Boekenplank:
Kies
 • Home
 • K
 • Karl Ove Knausgård

Boeken van Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård ontvangt bijna voor ieder boek van zijn hand prestigieuze prijzen, voor zijn romans, maar ook voor zijn autobiografische non-fictie. De zesdelige Mijn strijd serie is inmiddels bekend als één van de grootste literaire projecten ooit in Noorwegen. Knausgård heeft oneindig veel lof gekregen voor alle tot nu toe verschenen delen en wordt nu al tot de grootste Noorse schrijvers van deze tijd gerekend.

Meer over Karl Ove Knausgård

Genres: Non-Fictie, Roman

Geboren: 1968

Geboorteland: Noorwegen


Overzicht

 • Buiten de wereld - Ute av verden
 • De morgenster - Morgenstjernen
 • De vogels van de hemel - Fuglene under himmelen
 • Engelen vallen langzaam - En tid for alt

Non-Fictie

 • Het Amerika van de ziel - Sjelens Amerika
 • Uit & thuis - Hjemme-borte
 • Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak - Så mye lengsel på så liten flate

De Vier Seizoenen / Årstidsencyklopedien

 1. Herfst - Om hösten
 2. Winter - Om Vinteren
 3. Lente - Om våren
 4. Zomer - Om sommeren

Mijn Strijd / Min Kamp

 1. Vader - Første bok
 2. Liefde - Andre bok
 3. Zoon - Tredje bok
 4. Nacht - Fjerde bok
 5. Schrijver - Femte bok
 6. Vrouw - Sjette bok
De Vier Seizoenen / Årstidsencyklopedien

gedetailleerd overzicht

OverzichtBuiten de wereld

De 26-jarige Henrik werkt als invalleraar in een afgelegen vissersdorpje aan een fjord in het noorden van Noorwegen. Hij voelt zich sterk geïsoleerd in de besloten gemeenschap.

Miriam, een van zijn 13-jarige leerlingen, wordt verliefd op hem, en hij op zijn beurt voelt zich tot haar aangetrokken. Tegen beter weten in onderneemt hij toenaderingspogingen.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Ute av verden
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789044532296
Ebook: 9789044532302
Uitgever: De Geus
De morgenster

Het is nazomer en heet in het Noorse Bergen, heter dan ooit. Opeens verschijnt er een enorme ster aan de hemel. Niemand weet waar hij vandaan komt. En het duurt niet lang voor zich nog meer ongebruikelijke verschijnselen beginnen voor te doen.

De morgenster is een roman over het onbevattelijke, over het grote drama gezien door de beperkte lens van het kleine leven. Maar bovenal is het een roman over wat er gebeurt als de duistere krachten in de wereld worden losgelaten.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Morgenstjernen
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789044536423
Ebook: 9789044536430
Uitgever: De Geus
De vogels van de hemel

Solveig is teruggekeerd naar haar ouderlijk huis om voor haar moeder te zorgen. Haar moeders stem is bijna niet te horen, haar benen kunnen haar niet meer dragen, maar ze heeft nog steeds een enorme kracht.

Op een dag komt Solveigs dochter onverwachts op bezoek, en verandert alles. De drie generaties vrouwen, het landschap waarin ze leven, de alledaagse dingen en dieren waarmee ze leven.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Fuglene under himmelen
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044544480
Uitgever: De Geus
Engelen vallen langzaam

In de tweede helft van de zestiende eeuw verschijnen twee engelen aan de elfjarige Antinous Bellori. Hij raakt zo van ze in de ban dat hij besluit zijn leven aan hen te wijden. Hebben ze echt bestaan? Zijn zij werkelijk de verbindende schakel tussen het goddelijke en de mens? En hoe ziet het goddelijke er eigenlijk uit?

Knausgårds vertelling roept vragen op over het bestaan van engelen, maar geeft ook inzichten over het wezen van het mens-zijn.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: En tid for alt
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044513585
Ebook: 9789044533477
Uitgever: De Geus

Non-FictieHet Amerika van de ziel

Voor Karl Ove Knausgård zijn eerste roman publiceerde, schreef hij essays over kunst en literatuur, en gedurende zijn verdere schrijverschap is hij dat blijven doen. In Het Amerika van de ziel zijn de belangrijkste teksten van de voorbije twintig jaar verzameld.

Variërend van stukken over het bijwonen van de begrafenis van zijn vader, tot het bloedbad op Utøya of de betekenis van eenzaamheid in de beelden van de Amerikaanse fotografe Francesca Woodman. De vaak persoonlijke teksten tonen de sterke observator die Knausgård is. De essays ontstonden parallel aan het schrijven van de Mijn strijd-serie, en kunnen dan ook gelezen worden als een begeleidend boek bij deze romans.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Sjelens Amerika
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044533934
Ebook: 9789044533941
Uitgever: De Geus
Uit & thuis

Karl Ove Knausgård is gefrustreerd. Het WK is bezig, maar hij zit thuis op de bank. Zijn goede vriend Fredrik Ekelund is wél ter plekke in Brazilië en maakt het grootste voetbalspektakel ter wereld live mee.

De twee vrienden wisselen brieven uit, over voetbal, vriendschap en andere dingen des levens. Over voetbalfoto’s, jeugdherinneringen en bovenal over hoop en geluk; twee woorden waar het zowel in het voetbal als in het leven om draait.

* Geschreven door Karl Ove Knausgård & Fredrik Ekelund.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Hjemme-borte
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044535457
Ebook: 9789044535464
Uitgever: De Geus
Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak

Karl Ove Knausgård wijdde zich in 2017 aan het werk van de Noorse schilder Edvard Munch. In Oslo organiseerde hij een tentoonstelling waarvoor hij tientallen minder bekende meesterwerken van hem uitkoos, en die op geheel eigen wijze interpreteerde en becommentarieerde. Voor Zoveel verlangen op zo’n klein oppervlak onderzocht hij hoe Munchs werken voortleven in de hedendaagse kunst. Hij vroeg het ook aan kunstenaars als Vanessa Baird en Anselm Kiefer en aan filmregisseur Joachim Trier.

Het resultaat is een diepzinnig literair werk vol zinnenprikkelende formuleringen, gekoppeld aan vernieuwende inzichten over een van de belangrijkste kunstenaars van de voorbije twee eeuwen, en over kunst en de mens in het algemeen.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Så mye lengsel på så liten flate
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025309008
Uitgever: Athenaeum

De Vier Seizoenen / ÅrstidsencyklopedienHerfst

Karl Ove en zijn vrouw Linda staan op het punt een vierde kind te krijgen. Het wordt een meisje, ze zal Anne heten. In drie brieven aan zijn ongeboren dochter vertelt Karl Ove haar hoe robuust het leven is, en hoe mooi.

Deze brieven wisselt hij af met korte, persoonlijke teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen; van kauwgum, vingers en thermosflessen tot bloed, bladeren en eenzaamheid. Samen vormen deze teksten Annes handleiding voor de wereld.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Om hösten
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789044536331
Ebook: 9789044536348
Uitgever: De Geus
Winter

In Winter wordt Knausgårds dochter Anne geboren. Meer nog dan in het eerste deel richt hij zich direct tot deze pasgeboren dochter in ontroerende brieven. Ook legt hij haar de wereld verder uit in korte, vaak geestige tekstjes over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Of het nu gaat om suiker, tandenborstels, de maan, de jaren zeventig, of het belang van seks en gesprekken voor menselijke relaties, Knausgårds unieke blik laat ook de lezer naar deze onderwerpen kijken met een blik als van een pasgeboren kind.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Om Vinteren
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789044536355
Ebook: 9789044536362
Uitgever: De Geus
Lente

Karl Ove is met zijn drie maanden oude dochter Anne onderweg naar zijn vrouw Linda, die is opgenomen. We volgen hen tijdens een roadtrip van zonsopgang tot zonsondergang. Het is lente, de bomen krijgen knoppen, de dagen worden weer langer.

Tegelijkertijd is er de duisternis van de ziekte van Knausgårds vrouw. Hoe kunnen een gezin, een vader, maar vooral een klein meisje daar ooit mee leren omgaan?

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Om våren
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789044536386
Ebook: 9789044536393
Uitgever: De Geus
Zomer

Karl Oves dochter Anne is inmiddels twee jaar. Hij vertelt haar over tuinsproeiers, regenwormen, tranen en het wilgenroosje. De zomer is heet en broeierig, maar soms ook mild als een nazomeravond.

Terwijl hij als nooit tevoren geniet van het gezinsleven schrijft Karl Ove over een Noorse vrouw die tijdens de oorlog een Oostenrijkse soldaat ontmoet. Haar leven krijgt daardoor een heel andere wending.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Om sommeren
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044536409
Ebook: 9789044536416
Uitgever: De Geus

Mijn Strijd / Min KampVader

Karl Ove Knausgård is bezig aan een roman, maar wordt geplaagd door enorme onzekerheid. Dagelijkse frustraties over het huishouden en zijn gezin nemen veel tijd in beslag en tijdens het schrijven dwalen zijn gedachten af naar zijn kindertijd. Hij vraagt zich af of hij net zo’n beangstigende man is voor zijn kinderen als zijn vader was voor hem.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Første bok
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044517194
Ebook: 9789044521436
Uitgever: De Geus
Liefde

Nadat Karl Ove Knausgård zijn vriendin verlaten heeft, vertrekt hij eenzaam en gedeprimeerd naar Stockholm. Voor hij het weet heeft hij niet alleen de nieuwe liefde van zijn leven ontmoet, maar loopt hij door Stockholm met zijn pasgeboren dochter in de kinderwagen.

Hij lijkt maar geen grip te kunnen krijgen op deze nieuwe ontwikkelingen. Hij wil niets liever dan bezig zijn met het schrijven van een vervolg op zijn bejubelde debuutroman. Maar steeds wanneer hij zich daarop wil concentreren wordt hij afgeleid door verplichte familievakanties, ruzies met strijdlustige buren en de emotionele ellende die kinderfeestjes met zich meebrengen.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Andre bok
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044522044
Ebook: 9789044523096
Uitgever: De Geus
Zoon

Op een milde augustusdag in 1969 betrekt een jong gezin hun nieuwe huis op Tromøya in Zuid-Noorwegen. Dit is de plek waar Karl Ove, dan nog geen jaar oud, zijn kindertijd zal doorbrengen. Het worden lange jaren, gevuld met ontdekkingstochten, meisjes, voetbal, muziek en een bijzonder dominante vader.

De volwassen schrijver vertelt over de wijsneus die hij was, die al heel vroeg kon lezen en schrijven, maar moest leren rekening te houden met anderen. Knausgård beschrijft het oerlandschap van zijn jeugd tot in de fijnste details en vertelt hoe hij nu kijkt naar wat hij toen zo belangrijk vond. Een prachtige ode aan zijn Eden.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Tredje bok
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044524994
Ebook: 9789044525007
Uitgever: De Geus
Nacht

Karl Ove verhuist op 18-jarige leeftijd naar het hoge Noorden, waar hij aan de slag gaat als leraar. Niet dat hij geïnteresseerd is in een carrière in het onderwijs; hij wil vooral geld verdienen om zijn schrijversambities te bekostigen. Aanvankelijk heeft hij het naar zijn zin, hij vindt aansluiting in de lokale gemeenschap en schrijft wat korte verhalen.

Maar de lange, donkere winter begint hem parten te spelen, evenals zijn jeugd met een dominante vader, die een schaduw werpt over zijn leven. Zijn gemoed wordt steeds donkerder en hij begint te drinken. Tot overmaat van ramp voelt hij zich tegen beter weten in aangetrokken tot een 13-jarige leerlinge.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Fjerde bok
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044526578
Ebook: 9789044526585
Uitgever: De Geus
Schrijver

Op negentienjarige leeftijd verhuist Karl Ove naar Bergen. Vol ambitie en toekomstdromen begint hij aan de schrijversacademie. Zelfkritiek en schaamte blijven hem achtervolgen. Hoewel hij verschillende intense liefdes beleeft en hechte vriendschappen opbouwt, zorgen zijn destructieve keuzes bij hem voor angst en existentiële crises.

Toch houden zijn diepe wens om te schrijven en de liefde voor de paar mensen die dicht bij hem staan hem gaande.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Femte bok
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044532258
Ebook: 9789044532265
Uitgever: De Geus


Vrouw

Vrouw is het zesde en laatste deel van Knausgårds Mijn strijd serie, het meesterwerk dat hem wereldberoemd maakte. Knausgård kijkt terug op dit enorme literaire project en stelt zichzelf de vraag waarom hij zo onverholen over zichzelf en zijn familie schreef. Grootse onderwerpen komen in Vrouw samen met een diepgaande persoonlijke ervaring.

Schrijver: Karl Ove Knausgård
Oorspronkelijke titel: Sjette bok
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044537840
Ebook: 9789044532289
Uitgever: De Geus