wentzel is op mysterieuze wijze verdwenen. Zijn chef verklaart dat hij gedeserteerd is, maar inspecteur Muller vermoedt dat er meer aan de hand is.

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: Karoonag en ander verhale
Eerste uitgave: 2010
Ebook: 9789044969702
Uitgever: Bruna

Dubbel uitgegeven titelsDe Artemis affaire

Zie voor de beschrijving van dit boek: Duivelspiek.

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: zie Duivelspiek
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789026122750
Uitgever: De Fontein
De Proteus diskette
Zie voor de beschrijving van dit boek: Proteus.
Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: zie Proteus
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789026122781
Uitgever: De Fontein
Dodemansrit

Zie voor de beschrijving van dit boek: Proteus.

Schrijver: Deon Meyer
Oorspronkelijke titel: zie Proteus
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789026122170
Uitgever: De Fontein