Boeken van Frank Krake
Frank Krake studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie begon hij zijn carrière als inkoper bij Wehkamp. In 1994 werd hij commercieel directeur bij Unimeta BV. Een producent van tuinmeubilair met 300 FTE’s en een fabriek zo groot als drie voetbalvelden aan de rand van het centrum van Enschede. Als Unimeta in 2005 failliet gaat, zit hij zonder werk of uitkering thuis. Krake start een bedrijf in tuinmeubelen, Bukatchi, dat hij in zeven jaar uitbouwt naar een mini-multinational en in 2012 verkoopt.
Genres: Non-Fictie, Roman
Geboorteland: Nederland
Overzicht
- De laatste getuige
- De rampondernemer
- Hannelore
- Menthol
- Rood bloed
gedetailleerd overzicht
Overzicht
Wim Alosery (1923) zwerft als kleine jongen door de straten van Kattenburg in Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn leven zullen redden.
Liggend op het dak van een rijdende trein ontvlucht hij de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder bij een boer in West-Friesland en schuilt maandenlang in een kist onder de grond, tot hij bij een razzia wordt opgepakt. Na een verblijf in het beruchte Gestapo-hoofdkwartier in de Euterpestraat en het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, wordt hij opgesloten in Kamp Amersfoort. Na enkele weken gaat hij op transport naar een relatief onbekend concentratiekamp in Duitsland: Neuengamme, bij Hamburg. Hij weet te overleven door zijn inventiviteit, levenskracht en wat hij op Kattenburg leerde.
Neuengamme is het kamp waar de meeste niet-Joodse Nederlanders worden vermoord. Maar niet door het gebruik van gaskamers. In het hoofdkamp en de Aussenlager, de buitenkampen, is het motto: Vernichtung durch Arbeit - vernietiging door arbeid. Wim wordt tewerkgesteld in Husum, bij het onmenselijk zware graafcommando voor antitankgrachten in Noord-Duitsland.
Enkele dagen voor de bevrijding komt hij na een gruwelijke tocht met zevenduizend medegevangenen op de luxe oceaanstomer Cap Arcona terecht, in de baai van Lübeck en op twee kilometer van de kust. De bevrijding is nabij. Terwijl de geallieerden het Duitse leger op de wal tot overgave dwingen voeren jachtvliegtuigen van de RAF bombardementen uit op de schepen die in de baai voor anker liggen. Drie daarvan, waaronder de Cap Arcona, worden vol getroffen. De gevangenen zitten benedendeks als ratten in de val.
Op wonderbaarlijke wijze weet Wim het inferno te ontvluchten. Totaal uitgeput bereikt hij de wal, aan de goede kant van de baai. Waldemar Nods, de vader van Sonny Boy, zit op hetzelfde schip. Ook hij weet te ontkomen, maar wordt op het strand alsnog door jongens van de Hitlerjugend vermoord. Wim heeft meer geluk. Met niet meer dan vierhonderd andere gevangenen overleeft hij één van de grootste scheepsrampen aller tijden.
Op 94-jarige leeftijd is Wim de laatste overlevende die dit nog kan navertellen. Daarvoor moet hij na de oorlog eerst afrekenen met zijn kampsyndroom. Dat lukt hem mede met de hulp van zijn vrouw.Hij wordt niet zuur, cynisch en haatdragend, maar omarmt tot op de dag van vandaag vol positivisme het leven, de liefde voor de mens en de vrijheid.
Nu vertelt hij ons eindelijk zijn hele verhaal, als laatste overlevende van drie kampen en een scheepsramp met vier keer zoveel slachtoffers als bij de Titanic. Als De laatste getuige!
Na een lezing over het boek Menthol, raakte Frank Krake in gesprek met Wim Aloserij. De kennismaking kreeg grote gevolgen. Voor De laatste getuige interviewde Krake Aloserij tientallen keren en reisde hij met hem naar de historische plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Ook deed hij grondig archiefonderzoek naar de historische achtergrond van de gebeurtenissen waarop het boek is gebaseerd.
Dit boek vertelt het ongelooflijke verhaal van rampondernemer Frank Krake nadat hij als dertiger directeur wordt van de kwakkelende tuinmeubelfabrikant Unimeta. Bij zijn ambitieuze pogingen het bedrijf succesvol te maken, wordt hij voortdurend getroffen door tegenslag: de vuurwerkramp vernietigt de hele voorraad, 9/11 haalt een streep door het Amerikaanse avontuur en failliete leveranciers brengen het bedrijf aan de rand van de afgrond.
Ook intern krijgt Frank het te verduren als zijn Engelse verkoper op tragische wijze overlijdt, een mannelijke werknemer zich laat ombouwen tot vrouw en twee collega’s het met elkaar aan de stok krijgen. En ondertussen voert de bank de druk steeds verder op.
Dat één man de dupe kan zijn van zoveel rampspoed lijkt onwaarschijnlijk. Toch is De rampondernemer een waargebeurd verhaal, een verhaal over veerkracht en doorzettingsvermogen. Want Frank weet niet van opgeven. Keer op keer lukt het hem met soms buitenaardse inspanning het bedrijf van de ondergang te redden - tot na vele jaren alsnog het onvermijdelijke gebeurt. Ook dan is Frank echter nog niet verslagen. Nog één keer haalt hij alles uit de kast...
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789043031622
Ebook: 9789492004208
Uitgever: Warden Press
Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte 'Gemeente Gods', waar haar ouders actief lid van waren. Het leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland. Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld. De charismatische en zichzelf 'Profeet' noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig.
Toen het einde nabij leek 'ontvoerden' ze Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie haar, tegen haar eigen wil. Een internationale klopjacht op Vrieswijk begon.
Vanaf dat moment begon ook pas haar echte strijd. Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Met vallen en opstaan wist ze die strijd uiteindelijk te winnen. Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen.
Hannelores verhaal lijkt wellicht op een bizar incident, maar niets is minder waar. Anno 2020 zijn er alleen al in Nederland meer dan 80 sektes actief, met zo'n tienduizend volgelingen.
Amsterdam, 1925. Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, komt na een jarenlange zwerftocht aan in de hoofdstad van Nederland. Gevlucht voor de uitzichtloze situatie in zijn geboorteland Saint Lucia en voor de rassenhaat en het geweld van de Ku Klux Klan in Amerika. Een vlucht naar de vrijheid. Hij verdient zijn brood op markten met zijn Babajaba tandpasta, dat hij aanprijst als ‘het natuurgeheim van het zwarte ras’. Daarmee trekt hij het hele land door. Complete steden en dorpen lopen uit. Menthol leert Nederland tandenpoetsen.
Roosje Borchert is een vrijgevochten dame van stand en staat als mannequin bekend als het mooiste meisje van de stad. Als zij Joseph tegenkomt is het liefde op het eerste gezicht. Hij zwart, zij blank. Een schier onmogelijke combinatie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar het paar trotseert alles en iedereen en trouwt. Zij gaan wonen in een provinciestad waar nog nooit eerder iemand een zwarte man heeft gezien.
Twaalf jaar later breekt de oorlog uit. Opnieuw dreigt Joseph’s vrijheid te worden aangetast. Het echtpaar besluit te scheiden, uit pure liefde voor elkaar. En dat is maar goed ook...
Na een lange stilte vertelt Joop Munsterman eindelijk zijn verhaal over de periode van bijna twaalf jaar voorzitterschap van FC Twente. Een verhaal vanuit de bestuurskamer én de kleedkamer, van een voetbalbestuurder die nooit meer in het betaalde voetbal werkzaam zal zijn. Daarom kan hij volledige openheid van zaken geven.
Hoe groot kan het contrast zijn voor een gerenommeerde voetbalclub als FC Twente? In 2003 failliet, 2010 landskampioen en in 2016 balancerend langs de rand van de afgrond. Wat is er in die tussenliggende periode achter de schermen gebeurd?
Frank Krake ging op zoek naar antwoorden. Dat leidde tot verhalen en geheimen uit de voetbalwereld die nooit eerder met het publiek werden gedeeld.
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789048837649
Ebook: 9789048837656
Uitgever: Voetbal Inside