Boekenplank:
Kies

Boeken van Sander Kollaard

Sander Kollaard is geboren in Amstelveen en studeerde geschiedenis in Amsterdam. Sinds 2006 werkt en woont hij, met zijn gezin, in een voormalige pastorie op het Zweedse platteland.

Meer over Sander Kollaard

Genre: Roman

Geboren: 1961

Geboorteland: Nederland

Website: Sander Kollaard


Overzicht

  • De laatste dag van de koning & andere verhalen
  • De trogkrabber
  • Levensberichten
  • Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde
  • Stadium IV
  • Uit het leven van een hond

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe laatste dag van de koning & andere verhalen

Sander Kollaard, Librisprijswinnaar 2020 met zijn roman Uit het leven van een hond, debuteerde met een verhalenbundel: Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, waarmee hij verrassend de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs won. Kollaard heeft zich nadien snel ontwikkeld tot een schrijver met een breed palet. In zijn verhalen spreekt steeds meer een eigen stem: Kollaard paart een soms lyrische vertellende stijl aan beschouwende stukken, en weet die twee elementen als geen ander in zijn verhalen te verenigen.

In de bundel De laatste dag van de koning verzamelden wij de verhalen uit zijn debuutbundel en de bundel Levensberichten, maar voegden er heel wat aan toe: publicaties uit De Gids, Hollands Maandblad en Tirade, De Groene Amsterdammer en de Volkskrant, alsmede verhalen, essays, kritieken. Van de wormen van Darwin tot de stemmen van Pessoa, van het spoor van de haas tot Zweden in coronatijd, dit boek doet recht aan de veelzijdigheid van Sander Kollaard.

Schrijver: Sander Kollaard
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789028211025
Uitgever: Van Oorschot
De trogkrabber

In 2020 kreeg Sander Kollaard de Libris Literatuurprijs voor zijn roman Uit het leven van een hond. Ook op de kortere baan staat hij zijn mannetje, zoals blijkt uit deze keuze die hij maakte uit zijn korte verhalen.

Een trogkrabber is een voorwerp dat geen mens kent, er was zelfs geen afbeelding van te achterhalen. Maar uit de beschrijving van de auteur wordt het tóch glashelder hoe zo’n ding eruit moet zien - en waarom een voorwerp zo ongerijmd veel indruk op een mens kan maken. Twee páreltjes van verhalen!

De trogkrabber is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.

Schrijver: Sander Kollaard
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: ?
Uitgever: B for Books
Levensberichten

  • Een stokoude koning viert zijn jubileum, maar een duister lot wacht...
  • Een verliefd jong stel ontmoet een overleden schilder in de bossen van Zweden...
  • Een langeafstandsloper rouwt in het gezelschap van Fernando Pessoa...

In deze verhalen krijgt de verbeelding alle ruimte. Dat roept wel een vraag op: hoe zit het precies met de grens tussen feit en fictie? Waarom noemen we het ene verzinsel literatuur en het andere een leugen? En is literatuur eigenlijk nog van belang in een tijd waarin op veel terreinen de grens tussen feit en fictie verloren lijkt te gaan?

Sander Kollaard onderzoekt in Levensberichten het verhaal zelf. Hij beschrijft de diepgewortelde behoefte om verhalen te vertellen. Homo sapiens is homo narrans: de vertellende mens. Maar tegelijk laat hij zien hoe gemakkelijk we ons door verhalen laten misleiden. Wat betekent dat voor ons begrip van onszelf, van anderen en van de wereld?

Deze bundel maakt duidelijk dat juist literatuur ons veel te zeggen heeft over de grenzen tussen feit en fictie, over waarheid en leugen, omdat deze grenzen in de literatuur inzet zijn van het spel met de taal. Levensberichten is daarmee een pleidooi voor de kunst zoals Pablo Picasso haar heeft beschreven: als een leugen die ons de waarheid doet begrijpen.

Schrijver: Sander Kollaard
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789028280151
Ebook: 9789028280090
Uitgever: Van Oorschot
Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde

Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde bevat dertien verhalen over hetzelfde personage, Erik van Duijn. We leren hem kennen als kind, als student en - inmiddels in Zweden - als vader.

Erik kijkt beter dan de meeste mensen en denkt langer na over wat hij observeert. Daarmee verdwijnt alle vanzelfsprekendheid: de betrouwbaarheid van zijn herinneringen, de stevigheid van zijn identiteit, het inzicht in zijn motieven. Erik kijkt naar zichzelf en ziet een vreemdeling. Hij voelt zich bedreigd door wat er onder het zand schuilt, danst de foxtrot met een onbekende man en neemt een stinkend dolfijnskelet mee als souvenir. Zijn gedrag lijkt soms vreemd maar blijft tegelijk wonderlijk herkenbaar.

Erik doet dingen die niet te begrijpen zijn, en ook niet worden uitgelegd, maar waarvan een lezer zich heel goed kan voorstellen dat hij ze doet. En misschien is dat ook niet zo vreemd: achter Eriks verwondering - en soms angst - schuilen vragen die iedereen kent. Wie ben ik? Wat is de betekenis van mijn leven? Hoe zal het einde zijn?

De verhalen in deze bundel zijn met veel scherpte geschreven in een uiterst heldere stijl, zijn soms humoristisch en zelfrelativerend maar geven steeds in de ruimte tussen de vragen aanleiding tot gedachten over de gang van het bestaan.

Schrijver: Sander Kollaard
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789028241893
Uitgever: Van Oorschot
Stadium IV

'Er is geen stadium V.'

Met die woorden vat Sarie Vervoort haar kankerdiagnose (niet-kleincellig longcarcinoom, stadium IV) samen. Ze gaat sterven. In plaats van een behandeling kiest ze voor een reis: terug naar het Zweedse Öland waar zij en haar man Barend elkaar ooit ontmoetten, in de zomer van 1968. Het wordt een wonderbaarlijke reis. In het idyllische zomerlandschap waar ze indertijd verliefd werden, moeten ze nu afscheid nemen.

Stadium IV is een verhaal over twee mensen die hun liefde in onmogelijke omstandigheden staande proberen te houden.

Schrijver: Sander Kollaard
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789028261013
Ebook: 9789028270558
Uitgever: Van Oorschot


Uit het leven van een hond

Uit het leven van een hond beslaat een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 56, IC-verpleegkundige, alleenstaand. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden.

Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. En dat maakt Uit het leven van een hond tot het tegenovergestelde van een verdrietig boek. Aan het eind van de dag zien we Henk, in helderziende dronkenschap, met zijn hond op de bank. Wat was dit voor een dag? Een reinigende ervaring? Een catharsis? Nee, het was simpelweg een dag, tijd die voorbijging, het leven dat werd geleefd.

Schrijver: Sander Kollaard
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789028290082
Ebook: 9789028291089
Uitgever: Van Oorschot