Boekenplank:
Kies
  • Home
  • K
  • Lody van de Kamp

Boeken van Lody van de Kamp


Overzicht

  • Alleen
  • De Joodse slaaf
  • Oorlogstranen
  • Sara, het meisje dat op transport ging
  • Weeskinderen

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlleen
Elke band wordt vroeg of laat verbroken. Op elke liefde volgt ooit een afscheid. En afscheid is er genoeg geweest in haar leven. Zonder haar familie keert de jonge Joodse Erna terug uit het concentratiekamp in Duitsland. Ze besluit te luisteren naar de oproep van de zionisten om in de pas opgerichte staat Israël een nieuw bestaan op te bouwen. Ook daar wachten echter strijd en vertwijfeling. Hoe kan Martin vechten voor hun eigen Joodse land en tegelijk eeuwenoude tradities aan de kant schuiven? Hoe zit het met het niet-koosjere eten? Mag ze eigenlijk wel bij een kampvuur zitten dat op sjabbes wordt aangestoken? En wat wordt er van haar verwacht als een jongen met haar wil dansen? De problemen worden levensgroot als Erna ontdekt hoe zionisten land van Arabieren afpakken en Joodse baby's laten verdwijnen. Waar kan ze een antwoord vinden op de vragen van haar volk - en van haar eigen leven?
Schrijver: Lody van de Kamp
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023993216
Uitgever: Mozaïek
De Joodse slaaf
Ghana, 1737. Na een overval op zijn dorp belandt de jonge Kwodwo geketend en gebrandmerkt in het fort van Elmina, waar hij en zijn lotgenoten als handelswaar worden opgeslagen. Want pas als er voldoende slaven zijn, zal de overtocht naar het Caribische gebied winstgevend worden voor de West-Indische Compagnie. Salvino, een Joodse koopman van koffie, suiker en cacao uit het verre Amsterdam, komt in aanraking met Kwodwo en de wereld van de slavernij. Hij is verbijsterd. Zal hij een einde kunnen maken aan de mensonterende praktijken? Of blijken winstbejag en welvaart in de Gouden Eeuw meer waard te zijn dan het bestaan van een gebrandmerkte?
Schrijver: Lody van de Kamp
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023994626
Uitgever: Mozaïek
Oorlogstranen
Toen Lucia in het klooster intrad, heeft ze de armoedegelofte afgelegd. Maar wanneer haar moeder overlijdt, laat die haar een groen emaillen trommeltje na. Lucia kan het niet over haar hart verkrijgen het trommeltje weg te doen, ook al overtreedt ze daarmee de armoederegel. Wat is er met dit trommeltje en waarom heeft haar moeder er nooit over gesproken? Lucia wordt door haar kloosterorde overgeplaatst naar Amsterdam en gaat in de onbekende stad op zoek naar wie zij eigenlijk is. Ze besluit de weg te gaan volgen die het trommeltje in de oorlog afgelegd heeft. Zo ontmoet ze mensen die zoveel jaren na de bevrijding nog steeds lijden onder de oorlog. Ze hoort verhalen over verraad, over verzet en opoffering en over de kracht van een belofte. En... ze doet bijzondere ontdekkingen over haar eigen afkomst.
Schrijver: Lody van de Kamp
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023992660
Uitgever: Mozaïek
Sara, het meisje dat op transport ging
Sara, het meisje dat op transport ging is een ontroerend verhaal over een vergeten stukje geschiedenis: de Kindertransporten van 1939. De jonge Joodse Sara wordt met haar zusje op transport gezet. Hun moeder blijft achter. Halverwege de reis verdwijnt haar zusje. Nu moet Sara alleen verder, helemaal naar Engeland. Haar wacht de vrijheid. Maar hoe vrij ben je als je zonder je moeder en zusje bent? En bij vreemde mensen woont? Ze voelt zich in de steek gelaten, ontworteld, ook al zijn haar pleegouders nog zo lief voor haar. Heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop wacht ze al die lange oorlogsjaren af of zij haar familie ooit zal terugzien.
Schrijver: Lody van de Kamp
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789023996866
Uitgever: Mozaïek
Weeskinderen
Nadat zijn moeder is overleden, verhuist Jossele uit zijn geboortestad Lublin naar Berlijn, om bij zijn oom en tante te gaan wonen. Bij zijn vertrek belooft hij zijn broertjes en zusje dat hij ooit zal terugkomen. Intussen komen in Duitsland de nazi's aan de macht. De vele anti-Joodse maatregelen en de dreigende oorlogssituatie maken het voor Jossele onmogelijk om zijn belofte na te komen. Tot twee keer toe moet hij vluchten, en hij voelt zich alleen op de wereld. Ook tijdens deze moeilijke oorlogsjaren probeert Jossele het leven van oprechte vroomheid zo lang mogelijk vol te houden. Het is bijna het enige dat hem nog op de been houdt... * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Blijf daar, kom niet!.
Schrijver: Lody van de Kamp
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789023993490
Uitgever: Mozaïek